Islam
- Mutevelija
- Selonačelnik
- Has thanked: 1585 times
- Been thanked: 2949 times
- Status: Offline
Re: Islam
„One kojima je, kada su im ljudi rekli: ‘Neprijatelji se okupljaju zbog vas, trebate ih se pričuvati!’ – to učvrstilo vjerovanje, pa su rekli: ‘Dovoljan je nama Allah i divan je On oslonac!’ (Hasbunallahu ve ni'mel-vekil)“. (Ali Imran, 173)
Od Ibn Abbasa, r.a., prenosi se da je rekao: „Posljednje što je Ibrahim, a.s., rekao kada je bačen u vatru bilo je: ‘Dovoljan je meni Allah, divan je On oslonac.'“ (Buhari, 4564)
Od Ebu Hurejre, r.a., prenosi se da je Poslanik, s.a.v.s., rekao: „Kada vas zadesi neko veliko iskušenje, recite: ‘Hasbunallahu ve ni'mel-vekil – Dovoljan je nama Allah i divan je On oslonac.'“ (Ibn Merdevejh)
Od Ibn Abbasa, r.a., prenosi se da je rekao: „Posljednje što je Ibrahim, a.s., rekao kada je bačen u vatru bilo je: ‘Dovoljan je meni Allah, divan je On oslonac.'“ (Buhari, 4564)
Od Ebu Hurejre, r.a., prenosi se da je Poslanik, s.a.v.s., rekao: „Kada vas zadesi neko veliko iskušenje, recite: ‘Hasbunallahu ve ni'mel-vekil – Dovoljan je nama Allah i divan je On oslonac.'“ (Ibn Merdevejh)
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Ja sam juče bio takav
- Mutevelija
- Selonačelnik
O vjernici, bojte se Allaha onako kako se treba bojati i umirite samo kao muslimani!” [1]
”O ljudi, bojte se Gospodara svoga, koji vas od jednog čovjeka stvara, a od njega je i drugu njegovu stvorio, i od njih dvoje mnoge muškarce i žene rasijao. I Allaha se bojte – s imenom čijim jedni druge molite – i rodbinske veze ne kidajte, jer Allah, zaista, stalno nad vama bdi.” [2]
”O vjernici, bojte se Allaha i govorite samo istinu, On će vas za vaša dobra djela nagraditi i grijehe vam vaše oprostiti. A onaj ko se Allahu i Poslaniku Njegovu bude pokoravao – postići će ono što bude želio.” [3]
”Ti ćeš, zacijelo, umrijeti, a i oni će, također, pomrijeti, i poslije, na Sudnjem danu, pred Gospodarom svojim ćete se jedan s drugim prepirati.”
Reci: ‘Ja sam čovjek kao i vi, meni se objavljuje da je vaš Bog – jedan Bog. Ko žudi da od Gospodara svoga bude lijepo primljen, neka čini dobra djela i neka u ibadetu Gospodaru svome, ne smatra Njemu ravnim nikoga!” [5]
”O ljudi, bojte se Gospodara svoga, koji vas od jednog čovjeka stvara, a od njega je i drugu njegovu stvorio, i od njih dvoje mnoge muškarce i žene rasijao. I Allaha se bojte – s imenom čijim jedni druge molite – i rodbinske veze ne kidajte, jer Allah, zaista, stalno nad vama bdi.” [2]
”O vjernici, bojte se Allaha i govorite samo istinu, On će vas za vaša dobra djela nagraditi i grijehe vam vaše oprostiti. A onaj ko se Allahu i Poslaniku Njegovu bude pokoravao – postići će ono što bude želio.” [3]
”Ti ćeš, zacijelo, umrijeti, a i oni će, također, pomrijeti, i poslije, na Sudnjem danu, pred Gospodarom svojim ćete se jedan s drugim prepirati.”
Reci: ‘Ja sam čovjek kao i vi, meni se objavljuje da je vaš Bog – jedan Bog. Ko žudi da od Gospodara svoga bude lijepo primljen, neka čini dobra djela i neka u ibadetu Gospodaru svome, ne smatra Njemu ravnim nikoga!” [5]
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- Lavlje_srce
- Alienka
- Has thanked: 4055 times
- Been thanked: 3072 times
Kad izgubis sebe, poslije toga vise nemas sta izgubiti. I o Bozijoj i ljudskim vagama.

Memento Mori
You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~
You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?
- Lavlje_srce
- Alienka
Postavicu video o Bosanki u kojoj su se sazele sve najljepse ljudske osobine; hrabrost, dostojanstvo, pamet, duhovnost i ljepota.
Da pronađe snagu i ostane pozitivna kroz ovaj "izazov" koji joj je život dao, Aida je kazala da je na prvom i zadnjem mjestu vjera: Vjera u Uzvišenog Stvoritelja koji nam, vjerujem, daje svako stanje da nas uzdigne, očisti, promijeni. Sve ostalo što mi pomaže također dolazi od Njega -podrška, ljubav i snaga mog supruga Zlatana, moje sestre, roditelja, Zlatanove porodice". https://www.klix.ba/lifestyle/zdravlje/ ... /250401149
Molim Uzvisenog gospodara da Aida ozdravi.
Da pronađe snagu i ostane pozitivna kroz ovaj "izazov" koji joj je život dao, Aida je kazala da je na prvom i zadnjem mjestu vjera: Vjera u Uzvišenog Stvoritelja koji nam, vjerujem, daje svako stanje da nas uzdigne, očisti, promijeni. Sve ostalo što mi pomaže također dolazi od Njega -podrška, ljubav i snaga mog supruga Zlatana, moje sestre, roditelja, Zlatanove porodice". https://www.klix.ba/lifestyle/zdravlje/ ... /250401149
Molim Uzvisenog gospodara da Aida ozdravi.

Memento Mori
- Mutevelija
- Selonačelnik
Ovde ce se manje zagubiti, ja sam onda mijesao taj tedzdzehud sa lejli namazon i nijetio sve lejli, jer su tako pisali, to je vezano za onaj hadis gdje Allah ispunjava zelje u zadnjem dijelu noci.arzuhal wrote: 10 Apr 2025, 09:12stranica jasina po rekatu, 6 stranica - 6 rekata. To ko zna Ja-Sin, a ko neko zna samo neke ajete - onda njih, sta fali.Mutevelija wrote: 10 Apr 2025, 08:53 Cijeli Ya-sin da proučiš na ostalih šest, ili samo određene ajete
Kako zanijetis tehedzdzud?
Inace, i Duha-namaz je najbolje (i ne treba preko toga ici) klanjati 8 rekata, i na njima uciti isto kao i na Lejl-namazu.
Zanijetit mozes u srcu, ne moras izgovarati nevejtu en usalijje lillahi te'ala salate-tehedždžudi...
Za Duha namaz znam da se klanja u jutrarnjim satima prije podne namaza, jer se i sama zove Jutro- ad duha.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- Masamune
- DeLorean
- Mood:
- Has thanked: 21015 times
- Been thanked: 18995 times
Pitanje
Iako je Bajram prošao, da li se prvog dana Bajrama može ići na mezarje? Ja znam od ranije da se uvijek među narodom govorilo da se ide drugog dana.
Je li to neki naš običaj ili je to tako stvarno propisano i zbog čega?
Iako je Bajram prošao, da li se prvog dana Bajrama može ići na mezarje? Ja znam od ranije da se uvijek među narodom govorilo da se ide drugog dana.
Je li to neki naš običaj ili je to tako stvarno propisano i zbog čega?
- Mutevelija
- Selonačelnik
Ma to je naš običaj kod Bošnjaka da se drugi dan ide na mezarje
Može se ići , samo je haram postiti za Bajram.
Može se ići , samo je haram postiti za Bajram.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- Masamune
- DeLorean
- Mood:
- Has thanked: 21015 times
- Been thanked: 18995 times
Mi smo na kafi tako bili par nas i ovaj jedan viče da će sa ocem materi na mezar prvog dana Bajrama, a ovaj drugi mu je počeo govoriti da se po Islamu ne ide nikad prvi dan Bajrama.
Kao prvi dan treba živim ljudima da se posveti, a drugi šehidima i ostalim osobama iz naših života koje su umrle.
Al et... tako je haman kad ljudi počnu da miješaju običaje i religijske propise.
Kao prvi dan treba živim ljudima da se posveti, a drugi šehidima i ostalim osobama iz naših života koje su umrle.
Al et... tako je haman kad ljudi počnu da miješaju običaje i religijske propise.
- arzuhal
- Forum [Bot]
- Location: čajdžinica "Kod nefsu-l-levvame", u budžaku politički nekorektnih
- Has thanked: 559 times
- Been thanked: 1125 times
- Lavlje_srce
- Alienka
O širku samoljublja, najrasprostranjenije bolesti modernog doba.

Memento Mori
- Jahja83
- Poneki mu pročitamo
- Has thanked: 47 times
- Been thanked: 109 times
"Dunjaluk će nam na kraju uzeti sve najljepše što imamo, a mi se opet za njega brinemo. A Džennet nam opet daje sve najljepše što možemo poželjeti, a opet se najmanje za njega brinemo. Zato prije nego što legneš, i ujutro kada ustaneš, prouči Poslanikovu dovu: "Allahu moj, nemoj da ovaj dunjaluk bude moja najveća briga!""
- arzuhal
- Forum [Bot]
- Location: čajdžinica "Kod nefsu-l-levvame", u budžaku politički nekorektnih
- Has thanked: 559 times
- Been thanked: 1125 times
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Ceterum censeo Republica serviica esse delendam.
- Mutevelija
- Selonačelnik
"Kada je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, jeo, jeo je sa tri prsta, a nakon što bi završio, pomerio bi svoje prste i rekao: ‘Hvala Allahu koji nas hrani, a mi ne možemo učiniti ništa bez Njegove pomoći.’” (Muslim)"

"the three fingers symbol is been presented as a sign of love and loyalty for the UAE, both leaders and habitants are adopting it to show their love of the nation.
While searching on social medias you might as well see one of the royal’s family making the three fingers sing, thumb, index finger and middle finger.
Reaching for the starts, the first Emirati astronaut Hazzaa AlMansoori showed his love and his country’s victory through raising the three fingers symbol.
It isn’t only a symbol in which his highness has incepted it, in fact it has become a trademark of win, victory, and love for the nation, adding to its call for success, and innovation life.
The three fingers statue at Burj Khalifa Park in Dubai
Situated at Burj Khalifa Park, the giant statue appears with its clear three fingers symbol in which represents “Win, Victory, love”, the statue attracts people, and visitors might feel curious about the meaning behind it in which gives it a sense of mystery.
The statue could be seen in front the Khalifa tower, with an explanation of it beneath the statue itself to help the viewers to understand the story behind the whole statue and the story of its installation and more.
The three fingers salute at the Museum of the future
If you’re familiar with the upcoming extraordinary museum in Dubai,https://graffiti-dubai.com/the-museum-o ... -in-dubai/, in which will be open its doors this year to the world, then you have definitely seen the sliver installation of the three fingers symbol Infront the museum.
The UAE seems to have various things in which distinguish it from any other country, starting from towers, huge artistic events, symbols and more, however the three fingers symbol is one of the most mysterious and interesting symbols in which adds a value to the country and makes its citizens more strive for success, love, and victory.

"the three fingers symbol is been presented as a sign of love and loyalty for the UAE, both leaders and habitants are adopting it to show their love of the nation.
While searching on social medias you might as well see one of the royal’s family making the three fingers sing, thumb, index finger and middle finger.
Reaching for the starts, the first Emirati astronaut Hazzaa AlMansoori showed his love and his country’s victory through raising the three fingers symbol.
It isn’t only a symbol in which his highness has incepted it, in fact it has become a trademark of win, victory, and love for the nation, adding to its call for success, and innovation life.
The three fingers statue at Burj Khalifa Park in Dubai
Situated at Burj Khalifa Park, the giant statue appears with its clear three fingers symbol in which represents “Win, Victory, love”, the statue attracts people, and visitors might feel curious about the meaning behind it in which gives it a sense of mystery.
The statue could be seen in front the Khalifa tower, with an explanation of it beneath the statue itself to help the viewers to understand the story behind the whole statue and the story of its installation and more.
The three fingers salute at the Museum of the future
If you’re familiar with the upcoming extraordinary museum in Dubai,https://graffiti-dubai.com/the-museum-o ... -in-dubai/, in which will be open its doors this year to the world, then you have definitely seen the sliver installation of the three fingers symbol Infront the museum.
The UAE seems to have various things in which distinguish it from any other country, starting from towers, huge artistic events, symbols and more, however the three fingers symbol is one of the most mysterious and interesting symbols in which adds a value to the country and makes its citizens more strive for success, love, and victory.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- Mutevelija
- Selonačelnik
Pa jeste izgovor, ali kako jedna stvar moze imati vise značenja.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- Nora Ibsenova
- Čovječje vrste kći
- Has thanked: 2468 times
- Been thanked: 4291 times

Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.
- Lavlje_srce
- Alienka
Kasno su se dosjetili.
Memento Mori