Na bosanski forum svi unose radost. Neko svojim dolaskom, a neko odlaskom. Vraćamo kredite, priređujemo šokiranja i ibrete. Sve znamo, sve umijemo, pomoći hocemo, a možda i nećemo. Spoznajte istinsku draž opcije "quote".
storm wrote: 01 Apr 2019, 17:32
Skolovani my ass, vidim nas.
ne razumijem veličanje prethodnog sistema školovanja nad sadašnjim.
zaboga, prethodni sistem je podržavao biflanje naštrebanih činjenica koje su se kratkotrajno zadržavale u glavama upravo zbog neupotrebljivosti, današnji sistem je u osnovi isti, samo je ta još jedna godina uključena...
ako želimo promjenu treba ići na to da usvajanje znanja ide u dubinu, ne u širinu kao dosada...
na nama se odlično da vidjeti taj plićak.
ako će opet ukinuti tu godinu, a ništa bitnije ne mijenjati...nek' ne diraju.
Ma nece ukinuti godinu ipak valja stampati knjige iz kojih se uci za ocjenu bravo.
I jednu godinu protratis nisi nista zaradio nikakve ocjene, bezveze
.
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
zaboga, prethodni sistem je podržavao biflanje naštrebanih činjenica koje su se kratkotrajno zadržavale u glavama upravo zbog neupotrebljivosti, današnji sistem je u osnovi isti, samo je ta još jedna godina uključena...
ako želimo promjenu treba ići na to da usvajanje znanja ide u dubinu, ne u širinu kao dosada...
Takoe, reci im.
Ja sam zavrsavo skolu i osnovnu i srednju po otijem starim programima i cak smo koristili knjige iz 70ih i tako dalje i tako blize. Jedina razlika je knjizevnost dje su ubacili par nacionalistickih knjiga
I kako to ispada da je neki skolarac iz vakta kraljevine jugoslavije bolji u poznavanju gradiva nego ja nakon sticanja bilo kojeg stepena naobrazbe?
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio
joj mute. haj' što si neobaviješten i nestručan i pored toga imaš nekakvo mišljenje o ocjenjivanju, al' čovječe, makar ga ne moraš javno iznositi.
ne postoji ocjena bravo. postoje opisne ocjene, postoji kontinuirano praćenje, formativno (pr)ocjenjivanje, na kraju i sumativno. kao kompetentna osoba za područje ocjenjivanja mogu izjaviti da je opisno praćenje i ocjenjivanje mnogo preglednije, jasnije i objektivnije u odnosu na brojčano.
kada ti neko kaže da je dobio ocjenu 3 prilikom interpretacije nekog teksta, šta to podrazumijeva?
a kada neko kaže dobio sam opisnu ocjenu koja glasi npr.: određuje osnovnu temu teksta, ali je uz pomoć objašnjava.
pisano izražava mišljenje o temama ili tekstovima bez argumenata.
i jedan i drugi primjer su na istom nivou postignuća, s tim da trojka učeniku ništa ne govori šta zna, a na čemu treba poraditi, dok opis detaljno to navodi.
Meni je to petljanje da se vise izvuce novaca, pa ti sad kako hoces, Nemoj se ljutit
Prvo je bilo radni list, pa radna sveska, pa dodatak za čitanku, pa naš jezik i samo nadodavaju tako, ne pase ovaj autor pase drugi a ista knjiga isto gradivo.
Moraju i autori knjiga od necega ziviti, to je tacno.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
Nisu bile ni tad tip top uciteljice ni kad su mlade nekakve debele , vecino matere su sad dobre isto tako , jedna je Munira od matera od djece bila nesto kod nas ono ostalo sve zemljoradnička klasa Munira i Alma kad ih se sjetim i dan danas su dobre
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
kada ti neko kaže da je dobio ocjenu 3 prilikom interpretacije nekog teksta, šta to podrazumijeva?
a kada neko kaže dobio sam opisnu ocjenu koja glasi npr.: određuje osnovnu temu teksta, ali je uz pomoć objašnjava.
Biram trojku, da znam koliko ne znam.
U biti to ti je isto samo ti vamo uciteljica nacrta da si glup da se mogu otac i mati crvenit kad dodju na roditeljski
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio