Lavlje_srce wrote: 17 Dec 2020, 23:10
saint_mirad wrote: 17 Dec 2020, 22:45Istrazivanja su upitnog kvaliteta samo zato sto ti se zakljucci ne svidjaju.
Sa drugim delom se mogu i sloziti. Nije novac garancija srece, imam istrazivanje i za to. Doduse, odnosi se na Zapad i sa Yale-a dolazi, ako je to dovoljno dobro za tvoje standarde.

Zasto mi se zakljucci ne bi svidjali? Mogao si procitati da ne bih zeljela biti s nekim ko zeli sjediti kuci, pogotovo mu ne bih dala da odgaja djecu jer jednostavno smatram da su (vecina) zena prirodno primjerenije za tu ulogu. Mislim da su istrazivanja upitnog kvaliteta jer je jedno bilo neki pravnicki blog, a drugo naklapanje kako su muskarci demaskulinizirani tim cinom. U oci mi je upalo da je 10% razvoda ove vrste, sto i nije neki visoki procenat. Taj podatak je bezvrijedan jer ne znamo koliko je takvih brakova uspjesno. Prevara i famozno neslaganje karaktera (sto je eufemizam za nasilje u porodici) i dalje su osnovni razlozi razvoda. Uostalom, da bi dobili relevantne podatke morali bi znati ukupan broj onih muskaraca koji ostaju kod kuce, u odnosu na one koji se razvedu.
Da, Yale je dovoljno dobar za moje standarde. Pucaj.
Jesi, fair enough, zezao sam te malo za zakljucke.
Istrazivanje koje spominjem je sa ovog besplatnog kursa koji sam ja pratio tamo u ono vreme kad je isao prvi lockdown.
https://www.coursera.org/learn/the-scie ... g#syllabus
Uglavnom, da ne bi sad kopala u kojoj je tacno nedelji ona spomenula istrazivanje ja cu ti prepricati zakljucke, a ti poveruj, a i ne moras ako mislis da te muntam za ovo.
Novac jeste prediktor srece, ali do neke mere. To je za Zapad 75 000 dolara godisnje (kod nas bi bilo dosta manje zbog razlike u standardu zivota) zarada. To se objasnjava time sto od te cifre pa navise covek moze namiriti sve svoje potrebe i posvetiti se hobijima, putovanjima..a da ne brine o finansijama. Kod ljudi koji zaradjuju 100k ili vise nije pronadjena korelacije izmedju povecanja prihoda i povecanja srece. Nakon toga, na srecu uticu drugi faktori mimo novca.
Kad neko ima manje od te cifre, smanjuje se i sreca jer se sekira oko finansija, i mozda bi hteo negde putovati a ne moze. Ne mozes ti bas ziveti u trenutku ako nemas da platis kiriju ili detetu da kupis ranac za skolu.
Sve su to common sense stvari koje svi mi znamo, samo sto je ona jasno navela brojke u kursu pa imamo i naucni pristup.