ina wrote: 21 Feb 2019, 18:28
Nice try wrote: 21 Feb 2019, 15:19
Znam, razumijem te potpuno i naročito ovo za mišljenje muškaraca si u pravu, ali govorim sa stanovišta jedne majke. Nije isto dojiti jedno dijete i troje ili više. S vremenom, a i kada djetetu više nije potrebno, izgubi se elan, sve to postane previse za majku koju cekaju i druge obaveze. Prvenstveno zbog djeteta mora sacuvati smirenost i biti odmorna, a dojenje crpi dosta energije. Naročito kada je u pitanju veće dijete.
Ovaj djecak ima autizam i mislim da je bolje za oboje da ranije nađe neke druge načine smirivanja i uopste borbe sa takvom bolešću.
Ali, naravno svako ima pravo na svoje mišljenje
Ti si majka troje djece, ako se ne varam. Majka svojoj djeci. Vjerovatno je svako njihovo dojenje imalo svoju pricu, duzinu. Ja imam jedno pa i sama najprije posmatram iz majcinskog pogleda.
Ova zena ima autisticno stvorenje. Neka druga sa posebnim potrebama itd
Sva ta djeca u specificnom stanju su inace pracena profesionalnim doktorima, psiholozima, pediatrima, nutricionistima, tako da neki drugi nacini nisu iskljuceni.
Tom djetetu majcino mlijeko moze biti samo dobrobit.
Kad je vec u takvoj poziciji, i kad majka moze i zeli da mu pruzi taj beneficit.
U zivotinjskom svijetu mladuncadi se sama odvikavaju.
A mi? Humana animalija ima pravila...
te zbog ovog ili onog i kad se cuje da se malo vece dijete doji eto odma "zlocin".
Ne mislim direktno na tebe, nego i generalnog brbljana koje ponekad cujem i u reali, i koja mi dirnu u zivac.
Da, svako dijete ima svoju priču
Ista dužina dojenja, ali različite reakcije na odbijanje od dojenja i prihvatanje krute hrane u potpunosti.
S prvom curicom je bilo jako teško, visila je na grudima dan noć. Jednostavno i kad je bila gladna i kad nije, dojila je.Tako godinu i pol i nisam više mogla izdržati. Danima moje muke sa nadolaženjem mlijeka i njene muke zbog odbijanja.Bila je već velika, patila je strašno. Dva mjeseca nije htjela da prihvati apsolutno nikakvo mlijeko i dan danas ne voli ga i pije ga samo za doručak.
Mlađe dvije sam dojila isti period, to je ta granica koje moje tijelo i um mogu da izdrže

sa dobijanjem je išlo nešto lakše jer su odmah prihvatile nešto malo flašice. Ne baš dugo, ali su pile. Danas vole mlijeko.
Šta hoću da kažem na ovim svojim primjerima?
Dojenje je u početku potreba, kasnije samo navika.
Zatim ne smatram produženim dojenjem ovo do dvije godine. To mi je nešto prihvatljivo. Produženim dojenjem smatram sve preko tog perioda.
Dalje, kvalitet mlijeka kod produženog dojenja ne opada, ono i dalje ima svoju nutritivnu vrijednost i dijete ima određeni dodatak prehrani kroz njega.
Na par linkova koje ću ostaviti na dnu ima i raznih primjera, negdje će majka reći da neće prestati dojiti sve dok dijete to želi, ali nada se da će to biti vrlo brzo.
Neka majka će reći da je godina dana dojenja dosta i da želi svoje tijelo nazad. Poneka će željeti ostati povezana s svojim čedom jako dugo. Tu je u pitanju nešto drugo. Treba se zapitati zašto nakon određenog perioda žele i dalje, dakle i majka i dijete, biti povezani dojenjem.Radi se o vrlo jakoj povezanosti.
Nadalje, takvi ekstremni slučajevi su donekle rijetki i psiholozi nemaju nikakva istraživanja i rezultate da li i kako tako duga povezanost kroz dojenje utiče na psihu majke i djeteta.
Dakle, nemam ništa protiv vrlo dugog dojenja, ali moja iskustva i želje to ne odobravaju.Naravno, svakoj majci bi trebalo ostaviti na volju da odluči šta i kako. također, zaboravih pomenuti, da ima djece koja se i sama odbiju. Jednostavno napuste dojenje jer imje lakše piti iz flašice nego dojiti. Jer dojenje nije lako ni za majku, ni za dijete.Mlijeko teče neravnomjerno i zahtjeva određeno strpljenje.
Evo nešto i o autističnoj djeci. Vrlo oučno za pročitati
https://net.hr/zena/roditeljstvo/oni-vi ... g-djeteta/
Zato kažem da ima i druge načine osim dojenja da radiu na svom djetetu u ovom konkretnom slučaju na temi.
Na ovim linkovima ima tih nekih životnih priča i dilema svake majke i kako se one bore s tim.
http://forum.roda.hr/threads/6230-Produ ... lozi/page2
https://net.hr/magazin/roditeljstvo/beb ... e-teorije/
To je to, ovako nabacano i bez reda, nemam vreman da svoje misli presložim.
Nisam izričito ni za , ni protiv produženog dojenja, ali dopuštam da svako dojenje preko dvije godine može imati nekog uticaja, prvenstveno na psihu.
Nije istraženo, pa ne mogu tvrditi.Za slobodnu volju sam, pa kako kome odgovara.
"Nećemo ništa razumeti od hoda sveta ako budemo zamišljali da ljudi uvek postupaju pravedno..."
Balada o Bohoreti