Doduše ja svraćam samo kod Mrkog.navika wrote:Na zalost, nisi u pravu.
Zašto Srbi toliko jedu svinjetinu?
Re: Zašto Srbi toliko jedu svinjetinu?
O jel? Jel to onaj sto mu je zena nastavnica?KOMESAR wrote:Doduše ja svraćam samo kod Mrkog.navika wrote:Na zalost, nisi u pravu.
Svrati nekad i u tekiju kod Hadzimejlica:)
- KOMESAR
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 14 times
- Been thanked: 2 times
- Status: Offline
Bio sam i tamo.navika wrote:O jel? Jel to onaj sto mu je zena nastavnica?KOMESAR wrote:Doduše ja svraćam samo kod Mrkog.navika wrote:Na zalost, nisi u pravu.
Svrati nekad i u tekiju kod Hadzimejlica:)
Mrki ti je onaj što je kupio pola Kaćuna,onaj što mu je punac vozio autobus Centrotransa.
Čovjek i magarac znaju više nego sam čovjek.
Pa dobro nije bash pola Kacuna
Pa da, ja mislim da je njegova zena nastavnica Engleskog.
- KOMESAR
- Forum [Bot]
Pa,treba dobro poraniti,na dobrom konju, da se obiđe do sumraka?navika wrote:Pa dobro nije bash pola KacunaPa da, ja mislim da je njegova zena nastavnica Engleskog.
Aj ne seri. Nek svako jede sta hoce al to be znaci da svako moze tumaciti vjeru kako mu se cefne. Imaju jasni propisi koje i sam krsim al makar se udostojim priznati. Sto se mene tice jedite zmajevo meso al bez bespotrebne demagogijeMala_Mu wrote:Veca wrote:Mala_Mu wrote:Veca wrote:ih,da mi sad jednu pecenicu!
...jbg. nemerem protiv sebe!![]()
Dobro Biba rece ne ide grijeh u usta nego iz usta
A slanine i bijelog luka
Ama moralo je nesto ostat i Ormanima.KOMESAR wrote:Pa,treba dobro poraniti,na dobrom konju, da se obiđe do sumraka?navika wrote:Pa dobro nije bash pola KacunaPa da, ja mislim da je njegova zena nastavnica Engleskog.
Jesil bio u Vukeljicima u tekiji il samo u Kacunima?
- KOMESAR
- Forum [Bot]
Rekoh da sam bio i vidio dosta poznatih faca sa Ilidže.navika wrote:Ama moralo je nesto ostat i Ormanima.KOMESAR wrote:Pa,treba dobro poraniti,na dobrom konju, da se obiđe do sumraka?navika wrote:Pa dobro nije bash pola KacunaPa da, ja mislim da je njegova zena nastavnica Engleskog.
Jesil bio u Vukeljicima u tekiji il samo u Kacunima?
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
- Has thanked: 14614 times
- Been thanked: 10102 times
Jedu jer su gladni. I jer vole.
Hajd sto zadiremo u tudju privatnost, nego sad jedni drugima gledamo i u tanjire?

Hajd sto zadiremo u tudju privatnost, nego sad jedni drugima gledamo i u tanjire?
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija 
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9873 times
- Been thanked: 11670 times
Terasa svjesti wrote:Krokodil Behko wrote:Kako objašnjavaš bošnjačkih 52% na popisu stanovništva, iliti 99.9% muslimana u BiH koji su se tako izjasnili?Terasa svjesti wrote:mi u suštini nemamo svoje ja i ne poštujemo svoje .
Gledaj Behko ne zanima me politika . Mislim da neke stvari moraš imati sa sobom u srcu i da budeš PONOSAN.
Šta kažeš? Ne kontam te ništa. Popis stanovništva nije politika, nego demografija.
Ama ljudi imam ja priču i o svećenicima...
Moja tata i jedan momak radili petkom kod svećenika. Dobili oni za ručak mesa pa se snebivali jer petkom se posti...a pop reko - Jedite momci, ja sam meso krstio u ribu! ...et...živa istina
Moja tata i jedan momak radili petkom kod svećenika. Dobili oni za ručak mesa pa se snebivali jer petkom se posti...a pop reko - Jedite momci, ja sam meso krstio u ribu! ...et...živa istina
Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim. 
- Mala_Mu
- atomica

- Mood:
- Has thanked: 551 times
- Been thanked: 1391 times
JCR wrote:
...jbg. nemerem protiv sebe!![]()
Dobro Biba rece ne ide grijeh u usta nego iz usta
A slanine i bijelog luka
Aj ne seri. Nek svako jede sta hoce al to be znaci da svako moze tumaciti vjeru kako mu se cefne. Imaju jasni propisi koje i sam krsim al makar se udostojim priznati. Sto se mene tice jedite zmajevo meso al bez bespotrebne demagogije[/quote]
aj poradi na ponasanju
- Veca
- Uvijek slobodna!

- Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
- Has thanked: 24615 times
- Been thanked: 6404 times
- Status: Online
...jel' ti to meni,JCR?
Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.
@navika
Nije uopšte bitno da li ti vjerujem ili ne. Vjerovatno se družiš samo sa jednim krugom ljudi pa tako ne znaš šta se dešava izvan njega. Ali i u tom tvom krugu: zar stvarno misliš da će ti neko iz tvoje bliže ili dalje familije ili poznanika priznati da jede svinjetinu a zna kakvo ti mišljenje imaš o tome? Priznaće tek ako ih vidiš ili će priznati nekom tamo desetom ko ga i ne poznaje dobro i kome je baš svejedno. A šta je sa onima ljudima koje ne poznaješ?
I ja govorim ono što vidim a strah me onog što ne vidim.
Nije valjda da ne znaš koliko je muslimanskih porodica „podijeljeno" po pitanju vjere tj. njenog prakticiranja? Znaš li koliko ima omladine koja je došla tobe a njihovi roditelji nastavili živjeti onako kako su naučili za vrijeme bivše države? I obrnuto, koliko omladine živi mimo onog kako su ih roditelji učili. I ja potičem iz većinske muslimanske regije i nikad mi niko od bliže i dalje familije nije u lice rekao „ja jedem svnjske proizvode“. Ali to saznaš jednom na neki drugi način.
Što se tiče mjesta koja si pomenula eto da ti kažem da sam upoznala puno ljudi iz Zenice, Visokog i Fojnice, Donjeg Vakufa, Tuzle... da ne nabrajam, ima nas ovdje ko pljeve sa svih strana. Ne u Bosni nego ovdje na zapadu. Sa mnogima sam se družila i radila skupa. I mogu ti reći: nikakve razlike nisam vidjela bilo da su ti ljudi iz Krajine ili drugih regija. Najveći šok mi je bio kad sam upoznala Srebreničanku koja mi priča o tome kako je sahranila kosti brata i oca, nedugo poslije toga psuje rodicu zato što se pokrila ... a na stolu joj raznorazni suhomesnati prozvodi i žestice. Nebrojeno puta sam za večerom negdje dobijala neki osmijeh opravdavanja „ma to ja vako kad izidjem malo nešto drugačije naručim“ „ma ovo je samo mljeveno u lazanjama, nema puno“ „ma kod kuće mi ne kupujemo to meso ali salame kupimo, ne gledamo mi to toliko“. Ne trebam ni govoriti koliko puta sam čula glupu uzrečicu koju su kršćani uspješno imputirali mnogim muslimanima (neće grijeh u usta, nego iz usta). I kad govorimo o muslimanima u Bosni: znaš i sama da biti vjernik i izjašnjavati se kao musliman nije jedno te isto. Poznajem čovjeka koji za Bajram ujutru popije pivo, ode klanjati Bajram, vrati se i nastavi piti. Boli ga briga. Pred svijetom je on svoju dužnost obavio. Gdje će da ne ode na Bajram a svi idu ... Pa zamisli koliko je ljudi koji ne praktikuju vjeru, znaš da pripadaju muslimanima po tome što nose muslimanska imena i što naprave baklavu za Bajram. Samo to kad znaš, treba ti biti jasno kako ljudi funkcionišu
Elem, odosmo ovom rapravom bez veze sa teme (mada je meni i tema malo upitna jer ne znam da Srbi konzumiraju svinjetinu više ili manje od npr Hrvata, nisam upućena)
Ono što sam htjela reći a bespotrebno sam ovoliko pisala, muslimani (tj. oni koji se tako izjašnjavaju) koji konzumiraju svinjetinu neće tako lako to priznati bližnjima, to je valjda svima jasno. E sad, možda je Terasina procjena malo prejaka, ali sam sigurna da je onih muslimana koji konzumiraju svinjske proizvode puno više od 5%, svidjalo se to meni/tebi ili ne.
Nije uopšte bitno da li ti vjerujem ili ne. Vjerovatno se družiš samo sa jednim krugom ljudi pa tako ne znaš šta se dešava izvan njega. Ali i u tom tvom krugu: zar stvarno misliš da će ti neko iz tvoje bliže ili dalje familije ili poznanika priznati da jede svinjetinu a zna kakvo ti mišljenje imaš o tome? Priznaće tek ako ih vidiš ili će priznati nekom tamo desetom ko ga i ne poznaje dobro i kome je baš svejedno. A šta je sa onima ljudima koje ne poznaješ?
I ja govorim ono što vidim a strah me onog što ne vidim.
Nije valjda da ne znaš koliko je muslimanskih porodica „podijeljeno" po pitanju vjere tj. njenog prakticiranja? Znaš li koliko ima omladine koja je došla tobe a njihovi roditelji nastavili živjeti onako kako su naučili za vrijeme bivše države? I obrnuto, koliko omladine živi mimo onog kako su ih roditelji učili. I ja potičem iz većinske muslimanske regije i nikad mi niko od bliže i dalje familije nije u lice rekao „ja jedem svnjske proizvode“. Ali to saznaš jednom na neki drugi način.
Što se tiče mjesta koja si pomenula eto da ti kažem da sam upoznala puno ljudi iz Zenice, Visokog i Fojnice, Donjeg Vakufa, Tuzle... da ne nabrajam, ima nas ovdje ko pljeve sa svih strana. Ne u Bosni nego ovdje na zapadu. Sa mnogima sam se družila i radila skupa. I mogu ti reći: nikakve razlike nisam vidjela bilo da su ti ljudi iz Krajine ili drugih regija. Najveći šok mi je bio kad sam upoznala Srebreničanku koja mi priča o tome kako je sahranila kosti brata i oca, nedugo poslije toga psuje rodicu zato što se pokrila ... a na stolu joj raznorazni suhomesnati prozvodi i žestice. Nebrojeno puta sam za večerom negdje dobijala neki osmijeh opravdavanja „ma to ja vako kad izidjem malo nešto drugačije naručim“ „ma ovo je samo mljeveno u lazanjama, nema puno“ „ma kod kuće mi ne kupujemo to meso ali salame kupimo, ne gledamo mi to toliko“. Ne trebam ni govoriti koliko puta sam čula glupu uzrečicu koju su kršćani uspješno imputirali mnogim muslimanima (neće grijeh u usta, nego iz usta). I kad govorimo o muslimanima u Bosni: znaš i sama da biti vjernik i izjašnjavati se kao musliman nije jedno te isto. Poznajem čovjeka koji za Bajram ujutru popije pivo, ode klanjati Bajram, vrati se i nastavi piti. Boli ga briga. Pred svijetom je on svoju dužnost obavio. Gdje će da ne ode na Bajram a svi idu ... Pa zamisli koliko je ljudi koji ne praktikuju vjeru, znaš da pripadaju muslimanima po tome što nose muslimanska imena i što naprave baklavu za Bajram. Samo to kad znaš, treba ti biti jasno kako ljudi funkcionišu
Elem, odosmo ovom rapravom bez veze sa teme (mada je meni i tema malo upitna jer ne znam da Srbi konzumiraju svinjetinu više ili manje od npr Hrvata, nisam upućena)
Ono što sam htjela reći a bespotrebno sam ovoliko pisala, muslimani (tj. oni koji se tako izjašnjavaju) koji konzumiraju svinjetinu neće tako lako to priznati bližnjima, to je valjda svima jasno. E sad, možda je Terasina procjena malo prejaka, ali sam sigurna da je onih muslimana koji konzumiraju svinjske proizvode puno više od 5%, svidjalo se to meni/tebi ili ne.
Last edited by Ideja on 10 Aug 2015, 09:35, edited 1 time in total.
"Jer, bez imalo sumnje, drvo za moj tabut raste. I platno posmrtno, moje, neko negdje tka... "
- Slučajni prolaznik
- Aktivni forumaš

kakvo je to pitanje
ko da svinjetinu ne jedu i drugi...ne jede je samo to pleme...eto i ja u Hrvatskoj je tamanim uvijek kad mi dođe pod ruku
nisam fan svinjetine,al kad zamislim,onako fino reš pečenu hrskavu kožicu
to se mora probati 
ko da svinjetinu ne jedu i drugi...ne jede je samo to pleme...eto i ja u Hrvatskoj je tamanim uvijek kad mi dođe pod ruku
nisam fan svinjetine,al kad zamislim,onako fino reš pečenu hrskavu kožicu
to se mora probati Osmijeh ne treba biti blistav,ali mora biti iskren :)
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9873 times
- Been thanked: 11670 times
Izgleda da uvodni tekst, niko nije ni pročitao, pa otuda i ovi neobični komentari.
Tekst je preuzet sa srpskog Telegraf.rs i nema tu nikakvog podmetanja :perezube
Da ste pročitali, shvatili bi to jer je tekst na ekavici, pa čak i piše ispod "Teleraf.rs"
Istina, naslov malo izmijenjen-skraćen, ali da ste pročitali, shvatili bi da nimalo ne odudara od suštine članka, kao i od suštine srpske mesne tradicije
Tekst je preuzet sa srpskog Telegraf.rs i nema tu nikakvog podmetanja :perezube
Da ste pročitali, shvatili bi to jer je tekst na ekavici, pa čak i piše ispod "Teleraf.rs"
Istina, naslov malo izmijenjen-skraćen, ali da ste pročitali, shvatili bi da nimalo ne odudara od suštine članka, kao i od suštine srpske mesne tradicije
- Vladimir RUS
- Aktivni forumaš

- Been thanked: 1 time
Prasici - srpska mesna tradicija, a Bosnjak pobjedio na jednom takmicenju u krkanju prasica u Prijedoru. 
Zaključak: neću više pisati na ovu temu da ne prznim bez veze
"Jer, bez imalo sumnje, drvo za moj tabut raste. I platno posmrtno, moje, neko negdje tka... "
- Slučajni prolaznik
- Aktivni forumaš

a zar je mogućeVladimir RUS wrote:Prasici - srpska mesna tradicija, a Bosnjak pobjedio na jednom takmicenju u krkanju prasica u Prijedoru.
a to me toliko i ne čudi...imam,znam i ja neke bosance kod nas koji svinjetinu troše sve u šesnaest
ne stigneš doći na red od njih
Osmijeh ne treba biti blistav,ali mora biti iskren :)