Šta je nama Turska?

Ponašanje u društvu i odnosi među ljudima. Humanost, predrasude.

Moderator: Krokodil Behko

Taare
greatest
greatest
Has thanked: 6107 times
Been thanked: 4413 times
Status: Offline

Re: Šta je nama Turska?

Post by Taare » 31 Jan 2021, 15:58

Mutevelija wrote: 31 Jan 2021, 15:54
Taare wrote: 31 Jan 2021, 15:52

Jes, farz je branit grčku i bugarsku. Islam nas uči da pomažemo slabije :o
Jer da te dvije zemlje napadnu tr, tr bi ih rasula ko rižu, ne bi trajalo ni hevtu.
Bil nas I Albaniju Srbija napala :hm
Bi da nema amera. Bajden ih čeka ko zapeta puška.
Svakako ih smatra genocidašima, plus srpsko ljubakanje sa rusima.
Da naprave korak preko drine, izgenocidiso bi ih ko što su ameri onomad japance :zubi
Svi mi se morete obratit

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:
Has thanked: 23507 times
Been thanked: 21540 times

Post by Masamune » 31 Jan 2021, 15:59

"Mogu se voljeti ili mrziti određene stvari ali ne može se glumiti da je Turska samo turistička destinacija i da ne može čovjek da ne bude emotivno vezan."

Shvati da mnogi ne glume. Čak i Bošnjaci.

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:

Post by Masamune » 31 Jan 2021, 16:01

Mutevelija wrote: 31 Jan 2021, 15:57
MarlboroGold wrote: 31 Jan 2021, 15:55
Naravno da ne možeš jer je većina Evrope u uniji, a tu je i NATO. Ja ne znam da je BiH u nekoj takvoj uniji po pitanju Turske.
Stvarno mislis da bi clanice Natoa branile Tursku???
Nisu to iste vrijednosti da Zapas voli.muslimane sad bi Evropski dio bio u BiH.
Mislim da se nismo razumjeli.

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1743 times
Been thanked: 3321 times
Status: Online

Post by Mutevelija » 31 Jan 2021, 16:02

MarlboroGold wrote: 31 Jan 2021, 16:01
Mutevelija wrote: 31 Jan 2021, 15:57

Stvarno mislis da bi clanice Natoa branile Tursku???
Nisu to iste vrijednosti da Zapas voli.muslimane sad bi Evropski dio bio u BiH.
Mislim da se nismo razumjeli.
Tursko drustvi je islamsko I muslimansko pod Erdoganom I stalno ga kritikuju da odvodi Tursku u serijatsku drzavu.
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 2860 times
Been thanked: 9073 times

Post by Duminjo » 31 Jan 2021, 16:03

Ovo gore slika sa iftara. Nigdje alkohola na stolu. Pola zena sa maramama i dimijama. Stolice iz vakta bana borica.

Bogami, vako ne izgleda većina današnjih restorana u bosni

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 31 Jan 2021, 16:04

Duminjo wrote: 31 Jan 2021, 16:03 Ovo gore slika sa iftara. Nigdje alkohola na stolu. Pola zena sa maramama i dimijama. Stolice iz vakta bana borica.

Unisti nas Zapad.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 31 Jan 2021, 16:06

I kulturu I tradiciju a sve se placa pa I ova modernizovanost.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 2860 times
Been thanked: 9073 times

Post by Duminjo » 31 Jan 2021, 16:06

Mutevelija wrote: 31 Jan 2021, 16:04
Duminjo wrote: 31 Jan 2021, 16:03 Ovo gore slika sa iftara. Nigdje alkohola na stolu. Pola zena sa maramama i dimijama. Stolice iz vakta bana borica.

Unisti nas Zapad.
Zavisi sa koje strane gledaš

bosnjakinja
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 225 times
Been thanked: 359 times

Post by bosnjakinja » 31 Jan 2021, 16:10

zavisi gdje,odes li u istanbul u neki "in" restoran ovo ti nije prizor koji ces vidjeti,napredniji su od Sarajeva s obzirom da svako drugi kafic ima natpis "Gay friendly" a prajd parada tik do dzamije :(

Laser
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 1397 times
Been thanked: 4629 times

Post by Laser » 31 Jan 2021, 16:11

MarlboroGold wrote: 31 Jan 2021, 15:39
Laser wrote: 31 Jan 2021, 15:26

Robovlasništvo je podjednako zlo, bez obzira da li o njemu razmišljao srednjevijekovni ili savremeni čovjek. Pogotovo iz pozicije roba.

Ali, okupaciju ne možemo tako posmatrati, aneksiju pogotovo ne. Ne u svakom slučaju.

Ako je bosanskom seljaku Osmanlija smanjio poreze, ako mu je napravio bezistan i ćupriju, ako mu je donio zanatstvo kao esnaf, ponudio mu robu za koju nikada ranije nije ni čuo, tada u njegovoj svijesti nije bio okupator.

Jedini koji je bio ojađen dolaskom Osmanlija je kralj Stjepan. To su povjesne činjenice.

Nadalje, aneksija od strane Austrije je povjesno pozitivna stvar. Da nas nisu anektirali, sada bismo, vjerovatno, bili ruska gubernija. Zato je otpor Austrijskoj vojsci bio jedan od glupljih činova u novojoj povjesti.

Iako su formalno bili okupatori.
Slažem se da je bilo i dosta toga pozitivnog, ali uvijek je bilo i negativnog. Mnogi Bošnjaci svih vjeroispovijesti su bili korišteni kao pijuni u vojsci Osmanskog carstva i davali svoje živote za njih. Upravo su to bili pohodi na druge koje nisu baš tretirali kao Bošnjake tog vremena i ti narodi su izvlačili deblji kraj. Već sam rekao u nekom od ranijih postova da to što je Bosna bila povlaštena kroz kapetanije i ostalo i jednu vrstu nezavisnosti u odnosu na ostale ne znači da je sve bilo med i mlijeko. Apsolutno nije. Pogotovo za vrijeme Mahmuda II.
Baš kao što su Hrvati ginuli za Austriju ili Veneciju i nisu za uzvrat dobili bog zna šta. Ili, kao što su milioni legionara ginuli za Rim ili Bizantiju.

Pa ipak, širenje Rima, Austrije i Venecije se ne naziva okupacijom, bar ne tako naglašeno kao Osmanlijska osvajanja. Teško je, zapravo negoguće, izmjeriti koja je imperija donijela veću štetu ili korist.

Imperije su osvajale samo za svoju korist. Osvojenim krajevima su davali koliko su morali, tek da održe mir i stabilnost. Gušenje pobuna je skupo.

Povrh svega, Osmanlije često doživljavamo kao strance koji su donijeli islam, a Bizantija nije donijela kršćanstvo. Tako mi Peruna, kao da je Isus rođen u Međugorju, a ne u Palestini. :D.

Neprosvijećeni smo i netolerantni. Rasisti smo, islamofobi, antisemiti. Podložni smo mitovima i stereotipima svih vrsta. Ne želim reći da smo zaglibili u tom zlu kao što su drugi. Ali jesmo.

Ne treba zaboravit srpsku propagandu protiv Turaka koja traje više od 100 godina u kontinuitetu.

Nemojmo se lagati.
Sve se rađa radi smrti, sve se gradi radi rušenja.

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 4199 times
Been thanked: 3884 times

Post by Naseef Mushroom » 31 Jan 2021, 16:23

MarlboroGold wrote: 31 Jan 2021, 15:59 "Mogu se voljeti ili mrziti određene stvari ali ne može se glumiti da je Turska samo turistička destinacija i da ne može čovjek da ne bude emotivno vezan."

Kada se sjetim određenih komentara FGRovaca koji su na Popisu 2013 završili zasluženo na 1% kako su se ponašali kao da su sa Marsa pali ne bi me čudilo da je istina šta pišeš.

Da se razumijemo, ne govorim ja da se turska zastava tetovira na čelo, da se mora navijati za njihovu reprezentaciju i da se toj državi pišu ljubavne pjesme ali ja kada bih u centru New Yorka ugledao ćevabdžinicu ne bih bio iskren kada bih rekao da gledam na to kao da sam ugledao meksikanski restoran. Tako isto je i Bošnjak gdje nije isto da li prolazi kroz neki turski ili neki njemački sokak.

I ti bi kada bi kraj tebe protrčao neki mali Turčin a mati viče za njim imenom koji ima isto član tvoje familije on bio za tebe simpatičniji nego neki dječak sa drugim imenom.
Ko je god iskren ne može reći da mu je svejedno biti u državi koja sadrži velik procenat identiteta njegovog naroda i familije i da mu je svejedno a bio on u Turskoj ili u Španiji.

Jedino ako si Dennis Gratz pa glumiš da ti je dedo iz Austrije.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.

bosnjakinja
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by bosnjakinja » 31 Jan 2021, 16:29

Turska cak ima svoje fgr-ovce koji su zapravo u turskoj jaci nego u Bosni :D Znaci i nasi fgrovci su samo kopija turskih;)

Mi s turcima imamo jako puno zajednickog i to se i danas nastavlja,ja znam dosta bosnjaka koji npr kupuju stanove u Turskoj, uvijek nas je vukla ta Turska :srce
Last edited by bosnjakinja on 31 Jan 2021, 16:31, edited 1 time in total.

Laser
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by Laser » 31 Jan 2021, 16:29

MarlboroGold wrote: 31 Jan 2021, 15:59 "Mogu se voljeti ili mrziti određene stvari ali ne može se glumiti da je Turska samo turistička destinacija i da ne može čovjek da ne bude emotivno vezan."

Slažem se, otprilike kao odnos Srba prema Rusima ili Grcima.

Yebiga, tako je to kad si malan, kad imaš duboko ukorijenjen podanički mentalitet i kad nemaš dovoljno samosvijesti.

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Naseef Mushroom » 31 Jan 2021, 16:29

Imaju oni kafići gdje izlazi omladina, imaju i one birtije gdje se zamezi i popije.
Ali svi ostali objekti gdje izlazi običan narod, radnička klasa, u slastičarne i restorane ima goste koji ovako izgledaju
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:

Post by Masamune » 31 Jan 2021, 16:33

Naseef Mushroom wrote: 31 Jan 2021, 16:23

Kada se sjetim određenih komentara FGRovaca koji su na Popisu 2013 završili zasluženo na 1% kako su se ponašali kao da su sa Marsa pali ne bi me čudilo da je istina šta pišeš.

Da se razumijemo, ne govorim ja da se turska zastava tetovira na čelo, da se mora navijati za njihovu reprezentaciju i da se toj državi pišu ljubavne pjesme ali ja kada bih u centru New Yorka ugledao ćevabdžinicu ne bih bio iskren kada bih rekao da gledam na to kao da sam ugledao meksikanski restoran. Tako isto je i Bošnjak gdje nije isto da li prolazi kroz neki turski ili neki njemački sokak.

I ti bi kada bi kraj tebe protrčao neki mali Turčin a mati viče za njim imenom koji ima isto član tvoje familije on bio za tebe simpatičniji nego neki dječak sa drugim imenom.
Ko je god iskren ne može reći da mu je svejedno biti u državi koja sadrži velik procenat identiteta njegovog naroda i familije i da mu je svejedno a bio on u Turskoj ili u Španiji.

Jedino ako si Dennis Gratz pa glumiš da ti je dedo iz Austrije.
Iste priče kao na svakoj temi. Kako ti bolan ne dosadi.

Laser
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by Laser » 31 Jan 2021, 16:34

bosnjakinja wrote: 31 Jan 2021, 16:29 Turska cak ima svoje fgr-ovce koji su zapravo u turskoj jaci nego u Bosni :D Znaci i nasi fgrovci su samo kopija turskih;)
Ni slično.

Turčin je kulturološki prvenstveno uvijek Turčin, bez obzira da li bio kemalista, tayipovac, gulenovac.

Naši FGR-ovci su teško definisana subkultura. :D.

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Naseef Mushroom » 31 Jan 2021, 16:36

Laser wrote: 31 Jan 2021, 16:29

Yebiga, tako je to kad si malan, kad imaš duboko ukorijenjen podanički mentalitet i kad nemaš dovoljno samosvijesti.
Ne može se porediti sa Srbima.
Srbi imaju sa Rusima i Grcima zajedničko samo kada uđu u crkvu.
Bošnjaci sa druge strane ne moraju ni ući u džamiju, oni imaju dovoljno zajedničko sa Turcima od pozdrava, davanja imena djeci, specijaliteta u kuhinji, način kako prave i ispijaju kahve, odjevanja, izraza kada razgovaraju

bosnjakinja
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by bosnjakinja » 31 Jan 2021, 16:48

Laser wrote: 31 Jan 2021, 16:34
bosnjakinja wrote: 31 Jan 2021, 16:29 Turska cak ima svoje fgr-ovce koji su zapravo u turskoj jaci nego u Bosni :D Znaci i nasi fgrovci su samo kopija turskih;)
Ni slično.

Turčin je kulturološki prvenstveno uvijek Turčin, bez obzira da li bio kemalista, tayipovac, gulenovac.

Naši FGR-ovci su teško definisana subkultura. :D.
Imaju oni fgrovce koji su za gay Pride ,prije par god im se jedna glumica i pjevacica sparile kao lezbe u vezi ,,niko ih nije podrzao osim ta fgrelita ili kako ih vec nazvat

A u bosni toga nece biti jos 50 god, a nije da nema poznatih pedera i lezbejki kod nas :pusi

bosnjakinja
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by bosnjakinja » 31 Jan 2021, 16:58

prog321 wrote: 31 Jan 2021, 13:28 Brazilci ne pricaju o portugalu kao okupatoru.
Argentinci isto o spaniji.
Meksiko , kolimbija , cile.. citava u stvari juzna amerika ne prica o katolickim zemljama koja im je donijela vjeru kao okupatorima
I kod nas je turska samo kod krscana okupator.
Za muslimane ona je branilac vjere. Isto je AU za hrvate.
:bravo

Laser
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by Laser » 31 Jan 2021, 16:59

Naseef Mushroom wrote: 31 Jan 2021, 16:36
Laser wrote: 31 Jan 2021, 16:29

Ne može se porediti sa Srbima.
Srbi imaju sa Rusima i Grcima zajedničko samo kada uđu u crkvu.
Bošnjaci sa druge strane ne moraju ni ući u džamiju, oni imaju dovoljno zajedničko sa Turcima od pozdrava, davanja imena djeci, specijaliteta u kuhinji, način kako prave i ispijaju kahve, odjevanja, izraza kada razgovaraju
Nasife, rekao sam "otprilike".

To bi značilo da je.princip isti, a ostalo su nijanse.

Mrsko mi ulaziti u beskrajne rasprave i podastirati dokaze. Možda bi se iznemadio koliko se savremeni Bošnjo kulturološki razlikuje od modernog Turčina.

Skoro 150 godina oštre odvojenosti jednih od drugih učinilo je svoje. Čak i dok smo živjeli u istoj.državi, nismo se baš nešto miješali sa njima, uprskos istoj vjeri, imenima, kuhinji, turcizmima.

Sve što si naveo kao zajedničko sa Turcima, imaju i Srbijanci u Srbiji, osim imena. Ponekad i u većoj mjeri, kao što su turcizmi. :D

Post Reply

Return to “Drustvo”