storm wrote: 09 Apr 2020, 09:39
carobnjak N wrote: 09 Apr 2020, 06:41
rođo

ti miješaš neke stvari , npr liberalni kapitalizam sa demokratijom
liberal kapitalizam nije =ljudska prava
ja ne prizivam neki socijalizam, samo kažem da je kapitalizam potrebno preispitati, jer ako će se velike kompanije i konglomerati
povlačiti na svaku naznaku krize , otpuštati radnike da ne bi slučajno izgubili nešto od kapitala kojeg su stekli u mirnim vremenima ,
te tako onda u par sedmica stvarali još veće krize i provalije u društvu , onda ga hebi
nisu samo oni zapošljavali te radnike zato što su dobri, poslovni ljudi , nego što im je trebala radna snaga koju će da eksploatišu
dok u teška vremena traže od društva cjelokupnog (jer to je država , koja će opet od poreza naših da da nekome ) da se pobrine o radnicima
od kojih su realno poslodavci imali najveću korist.
Ja se čak slažem sa Čomskim da treba možda ići u pravcu preispitivanja kapitalizma ali ne u pravcu jačanja državnih aparata , vlasti , moći, poreza itd
Ne, sa te strane si u pravu, ali to je prvi postulat kapitalizma. Ako ne nosi profit, odrezi.
Propast socijalizma i jest bila uvjetovana, guranjem potpuno neprofitabilnim smjerovima ekonomije. I znam da kapitalizam, nije nužno i demokracija... Evo rusija, Kina kao apsolutni primjer toga.
Eto sad će države kapitalističkih uređenja, upumpati milijarde u svoje sustave... Iz čega bi socijalisti?
A ideja, da ne stvaras, a lova ide, davno je propala.
I teško je kapitalizam gledati jednostrano i crno bijelo. Postoje i sa komponentom socijalne države, to je veći dio eu... Postoji i surovi američki, ali još bi se to dalo razbiti u detalje i razlike.
Napose... Ne idemo tražiti posla, ne idemo na komplicirane operacije u Bjelorusiju, Rusiju, Kinu, nego u Švicarsku, njemačku, usa...
Najveće tehničke i znanstvene dosege, producirao je kapitalizam.
A preuspitivati treba sve, i konstantno. Korigirati. Vidim kako mi to dobro radimo na Balkanu svi djuture već stotinjak godina.
upumpavanje državnog javnog novca u privredu je socijalistički intervencionizam da se "spasi privreda" , a ti državni sistemi nisu po sebi
kapitalistički već demokratski , dok je ekonomski sistem koji je prihvaćen - kapitalistički !
sad taj sistem treba da spasi demokratska država sa mjerama socijalne intervencije tzv "spašavanja radnih mjesta" , a kapitalisti u nesigurnim
vremenima neće da intervenišu novcem koji su im ti isti radnici zaradili , nego haj ti otkaz ili neka se društvo-država brine o tebi , ti meni
vrijediš samo kad te eksploatišem.
još jedan dokaz je zdravstvo u americi koje je po uzusima kapitalizma i održivosti jedino onog što je isplativo , postalo većinski privatno
e jbg sad se pojavi pandemija pa oni što nemaju za privatno zdravstvo ne mogu biti prepušteni sami sebi, jer su nosioci virusa i šire ga , pa se
moraju sad pobrinuti i za njihovo zdravlje, a inače ne bi jer nije isplativo.
kriza koju predviđaju svi ekomski analitičari neće nastati zato što je sve stalo na par mjeseci, već zato što su veliki kapitalci povukli svoj
novac s "nesigurnog tržišta" i neće ga još dugo investirati (investicija inače nije nikakvo dobro dijelo , već investiraš novac da bi dobio više
novca od društva u koje si investirao ) sve sok ne bude sve kako im paše .
a nije samo to uzrok buduće krize, već se za kratko vrijeme pojavi slika života na kredit i da ono što je izgledalo kao blagostanje, je bilo
posuđeno te da nisu ljudi vlasnici toga , već samo su unajmili stanove, auta, male obrte pa i velike firme, sve dok ne otplate zadnji cent.
I tako ako taj točak privida stane na mjesec dana , sve je u sjebu jer ne postoje neki jaki temelji ili uštede kao garancija za teška vremena.
Kao što kaže Čomski, "oni su više istraživali nove kreme za ruke jer je to isplativije umjesto da istražuju cjepivo za viruse koji su najvaljivani, jer je ovo prvo isplativije"