Seksualni odgoj
Moderator: spacebound
Re: Seksualni odgoj
Svakako da je roditelj ključna osoba u odgoju a ne nekakav "sexualni odgoj".
Predrasude su čudo; čim si protiv tog predmeta neko pokušava predstaviti kako je "sex" tabu tema u porodici.
Predrasude su čudo; čim si protiv tog predmeta neko pokušava predstaviti kako je "sex" tabu tema u porodici.
Joj remb..tesko reci sta je pravo vaspitanje...Ali djeca to Rade..htjeli mi to Ili Ne..ako prihvatis i razgovaras barem djete nece doniveti dijete u kucu...a i to je super da tako Bude...vec nedo bog bolest kakvu ...e onda je belaj
Ne brini se za ono sto nije doslo i ne zalosti se za ono sto je bilo, jer drugacije nije moglo biti.
Znas...moj otac je gasio tv kad se dvoje ljube...ni to bas moje neko rjesenje
Ne brini se za ono sto nije doslo i ne zalosti se za ono sto je bilo, jer drugacije nije moglo biti.
- Calla
- Legenda foruma

- Has thanked: 2773 times
- Been thanked: 2209 times
- Status: Offline
REMB wrote:Da, to su momci i djevojke, ali djeca su djeca. Nama ako je nešto jasno i zreli smo da to prihvatimo ne znaci da su djeca spremna.
Treba pustit da sve ide svojim tokom.
kao prvo treba definisati doba dokle je djete djete???i to je zasigurno ograniceno do 13 godine !
Adolescentna dob (13-19 godina)
Glavne karakteristike razdoblja adolescencije su tjelesne promjene i svjesnost mlade osobe o njima, pojačano lučenje spolnih hormona, vježbanje spolnih uloga odraslih te sveprisutno naglašavanje seksualnosti, što sve dovodi do povećanog seksualnog interesa djece ove dobi.
U ovoj razvojnoj fazi seksualnost je dio identiteta za kojim mlada osoba traga, što dovodi do intenzivnih osjećaja zbunjenosti i nesigurnosti.
13-godišnji dječaci imaju česte erekcije, a javlja se i sposobnost ejakulacije (spolna zrelost). Vrlo je česta i masturbacija, povremeno popraćena osjećajem krivnje ako dječak ne zna da je to normalno.
14-godišnje djevojčice vrlo često tek sad prvi put masturbiraju; uglavnom su fizički zrele.
U kasnoj adolescenciji (17-19 godina), mlada osoba počinje razmišljati o ozbiljnijim emocionalnim odnosima te razvija jasan spolni identitet te sposobnost za ljubav i nježnost prema svom partneru.
Ljubav je igra za dvoje u kojoj oboje mogu pobjediti (Eva Gabor)
- Calla
- Legenda foruma

REMB wrote:Svakako da je roditelj ključna osoba u odgoju a ne nekakav "sexualni odgoj".
a taj neko je Calla
e evo ti
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 14581 times
- Been thanked: 10066 times
Ne bih se slozila da se ovdje radi o predrasudama.
Koliko je vas otvoreno pricalo o sexu sa roditeljima u svoje tinejdzersko doba?
Pitanje se odnosi vise na ove starije forumase, mozda su ovi mladje manje stidni ili su im roditelji mladi pa bolje razumiju problematiku
Koliko je vas otvoreno pricalo o sexu sa roditeljima u svoje tinejdzersko doba?
Pitanje se odnosi vise na ove starije forumase, mozda su ovi mladje manje stidni ili su im roditelji mladi pa bolje razumiju problematiku
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija 
Ja nikad nisam ni tvrdio da ne treba kao roditelj o tome razgovarati, to si ti zaključila (ničim izazvana).
A to sto djeca rano ulaze u intimne odnose nije dobro i ne treba ih ohrabrivati, protiv tog se treba boriti upravo razgovorom i pravilnim odgojem.
A to sto djeca rano ulaze u intimne odnose nije dobro i ne treba ih ohrabrivati, protiv tog se treba boriti upravo razgovorom i pravilnim odgojem.
Kakav otvoren razgovor o sexu...pa ta rijec se nije spominjala
- greeneyes
- Hadžija

- Has thanked: 6125 times
- Been thanked: 6706 times
Jah, trebalo bi sad djecu nazor tjerati da slušaju predavanja roditelja o sex-u, iako im je mnogo neprijatno i samim time bi to bilo ono-kroz jedno uho ušlo, kroz drugo izašlo. Ja prvi nisam nikad pričao sa svojim roditeljima o sex-u, niti bih se mogao zamisliti u toj "priči" sa svojim roditeljima. Pa evo Jopet znam mašala o ovoj materiji(
). I bar danas je, ne lako, nego prelako doći do potrebnih informacija.
A na kraju krajeva djaba što dijete(tinejdzer) zna sve pootrebno o sex-u i o samoj zaštiti, ako je s druge strane naivno i lakovjerno.
A na kraju krajeva djaba što dijete(tinejdzer) zna sve pootrebno o sex-u i o samoj zaštiti, ako je s druge strane naivno i lakovjerno.
Samo sabura
Iskrena da budem ...tesko je tu odluciti kada je vrijeme pravo i kada vise nisu djeca...ja smatram da treba se razgivarati..a djeca su pametna i treba da i njima se prepusti da odluce...jer komunikacija cuda cini...isto kao i zabrane tjeraju djecu u Ono sto najmanje zelimo
- Calla
- Legenda foruma

greeneyes wrote:Jah, trebalo bi sad djecu nazor tjerati da slušaju predavanja roditelja o sex-u, iako im je mnogo neprijatno i samim time bi to bilo ono-kroz jedno uho ušlo, kroz drugo izašlo. Ja prvi nisam nikad pričao sa svojim roditeljima o sex-u, niti bih se mogao zamisliti u toj "priči" sa svojim roditeljima. Pa evo Jopet znam mašala o ovoj materiji(). I bar danas je, ne lako, nego prelako doći do potrebnih informacija.
![]()
vi muskii .
maknite s e u stranu vama je svakako sve dozvoljenoo
Nemam djece ..pa ne smijem mnogo...ali bolje da se sexaju..nego drogiraju...
Nije se spominjala,ali haj'mo biti iskreni...i prije je bilo vanbračne djece,bilo svega.SaraSara wrote:Kakav otvoren razgovor o sexu...pa ta rijec se nije spominjala
Nisam ja toliko stara,ali sam slušala od starijih da se svašta "radilo" i prije,samo se nije zvalo,kao sad.
Djeci je u današnje vrijeme dostupnije doći do informacija o svemu i svačemu,pa tako i o sexu,koji je za nas k'o biva bila tabu tema.
Zato sam ja sad iz ove perspetktive drugačija osoba i puno liberalnija,nego što su bili naši roditelji.Cure mog sina dolaze kod nas i kćerka ide kod momka,ne vidim nikakav problem u tome.Ne dao mi Bog da mi dijete i kad se uda ili oženi pati,jer mu nije lijepo u braku ili u bilo kakvoj zajednici,jer se sramota vratiti roditeljima,taman posla....
Odoh ja daleko,uglavnom,neka uživaju,naravno ne tako rano kao što navode u članku,ali neka...to je moje mišljenje
- greeneyes
- Hadžija

Mi smo privilegovani kad je to u pitanju.Calla wrote:greeneyes wrote:Jah, trebalo bi sad djecu nazor tjerati da slušaju predavanja roditelja o sex-u, iako im je mnogo neprijatno i samim time bi to bilo ono-kroz jedno uho ušlo, kroz drugo izašlo. Ja prvi nisam nikad pričao sa svojim roditeljima o sex-u, niti bih se mogao zamisliti u toj "priči" sa svojim roditeljima. Pa evo Jopet znam mašala o ovoj materiji(). I bar danas je, ne lako, nego prelako doći do potrebnih informacija.
![]()
vi muskii .
maknite s e u stranu vama je svakako sve dozvoljenoo![]()
![]()
Samo sabura
Slazem se...u pravu si...i
Kad je u pitanju muško i žensko dijete i tu se ne slažem sa vama...imam i jedno i drugo i znam šta pričam.
Našom tradicijom se dozvoljava muškarcu puno više slobode,nego ženama,to je i normalno,ali se prilikom odgoja djece,može to barem malo ublažiti...
Našom tradicijom se dozvoljava muškarcu puno više slobode,nego ženama,to je i normalno,ali se prilikom odgoja djece,može to barem malo ublažiti...
- Mala_Mu
- atomica

- Mood:
- Has thanked: 551 times
- Been thanked: 1391 times
Slazem se s Callom..
Svakako da bi nam bio korisniji razgovor s roditeljima ( mamom samo
) nego hrpa informacija s neta...
Nisam nikada sa svojom pricala o tome, nazalost.. zato uzimam Callu za uciteljicu
Svakako da bi nam bio korisniji razgovor s roditeljima ( mamom samo
Nisam nikada sa svojom pricala o tome, nazalost.. zato uzimam Callu za uciteljicu
- Calla
- Legenda foruma

Mala mu
za ovakve teme rado cu zamjeniti tvoju mamu
I ne treba nijedna djevojka da pristane samo onda kada bi on zelio da se poseksa sa njenim tjelom
niposto iz takvog razloga da bi udovoljila zenska strana ,samo njemu!!
emocionalna zrelost je vrlo bitna i licna zenska spremnost na prvi seks !!
Vrlo često ta prva seksualna iskustva nagovaranje sa muske strane
(eto predala sam mu se ,,Ako je ucjena sa muske strane bila prefirgano iskoristena)
Ovakvi postupci mogu kasnije da naprave različite psihološke traume ubijanjem onog najljepseg u zeninom tjelu ,
a to je jaka zelja za pravim muskarcem!
za ovakve teme rado cu zamjeniti tvoju mamu
I ne treba nijedna djevojka da pristane samo onda kada bi on zelio da se poseksa sa njenim tjelom
(eto predala sam mu se ,,Ako je ucjena sa muske strane bila prefirgano iskoristena)
Ovakvi postupci mogu kasnije da naprave različite psihološke traume ubijanjem onog najljepseg u zeninom tjelu ,
- Calla
- Legenda foruma

Ako stavimo doba od kada bi bilo dobro stupiti u prvi seksualni odnos vidjet cemo da se svi muce sa ovom definicijom,,jer nijedan tinejdzer nije isto zreo sa 13,14,15,16,17,18,godina
Pogotovo za djevojcice se kaze sa ginekoloskog aspekta,,radije posle 17 te godine i radanje djece sto ranije do neke 28 godine !
Anatomija, mozak i "hemija" nisu usklađeni nekoliko godina po dobijanju menstruacije.
Ovo je proces različit kod svakog i u tome je razlog što ne mogu da se postave granice za prvo seksulano iskustvo.
Jer, neće svi istovremeno doseći tjelesnu, mentalnu i emocionalnu zrelost.
Pogotovo za djevojcice se kaze sa ginekoloskog aspekta,,radije posle 17 te godine i radanje djece sto ranije do neke 28 godine !
Anatomija, mozak i "hemija" nisu usklađeni nekoliko godina po dobijanju menstruacije.
Ovo je proces različit kod svakog i u tome je razlog što ne mogu da se postave granice za prvo seksulano iskustvo.
Jer, neće svi istovremeno doseći tjelesnu, mentalnu i emocionalnu zrelost.
- greeneyes
- Hadžija

To i jeste pravi problem, djaba što ti svojoj ćerkici objasniš sve o sex-u ako je ona naivna i lakvojerna te je neki napaljeni šušnjo za čas posla obrlati, iako je npr. premlada za to i ne samo da je nagovori na sex, već joj i spuca onu priču kako ga majstor vadi na vrijeme te im zaštita nije ni potrebna, još i ljepši osjećaj bez iste.Calla wrote:Mala mu
za ovakve teme rado cu zamjeniti tvoju mamu![]()
Samo sabura