Maja wrote: 16 May 2025, 10:35
Mutevelija wrote: 15 May 2025, 23:39
Majee

Evo za čips valja sad nadoknaditi zbog granice (mada nije niko to rekao, ali ja mislim) .
Hajde pricaj.
Jel to mladi krompir
Kako ga masina oguli
Isjecka
Ko ga stavlja u ulje
Cijedi li se poslije przenja
Kad se stavljaju aditivi
Objasni nam proces pravljenja cipsa
A jos je misterioznije kako se smoki pravi
Kako bude onako oblikovan
Kako bude onako vazdusast
Polahko
Jest mladi je
Mašina ga guli ima prije ove trake što sam slikao jedan bubanj i u njemu kao abrazivna sredstva i krompir se okreće u njemu i tako guli ga.
Isjecka ga vidiš na slici ovaj koš, eh imaš trake zvane elevator koje vuku u sjekačicu, tu ima "glava" na kojoj su kao žileti oštrice i kako se to okreće tako sjecka pere i onda ide na vibraciono sito, koje vibrira i razdvaja škrob od krompira, skroba bude u kulama poslije smjene u kadi.
Onda ide na blanšer (bubanj koji to ispir3na visokim temperaturama)
Iz blanšera ide na traku pa u frutezi.
Da li se cijedi da na neki način dok ide trakom, ulje otpada , ali se prvo potapa traka u ulju ,jer tako krizi, i ide na inspekciju traku i probjere.
Na ovoj plavoj zraci minimalno ima jedna radnik koji vrši inspekciju čipsa , gleda kakav je i probjere otpad baca u vreću.
Aditivi idu sad kad je finalni proizvod x ima Masina koja okreće se i u njoj je sol i ona ima koliko dozira ili je sol ili suho meso zavisi
A aditivi u krompir idu prije , zavisi da li ih proizvodjac ubacuje kad sije, ili oni kad hoce da zaštite u hladnjacama od truljenja .
Smoki se dobija od griza , a on se "ekstrudira.
Pogledati pojam ekstrudirati za jasnije značenje.
Vzdušast je zato što se nakon ekstudiranja suši u sudnici koja je u sklopu linije, pa kasnije premazuje.