AMERIKA

Dešavanja u svijetu

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

MorningStar
Inventar foruma
Inventar foruma
Mood:
Has thanked: 890 times
Been thanked: 1335 times
Status: Offline

Re: Pokolj u američkoj školi: Učenik (15) zapucao, ubio troje učenika i ranio 6 ljudi

Post by MorningStar » 08 Dec 2021, 14:21

Hurija wrote: 08 Dec 2021, 14:18
MorningStar wrote: 08 Dec 2021, 10:09

Moze covjek sa autom izgaziti ljude, moze covjek sa ciglom ti glavu ulubit , moze .. Svasta moze.. Ali to ne mijenja cinjenicu da ljudi koji legalno posjeduju oruzje su u promilima sto se tice krivicnih dijela , 99% pljacki-ubistava itd se pocini nelegalnim oruzjem - od kojeg se upravo oni sto nose legalno pokusavau zastititi.
Eto taj mevlid jel mislis da je kalasnjikov koji je nosao ono legalno imao ?????

Tih 6 ljudi koji navodno nelegalno nose oruzje i što ih znaš,jesi li nesto poduzeo da ih spriječiš u tome MG.

Anonimno ih prijavio recimo policiji,SIPI,skrenuo nekom prijatelju barem pažnju na njih.

Znas li ono sto nije dojavljeno,prijavljeno,zaprimljeno ili zadokumentovano od toga nema ništa.

:D
Ne znam sta drugo da kazem osim da malo sad u svojoj zelji da se pokazes pametnom - zapravo pokazujes da si priglupa. Ljudi (civili) imaju dozvole sa ta oruzja i vjezbaju na streljanama - sve zajedno sa policijom i inspektorima na istim :D.
Hoces da ti citiram zakon i kako se nabavljaju takva oruzja ??? - mislim opet hajd od zafrkancije pricam sa tobom vidim da ti je neko u porodici policajac ili ti imas neke dalje veze sa mupom jer lupas sluzbene termine al ne znas o cemu pricas :D.

Hajde ovo cu zbog edukativne svrhe za druge, mislim znam da ces ti ionako nastaviti da lupas :oo
b) Kategorija B, koju čine:

1) poluautomatsko ili repetirajuće kratkocijevno vatreno oružje,

2) kratkocijevno vatreno oružje za jedinačnu paljbu sa središnjim paljenjem,

3) kratkocijevno vatreno oružje za jedinačnu paljbu s rubnim paljenjem, ukupne dužine do 28 cm,

4) kratkocijevno vatreno oružje za jedinačnu paljbu za municiju s rubnim paljenjem, ukupne dužine iznad 28 cm,

5) poluautomatsko dugocijevno vatreno oružje s magacinom i ležištem za više od tri metka,

6) poluautomatsko dugocijevno vatreno oružje s magacinom i ležištem za najviše tri metka, kod kojeg se magacin, odnosno opruga za punjenje može skinuti, odnosno nije sigurno da li je oružje takve konstrukcije da ga je moguće uobičajenim alatom prepraviti u oružje s magacinom i ležištem za više od tri metka,

7) repetirajuće i poluautomatsko dugocijevno vatreno oružje s glatkom cijevi ukupne dužine do 60 cm,

8) poluautomatsko vatreno oružje za civilnu upotrebu koje je slično automatskom vojnom vatrenom oružju, isključivo poluautomatskog načina rada te maksimalnog kapaciteta magacina 30 komada metaka koje je dozvoljeno isključivo u sportske svrhe,

9) repetirajuće dugocijevno vatreno oružje koje nije obuhvaćeno u podtački 6), tačke b) ovog člana,

10) dugocijevno vatreno oružje za jedinačnu paljbu s jednom ili više užljebljenih cijevi,

11) dugocijevno vatreno oružje za jedinačnu paljbu s jednom ili više glatkih cijevi,

12) poluautomatsko dugocijevno vatreno oružje koje nije obuhvaćeno podtač. 5), 6), 7) i 8) tačke b) ovog člana i

13) kombinovano oružje.

(1) Oružje iz kategorije B može se nabavljati samo na osnovu odobrenja nadležne policijske uprave.

(2) Zahtjev za izdavanje odobrenja za nabavljanje oružja kategorije B za fizička lica podnosi se na propisanom obrascu nadležnoj policijskoj upravi. Jedan zahtjev se može podnijeti za izdavanje odobrenja za nabavljanje više komada oružja iste vrste.

(3) Nadležna policijska uprava izdat će fizičkom licu odobrenje za nabavljanje oružja kategorije B ukoliko ispunjava opće i posebne uvjete.

(4) Opći uvjeti za izdavanje odobrenja za nabavljanje oružja fizičkom licu su:

a) da ima opravdani razlog za nabavljanje oružja,

b) da je lice navršilo 21 godinu života,

c) da nije pravosnažno osuđeno za krivično djelo, osim za krivično djelo protiv bezbjednosti javnog saobraćaja iz nehata koje za posljedicu ima tjelesnu povredu ili materijalnu štetu, odnosno za krivična djela u državi čiji je državljanin ili u kojoj ima prebivalište ili boravište,

d) da protiv njega nije u Bosni i Hercegovini potvrđena optužnica, niti da se vodi krivična istraga ili krivični postupak, osim za krivična djela protiv bezbjednosti javnog saobraćaja iz nehata koje za posljedicu ima tjelesnu povredu ili materijalnu štetu, odnosno za krivična djela u državi čiji je državljanin ili u kojoj ima prebivalište ili boravište,

e) da lice u posljednje dvije godine do dana podnošenja zahtjeva za izdavanje odobrenja za nabavljanje oružja ili od momenta vršenja provjera na osnovu stava 7. ovog člana nije kažnjavano za prekršaj protiv javnog reda i mira s obilježjem nasilja, prekršaj propisan ovim zakonom ili prekršaj s obilježjem nasilja propisan drugim zakonom,

f) da ne postoje druge okolnosti koje ukazuju da bi oružje moglo biti zloupotrijebljeno, a naročito: češće i prekomjerno uživanje alkohola, uživanje narkotičkih sredstava ili drugih omamljujućih sredstava, disciplinske povrede propisa o lovstvu i sportskom streljaštvu, kao i druge okolnosti koje lice čine nepodobnim za posjedovanje oružja.

(5) Posebni uvjeti za izdavanje odobrenja za nabavljanje oružja fizičkom licu su:

a) da je na zdravstvenom pregledu utvrđeno da je lice zdravstveno sposobno za držanje i nošenje oružja i

b) da raspolaže tehničkim znanjem za pravilno rukovanje oružjem i da poznaje propise koji se odnose na držanje, čuvanje i nošenje oružja.

(6) Ukoliko lice koje ima važeći oružni list za oružje koje je ranije nabavila na osnovu izdatog odobrenja za nabavljanje oružja, podnese zahtjev za izdavanje odobrenja za nabavljanje oružja iste vrste, neće se provoditi postupak za utvrđivanje općih i posebnih uvjeta iz st. (4) i (5) ovog člana.

(7) Nadležna policijska uprava ovlaštena je u svako doba provjeriti daljnje ispunjavanje uvjeta iz stava (4), tač. a), c), d), e), f) i g) i stava (5) tačka a) ovog člana kod lica kojem je izdat oružni list za nabavljanje, držanje i nošenje oružja, ako sazna za okolnosti koje dovode u sumnju daljnje ispunjavanje tih uvjeta.

(8) Načelnik nadležne policijske uprave će formirati komisiju koju čine tri člana iz policijske uprave, od kojih su dva člana policijski službenici, a jedan član stručni saradnik za sprovođenje propisa o oružju i predstavljanje u prekršajnom postupku ili referent za oružje kao stručni član komisije.

(9) Način rada komisije iz stava (8) ovog člana i drugih na utvrđivanju ispunjenosti i opravdanosti uvjeta iz st. (4) i (5) ovog člana i pravo na naknadu, na prijedlog policijskog komesara, propisuje ministar.

(10) Izuzetno od stava (4) tačka b), fizičkom licu se može dati odobrenje za nabavljanje oružja sa navršenih 18 godina ako je drugim zakonom ili aktom ovlašteno za nabavljanje i držanje oružja, ako je član sportske streljačke organizacije koji se aktivno takmiči u streljaštvu ili ako ima položen lovački ispit.

(11) Izuzetno, za lica iz člana 2. stav (3) ovog zakona, kada podnose zahtjev za nabavljanje, držanje i nošenje vatrenog oružja kategorije B, neće se provoditi postupak utvrđivanja uvjeta iz st. (4) i (5) ovog člana, osim utvrđivanja uvjeta položenog lovačkog ispita i članstva u lovačkoj organizaciji, odnosno članstva
Last edited by MorningStar on 08 Dec 2021, 14:25, edited 1 time in total.

Hurija
Pandora
Pandora
Has thanked: 874 times
Been thanked: 1051 times

Re: Pokolj u američkoj školi: Učenik (15) zapucao, ubio troje učenika i ranio 6 ljudi

Post by Hurija » 08 Dec 2021, 14:24

Ja sam tebe pitala za 6 ljudi koji navodno nose oruzje pod jaknama strucnjak i koje si pobrojao da ih znaš.

Veoma dobro znam sta je streljana i koji uslove pravno lice treba da ispunjava da je otvori .

Ne pravi mi se puno pametan bogati , nisam primjetila da ti je bas velik koeficijent inteligencije .

Barem umotaj kad nekog omalovažavaš.

Ostalo je cutanje.

MorningStar
Inventar foruma
Inventar foruma
Mood:

Post by MorningStar » 08 Dec 2021, 14:26

Hurija wrote: 08 Dec 2021, 14:24 Ja sam tebe pitala za 6 ljudi koji navodno nose oruzje pod jaknama strucnjak i koje si pobrojao da ih znaš.

Veoma dobro znam sta je streljana i koji uslove pravno lice treba da ispunjava da je otvori .

Ne pravi mi se puno pametan bogati , nisam primjetila da ti je bas velik koeficijent inteligencije .

A gdje sam ja to rekao da nose "pod jaknama" ? de samo citiraj - ako ne citiras onda pored sto pametujes a ne znas o cemu pricas jos i lazes - ;)
I ne radi se o oruzju u vlasnistvu streljane nego civilnih lica.

Sto se tice omalovazavanja priznajem - ali imam tendenciju da to radim kada nekome nesto nacrtas-objasnis-pokazes-izvore navedes-iskustvo licno / a on i dalje gluposti lupa.

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 14026 times
Been thanked: 23274 times

Post by Fuddo » 08 Dec 2021, 15:00

CikCikCikPogodi wrote: 08 Dec 2021, 10:35
edo_79 wrote: 08 Dec 2021, 10:24

Amerika nije ni malo konzumersko društvo?! :sok

GROHOTOM SE SMIJEM :plavi :plavi :plavi :plavi :plavi :plavi :plavi :plavi
Zapadnjaci ukljucujuci i Amerikance ne izgledaju isto.
Dok Azijati izgledaju isto, moraju se pokazati sa skupom odjećom, autom, konzmetikom, kucom, namještajem.
Sada u Koreji mladi (kojih je sada manje nego za vrijeme generacije baby booma) trose vise nego oni i zaduzeniji vise zbog tog ultra konzumerizma.

Dok Amerikanac ili Europljanin ako hoce na primjer da kupi Burberry kaput, skupit ce pare da kupi.
De ba…
Dozvolite da se obratimo

HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine
Has thanked: 2829 times
Been thanked: 23341 times

Post by HAVANA » 08 Dec 2021, 15:40

Ja imam parfem karirani :cvike
Nije skupo na moru, skupo je na obali.

Hurija
Pandora
Pandora

Post by Hurija » 08 Dec 2021, 15:52

MorningStar wrote: 08 Dec 2021, 14:26
Hurija wrote: 08 Dec 2021, 14:24 Ja sam tebe pitala za 6 ljudi koji navodno nose oruzje pod jaknama strucnjak i koje si pobrojao da ih znaš.

A gdje sam ja to rekao da nose "pod jaknama" ? de samo citiraj - ako ne citiras onda pored sto pametujes a ne znas o cemu pricas jos i lazes - ;)

Sto se tice omalovazavanja priznajem - ali imam tendenciju da to radim kada nekome nesto nacrtas-objasnis-pokazes-izvore navedes-iskustvo licno / a on i dalje gluposti lupa.

Umotaj.

Iskreno izdala bi to samo dozvolu za obilazak i posjetu jednog Gatera za obuku Lovačkih kerova sa svinjama . I da provjerila bi imas li i tu dozvolu da snimaš lice mjesta .

I to je diskutabilno .
Ostalo je cutanje.

MorningStar
Inventar foruma
Inventar foruma
Mood:

Post by MorningStar » 08 Dec 2021, 15:55

Hurija wrote: 08 Dec 2021, 15:52
MorningStar wrote: 08 Dec 2021, 14:26

Umotaj.

Iskreno izdala bi to samo dozvolu za obilazak i posjetu jednog Gatera za obuku Lovačkih kerova sa svinjama . I da provjerila bi imas li i tu dozvolu da snimaš lice mjesta .

I to je diskutabilno .
Jel to nastavljas dalje sa nebulozama ? Jel to tvrdis da ti "izdajes" dozvole ?? Ako to tvrdis znaci da si komesar u PU :D.

Ajde hurki eno ti gore pa citaj nauci nesto - nije sramota ne znati - sramota je kada ti se objasni i predstavi da zbog ega ne zelis da ucis sto na kraju krajeva je tebi u korist.

I da zavrsim nije mi vise interesantna diskusija sa tobom :123

Hurija
Pandora
Pandora

Post by Hurija » 08 Dec 2021, 15:59

:ooo

Mislim da nemaš Blage veze ,za izdavanje dozvola za oruzje imaju procedure i postoji komisija .

Nego ti si mi nešto ko opasanmomak ovdje ,rekla ni Forumski Rambo .Cekaj da ti nađemo opasan Avatar .
Ostalo je cutanje.

MorningStar
Inventar foruma
Inventar foruma
Mood:

Post by MorningStar » 08 Dec 2021, 16:04

Hurija wrote: 08 Dec 2021, 15:59 :ooo

Mislim da nemaš Blage veze ,za izdavanje dozvola za oruzje imaju procedure i postoji komisija .

Nego ti si mi nešto ko opasanmomak ovdje ,rekla ni Forumski Rambo .Cekaj da ti nađemo opasan Avatar .
Nastavljas i dalje :D. da postoji komisija a komesar nakon konsultovanja sa istom potpisuje da se moze izdati dozvola - mislim ne znam ja pored sto imam pusku i pistolj u BiH kako ide za dozvolu i pored sto kroz posao sam u konstantnom kontaktu sa ljudima iz MUPa :D. .

Da sumiramo - Lupila si da u BiH ne mozes legalno nabaviti oruzje kao u americi recimo AR-15 / pa sam ti ja rekao da moze iz licnog iskustva,pa sam ti stavio slike, pa sam ti citirao zakon gdje je detaljno opisano - pa sada nakon sto si se nalupala kreces u verbalni konflikt kao mene nesto provocirajuci "opasan momak" a to je pretpostavljam jer znas da si nalupala gluposti nakon sto sam ti sve iznad navedeno predlozio pa onda ne znas sta ces nego kreces u neki konflikt da se ja raspravljam i razmjenjujem uvrede sa tobom preko interneta... e pa necu to mi je glupo :ooo

Ajde sada sa srecom :ok

Hurija
Pandora
Pandora

Post by Hurija » 08 Dec 2021, 16:07

Dzvolu za oruzje potpisuje običan komandir .Kakav Komesar on je glava kuce ne zamara se sa tim .

Možda mješaš vojne i policijske činove..

Pogledaj u tu dozvolu ko ti je potpisao .
Ostalo je cutanje.

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja

Re: AMERIKA

Post by Fuddo » 11 Dec 2021, 15:09

Tornado otpuho kentaki
Naka fabrika svijeca, ljudi radili, nidje ih.
A ovo mu sad uopste nije sezona, obicno udara tamo na proljece, ljeto…otisli sve utripm.
Dozvolite da se obratimo

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 2723 times
Been thanked: 8505 times

Post by Duminjo » 11 Dec 2021, 22:51

Fuddo wrote: 11 Dec 2021, 15:09 Tornado otpuho kentaki
Naka fabrika svijeca, ljudi radili, nidje ih.
A ovo mu sad uopste nije sezona, obicno udara tamo na proljece, ljeto…otisli sve utripm.
Rodjo kakvo je ovo sranje? Sve poruseno ko da je bombardovano jbt

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma

Post by Duminjo » 11 Dec 2021, 22:52

MunDzi
Svadjalica
Svadjalica
Has thanked: 715 times
Been thanked: 1391 times

Post by MunDzi » 11 Dec 2021, 22:57

Otpuhalo ih dobro.
Ali dosta je tih kuca napravljeno malte ne od kartona.

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja

Post by Fuddo » 11 Dec 2021, 23:01

Duminjo wrote: 11 Dec 2021, 22:52
Katastrofa.
U ovom gradu zivi dosta naseg naroda, zvali smo jednu porodicu koju poznajemo, ne javljaju se citav dan.
Dozvolite da se obratimo

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma

Post by Duminjo » 11 Dec 2021, 23:07

Fuddo wrote: 11 Dec 2021, 23:01
Duminjo wrote: 11 Dec 2021, 22:52
Katastrofa.
U ovom gradu zivi dosta naseg naroda, zvali smo jednu porodicu koju poznajemo, ne javljaju se citav dan.
Bogami zajebano.. ovo je skoro Sve poruseno i
poravnato.
Kaze guverner kentakija da ce biti vjerovatno preko 100 poginulih u ovome gradu. Do sada preko 70 al nestalih ima bruka.

Matan
Sila nečista
Sila nečista
Has thanked: 3781 times
Been thanked: 6953 times

Post by Matan » 11 Dec 2021, 23:08

Zasto se ne prave podrumi ko u Evropi. kad je nevrijeme ti u podrum i
nista se ne moze desiti..
Zasto konja tuces sine, kad i drugi cura ima..

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja

Post by Fuddo » 11 Dec 2021, 23:10

animals wrote: 11 Dec 2021, 23:08 Zasto se ne prave podrumi ko u Evropi. kad je nevrijeme ti u podrum i
Ma ne moze te podrum spasiti od ovog ako mu se nadjes na putu.
Cupa ba drvece iz korijena, sve zivo usisa.
Dozvolite da se obratimo

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 23945 times
Been thanked: 6246 times

Post by Veca » 11 Dec 2021, 23:12

:sok ...nedo bogo to dozivjeti!
Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.

Matan
Sila nečista
Sila nečista
Has thanked: 3781 times
Been thanked: 6953 times

Post by Matan » 11 Dec 2021, 23:14

Fuddo wrote: 11 Dec 2021, 23:10
animals wrote: 11 Dec 2021, 23:08 Zasto se ne prave podrumi ko u Evropi. kad je nevrijeme ti u podrum i
Ma ne moze te podrum spasiti od ovog ako mu se nadjes na putu.
Cupa ba drvece iz korijena, sve zivo usisa.
Ne moze betonski podrum usisati da ga jebes..
jedno je drvece, jedno prostorija ispod zemlje..
to rusi sve po povrsini, ali ne moze ispod zemlje..
Zasto konja tuces sine, kad i drugi cura ima..

Post Reply

Return to “Svijet”