Nole wrote:
E sad što Tito nije dozvolio proteranim Srbima posle rata da se vrate na svoja imanja je posebna priča i nemam volje sad ti držati čas istorije.
Pretpostavljam da nisu ni htjeli, vratiti se iz Vojvodine na Kosovo. Čini mi se da je tad bilo aktuelno etničko čišćenje Vojvodine, od Mađara i Nijemaca, pa trebalo je pučanstva, a ni ne vjerujem, da se ama baš niko nije smio vratiti, ako mu se gore nije dopadalo.
statebriga wrote:
mislim da je bila opcija Bosnjak u popisu stanovnistva,kasnije,mozda deceniju kasnije!
Nije. Bilo je zabranjeno, a izvjesni Enver Čolaković jedva živu glavu izvukao, jer se usudio pitati partizane u SA, đe su ovdi Bošnjaci?
Inače je to malo misteriozno. Dana 25.11.1943, tri naroda potpisuju da je BiH slobodna i ravnopravna zemlja, a u sljedećoj tačci, priključuju se novoj federalnoj Jugoslaviji i gle čuda, četiri dana kasnije, u Jajcu, čiti-biti nestade Muslimana. Čak šta više, jedva je i BiH opstala, jer su se Srbi iz Srbije i Hrvati iz Hrvatske digli da uvaže sporazum Cvetković-Maček ali Tito je postupio kompromisno. Ukinuo je Muslimane, a biH je ostavio.
važno je napomenuti da su Srbi i Hrvati iz BiH, 4 dana prije, svojom voljom glasali za BiH, a to znači da problema nema, sve dok ih ne naprave susjedne zemlje.
statebriga wrote:
Pa sta Muslimani postadose '74 godine?
Mislim da je 1971. u pitanju, ako se ne varam.
Nole wrote:
Ma jebite se svi...još osamdesetih godina je išao vic...rat u evropi , jugoslavija: Slovenci se snalaze, hrvati sd otcepljuju, bosanci pojma nemju o cemu se radi, makedonci menjaju veru, crnogorci beže u planine, srbi ratuju. Kraj rata: slovenci se snalaze, hrvati se vraaćaju u jugoslaviju, bosanci pojma nemaju o čemu se radi, maakedonci vraaaaju staru veru, crnogorci silaze saa planina da pokupe ordenje, srbi šovinisti...
Pa normalno. I ovaj vic tukne na šovinizam.
Nole wrote:
Ne sećam se diskriminacije u SFRJ. Do pred kraaj osamdesetih je to bila držaava za uzor svim državama u susedstvu.
U Memorandumu SANU, stoji da je diskriminacija Srba uzrok nastanka tog dokumenta uopšte.
Inače, najveći srpski historičar ikada, Sima Ćirković, odbio je potpisati taj dokument, uz komentar da je to uvertira u ratove i tako je i bilo. Tako je to, kad se ne sluša struka.
Lebowski wrote:
Zar nije bio Kralj Bosne i kraj Srba.. između ostalih nabrojanih
Đesi slijepac. Ovo sam objašnjavao bar trideset puta.
Idemo ispočetka:
Kralj Srbljem, Bosnom, Usorom, Soli, Podrinju, Pomorju, Podrinjem, Humskom zemljom, Donjim krajem, zapadnim stranam, Dukljaninom i Hrvatom
Sad ti reci šta je tu zanimljivo? Neke se stvari ne slažu u toj tituli i garant ih nećeš skontati.
Nole wrote:
Vizantijski car Simeon je pisao o dolasku Slovena na Balkan i pominjao je samo Srbe i Hrvate...ideja Jugoslovenstva je nastala u XiX veku a za cilj je imala ujedinjenje svih južnih slovena u jedan narod jugoslovenski...na žalost krvavo je završena, po nekom mom ličnom mišljenju samo zbog različitih veroispovesti. Bila je to dobra ideja jer svi imamo isti jezik istu kulturu i slične običaje...jbg
I o ovome sam mnogo govorio.
Nema tu ništa spektakularno. samo su prije Srba i Hrvata, na ove prostore došli "obični Slaveni", kao roblje Avara, a nisu imali neko posebno plemensko ime, pa su muksujući se s domicilnim romaniziranim Ilirima, prihvatali toponime, kulturu, političke okvire i ostalo i to je bila jezgra nastanka i ostalih država na području YU.
Ako imamo u vidu da su nacije nastale oko 1100 godina nakon njihovog doseljenja, mislim da je bespredmetno, pa i glupo, sad određivati neke etničke granice na osnovu prvobitnih teritorija dva plemena koja su bila otprilike na indijanskom nivou, u trenutku doseljenja.
Ne može se historija mjeriti sadašnjim aršinima, a pogotovo sadašnjost mjeriti historijskim aršinima, jer to znači rat i to svugdje u Evropi, pa i na svijetu.
Mutevelija wrote:
Sjeti se Dušanova carstva kako je Turke poijedio.
Kad je to bilo? Ima li link?
statebriga wrote:
Ja sam agnostik

ja sam bošnjački agnostik.