Era globalnog zatopljenja je gotova, ušli smo u eru vrenja - upozoravaju iz UN-a. Ovo će, vrlo vjerovatno, biti globalno najtopliji mjesec otkako postoje mjerenja, kažu klimatolozi. Najtopliji dan bio je 6. juli. Tada je izmjerena prosječna globalna temperatura od 17,08 stepeni. Pao je rekord i kada je u pitanju temperatura mora. Kod Floride je izmjereno 38,43 stepeni Celzijusa. Sve ovo upalilo je alarm.
Era globalnog zatopljenja je završila, stigla je era globalnog vrenja, izjavio je Antonio Guterres, glavni sekretar UN-a.
"Njegova izjava se temelji na mjerenjima. Pokazalo se da je juni najtopliji ikad zabilježen mjesec, nakon toga je slijedio juli i tri sedmice su najtoplije ikad zabilježene u julu", rekao je Ivan Čačić, meteorolog Nove TV.
Ranije spomenuto pretoplo more također zabrinjava.
"Toplije more čini nemirniju atmosferu zbog veće izmjene energije i vlage. Što opet rezultira olujnim procesima, ali i više od toga. Dolazi do termičkog širenja mora, također i topljenja morskih ledenjaka", objasnio je Čačić.
To opet rezultira dizanjem nivoa mora. Klimatske promjene predstavljaju egzistencijalnu prijetnju, rekao je američki predsjednik Joe Biden. Posebno je teško beskućnicima. Ekstremne vrućine Ameriku stoje 100 milijardi dolara na godinu.
"Mislim da više niko ne može negirati utjecaj klimatskih promjena. Puno ljudi kad sam stigao govorilo je ‘ma, to nije problem’. Pa ne znam nikoga ko iskreno vjeruje da klimatske promjene nisu ozbiljan problem", poručio je Biden.
Još uvijek je moguće ograničiti rast globalne temperature na 1,5 stepeni Celzijusa i izbjeći najgore klimatske promjene, isatknuo je Guterres.
(SB)