Vjernici će imati pravo na pauze i prostor za molitvu?

Društvene teme iz naše zemlje.

Moderator: Krokodil Behko

Bi li vjernici trebali imati pravo na pauzu i prostor za obavljanje molitvi za vrijeme radnog dana?

da, i sam/a sam vjernik
10
29%
da, iako to ne bih koristio/la
3
9%
ne, jer to nije fer prema ostalima
3
9%
ne, jer bi došlo do zloupotrebe
4
11%
ne, religija nema šta raditi na radnom mjestu
15
43%

Total votes: 35

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 801 times
Been thanked: 927 times
Status: Offline

Re: Vjernici će imati pravo na pauze i prostor za molitvu?

Post by carobnjak N »

Krokodil Behko wrote:
carobnjak Nurudin wrote:To nam može samo pomoći a ove priče o proizvodnji ,nekakvim tehničkim čudima i slično su plitke jer mi nismo niti možemo biti konkurentni evropskim državama u tome.
Naši aduti jesu turizam i priroda ,a za to moraš imati imidž moraš biti intersantan svijetu ,a pošto smo mi mala zemlja i kad bi svako 100-ti stanovnik evrope odlučio da nas posjeti ,bolji ti prosperitet ne treba ;)
Eh, evo par podataka :)

Iz priloženog, vidjet ćeš da to i nije baš tako. Drvna industrija u BiH godišnje zaradi duplo više nego sva tri telekoma u BiH. Ali pazi, riječ je o vanjskotrgovinskom suficitu! Te pare su donešene iz inostranstva i postanu naše. Ne zarađuju ih od nas kao ovi pljačkaški telekomi.

Image

A što se tiče teze da ne možemo konkurisati svojom robom na zapadu....

Image

Od čega na namještaj otpada čak 40%.

Kao što rekoh, industrija je ozbiljna stvar i ovo pitanje vjerskih pauza, industrija će riješiti sama i čim uzmogne. Apsolutno joj ne treba ni Vjerska zajednica ni Vlada. Ionako od vlade, nikakve koristi po proizvodnju i nema :cudi
Ja koliko znam kod nas je bužimski "Šipad" propao i u stečaju je i pored stranih investicija .
Istina je da si sa sirovinom konkurentan, ali do kad ? Dok ima sirovine ...ako je konkurentnost davati svoje drvo buzašto samo da se proda to je nešto što ne može dugo potrajati .
Baška to što to sve opet nema veze kao argument za temu jer ako ćeš se držati zakona o pravu radnika vjerovtano će ti radnici raditi 8h tj 7-15 .za šta ti pauza za namaz možda 10 minuta ,a klanjat će je od 100 radnika možda 2-3
pa u svijetlu tih činjenica njihov "strašan" i "negativan" utjecaj na nekakvu proizvodnju u industriji izgleda smiješan i groteskono je pričati o tome uopće..pa odeš u wc pa te nema 10 minuta :D.
Baška je to što ljude gone da rade od 7-19 , a nigdje im to ne pišu (a kamo li plaćaju,pogotovu ne kao prekovremene) i onda u to spadaju još 2 namaza (ikindija i akšam )...ali u to vrijeme je radnik ionako trebao biti slobodan i on "pred zakonom" tad i ne radi jer mu tamo pišeš 180 ,a ne 280 h ;)
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9533 times
Been thanked: 11273 times
Status: Online

Post by Krokodil Behko »

Nurudine, ljudi su čudo. Pogotovo kad im smeta svašta. Čak i sitnice. Umornim radnicima, sve može zasmetati. Nekako bih radije vidio sve to u nekom aBd pozitivnijem ambijentu u budućnosti do kojeg treba doći. Jeste, sve to stoji i ja podržavam sve što kažeš ali vjeruj, bilo bi i onih koji bi pravili problem i zbog deset minuta. Da je po meni ali meni iz te neke budućnosti, može se i na džumu ići. Ali po meni iz sadašnjosti - teško. Morali bi malo sazrijeti kao društvo. Vjerovao ili ne, bacanje smeća po putu, povezano je sa naslovom ove teme. Tolerancija nam nije jača strana. Tjeskobni smo a taj osjećaj proizvodi sirotluk. Zar nije bolje, strpiti se malo pa da ovo sve fino zalegne za koju godinu i to pod obavezno?

Što se tiče tvog navoda o unikatnosti evropskih muslimana, to također stoji a isticao sam i sam. Međutim, za sprovođenje/promociju istog, prvenstveno je nadležna vjerska zajednica. Čuo sam ja već da je imam najveće džamije u Londonu (možda i u cijeloj VB) Bošnjak i bilo mi je drago. Mislim da se nešto oko toga radi i u Njemačkoj ali sve je to sporo.
Calla
Legenda foruma
Legenda foruma
Has thanked: 2773 times
Been thanked: 2209 times

Post by Calla »

carobnjak Nurudin wrote:Sramota je da ovdje 10 ljudi koji sebe drže sigurno "savremenim" nebi ljudima dopustilo da obave namaz i daju neke smiješne argumente iako u stvarnosti imaju averziju prema vjernicima, dakle ne vole ih i to je to .
To je isto kao što je i pravo žena ugroženo u Saudiji i nedju im da voze auta i nikakve razlike između vas i tih što njima brane
nema :)

Nurudine ,ostaje činjenica koja je daleko lakša, udobnija i manje izazovna pri usmjerenju apstraktna ljubav prema Bogu, nego učiti i provesti u praksu ljubav prema stvarnim ljudima.

Komunikacija s drugim ljudima je složena i zahtjevna, zahtjeva beskrajno strpljenje, saosećanje, preispitivanje, usklađivanje svojih i tuđih potreba, hrabrost i iskrenost.
Ljubav je igra za dvoje u kojoj oboje mogu pobjediti (Eva Gabor)
laganini
Spamer
Spamer
Been thanked: 1 time

Post by laganini »

..sve što ja nemam..
..slobodan čovik kad tad bude baniran..
Calla
Legenda foruma
Legenda foruma
Has thanked: 2773 times
Been thanked: 2209 times

Post by Calla »

laganini wrote:..sve što ja nemam..
a mozes nauciti ako hoces :)
Ljubav je igra za dvoje u kojoj oboje mogu pobjediti (Eva Gabor)
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9533 times
Been thanked: 11273 times
Status: Online

Doktor otišao na džumu, pacijenti čekali

Post by Krokodil Behko »

Image

Slučaj je zabilježen u sarajevskom Domu zdravlja OJ Centar, u Vrazovoj ulici, prije nekoliko sedmica. Dok se čekaonica "gušila" u gužvi i velikom broju bolesne djece, dežurni ljekar je mirno napustio svoje radno mjesto i u jeku radnog vremena odšetao na džumu.

- Ostali smo zaprepašteni kada nam je medicinska sestra saopštila da su naše knjižice prebačene kod doktorice koja je također radila u istoj smjenii, jer je doktor trenutno na džumi. Osoblje Doma zdravlja je zaista sve činilo da našu djecu adekvatno zbrine, ali se u svemu tome dežurna doktorica slamala od posla i uduplanih pacijenata, ispričala je za DEPO Portal Z. Čengić, jedna od majki koja se toga dana sa bolesnom bebom zatekla u Domu zdravlja u Vrazovoj ulici.

- Zaista nemam ništa protiv upražnjavanja vjerskih potreba, i sama sam vjernik, ali ovo je pitanje savjesti i odnosa prema poslu. Na kraju krajeva, ne samo da to nije u redu prema pacijentima, nego je neetički i prema kolegici koja je primorana da pored svog odrađuje i dio njegovog posla, smatra naša sagovornica.

Istini za volju, doktor se nakon klanjanja džume vratio na posao, no dilema je kratnje etičke prirode: Da li je za ljekara (pedijatra) veći grijeh ne otklanjati džumu ili ostaviti bolesnu djecu?!

(DEPO PORTAL/aa)
Trepavica

Re: Doktor otišao na džumu, pacijenti čekali

Post by Trepavica »

Sto je najbitnije djeca nisu ostala ne pregledana !
Last edited by Trepavica on 29 Nov 2013, 21:08, edited 1 time in total.
Johny
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Johny »

O ovome sam pricao carobnjaku,,,a on mi rece da zelim gradjanima uskratiti vjerske slobode ???
Trepavica

Post by Trepavica »

Johny wrote:O ovome sam pricao carobnjaku,,,a on mi rece da zelim gradjanima uskratiti vjerske slobode ???

Ne znamo mi kako funkcionise izmedu Dr. ( ovaj Dr . o kojem je rijec i njegove kolegice )...kada koji uzima pauzi i gdje i na koji nacin je koristi...prema tome, mi mozemo naglabati koliko hocemo , i govoriti , ovo , ono...Sumnjam da bi ijedan Dr. ostavio djete / ili bilo koga u teskom stanju i otisao na molitvu...

Slicnih prica bezbroj tako da ne vrijedi ulaziti u dublju raspravu ...
Johny
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Johny »

nije rijec samo o Dr.,,,pricali smo uopste o upraznjavanju vjerskih duznosti u toku radnog vremena..
i da trepusko,,,, nisam ni imao namjeru sa tobom se raspravljati,,,
Trepavica

Post by Trepavica »

Johny wrote:nije rijec samo o Dr.,,,pricali smo uopste o upraznjavanju vjerskih duznosti u toku radnog vremena..
i da trepusko,,,, nisam ni imao namjeru sa tobom se raspravljati,,,
Ko god ima pravo na pauzu za vrijem radnog vremena , ima je pravo koristiti onako kako zeli ..i osjeca da treba...pa makar to bilo i iskoristeno u vjerskim objektima !

A za raspravu rekoh u generalnom smislu.. ;) nije se direktno odnosilo na tebe !
Nela
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 1 time

Post by Nela »

Trepavica wrote:Sto je najbitnije djeca nisu ostala ne pregledana !
trpavice je li ti znas u kakvom su stanju domovi zdravlja? propuh bije sa svih strana i zamisli da tu dovedes bebu od mjesec dana koja ima visoku temperaturu (sto oni ne smatraju hitnim slucajem, bez obzira sto ista ta temperatura moze ostaviti trajne posljedice) i dr. samo tako odseta na dzumu, a da ne pominjem da je tu prepuna cekaonica bolesne djece i ti ne znas kakav virus ti jo moze dijete pokupiti.
Nervira me kad je covjek govno a ponasa se k'o Rafaelo kuglica
Dalia
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Dalia »

Ništa čudno na faksu imamo pauze po 3 sata da gospoda stigne na džumu. To što neko iz Ilijaša ili Visokog vozari i nema gdje biti ta tri sata nikoga ne interesuje.
Fine djevojke su u krevetu u 9, da bi mogle kući doći do 11. :zubi
Johny
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Johny »

:pusa
Pomijesala si trepusko pauzu sa klanjanjem...
pricali smo na temi o donosenju zakona koji bi omogucavao vrsenje vjerskih obaveza u toku radnog vremena..
Trepavica

Post by Trepavica »

Johny wrote::pusa
Pomijesala si pauzu sa klanjanjem...
pricali smo na temi o donosenju zakona koji bi omogucavao vrsenje vjerskih obaveza u toku radnog vremena..
Ljudi koji ce se moliti , za vrijeme radnog vremena na svom radnom mjestu, nikoga nece time ugrozavati... i ako zakon bude donesen..... :cudi

@Neli...i kod nas u hitnoj , temeratura nije hitan slucaj...! Nakon 3.dan ako temp. ne spadne nakon kucne apoteke onda dr. pocne traziti razloge, zbog cega i sta je razlog tome ! I ne savjetuju nam ici u hitnu za slicne stvari , posebno sa djecom u tom uzrastu !
mailed
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by mailed »

Nista vise me ne cudi, odavno smo skrenuli s puta razuma i normalnog zivota
Bonaqua
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Bonaqua »

Joj trepavice kad i ti obrazlozis nesto. Pa on je doktor, njegovo je da bude tu. Sta da se zadesi neki hitni slucaj gdje su sekunde u pitanju? Nema nikakvo pravo obavljati vjersku duznost na poslu. Eticki je skroz pogresno.
"Tako mi jutra,i noći kad se utiša"
Trepavica

Post by Trepavica »

Bonaqua wrote:Joj trepavice kad i ti obrazlozis nesto. Pa on je doktor, njegovo je da bude tu. Sta da se zadesi neki hitni slucaj gdje su sekunde u pitanju? Nema nikakvo pravo obavljati vjersku duznost na poslu. Eticki je skroz pogresno.

Treba ga ubiti... :oo
Bonaqua
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Bonaqua »

Daleko od toga, samo sam napisala svoje negodovanje. Vjera je privatna stvar i dokle god to nikoga ne ugrozava sasvim je OK da se upraznjava. U ovom slucaju ne mislim da je ispravno da bolesni pacijenti cekaju u red dok on ne isklanja, neciji zivot se moze dovesti u pitanje i to nikako ne moze biti u redu.
"Tako mi jutra,i noći kad se utiša"
Tempy
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Tempy »

Krokodil Behko wrote: medicinska sestra saopštila da su naše knjižice prebačene kod doktorice koja je također radila u istoj smjenii,
Ne vidim zašto rasprava uopšte!!! Zamjenila ga koleginica dok je na pauzi , a zlonamjeni gledali gdje će na pauzu jal u kafanu jal u džumu.
Onome kome se nije svidjelo što je otišao u džumu portudio se da se ovo objavi.
Post Reply

Return to “BiH”