Roboti i vještačka inteligencija

Pozorište, slikarstvo, škola, fakultet, istraživanja, izumi.

Moderator: Krokodil Behko

Skin
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 2963 times
Been thanked: 3367 times
Status: Offline

Re: Roboti i vještačka inteligencija

Post by Skin » 03 Jan 2026, 21:48

tuzlak1212 wrote: 03 Jan 2026, 21:29
Skin wrote: 03 Jan 2026, 21:23 za 6 mj niko.osim AI nece pisati code.
ni apps vise nece postojati, nece nam trebati. AI sistem u dzepu ce pricati sa AI sistemom u cloudu za sve sto nam treba. a mi se mozemo baviti poljoprivredom💪
Ma nece tako brzo, sumnjam da ce AI ikad bit zaista bolji u ovim ljudskim tehnologijama i slojevima prekomplikovanim koji postoje samo da automatiziraju ljudski rad

Ima onaj ex google direktor, cini mi se Egipcanin neki, kaze AI ce zamjeniti trenutne tech stacks sa svojim deep-machine stackom, istrijebit ce sav ovaj bloat kojeg sad imamo, i klijentima ce ta rijesenja biti beskonacno jeftinija, brza, lakse istestirat razlicite ideje itd itd

Al trebat ce do toga, nesto mi je 6 mjeseci premalo
to kaze anthropic ceo, za 3-6mj 90% koda ce pisati AI, za 12 mj SVE

anthropic bas razvalljuje u trci. sjecam se prije nesto vise od 2 god, bilo mi krivo sto mi ne mozemo claude koristiti ovdje u bih, i evropi, jer je u startu bio najbolji, kad se jos nije ni koristio za kodiranje. kad vidi sad, ne da mozes koristiti nego mozes se i penzionisati

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 831 times
Been thanked: 1235 times

Post by tuzlak1212 » 03 Jan 2026, 21:59

Skin wrote: 03 Jan 2026, 21:48
tuzlak1212 wrote: 03 Jan 2026, 21:29

Ma nece tako brzo, sumnjam da ce AI ikad bit zaista bolji u ovim ljudskim tehnologijama i slojevima prekomplikovanim koji postoje samo da automatiziraju ljudski rad

Ima onaj ex google direktor, cini mi se Egipcanin neki, kaze AI ce zamjeniti trenutne tech stacks sa svojim deep-machine stackom, istrijebit ce sav ovaj bloat kojeg sad imamo, i klijentima ce ta rijesenja biti beskonacno jeftinija, brza, lakse istestirat razlicite ideje itd itd

Al trebat ce do toga, nesto mi je 6 mjeseci premalo

anthropic bas razvalljuje u trci. sjecam se prije nesto vise od 2 god, bilo mi krivo sto mi ne mozemo claude koristiti ovdje u bih, i evropi, jer je u startu bio najbolji, kad se jos nije ni koristio za kodiranje. kad vidi sad, ne da mozes koristiti nego mozes se i penzionisati
Ja na poslu imam claude preko aws q (il je sad Kiro ime)
Nema sta jede malu dijecu, pogotovo 4.5 sonnet i onaj na O sto pocinje ime
Al nije to jos toliko da bi sef ikome dao otkaz ili da ako ko ode iz firme sef ne raspise konkurs da popuno mjesto

Meni ovo gore ima smisla da ce najprije zamjenit na nacin da ce izmislit novi tech stack gdje ne treba komplikacija, npr java-spring-hibernate-liquibase i onda ti liquibase ne radi nesto i moras klijentima govorit eee ljudino kasnit ce release
Ili recimo isti team ljudi napravi multiplayer igricu, i isti team ljudi developije i odrzava nekoliko formi u angularu, to je prevelik overhiring i overengineering koji je postso standard i ne mozemo nazad
Sve je kula karata, kad se stavim u kozu investitora i treba nas AI zamjenit :D.

HAVANA
Penzioner
Penzioner
Has thanked: 2915 times
Been thanked: 24136 times

Post by HAVANA » 03 Jan 2026, 22:01

Skin wrote: 03 Jan 2026, 21:35 zato sto si.mu rekao da neces ono seljacki da ti uradi 😂
Nisam ba, napisao sam postupak i redoslijed kojim mi rade...
Nije skupo na moru, skupo je na obali.

Skin
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Skin » 03 Jan 2026, 22:24

HAVANA wrote: 03 Jan 2026, 22:01
Skin wrote: 03 Jan 2026, 21:35 zato sto si.mu rekao da neces ono seljacki da ti uradi 😂
onda si ga ranije istrenirao da razmislja u tvom folu :hihi bez fasade

Skin
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Skin » 03 Jan 2026, 22:33

tuzlak1212 wrote: 03 Jan 2026, 21:59
Skin wrote: 03 Jan 2026, 21:48

Ja na poslu imam claude preko aws q (il je sad Kiro ime)
Nema sta jede malu dijecu, pogotovo 4.5 sonnet i onaj na O sto pocinje ime
Al nije to jos toliko da bi sef ikome dao otkaz ili da ako ko ode iz firme sef ne raspise konkurs da popuno mjesto

Meni ovo gore ima smisla da ce najprije zamjenit na nacin da ce izmislit novi tech stack gdje ne treba komplikacija, npr java-spring-hibernate-liquibase i onda ti liquibase ne radi nesto i moras klijentima govorit eee ljudino kasnit ce release
Ili recimo isti team ljudi napravi multiplayer igricu, i isti team ljudi developije i odrzava nekoliko formi u angularu, to je prevelik overhiring i overengineering koji je postso standard i ne mozemo nazad
Sve je kula karata, kad se stavim u kozu investitora i treba nas AI zamjenit :D.
opus.
da, vidjeh zanimljiv komentar. kaze nema teorije da claude code ili bilo koji drugi model nadodje na moje custom orchestration workflows, jer onaj tezi dio nije tehnicki uopste, nego meta-logika - osnova samog znanja po karl popperu i feynmanovoj 'pravi da razumijes' filozofiji.
..kreativni partner, toliko ce napredovati recimo... nikad kreativan sam od sebe. ali svejedno...jednostavno ce biti glupo trositi vrijeme nepotrebno

HAVANA
Penzioner
Penzioner
Has thanked: 2915 times
Been thanked: 24136 times

Post by HAVANA » 03 Jan 2026, 22:40

Skin wrote: 03 Jan 2026, 22:24
HAVANA wrote: 03 Jan 2026, 22:01

onda si ga ranije istrenirao da razmislja u tvom folu :hihi bez fasade
Tako nekako.Ja ko s jaranom pricam.Prosli put ga pitao za korijen bora.Reko jebe me korijen bora dize mi stepenice i ide na kucu...Kaze znaci jebe te korijen bora!E vako ces...I sve mi napisa...
Nije skupo na moru, skupo je na obali.

Post Reply

Return to “Kultura, umjetnost, edukacija, nauka”