Ja koliko znam kod nas je bužimski "Šipad" propao i u stečaju je i pored stranih investicija .Krokodil Behko wrote:Eh, evo par podatakacarobnjak Nurudin wrote:To nam može samo pomoći a ove priče o proizvodnji ,nekakvim tehničkim čudima i slično su plitke jer mi nismo niti možemo biti konkurentni evropskim državama u tome.
Naši aduti jesu turizam i priroda ,a za to moraš imati imidž moraš biti intersantan svijetu ,a pošto smo mi mala zemlja i kad bi svako 100-ti stanovnik evrope odlučio da nas posjeti ,bolji ti prosperitet ne treba
Iz priloženog, vidjet ćeš da to i nije baš tako. Drvna industrija u BiH godišnje zaradi duplo više nego sva tri telekoma u BiH. Ali pazi, riječ je o vanjskotrgovinskom suficitu! Te pare su donešene iz inostranstva i postanu naše. Ne zarađuju ih od nas kao ovi pljačkaški telekomi.
A što se tiče teze da ne možemo konkurisati svojom robom na zapadu....
Od čega na namještaj otpada čak 40%.
Kao što rekoh, industrija je ozbiljna stvar i ovo pitanje vjerskih pauza, industrija će riješiti sama i čim uzmogne. Apsolutno joj ne treba ni Vjerska zajednica ni Vlada. Ionako od vlade, nikakve koristi po proizvodnju i nema
Istina je da si sa sirovinom konkurentan, ali do kad ? Dok ima sirovine ...ako je konkurentnost davati svoje drvo buzašto samo da se proda to je nešto što ne može dugo potrajati .
Baška to što to sve opet nema veze kao argument za temu jer ako ćeš se držati zakona o pravu radnika vjerovtano će ti radnici raditi 8h tj 7-15 .za šta ti pauza za namaz možda 10 minuta ,a klanjat će je od 100 radnika možda 2-3
pa u svijetlu tih činjenica njihov "strašan" i "negativan" utjecaj na nekakvu proizvodnju u industriji izgleda smiješan i groteskono je pričati o tome uopće..pa odeš u wc pa te nema 10 minuta

Baška je to što ljude gone da rade od 7-19 , a nigdje im to ne pišu (a kamo li plaćaju,pogotovu ne kao prekovremene) i onda u to spadaju još 2 namaza (ikindija i akšam )...ali u to vrijeme je radnik ionako trebao biti slobodan i on "pred zakonom" tad i ne radi jer mu tamo pišeš 180 ,a ne 280 h