Ne pjenim nikad, a sujem svaki dan.

Ne pjenim nikad, a sujem svaki dan.
Skupo je umrijet u Beču, haj ti na Vratnik, tu je jeftinije.immuno wrote: 07 Feb 2025, 19:08 Kod nas je 110 eura godisnje , parcela je 3000 eura ..toliko znam , koliko se jos mora platiti gasul, opremanje i sve sto ide uz to nepoznanica![]()
Sve sami plićaci i žrtve sitnog seljačkog kaprica.Zizi wrote: 07 Feb 2025, 18:59 Čini mi se da sam samo jednom i to nekad davno dala vitre u IZ.
Inače, već godinama dajem novac jednoj ekipi koja skupi veći iznos novca od nas koji ne želimo dati vitre u IZ i onda kupe i podijele hranu mnogim porodicama.
Zbog čega misliš da smo plićaci i šta podrazumijevaš pod seljački kapric?Laser wrote: 07 Feb 2025, 19:13Sve sami plićaci i žrtve sitnog seljačkog kaprica.Zizi wrote: 07 Feb 2025, 18:59 Čini mi se da sam samo jednom i to nekad davno dala vitre u IZ.
Inače, već godinama dajem novac jednoj ekipi koja skupi veći iznos novca od nas koji ne želimo dati vitre u IZ i onda kupe i podijele hranu mnogim porodicama.![]()
Psovku potiče frustracija, tako da je tačna moja opservacija da si zapjenio
Jok. Nisam dovoljno rječit i načitan kao ti, pa izričaj pojačavam psovkom.
Plitki ste jer se trudite da ne dadnete vitre IZ. Da budem još jasniji, ulažete trud u pronalaženju bilo koga kome ćete dat, samo da ne biste dali IZ. Kad ne biste našli nikog siromašnog, onda biste dali nekom ko to i nije, kome ne spada vitre, samo nek ne ide mrskoj IZ.
Mislim da je razlog sto su prebacili vitre u IZ to sto je nisab velk, tesko ga je prebacit. Vako more i od penzionera uzet cvaju a drukcije tesko.Nora Ibsenova wrote: 07 Feb 2025, 14:38Mislim, zekat se i treba davat u neku instituciju, kod nas je to IZ, zbog masu razloga.Nice wrote: 07 Feb 2025, 14:31 Ali koji je to monopol, tu daj, pa će oni biti transparentni i pravedni
Al' vitre su način pomaganja zajednici, da jedni druge pomažemo, stariji ljudi znaju da se do prije 10 godina nije ni pričalo o tome da se vitre daju u IZ, to je naknadna pamet, valjda im malo zekata jer to daju samo malo bogatiji ljudi, a vitre daju svi.
U islamu to ne pije vode, niko ne moze uradit dobro djelo i tebi ga pripisat ili poboljsati ti ikako tu neku spiritualnu situaciju. Svak zase travu paseJulia-Klara wrote: 07 Feb 2025, 15:23 Pitam, jer se to kod nas zove vitre, (i majka rahmetli tako zvala, i starije generacije), i to se daje starijim, siromasnim, poboznim ljudima "da kazu koju dobru rijec za tebe", i da, oko Bajrama.
Nista ne dajemo IZ, osim kad nam neko umre da se sve u dzamiji organizuje i uci.
NI tu clanarinu... Kad umremo bice veselo![]()
U nas u zenici je jedno 8-9 maraka mjesecna clanarina. Zato i ima dzamija svako sto metaraMaja wrote: 07 Feb 2025, 15:15 A niko nikog ne tjera da daje vitre IZ. Ni kurban. Samo, sad tu grijese ljudi, lakse im dati pare IZ nego klati. IZ ne moze nama zabraniti kome cemo dati vitre, ni kurban. Samo se treba drzati pravila kako se meso dijeli a za vitre da to bude siromasna i pobozna osoba.
Od mene IZ jedino vidi godisnju clanarinu od 20 KM. Dosta im.
Ima nas seljobera dovoljno, mi smo je uvijek i održavali, vi gradska čeljad ste to počeli radit od nedavno.tuzlak1212 wrote: 07 Feb 2025, 19:47 Pred islamskom zajednicom se ne cini da idu vedri dani, ovog okretanja ledja njoj ce bit sve vise
I sto je najgore nema veze s obicnim hodzama i slicno, prosto bojkot rejsu i muftijama
Pa realno i nije
nije to sadekatul fitr, da hodza ima platuElTriconi wrote: 07 Feb 2025, 20:18Mislim da je razlog sto su prebacili vitre u IZ to sto je nisab velk, tesko ga je prebacit. Vako more i od penzionera uzet cvaju a drukcije tesko.Nora Ibsenova wrote: 07 Feb 2025, 14:38
Mislim, zekat se i treba davat u neku instituciju, kod nas je to IZ, zbog masu razloga.
Al' vitre su način pomaganja zajednici, da jedni druge pomažemo, stariji ljudi znaju da se do prije 10 godina nije ni pričalo o tome da se vitre daju u IZ, to je naknadna pamet, valjda im malo zekata jer to daju samo malo bogatiji ljudi, a vitre daju svi.
Jel ispravno, nije li, manje vise. Trebamo da skontamo da se parama oblikuje svjet, ako nesto "podrzavas" (parama, jakako) to ce i opstat. Sto se tice vako, mores ti pomoc ljude kad hoces, niko ti ne moze zabranit. Od ovog prikupljenog zekjata i vitri vise od pola ide za IZ, iz njihovog djela se finansira citav rad i program IZ, cak i stipendije u njihovim skolama nakvim i funkcionisanje tih skola. Jedan dio ode i na pomoc ugrozenom stanovnistvu, koliko procenata nemam pojma.
Uglavnom, TL;DR ako hos da hodza uci ezan i da se more klanjat plati to, to sve kosta. Niko ne radi dzaba![]()
Onako objektivno, mnogo je bolji odnos ljudi prema IZ u manjim sredinama. Skoro smo na poslu imali neku diskusiju na kafi... ovi iz grada drvlje i kamenje, a par njih iz manjih sredina nisu dali riječ da se kaže protiv IZ jer kod njih tu ide sve pod konac i ljudi su zadovoljni njima.Laser wrote: 07 Feb 2025, 20:42Ima nas seljobera dovoljno, mi smo je uvijek i održavali, vi gradska čeljad ste to počeli radit od nedavno.tuzlak1212 wrote: 07 Feb 2025, 19:47 Pred islamskom zajednicom se ne cini da idu vedri dani, ovog okretanja ledja njoj ce bit sve vise
I sto je najgore nema veze s obicnim hodzama i slicno, prosto bojkot rejsu i muftijama
Onako kao pomodarstvo.![]()
Ali, mi smo konstanta, ne pratimo modu.
sto se tako postavljas pasivno agresivno i shvatas licno, svi smo mi u IZ (mada ja formalno nisam al sve danas cu sutra cu)Laser wrote: 07 Feb 2025, 20:42Ima nas seljobera dovoljno, mi smo je uvijek i održavali, vi gradska čeljad ste to počeli radit od nedavno.tuzlak1212 wrote: 07 Feb 2025, 19:47 Pred islamskom zajednicom se ne cini da idu vedri dani, ovog okretanja ledja njoj ce bit sve vise
Onako kao pomodarstvo.![]()
Ali, mi smo konstanta, ne pratimo modu.
ma nema se imamima sta reci, po mom misljenju imami radi medju najtezim poslovima, koliko njih narod zivka a pored toga mora bit i na sabahu ujutru u 4h i na jaciji u 22h u dzamijiMasamune wrote: 07 Feb 2025, 20:58 Inače, ljudi nisu kivni na imame. Kivni su na administrativne radnike IZ koji se katastrofalno znaju odnositi prema ljudima. Možda bi IZ tu malo sama trebala poraditi... neke edukacije kako da se odnose prema ljudima i slično, ali to je do njih.
Users browsing this forum: No registered users and 4 guests