Islam - Pitanja i odgovori

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1680 times
Been thanked: 3215 times
Status: Offline

Re: Islam - Pitanja i odgovori

Post by Mutevelija » 01 Sep 2025, 16:57

Morgen wrote: 01 Sep 2025, 11:48 Nedavno pricala sa drugaricom o ovome

Da li su sveće u islamu „zabranjene“
Mislim na rodjendanske itd.

Pa i samo slavljenje rođendana je upitn, svijeće nisu Islamu zabranjene ako se koriste u praktične svrhe, nije uvijek bilo sijalica i elek energije :p :D.

Moglo bi potpasti u neki grijeh "slijeđenje običaja nemuslimana" ako nista drugo ," a ko slijedi jedan narod njemu i pripada".
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 01 Sep 2025, 17:00

harlekin wrote: 01 Sep 2025, 16:45
Mutevelija wrote: 01 Sep 2025, 14:47 Tobejarabi razmišljao sam neki dan i Iblis je bio u pravu što se jednog tiče u pitanju čovjeka , Allah ga nije zbog toga kaznio nego što se nije pokorio rad kad mu je naredio da se pokori Ademu

On je bio pokoran Allahu cijelo vrijeme i dok je da nekima bio u Ezelu- Edenu i živo je tako i, stvori Bog Adema kroz neki duži period predpostavio ćemo, i kaže sad melekima da se poklone Ademu u nekim predajama i da urade sedždu .
I oni pošto su neki i nemaju slobodne volje to urade , a Iblis ironično ne počini širk, tj ne uradi sedždu Ademu već kaže ja sam stvoren od vatre a on od zemlje zašto da mu se pokori.
Zamislite vi da radite u nekoj firmi i dođe novi radnik i kaže vam šef od danas njega moraš slušati.
Kako bi se osjećali vi?

Moguće da Iblis nije bio obožavaoc Allaha u tom trenutku sa izjavom mene si stvorio od vatre a njega od zemlje , već sebe i svog ega.
jer vatra je je superiornija od zemlje.

Čak postoji i izraz Lucifer efekt, ali kad se gleda sa logičke strane nije Iblis toliko bio kriv.
Sve je to Allah dž.š naravno znao šta će se dešava u budućnosti. Pa je pustio ibliss da griješi i zavodi kako bi se vidjelo ko je na Allahovom i ko je ne iblisovom putu.

Ali zanima me da li je logički Iblis bio u "pravu". Kad se uzmu se stavke?
Naravno da je bio u pravu :kafa
Ljudi su opcenito grijesnici,licimjerni i pokvareni.Svatko od nas u nekoj mjeri to ima u sebi,Iblis je bice daleko iznad ljudi po svim mjerilima.Zbog tog sto je odlucio imat stav i ne dici iznad sebe losije od sebe samo jer mu netko naredio ima moj respekt,i na onom svijetu cu mu drustvo pravit :kafa

Pa to je brate dzehenem, i on ce sam na sudnjem danu imati "hutbu" reći će evo ja ne mogu ni sebi pomoci a kamo li vama.

"14. Sura Ibrahim, ajet 22
I kada bude sve riješeno, šejtan će reći: 'Allah vam je prâvō obećanje dao, a ja sam svoja obećanja iznevjerio; ali, ja nisam nikakve vlasti nad vama imao, samo sam vas pozivao i vi ste mi se odazivali; zato ne korite mene, već sami sebe, niti ja mogu vama pomoći niti vi možete pomoći meni. Ja nemam ništa s tim što ste me prije smatrali Njemu ravnim.' Nevjernike sigurno čeka bolna patnja.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

harlekin
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 168 times
Been thanked: 375 times

Post by harlekin » 01 Sep 2025, 17:27

Mutevelija wrote: 01 Sep 2025, 17:00
harlekin wrote: 01 Sep 2025, 16:45
Naravno da je bio u pravu :kafa
Ljudi su opcenito grijesnici,licimjerni i pokvareni.Svatko od nas u nekoj mjeri to ima u sebi,Iblis je bice daleko iznad ljudi po svim mjerilima.Zbog tog sto je odlucio imat stav i ne dici iznad sebe losije od sebe samo jer mu netko naredio ima moj respekt,i na onom svijetu cu mu drustvo pravit :kafa

Pa to je brate dzehenem, i on ce sam na sudnjem danu imati "hutbu" reći će evo ja ne mogu ni sebi pomoci a kamo li vama.

I kada bude sve riješeno, šejtan će reći: 'Allah vam je prâvō obećanje dao, a ja sam svoja obećanja iznevjerio; ali, ja nisam nikakve vlasti nad vama imao, samo sam vas pozivao i vi ste mi se odazivali; zato ne korite mene, već sami sebe, niti ja mogu vama pomoći niti vi možete pomoći meni. Ja nemam ništa s tim što ste me prije smatrali Njemu ravnim.' Nevjernike sigurno čeka bolna patnja.
Pitao si je li bio u pravu sto je odbio naredbu jest,je li mu ravan nije.
Tu je puno nepravde od onog kojeg smatraju "najpravednijim".
Iblis mu je prkosio ali i Adam je.Jedna samo stvar mu je bila zabranjena i on ju je uradio,sva patnja covjecanstva je rezultat toga sto Adam nije poslusao.
Adam je puno gori od Iblisa.

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 01 Sep 2025, 17:32

harlekin wrote: 01 Sep 2025, 17:27
Mutevelija wrote: 01 Sep 2025, 17:00

Pitao si je li bio u pravu sto je odbio naredbu jest,je li mu ravan nije.
Tu je puno nepravde od onog kojeg smatraju "najpravednijim".
Iblis mu je prkosio ali i Adam je.Jedna samo stvar mu je bila zabranjena i on ju je uradio,sva patnja covjecanstva je rezultat toga sto Adam nije poslusao.
Adam je puno gori od Iblisa.
Adem je priznao grešku, iblis nikad nije.
kakva patnja čovječe, jesil svjestan da Adem a.s nije zgrijesio ti se ne bi rodio niti ja.
Samo bi bili on i Hava cijelu vječnost.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Quds
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 3835 times
Been thanked: 1547 times

Post by Quds » 01 Sep 2025, 21:05

Mutevelija wrote: 01 Sep 2025, 14:47 Tobejarabi razmišljao sam neki dan i Iblis je bio u pravu što se jednog tiče u pitanju čovjeka , Allah ga nije zbog toga kaznio nego što se nije pokorio rad kad mu je naredio da se pokori Ademu

On je bio pokoran Allahu cijelo vrijeme i dok je da nekima bio u Ezelu- Edenu i živo je tako i, stvori Bog Adema kroz neki duži period predpostavio ćemo, i kaže sad melekima da se poklone Ademu u nekim predajama i da urade sedždu .
I oni pošto su neki i nemaju slobodne volje to urade , a Iblis ironično ne počini širk, tj ne uradi sedždu Ademu već kaže ja sam stvoren od vatre a on od zemlje zašto da mu se pokori.
Zamislite vi da radite u nekoj firmi i dođe novi radnik i kaže vam šef od danas njega moraš slušati.
Kako bi se osjećali vi?

Moguće da Iblis nije bio obožavaoc Allaha u tom trenutku sa izjavom mene si stvorio od vatre a njega od zemlje , već sebe i svog ega.
jer vatra je je superiornija od zemlje.

Čak postoji i izraz Lucifer efekt, ali kad se gleda sa logičke strane nije Iblis toliko bio kriv.
Sve je to Allah dž.š naravno znao šta će se dešava u budućnosti. Pa je pustio ibliss da griješi i zavodi kako bi se vidjelo ko je na Allahovom i ko je ne iblisovom putu.

Ali zanima me da li je logički Iblis bio u "pravu". Kad se uzmu se stavke?
Pa nije u pravu ni logički. Naredi ti Onaj koga ti obožavaš, da učiniš sedždu nekome. Da ti je to naredio neki tvoj ''nadređeni'', ne bi smio, ali pošto se radi o onome koji zakone pravi, ukida, itd., nema se to mnogo o tome. Jer, samo zamisli, da direktno razgovaraš sa onime koji je stvorio sve.... I koliko god se to činilo nelogičnim, u njegov slučaju nije čak ni vjera bila. Danas se ljudi klanjaju onako kako je prenešeno u Kur'anu, bez da su ikada vidjeli Poslanika, kamoli Boga, žive koliko mogu u skladu sa Objavom. A u njegovom slučaju to nije bila vjera, nego realnost u kojoj je živio. Bukvalno razgovaraš sa Bogom, ali eto, ''neću se pokloniti njemu, koji je on vrag''. Samo pogledaj za kakve stvari ovi pojedini tekfire ljude. A, šta onda reći za ovo. Jednostavno je.

Bostan
Na probnom
Na probnom

Post by Bostan » 02 Sep 2025, 16:42

Adem je priznao grešku, iblis nikad nije.
kakva patnja čovječe, jesil svjestan da Adem a.s nije zgrijesio ti se ne bi rodio niti ja.
Samo bi bili on i Hava cijelu vječnost.
U času kad je učinio grijeh, iz uljudnosti, nije grijeh pripisao Bogu.
Prekrio je Božije stvaranje (sakrio) Taj takav uljudni postupak bio je
uzrok da postigne stepen dobročinstva.
Pošto se je Adem pokajao za učinjeni grijeh
Bog mu je rekao: O Ademe, a zar ja nisam stvorio te tvoje neprijatnosti
(nihmet)?
“Zar to nije moja posuda, zar to nije moje određenje?”
Taj razlog ti skrivaš, zašto tako postupaš’”
Adem odgovori: “Bojao sam se da ne pokažem nepristojnost
Eto, stoga sam tu tvoju uljudnost primio, Bog mu je odgovorio.■
Rumi

Bostan
Na probnom
Na probnom

Post by Bostan » 02 Sep 2025, 16:59

I pitaju te o Duhu. Reci: “Duh je po naredbi Gospodara mog, a vama je od znanja dato samo malo.”(17:85)

Znaci gdje je spusten Ruh , a on je iz svijeta naredbe, tu se i izdaje naredba...u ovom slucaju poklonite mu se...bez obzira sto je nosioc tog Duha Adem. Oni , meleki, koji ne grijese spram Bozije naredbe su se poklonuli, Iblis nije zato sto je gledao Ademovu formu (ob blata) a ne ono sto je udahnuto u njega (sa naredbom).
Postoji i misljenje da je Iblis u potajici sebe smatrao vise vrijednom da bude kalifa.

Post Reply

Return to “Religija”