Pravopisne nedoumice
Re: Pravopisne nedoumice
Od kuda nama ta rijec digitron, kad je na engleskom kalkulator(calculator)?
Gledam te nekim drugim ocima
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora
-
Blackhawk
- Status: Offline
Kao i vecina stvari kod nas u Bosni, Digitron je bila firma koja se bavila proizvodnjom kalkulatora, i posto se koristila vecinom ta marka, preslo u naviku da se digitron zove digitron a ne kalkulator 
Isto kao sto bio slucaj sa faksom, ii svi zovu faks, a ne prasak za ves, iako je to samo marka, jedna od mnogih..
Ima tih slucajeva slicnih jos..
Isto kao sto bio slucaj sa faksom, ii svi zovu faks, a ne prasak za ves, iako je to samo marka, jedna od mnogih..
-
Ruana
Pa odakle onda komjuter, racunar? Je li to iz vremena kad se na kompjuter moglo samo racunati?
- Peggy Sue
- Aktivni forumaš

jastuČnica ili jastuŠnica (i zašto?)
sinoĆnja ili sinoŠnja? (i opet zašto?)
hvala
sinoĆnja ili sinoŠnja? (i opet zašto?)
hvala
jastucnica zato sto je nastalo od imenice jastuk
Sinocnja, zato sto kazes sinoc a ne sinos
Nervira me kad je covjek govno a ponasa se k'o Rafaelo kuglica
- gejsha
- Inventar foruma

- Been thanked: 4 times
Možda zato što procesor obavlja računske operacijeRuana wrote:Pa odakle onda komjuter, racunar? Je li to iz vremena kad se na kompjuter moglo samo racunati?
Isto kao što svi za kućište kažu centralna, a misli se na centralnu procesorsku jedinicu (CPU), koja nije kućište već procesor.
Nije sloboda sa neba pala, za nju je sestra dva brata dala..
Kaladont za pastu za zube, eurokrem za čokoladni namaz...Blackhawk wrote:Kao i vecina stvari kod nas u Bosni, Digitron je bila firma koja se bavila proizvodnjom kalkulatora, i posto se koristila vecinom ta marka, preslo u naviku da se digitron zove digitron a ne kalkulator
-
Blackhawk
Bas tako.. sad se fura i reklama.. sve su paste za zube, samo je jedan kaladont 
Nela wrote:jastucnica zato sto je nastalo od imenice jastuk
sto je pametno zaviriti u ovu temu.
ja sam prije tvog odgovora 100% bio siguran da je sinosnja
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9872 times
- Been thanked: 11666 times
- Status: Online
Mislim da još uvijek nisam sreo nikoga ko kaže "sinoćnje".paparaci wrote:Nela wrote:jastucnica zato sto je nastalo od imenice jastuk
sto je pametno zaviriti u ovu temu.
ja sam prije tvog odgovora 100% bio siguran da je sinosnja
Šta da radim? Jesam li normalan?
Krokodil Behko wrote:
Mislim da još uvijek nisam sreo nikoga ko kaže "sinoćnje".
Šta da radim? Jesam li normalan?
Nervira me kad je covjek govno a ponasa se k'o Rafaelo kuglica
-
Blackhawk
Gdje vi to zivite kad se kod vas kaze Sinošnja ???.. kakva nošnja kakvo sta...
Sinoć- sinoćna... Nepostoji nijedno pravilo u nasem jeziku gdje bi ć preslo u š.
Sinoć- sinoćna... Nepostoji nijedno pravilo u nasem jeziku gdje bi ć preslo u š.
-
Ruana
Eh ima kod nas jedna prodavnica zove se Lidl pa ovi iz Orahove kazu bili u Lidliju.
- Pasaga
- Hadžija

- Has thanked: 3924 times
- Been thanked: 2953 times
Blackhawk wrote:Gdje vi to zivite kad se kod vas kaze Sinošnja ???.. kakva nošnja kakvo sta...
kolega....
Nema tu razlike,ista je rjec,samo sto se u upotrebi izgovara drugacije,zavisno od mjesta.
Ovdje,znas gdje sam,oni to zovu ulicni jezik,imaju i oni istu tu pojavu.
Kad nesto izgovore,ja ih ne razumijem,onda mi objasne da se tako kaze u upotrebi,medju narodom.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
-
Ruana
Ma jok pasaga nije to to. Nije isto reci djesi umjesto i dvi umjesto dvije.
- STrendzer
- Inventar foruma

- Been thanked: 1 time
sinosnja je za mene jos uvijek ispravno,nekako mi je glupo ono sa sinoCnja...glupo zvuci do vraga...ne ,kod mene ostaje sinosnja..
htjedoh sam jos da kazem da postoje ljudi kod nas koje sam sretao ovdje u D koji kad kazu rijec-"pusti",oni kazu "pusci" (pustji) da napisem njemackim slovima(puschchi)...meni to tako glupo djeluje,najradije bih ga poslo u brda sa onim njegovim "pusci"...
jedino sta jos i najvise mrzim kad cujem je, umjesto "sumNJam" kad neko kaze-sumLJam"...
jao kako mi je to odvratno i uvijek se pitam kako ti ljudi koji to koriste ne primijete da je to neispravno,jer cijeli svijet oko njih koristi ono ispravno sumNJam a oni i dalje po svom...cak i neki pismeniji koriste ovu bezveznu verziju ove rijeci..

htjedoh sam jos da kazem da postoje ljudi kod nas koje sam sretao ovdje u D koji kad kazu rijec-"pusti",oni kazu "pusci" (pustji) da napisem njemackim slovima(puschchi)...meni to tako glupo djeluje,najradije bih ga poslo u brda sa onim njegovim "pusci"...
jedino sta jos i najvise mrzim kad cujem je, umjesto "sumNJam" kad neko kaze-sumLJam"...
jao kako mi je to odvratno i uvijek se pitam kako ti ljudi koji to koriste ne primijete da je to neispravno,jer cijeli svijet oko njih koristi ono ispravno sumNJam a oni i dalje po svom...cak i neki pismeniji koriste ovu bezveznu verziju ove rijeci..
- Luna.
- Inventar foruma

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 15 times
ja sam uvijek govorila sinocnja... nekako ko mi sinosnja ne ide
Nesto sam razocaran ovih dana. Proci ce... ili mozda nece... jedno od to dvoje...
Djole
Djole
sinocnji, sinocnje,sinocnjeg- ovako uvjek govorim
sinoslji,sinoslje,sinosljeg- nema logike
sinoslji,sinoslje,sinosljeg- nema logike
Budali možeš da oprostis, jer srlja samo u jednom pravcu i ne folira nikoga.
Foliranti su oni od kojih ti je muka...
Foliranti su oni od kojih ti je muka...
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 14613 times
- Been thanked: 10099 times
- Status: Online
camargue wrote:sinosnja je za mene jos uvijek ispravno,nekako mi je glupo ono sa sinoCnja...glupo zvuci do vraga...ne ,kod mene ostaje sinosnja..![]()
sinocni je pravilno, koliko god tebi bilo glupo...
i meni jako smeta kod tebe (ne smao kod tebe,ali raspravljali smo na tu temu vec) HTJEO ili VIDJEO , ne sjecam se koja je od ove dvije rijeci bila u pitanju,ali samo zato sto je ti (ne samo ti nego veliki broj ljudi) upravo tako upotrebljava ne cini je pravilnom.
Nas jezik je divan, kompleksan i tezak, uz sve to razlicit iz sela u selo, da ne navodim vece prostore... Kroz upotrebu nekih rijeci moze se ocijeniti i necija pismenost. Ovdje mislim da knjizevnu pismenost, ne na informiranost, elokventnost, nacin prezentacije nas kao osoba (da me ne bi razumijeli pogresno)... Nisam najpismenija, ali ima svasta i ovdje, tmaan da se zapitam da li je neko uposte zavrsio i cetiri razreda osnovne skole
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija