Tržište nekretnina u BiH

Zapošljavanje, stanje ekonomije u BiH i svijetu, recesija.

Moderator: Krokodil Behko

HAVANA
Penzioner
Penzioner
Has thanked: 2910 times
Been thanked: 24114 times
Status: Online

Re: Tržište nekretnina u BiH

Post by HAVANA »

Ti napisa da je bugojno 3 puta jeftinije od sarajeva. Ne znam sta sad hoces, ja ti napisa zasto je jeftinije. I jos napisah da je zeljezo skocilo na 2 km, alu profili poskupili od 12 do 18%,fasada poskupila... Ne kontam ja uopste o cemu ti konkretno pricas osim tog nekog isticanja sebe i kritike drugog...
Nije skupo na moru, skupo je na obali.
Vrag
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 57 times
Been thanked: 247 times
Status: Offline

Post by Vrag »

Pa nije ni on tebe skontao da je u Sarajevu cijena jos vise skocila zbog samo rasta sirovine, neovisno sto se radi o Sarajevu. Logicno i u Bugojnu je skocila za taj procenat.
HAVANA
Penzioner
Penzioner

Post by HAVANA »

Nora Ibsenova wrote: 02 May 2021, 14:48 Ali havana, sve je to u Sarajevu skupo baš zato što je Sarajevo. Mislim da je to fufe govorio.

Ista je cjena željeza i u Sarajevu i u Bugojnu, pa su opet stanovi u Sa duplo sluplji jer je zemljište, dozvole bla bla skuplje. A skuplje je jer je Sarajevo.
Pa to je u citavom svijetu tako. Ne znam sta je tu cudno. Ja samo pisem o pocetnoj kalkulaciji kupovine zemljista na dobroj lokaciji, projekta i dozvole... Vec si na bruku para po m2 a ni poceo nisi. Kakve sad veze bugojno ima, nikakve. Nedostizno za napraviti u sarajevu. Ne vidim svrhu pominjanja bugojna.
Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći
Has thanked: 2798 times
Been thanked: 5032 times

Post by Nora Ibsenova »

HAVANA wrote: 02 May 2021, 15:50
Nora Ibsenova wrote: 02 May 2021, 14:48 Ali havana, sve je to u Sarajevu skupo baš zato što je Sarajevo. Mislim da je to fufe govorio.

Ista je cjena željeza i u Sarajevu i u Bugojnu, pa su opet stanovi u Sa duplo sluplji jer je zemljište, dozvole bla bla skuplje. A skuplje je jer je Sarajevo.
Pa to je u citavom svijetu tako. Ne znam sta je tu cudno. Ja samo pisem o pocetnoj kalkulaciji kupovine zemljista na dobroj lokaciji, projekta i dozvole... Vec si na bruku para po m2 a ni poceo nisi. Kakve sad veze bugojno ima, nikakve. Nedostizno za napraviti u sarajevu. Ne vidim svrhu pominjanja bugojna.
Pa spomenuto je da se napravi komparacija cjena.

Ti si sam rekao: je li ga od kartona prave. Ne, prave ga od istog materijala od kog u sa prave stanove, ali jebiga, sarajevo je glavni grad.

Ti govoriš poskupljuju stanovi jer materijal za izgradnju poskupljuje. E tu dođemo do Bugojna. Ili bilo kog drugog mjesta. I tamo je iste cjene materijal pa su stanovi znatno jeftiniji.
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.
HAVANA
Penzioner
Penzioner

Post by HAVANA »

Vrag wrote: 02 May 2021, 15:48 Pa nije ni on tebe skontao da je u Sarajevu cijena jos vise skocila zbog samo rasta sirovine, neovisno sto se radi o Sarajevu. Logicno i u Bugojnu je skocila za taj procenat.
Pa nisam ni napisao da je zbog toga sarajevo skuplje. To usput napisah da je sad i to poskupilo. Osnovna kalkulacija kupovina zemljista, mogucnost dozvoljene gradnje, dozvole, projekat... Cijenu zemljista plus to sve dijelis na netto prodajnu povrsinu objekta koji pravis. U startu imas cijenu koliko te to osnovno kosta po m2 prodajnog. To je neka brza racunica kad gledas zemlju. Isplati li se ili ne. Bugojno i 7 spratova vjerujem moze i na manje od 100km po m2 prodajnog a sarajevo u boljoj zoni dodje nekad salom i na 1000km po m2 tog osnovnog troska.Tek onda ide cijena gradnje, materijali, kvalitet... A tu tek ima ogromnih razlika. Preopsirno je ovo za foruma i pisanja. Trebalo bi romane pisat. Jebo i sarajevo i bugojno.
Tasmanijski tigar
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo
Has thanked: 14 times
Been thanked: 16 times

Post by Tasmanijski tigar »

Vrag wrote: 02 May 2021, 15:48 Pa nije ni on tebe skontao da je u Sarajevu cijena jos vise skocila zbog samo rasta sirovine, neovisno sto se radi o Sarajevu. Logicno i u Bugojnu je skocila za taj procenat.
Skočila je svugdje. Evo sada gledam ima li šta u Zenici, u zgradi gdje sam ja prije 3 godine platio po 1550 km/m2.
Imaju dva stana na Piku, jedan hoće 2000 km/m2, a na drugom je cijena po dogovoru.
Sada je to polovno, a cijena veća.

Gledao sam i novogradnju, oko 2500 km/m2

NOVOGRADNJA DVOSOBAN STAN 40,90m2 - ZENICA CENTAR (102.900 KM)
https://www.olx.ba/r/32218387/729258

Znači, ja sam dobro prošao. 😋
:123
HAVANA
Penzioner
Penzioner

Post by HAVANA »

Nora Ibsenova wrote: 02 May 2021, 15:53
HAVANA wrote: 02 May 2021, 15:50

Ti si sam rekao: je li ga od kartona prave. Ne, prave ga od istog materijala od kog u sa prave stanove, ali jebiga, sarajevo je glavni grad.

Ti govoriš poskupljuju stanovi jer materijal za izgradnju poskupljuje. E tu dođemo do Bugojna. Ili bilo kog drugog mjesta. I tamo je iste cjene materijal pa su stanovi znatno jeftiniji.
Jooj. Ne govorim to. Materijali i kvalitet su samo jedna stavka. Lokacija, regulacioni itd druga. A ima i treca, cetvrta... Kakvo bugojno ljudi dragi. Volio bi i onaj u minhenu da mu je kvadrat ko van minhena al ne ide. Eto napravite stambenu zgradu na grbavici u ravnom pa javite koliko je m2. Eno prodaje se kod zeljinog pomocnog 600m2 zemlje i kuca. 560000km.Regulacioni p+2.Pa racunaj.Kupim po bugojna za te pare. A vjerovatno ide i p+7 recimo. Sto pojeftinjuje gradnju...
Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći
Has thanked: 2798 times
Been thanked: 5032 times

Post by Nora Ibsenova »

HAVANA wrote: 02 May 2021, 16:08
Nora Ibsenova wrote: 02 May 2021, 15:53

Jooj. Ne govorim to. Materijali i kvalitet su samo jedna stavka. Lokacija, regulacioni itd druga. A ima i treca, cetvrta... Kakvo bugojno ljudi dragi. Volio bi i onaj u minhenu da mu je kvadrat ko van minhena al ne ide. Eto napravite stambenu zgradu na grbavici u ravnom pa javite koliko je m2. Eno prodaje se kod zeljinog pomocnog 600m2 zemlje i kuca. 560000km.Regulacioni p+2.Pa racunaj.Kupim po bugojna za te pare. A vjerovatno ide i p+7 recimo. Sto pojeftinjuje gradnju...
Ama ja ti govorim zbog čega je reagirano onako kako jeste, a ti navalio kakvo Bugojno, pa kakvo Bugojno.

Jesi sam rekao: " je li ga od kartona prave " kao komentar na cijenu stana? Jesi. A stan nije jeftin jer je nekvalitetan nego jer mu lokacija ne valja.

Jesi nedokazan jebote.
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.
Vrag
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Vrag »

Niti se razumijem niti me nesto plaho zanima. Vodim se nekom logikom. Jedno vrijeme mi se svidjala Bjelasnica, sad se pretvorila u Ciglane.
HAVANA
Penzioner
Penzioner

Post by HAVANA »

Nora Ibsenova wrote: 02 May 2021, 16:11
HAVANA wrote: 02 May 2021, 16:08
Ama ja ti govorim zbog čega je reagirano onako kako jeste, a ti navalio kakvo Bugojno, pa kakvo Bugojno.

Jesi sam rekao: " je li ga od kartona prave " kao komentar na cijenu stana? Jesi. A stan nije jeftin jer je nekvalitetan nego jer mu lokacija ne valja.

Jesi nedokazan jebote.
Pa izmedju ostalog je i nekvalitetan. U zivotu svom nisam vidio novogradnju nigdje da je 1000km po m2 stana prodajna cijena. Ne znam uopste to izracunati kako doci do te cifre. Prodajne. I na sta to lici. Ok, jeftina zemlja, dozvola, dobra spratnost... Al opet ne kontam. Ja pravim zgradu od 12 stanova i dobra mi je polazna tacka. 300km po m2 prodajne povrsine me kosta prije pocetka gradnje. Od 1000km do 1200km sam racunao da ce me izaci gradnja i vanjsko uredjenje. Ne znam da li cu moci to sa ovim sad cijenama.znaci oko 1500km po m2 mene kosta. E sad na to dodaj kamate za kredit, nepredvidjenih izdataka, na kraju balade porez na dobit... Moze to jeftinije. Nacrtas zgradu ko u skoli kocku, udaris bugarski pvc, fasadu obicnu najeftiniju, podove, plocice, sanitarije itd... Naravno da moze jeftinije. Sve moze jeftinije. :cudi Pogledajte onu tibru prvu, eto to su te jeftine opcije. :lupa A vjerujem da je i bolja kvalitetom od bugojna za 1000km.
Vrag
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Vrag »

HAVANA wrote: 02 May 2021, 16:59
Nora Ibsenova wrote: 02 May 2021, 16:11

Jesi nedokazan jebote.
Pa izmedju ostalog je i nekvalitetan. U zivotu svom nisam vidio novogradnju nigdje da je 1000km po m2 stana prodajna cijena. Ne znam uopste to izracunati kako doci do te cifre. Prodajne. I na sta to lici. Ok, jeftina zemlja, dozvola, dobra spratnost... Al opet ne kontam. Ja pravim zgradu od 12 stanova i dobra mi je polazna tacka. 300km po m2 prodajne povrsine me kosta prije pocetka gradnje. Od 1000km do 1200km sam racunao da ce me izaci gradnja i vanjsko uredjenje. Ne znam da li cu moci to sa ovim sad cijenama.znaci oko 1500km po m2 mene kosta. E sad na to dodaj kamate za kredit, nepredvidjenih izdataka, na kraju balade porez na dobit... Moze to jeftinije. Nacrtas zgradu ko u skoli kocku, udaris bugarski pvc, fasadu obicnu najeftiniju, podove, plocice, sanitarije itd... Naravno da moze jeftinije. Sve moze jeftinije. :cudi Pogledajte onu tibru prvu, eto to su te jeftine opcije. :lupa A vjerujem da je i bolja kvalitetom od bugojna za 1000km.
Koja je to novogradnja "kvalitetna" gradnja?
HAVANA
Penzioner
Penzioner

Post by HAVANA »

Ne znam sta smatras kvalitetnom? Ima projekat, staticar, norme kako se sta radi. Onda dolazi zavrsnica i izbor materijala, fasade, prozora, vrata, struje, grijanja... Svi oni koji ispostuju te norme mozemo ih svrstati u kvalitetnu gradnju. I to kosta. To nema za 2 milje po m2 u sarajevu. Cesto i dosta vise. Pogledaj u prozor, struju, grijanje, fasadu... Vec dosta znas. Vidis okom prozor jel 150km il 400km...I ne znam jesi primjetio kako sa vremenom raste i kvalitet, musterije su zahtjevnije, opstinski uslovi su zahtjevniji... Ne moze sad sto je moglo prije par godina. Tibra 1 i sadasnji bulevar nebo i zemlja razlika u mnogim stvarima. Okom vidim, a znam koliko sta kosta... Na malcu su svi lajali a odlican posao je covjek napravio kod pozorista. Na stranu kako je dobio i sta ali je uradio kako se i vani rade takve zgrade. Nije problem napraviti kvalitetno ali kosta. Ako ces jeftino nema druge nego nina stan, stara tibra i tako ta gradnja i lokacije... Ja sam par puta pravio a jednom sam prodao zlatnu koku, zaglavio. Meni trebalo jos 300 milja da zavrsim i prodao. Nisam mogao, osto bez feninga a prezaduzen. Jaka firma kupila i pocela raditi u roku mjesec dana. Udarili jeftinu fasadu, smanjili otvore, stavili bugarsku plastiku... j... me ako su 50 milja potrosili. Kud ja ovo ne uradi, kad god tuda prodjem lupim se po glavi. Mogo sam njima istim rentat. Glavna cesta. :lupa :lupa Neko renovira stan za 300km po m2 a lako je i 1000km po m2 potrositi. Pogotovo u centru grada. Cak je i malo milja za kvalitetno renoviranje austrougarskog stana.Nekad ljudi i previse laju na prvu. Nedavno sam gledao novogradnju u belgiji, tok radova, nacine i materijale. Cak su mi i strozi zahtjevi ovde. Nauku mi pravimo od svega. Koliko para, toliko muzike.Sta bi tek za ameriku rekao pa ljudi zive, prave, kupuju, renoviraju... Gadjas zenu ili dijete daljinskim kad te iznerviraju i proleti daljinski kroz zid. :sok Ljudi ba sele kuce, na kamion i odveze je. Meni staticar za galeriju od 51m2 naredio 3 tone zeljeza... Ovako ce ti valjat, a ti kako hoces. I ja tako. Sta cu. :cudi
Vrag
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Vrag »

pa sve havana, ne moze ti jedan segment biti kvalitetan, a drugi ne
i grijesis, kad pogeldas ukupnu sliku, nijedna novogradnja nema kvalitetnu izradu
i ne govorim ovo tek eto onako
HAVANA
Penzioner
Penzioner

Post by HAVANA »

Vrag wrote: 02 May 2021, 21:58 pa sve havana, ne moze ti jedan segment biti kvalitetan, a drugi ne
i grijesis, kad pogeldas ukupnu sliku, nijedna novogradnja nema kvalitetnu izradu
Sta je kvalitetno? Sta treba da ispostuje da smatras kvalitetnim?
HAVANA
Penzioner
Penzioner

Post by HAVANA »

Evo ja ovaj projekat mogu vrlo lako pojeftiniti. Samo da izbacim ove dimenzije prozora, materijal i staklo, ukinem fasadnu ciglu, drasticna razlika u cijeni. Da ne idem dalje u unutrasnje uredjenje. A necu da ukinem. Kome ne pase, nek ide u lukavicu pa kupi. Jeftinije mu je. :cudi Image Image
Vrag
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Vrag »

HAVANA wrote: 02 May 2021, 22:06
Vrag wrote: 02 May 2021, 21:58 pa sve havana, ne moze ti jedan segment biti kvalitetan, a drugi ne
Pa za mene je sve, od pocetka do kraja. Sve ima neku normu, neki parametar, klasu. Nova otoka i meander se prodaju kao kvalitetne zgrade, a realnost skroz drugacija. Lokacijom kompenzuju sve ostalo. Kad bi strana inspekcija procesljala svaku novu gradnju, na kraju bi rekli stanarima e budale sta ste vi masno platili.
HAVANA
Penzioner
Penzioner

Post by HAVANA »

Vrag wrote: 02 May 2021, 23:04
HAVANA wrote: 02 May 2021, 22:06

Pa za mene je sve, od pocetka do kraja. Sve ima neku normu, neki parametar, klasu. Nova otoka i meander se prodaju kao kvalitetne zgrade, a realnost skroz drugacija. Lokacijom kompenzuju sve ostalo. Kad bi strana inspekcija procesljala svaku novu gradnju, na kraju bi rekli stanarima e budale sta ste vi masno platili.
Ma ima svega, znam ja to ali ima i dobrih stvari. Pa masu ljudi zivi zadovoljno i bez problema. A previse mi uzdizemo to vani... Ne znam nista o novoj otoci i meander pa ne bi da lupam. Ja znam sta ja volim i kako radim. Sta god sam jeftino uradio na nos mi je izaslo. Od carapa do auta, zgrade, stana...
Vrag
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Vrag »

Pa sta ce ljudi reci nakon sto izvale bruku love? Gotovo je tada. Mislim dovoljno je pogledati zgradu, krug napraviti oko nje. Vidis odmah da je sve tu naopako. Nisu oni estetski ruzni, onako usminkani su. Mada to sto kazes neka kupuje ko sta zeli i neka radi sebi kako ko zeli. Da se razumijemo i ja kad bi pravio zgrade vjerovatno bi vodio slicnu politiku ko ovi veliki.
HAVANA
Penzioner
Penzioner

Post by HAVANA »

Ja ti ne volim te kolektivne smjestaje a neko opet voli to tako. A obozavam austrougarske stanove, potkrovlja, kamene kuce... Neko to nece ni u ludilu. Sto ljudi, sto cudi. I ukusa. To je tako. I neka je. :cudi
amidza idriz
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 2546 times
Been thanked: 1194 times

Post by amidza idriz »

Kod nas taj segment kvaliteta gradnje jos nije definisan min. norme pa tako moze proci Yavuz prozor umjesto da mu zabrane proizvodnju i prodaju u BiH.
Kvalitet gradnje odredjuju ugradjeni materijali a sve drugo je stvar kalkulacije.

O statici, ugradjenim betonima i ostalim skrivenim materijalima ne mozemo pricati jer je to stvar nadzornog organa ali ono sto vidimo golim okom mozemo da procijenimo da li valja za te pare ili ne.
#Jaki ljudi ne spustaju druge dole, oni ih podizu.#
Post Reply

Return to “Posao & Ekonomija”