Bh. dijaspora traži ravnopravan status sa stanovnicima BiH

Bosanci i Hercegovci širom svijeta

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1505 times
Been thanked: 2829 times
Status: Offline

Re: Bh. dijaspora traži ravnopravan status sa stanovnicima BiH

Post by Mutevelija » 08 Jul 2024, 21:32

Nisu lijepo citirale cigaru i ispade da sam ja pisao.
Nu :haha

Ti si vco obatalila sad će spast forum opet :haha
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 08 Jul 2024, 21:36

ina wrote: 08 Jul 2024, 18:04
Veca wrote: 08 Jul 2024, 17:23 boze me sacuvaj od cigare i njemu slicnih!
Ja opet nešto ne mogu da vjerujem da on to stvarno tako misli. Bar ne u vezi pozicije i stanja spomenute djece/ljudi. Nadam se.
Samo mu naišlo (ko zna zašto) da valja gluposti.

Mutevelija wrote: 08 Jul 2024, 12:31 Uredu je to ali zakonom bar jednom da godišnje dodje dijaspora u BiH pa da se pati sa narodom zajedno a ne glasas a ne patis se ko u BiH narod .
Imaju ljudi i u dijaspori (ili svi obični ljudi inače) svoje patnje, poteškoće ili šta god.
Politički sistemi, zdravstveni, edukativni, ekonomski, a često i društveni.. u dosta okruženja su klimavog temelja i ekvilibrija i za revidirati.
Imaju ali to nije ono na što sam mislio.
Nije isto kad živiš sa nekim u kući i dijeliš patnju i kad si dalje od njega, pa uzmi za primjer porodicu kad je jedna sestra udana ili brat kad je jedan otišao od roditelja i govori kako oni trebaju sa uređuju kuću, ima pravo, ali imaju i ovi što žive u kući sa roditeljima pravo nervirati se i protiviti .

Tudja ruka svraba na čese.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 20520 times
Been thanked: 18528 times
Status: Online

Post by Masamune » 08 Jul 2024, 22:20

Matan wrote: 08 Jul 2024, 19:41 Sto su zene napale Maksuma, a covjek pametno zbori..
Ma neka ih. Nisam dzaba spomenuo "nepopularno misljenje" i "svete krave".

Progres u BiH ce doci samo onda kad ljudi pocnu talasati u svim segmentima drustva. Nekad i svete krave treba preispitati u smislu opravdanosti nekih postupaka.

A to koliko sam human i sve ostalo, jer vidim da i to neki dovode u pitanje... ne planiram se pravdati ljudima na nekom forumu koje i ne znam. Nisu mi bitni svakako. Neka misle sta hoce... to je njihovo pravo. Kao i moje pravo da iznesem svoje stavove u okviru forumskih pravila.

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 08 Jul 2024, 23:23

Ja moram stati na stranu žena lol, pa neko je krv lio i ugradio se u temelje države svoje kosti i sad njegov nasljednik treba imati neku privilegiju.
Da nije bilo šehida i poginulih boraca pitanje je da li bi imali državu ovakvu kakvu imamo.
Ja znam jednog demobliisanog borca i kod nas naplaćuje parking i prodaje cigare na crno , i normalno radije dam njemu marku ili pola nego da plaćam onom automatu i dajem u državne jasle.

Sta bi bilo kad bi se Srbi donosili tako sa svojim borcima ili Hrvati sa braniteljima.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

ina
Mjesečarka
Mjesečarka
Has thanked: 4530 times
Been thanked: 6036 times

Post by ina » 09 Jul 2024, 10:20

:D. Bego.. A neka, nećemo dizati ruke i torbice, dobiju takvi opet po nosu svakako.

Veca, a evo vidim..🤦 i pročitala sam više i detaljnije.
Na jednoj strani tamo pljuje po Srbima, njihovom nacionalizmu, četništvu a ovdje gazi djecu šehida.
Dovoljno im je 20 god. pomoći, oduzimaju mjesta odgojenijim, kompetentnijim :lupa i brlje brlje.
Kao da ta djeca, ljudi nisu pomakli ni prst da sebi i sami nekako olakšaju egzistenciju, tu istu koju su im hrđe osakatili.
Šta bi da je i on u Parlamentu. Bilo bi im dovoljno 5 ili 10 god.
Degutantno mu je razmišljanje povodom ove tematike.
Svijest ima sidrište.

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:

Post by Masamune » 09 Jul 2024, 11:53

Nisu to brlje, već postaje realan problem kao i mnogo čega drugog po pitanju javnih ustanova i preduzeća što ignorišete u potpunosti.

Ako to još spustimo na nivo fakulteta i prijave na iste tu još uvijek postoji itekakva segregacija djece na način da su neka djeca vrjednija od ostale djece po drugim faktorima osim obrazovnih. Neki roditelji ne mogu platiti djetetu vanredni upis preko 1000 KM i onda počnu raditi i batale fakultet bez obzira što im je prosjek bio 5.0 u srednjoj školi, a neko sa 4.5 bude ispred njih zbog privilegija. I ja sam to doživio prilikom upisa na Ekonomski fakultet u Tuzli. Prvu godinu moji roditelji su platili 1200 KM, a primili su nas 350. Kod prvih 65 su povukli liniju - oni su godinu platili 200 KM. Svi mi ostali smo morali platiti 1200 KM. Prvih 65 čak nisu ni radili test opšteg znanja iako ih je bilo masa ispod prosjeka 5.0, a ja sam završio kao 67 iliti drugi od nas preostalih 285 što smo radili taj test. Džaba, valjalo je platiti jer su oni imali te dodatne bodove. Da moji roditelji to nisu mogli platiti ja danas možda ne bih ni bio akademski obrazovana osoba. Mogao sam bataliti to, konobarisati i baviti se nekim zanatom danas. Neko bi rekao da je to sad unosnije, ali nije to poenta ove priče. Ali, tad je to i imalo smisla još uvijek, ali sad je diskutabilno pogotovo jer je školovanje danas skuplje. U Tuzli medicina je 1800 KM godina. U Sarajevu je oko 4000 KM ako sam dobro upućen za sve one koji završe ispod crte.

Ako vratimo nazad na konkurse, je li treba neko sa nedovoljno stručnosti u odnosu na drugog kandidata da liječi djecu i ostale ljude na UKC-u? Ili prilikom prijave na konkurs za sipu ti vidiš da neko tamo ne može ni potrčati i ima 15-20 kila viška, al prođe na kraju, između ostalog, jer je dijete šehida i jer je to nulta kategorija prioriteta. Da, ovo su svete krave koje treba preispitati, a neke su počele državu gaditi ljudima koji žive u njoj. Jaran 3 puta nije prošao u sipu od, između ostalog, i tih ljudi iako je bio i stručniji i fizički spremniji od većine njih, pa je na kraju sve batalio i otišao je u Dubai da radi kao zaštitar.

Masa je takvih. Masa je njih koji ne dođu do zaposlenja u javnim ustanovama i preduzećima ne zbog struke, već zbog tih dodatnih faktora - stranačkih i rodbinskih veza, po nacionalnom ključu da se popune kvote, po dodatnim bodovima jer su im očevi demobilisani ili ranjeni borci ili su djeca šehida i poginulih boraca i po drugim osnovama. Ljudi moji, krajnje je vrijeme da struka mora biti nulti prioritet, a onda sve ostalo. To vrlo često nije slučaj na konkursima za javne ustanove i preduzeća ako je ikad. Sviđalo se to vama ili ne i emocije po strani, tu spadaju i ta djeca i ja smatram da je nakon 30 godina potpuno opravdano postaviti par pitanja u vezi toga onima koji donose takve zakone i propise i koliko je opravdano da to i dalje bude na snazi. Država treba i mora toj djeci i njihovim porodicama pomagati na druge načine, ali ne na štetu drugih i još uvijek uz takve privilegije da se kod drugih počinje javljati osjećaj da manje vrijede u društvu i ovoj državi.

A sad bujrum nastavite pljuvati i udarati ad hominemom. Ja sam završio sa ovom pričom.

ina
Mjesečarka
Mjesečarka

Post by ina » 09 Jul 2024, 12:00

Ne namjeravam te uopšte dalje čitati na ovoj temi.
Rekao si svoje. :mah
Svijest ima sidrište.

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 13765 times
Been thanked: 9518 times

Post by Julia-Klara » 09 Jul 2024, 12:01

Pa cijelu drzavu nam vode podobni, ne sposobni.
Masa, razumijem o cemu pricas :ok

Ok, neka imaju djeca i porodice NEKE privilegije (zdravstvo, finacijska pomoc) ali ne po svaku cijenu, ne za sve i ne uvijek.

Mozda ipak da se sa manje emocija razmisli o ovome sto Masa pise.
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

ironman
sirius
sirius
Has thanked: 22633 times
Been thanked: 23191 times

Post by ironman » 09 Jul 2024, 12:05

Niko te nikad nece pljuvati ili bilo sta..
Jednostavno to je aksiom.
Nema rasprave.
A znam i svi znamo o cemu pricas.
Zrtva koju su podnijeli ljudi kojih nema da bi mi imali drzavu se mora ispostovati. Tu nema rasprave.
dream of spring.

ina
Mjesečarka
Mjesečarka

Post by ina » 09 Jul 2024, 12:08

Julia-Klara wrote: 09 Jul 2024, 12:01 Pa cijelu drzavu nam vode podobni, ne sposobni.

Ok, neka imaju djeca i porodice NEKE privilegije (zdravstvo, finacijska pomoc) ali ne po svaku cijenu, ne za sve i ne uvijek.

Kakvu svaku cijenu? Čuj ne za sve i ne uvijek..
Kao da su im dijelili i kapom i šakom bez ikakvog kriterija.
Ma dajte Molim vas.
I de.. valjda postoje podatci koliko su potrošili na njih a koliko svih ovih godina sjebali i sgrnuli sebi. Fuj.
Svijest ima sidrište.

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:

Post by Masamune » 09 Jul 2024, 12:08

ironman wrote: 09 Jul 2024, 12:05 Niko te nikad nece pljuvati ili bilo sta..
Jednostavno to je aksiom.
Nema rasprave.
A znam i svi znamo o cemu pricas.
Zrtva koju su podnijeli ljudi kojih nema da bi mi imali drzavu se mora ispostovati. Tu nema rasprave.
Mora polako biti rasprava za i zbog budućih naraštaja. Zbog sadašnje generacije djece i radno sposobnih u dvadesetim godinama. Mora i u tome doći do talasanja.

To je moj stav.

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Julia-Klara » 09 Jul 2024, 14:11

ina wrote: 09 Jul 2024, 12:08
Julia-Klara wrote: 09 Jul 2024, 12:01 Pa cijelu drzavu nam vode podobni, ne sposobni.

Ma dajte Molim vas.
I de.. valjda postoje podatci koliko su potrošili na njih a koliko svih ovih godina sjebali i sgrnuli sebi. Fuj.
Fuj ne fuj, ali sigurno postoje ljudi koji i ovaj (sveti) status koriste.

Opet kazem, ne mora se sve imati po svaku cijenu, ne za sve i ne zauvijek. Mora i u ovom segmentu postojati red.

Da me ne razumijes pogresno, evo slikovito - ode moja nena doktoru, ima 70 godina, i umjesto nje kada dodje na red, udje (sada) momak od 30 godina jer je dijete poginulog borca.

NAGLASAVAM - moraju postojati kategorije i revizije. Moje misljenje.

Jer nije isto kada supruga ostane udovica sa dvoje male djece (90ih godina), i kada ta djeca imaju svoje porodice, i opet koriste (neke) povlastice na racun istog razloga.

JER, ruku na srce, u proslom ratu je skoro svako izgubio nekog, pa ne koristi (ili ne moze iskoristiti) (opet neke) povlastice.

Nemojte se paliti na svaku i "fujakati" po defaultu.

Niko ne kaze da treba ukinuti sve svakome i ignorisati zalaganja i zrtve, nego da se i u ovom segmentu treba napraviti red.

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 3687 times
Been thanked: 3412 times

Post by Naseef Mushroom » 09 Jul 2024, 14:46

Pa ako već imamo stanje da nam državu vode podobni a ne sposobni i ako je čitav sistem izgrađen na taj način, zašto nam je prioritet da govorimo o djeci šehida kao da je to problem #1?
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:

Post by Masamune » 09 Jul 2024, 14:50

Julia-Klara wrote: 09 Jul 2024, 14:11
ina wrote: 09 Jul 2024, 12:08

Ma dajte Molim vas.
Fuj ne fuj, ali sigurno postoje ljudi koji i ovaj (sveti) status koriste.

Opet kazem, ne mora se sve imati po svaku cijenu, ne za sve i ne zauvijek. Mora i u ovom segmentu postojati red.

Da me ne razumijes pogresno, evo slikovito - ode moja nena doktoru, ima 70 godina, i umjesto nje kada dodje na red, udje (sada) momak od 30 godina jer je dijete poginulog borca.

NAGLASAVAM - moraju postojati kategorije i revizije. Moje misljenje.

Jer nije isto kada supruga ostane udovica sa dvoje male djece (90ih godina), i kada ta djeca imaju svoje porodice, i opet koriste (neke) povlastice na racun istog razloga.

JER, ruku na srce, u proslom ratu je skoro svako izgubio nekog, pa ne koristi (ili ne moze iskoristiti) (opet neke) povlastice.

Nemojte se paliti na svaku i "fujakati" po defaultu.

Niko ne kaze da treba ukinuti sve svakome i ignorisati zalaganja i zrtve, nego da se i u ovom segmentu treba napraviti red.
Upravo tako.

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Julia-Klara » 09 Jul 2024, 14:53

Ja nisam rekla da je problem #1 nego da sigurno jeste jedan od mogucih problema.
Naravno da postoje i drugi prioriteti.

PS. Nisu to vise djeca nego odrasli ljudi. Cak i oni koji su rodjeni 1995 vec imaju 30 godina.

I voljela bih da se ti odrasli ljudi, bar oni koji su u mogucnosti, osvrnu oko sebe, i tu pomoc koju dobijaju (ako je dobijaju), usmjere negdje drugi gdje je potrebnija.

Uvijek imam osjecaj da ce me pogresno razumjeti, zato pokusavam objasniti detaljnije - ako neko ima 30 godina, dobija povlastice na racun toga da je dijete sehida, nije li ljudskije da tu pomoc (koja vjerujem nije velika, recimo neka je 100km), ali 100km je mnogo djeci bez roditeljskog staranja, koja su maloljetna.

Moje pisanje se odnosi na takvu preraspodjelu, a fakultetima i zaposljavanju ne bih. Mislim (nadam se) da postoje ljudi i medju (djecom sehida) koji razmisljaju kao ja.

Respekt za sve koji su dali i zivot i dijelove tijela (zdravlje) za drzavu, da ne bi bilo zabune (opet).

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 13025 times
Been thanked: 21148 times

Post by Fuddo » 09 Jul 2024, 15:21

Mislim da je neka socijala do 18 godina starosti i stipendija za skolovanje sasvim ok da se tim ljudima pruzi sansa i na neki nacin stavi do znanja da drustvo misli o njima.
Sve drugo je nasa seljacka posla.
Dozvolite da se obratimo

Laser
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 1085 times
Been thanked: 3306 times

Post by Laser » 09 Jul 2024, 15:34

Ima li neki propis koji govori sa koliko godina izlaziš iz kategorije "dijete šehida"?

Neka djeca šehida sada imaju 45 godina. Spadaju li oni u tu kategoriju?
Do not disturb! U procesu sam radikalizacije.

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 13025 times
Been thanked: 21148 times

Post by Fuddo » 09 Jul 2024, 15:40

Ko god pokusa ozbiljno pristupiti tom pitanju da se to regulise na civilizovan nacin, bice spaljen na lomaci.
Takvi smo u svemu, i zato jesmo tu gdje jesmo.
Dozvolite da se obratimo

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:

Post by Masamune » 09 Jul 2024, 15:45

Laser wrote: 09 Jul 2024, 15:34 Ima li neki propis koji govori sa koliko godina izlaziš iz kategorije "dijete šehida"?

Neka djeca šehida sada imaju 45 godina. Spadaju li oni u tu kategoriju?
https://www.paragraf.ba/propisi/kantona ... ovine.html

Član 23

(Prednost u zapošljavanju)

(1) Kantonalni organi uprave i kantonalne upravne organizacije, Grad Sarajevo, općine u Kantonu, kao i sva pravna lica čiji je osnivač Kanton, Grad Sarajevo ili općina u Kantonu, odnosno koja se finansiraju iz budžeta sa učešćem od najmanje 25%, dužni su prilikom prijema u radni odnos osigurati prednost članovima porodica šehida, poginulih, umrlih i nestalih branioca, ratnim vojnim invalidima i članovima njihovih porodica, demobiliziranim braniocima i članovima njihovih porodica, dobitnicima ratnih priznanja i odlikovanja i njihovoj djeci i članovima porodice poginulih, umrlih i nestalih dobitnika ratnog priznanja i odlikovanja, sa područja Kantona.

(2) Prednost iz stava (1) ovog člana ostvaruje se u skladu sa odredbama koje propisuju osiguravanje prednosti pri zapošljavanju u federalnom zakonu, Zakonu o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih porodica i Zakonu o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica

(3) Vlada Kantona Sarajevo (u daljnjem tekstu: Vlada Kantona) posebnim propisom uređuje jedinstvene uvjete, kriterije i pravila utvrđivanja prednosti pri zapošljavanju kategorija koji po ovom zakonu ostvaruju to pravo, te propisuje kaznene odredbe za subjekte iz stava (1) ovog člana koji ne poštuju odredbe ostvarivanja prednosti pri zapošljavanju ovih lica.

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:

Post by Masamune » 09 Jul 2024, 15:46

Negdje je znalo biti "ako prvi put stupaju u radni odnos", ali ovo se masovno zloupotrebljava.
Tu konkretno nema nigdje riječi o "prvi put stupaju u radni odnos". Da ima znalo bi se koji bi to bio raspon godina i gornja granica otprilike.
Pretpostavljam da se svaka sekcija ili odjeljak zakona tretiraju drugačije sa aspekta gornje granice godina.

Ne znam... i ne mogu više o ovome. Ipak je ovo baš teška tema. Fudo je rekao istinu.

Post Reply

Return to “Dijaspora”