Privredni rast u BiH

Zapošljavanje, stanje ekonomije u BiH i svijetu, recesija.

Moderator: Krokodil Behko

Rockefeller
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Status: Offline

Re: Kako se može povećati životni standard u BiH?

Post by Rockefeller »

Pa platu kako u Bosni tako i u Njemačkoj uglavnom daje privatni sektor. Stim da je vjerovatno javnog u Bosni umiješano nešto više. Porez šteti svima, nema načina da se objasni kako je porez dobar. Na kraju krajeva, on dosta šteti i raji.

Te pare koja država ubere (a ne zaradi!) od poreza, bolje neka zaradi svojim trudom ionako je puna kapa državnih firmi, projekata i investicija.

Porez se može opravdavati samo sa nekakvog patriotskog vidika, al' i to je samo privid.
Like Frankie said I did it my way!

Buddy, you're a young man, hard man
Shouting in the street, gonna take on the world someday
You got blood on your face, you big disgrace
Waving your banner all over the place

Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 »

Porez je izgovor, koji se koristi u siromašnim zemljama.
Ima članova na furumu, koji žive u Njemačkoj a ima koji žive i u BiH.
Pa neka napišu oni iz Njemačke ko se po njemačkom zakonu smatra za socijalni slučaj.
Neki dan u Sloveniji su po Tv pojasnili da je u Njemačkoj svako socijalni slučaj - ako ima manja primanja od 900€
Dakle, kad bi u BiH ukinuli taj famozni porez, da li bi zaposleni imali tih 900€ plate :)
Kupna moć je važna, jer samo kupna moć vrši rotaciju novaca i ništa više a samim tim se stvara i bogata država.
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi
Spanac_113
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Spanac_113 »

samo su dvije stvari apsolutne i neizbjezive;
smrt (u svakom sistemu)
porez (osim u utopiji komunizma i privremenoj ekonomiji baziranoj na pristupu ogromnim kolicinama sirovine -Saudijska Arabija)

standard u bih se moze po povecati jednostavnim principima industrije i ekonomije.

industrija:
Roki, tebi bi ovo trebalo biti poznato;

"Postoji samo jedno pravilo industrije, a to je:
Proizvodnja robe najbolje moguce kvalitete,
Po najnizoj mogucoj cijeni,
Placajuci najvisu mogucu platu ''
-Henry Ford

ekonomija:

"Dobra ekonomija ne lezi u ustedi novca,
nego u mudrom ulaganju."
-Thomas Huxley

vrlo jednostani principi koji se primjenjuju uz minimalni trud.
medjutim, da bi se primjenili, potrbno je imati zakonski okvir poslovanja u uredjenjoj drzavi i pravno uredjeni okvir u kojem su ogranicena djelovanja i iz kojeg proizilaze osnovna ocekivanja od ljudi u koje polazemo vjeru uz kormilo drzavne uprave.
u situciji u kojoj se nasa zemlja nalazi to bi zahtjevalo;
-ukidanje ovlasti privremenog okvira (Dayton)
-uspostavljanje stalnog ustavnog okvira baziranog na gradjanskim pravima. jedan covjek- jedan glas.
-drasticno umanjivanje drzavnog tjela po jednostavnom principu "narod, porez, uprava, profit" sto je kod nas izraslo u bolesnu mutaciju birokratije. znaci 'Birokratija se siri kako bi se zadovoljile potrebe rastuce birokratije.' sto eventualno mora dovesti do sloma.
-odvajanje drzave od privatnog sektora
-odvajanje drzave od vjere

kad se ovi uvjeti ispune, barem dijelom, doci ce se do pravne drzave koja ce moci opstati na medjunarodnom ekonomskom trzistu i
samim tim ce zivotni standard doci na zadovoljavajuci nivo.
ne kao cilj nego kao pozitivna nuspojava zdravog drustva.

ps- jebo vas ova tema.
mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 »

Ja još uvijek stojim na tom da porez nije problem.
Problem je pohlepa nalagodavca.
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi
Spanac_113
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Spanac_113 »

mrki62 wrote:Ja još uvijek stojim na tom da porez nije problem.
Problem je pohlepa nalagodavca.
Ko reče da je problem Mrki? :cudi
Nema države bez poreza.
paparaci
Hadžija
Hadžija
Been thanked: 2 times

Post by paparaci »

...nikako.
NeK pUkNu DuSmAnI...

:srce S a n i c a - G r m e č :srce
Rockefeller
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Rockefeller »

@Spanac
"Postoji samo jedno pravilo industrije, a to je: Proizvodnja robe najbolje moguce kvalitete, Po najnizoj mogucoj cijeni, Placajuci najvisu mogucu platu '' -Henry Ford
Ja se sa ovim apsolutno slažem.

Kada je npr. cijena u pitanju, ko plaća npr. PDV? Onaj ko kupuje ili onaj ko proizvodi? Pošto je forum u pitanju unaprijed ću odgovoriti da je ovaj drugi u pitanju. (Isti je šablon i kad je najveća moguća plata u pitanju, država je uzima kako gdje i do polovice)

Kakve posljedice ima? Onaj ko kupuje (narod) ima manje para u džepu i manju kupovnu moć.

Najbolji način uredjenja društva je jednostavno da svi troše onoliko koliko zaradjuju. Ni cenat više, ni cenat manje. (u rijetkim prilikama sam za kredit, kao npr. mudro investiranje (u novčani tok! - drugi citat).

Problem postojanja državnog aparata je isti kao i problem socijalnih politika - troše nešto što drugi moraju zaraditi. Troše što mogu zaraditi jedino radno sposobni, zaposleni, gradjani te države. Kod ovakvih pojava uvijek treba staviti prst na čelo.

Moj prijedlog im je neka zarade ono što potroše. Parlament i dalje može postojati, ali neka nadju način financiranja. Državna investiciona banka, željeznice, autoputevi, vode, zračni saobraćaj, komunalno... toliko je tih ako ćete industrija u javnom sektoru da, kada bi svaka od njih pravila profit na nivou privatnog sektora država bi mogla bez ikakvih većih problema funkcionisati.

Porez vodi porijeklo iz srednjevijekovnog doba ili čak još ranije, kada su kraljevi nastojali živjeti na račun seljaka.

Što se tiče socijalnih politika, samo još to da dodam, svjestan sam da ima ljudi npr. invalida i tu je opravdano i razumljivo postojanje nekih izuzetaka i ustupaka.

Inventar foruma

Post by Spanac_113 »

@Rocky

nastranu Bosna jer mi se cini da sad raspravljamo malo offtopic.

zanimljiv pristup upravnom sistemu Rocky.
ali malo su mi nejasne neke stvari, ne osporavam samo mi pojasni ili mi reci da li sam te shvatio kako treba.

po tebi;
-ne bi trebalo biti nametnutog poreza od strane drzave
-drzava bi se finansirala (uprava, odbrana, zakon, sanitizacija, socijana zastita) od sopstvenih ulaganja ili iz javnih kompanija
-drustvene grupe bi posjedovale kompanije i prozvodile sto i koliko treba po potrebama drustva bez nameta ili kontrole drzave
-zaradjeno bi bilo na potpunom raspolaganju onom koji je zaradio (radniku)

pokusavam izvuci glavne crte iz tvog odgovora, slobodno dodaj ili ispravi sto mislis da je neispravno.

da se vratim nazad na bosnu;
mi sponzorisemo ogromnu drzavnu upravu koja nema nikakve odgovornosti ili cak mogucnosti da napravi ozbiljan pomak u vidu ekonomije ili bilo kakvog napretka za dobrobit stanovnika. negdje sam procito podatak da 9-10% zaposlenih je zaposleno ne u drzavnom aparatu nego u stranackom sistemu. nevjerovatno. neodrziv sistem birokratije koji nema smisla i ne vodi nicemu.
svaka rasprava se svodi na nacionalno-stranacko pitanje i drzava vjecno ostaje u statusu kvo iz kojeg se ne moze (ne zeli) izaci.
a izgovor (problem za nas ali ne za one koji zive od toga) je u nasem ustavu. ili nepostojanju istog koji je zamjenjen dogovorom o prekidu ratnog djelovanja (Dayton).
pitanje nije koju stranku birati i koje ljude.
pitanje je kako izaci iz tog okvira.
nikom ne odgovara ovakav poredak osim pijavicama kojima je vise nego odlicno biti u poziciji koja se itekako placa a svaka odgovornost se prebacuje na drugoga, bilo stranku ili naciju.

dok postoji dejton, pomaka nabolje nece i nemoze biti jer su ljudi koji su zaduzeni za njegovo odrzavanje svjesni da pozitivan pomak u tom pogledu znaci ce izgubiti svoje prihode i postati odgovorni za svoje postupke, i.e. da bi zadrzali trenutni status morali bi raditi nesto.

ovdje se radi o bazno zakonu inercije.
Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma
Been thanked: 1 time

Post by Konsultant »

Moram se ukljuciti. Drzava kao organ nije kriva, krivi su oni sto upravljaju njom i sto rade aljkavo na svim drzavnim pozicijama, od presjedavajuceg, premijera, ministra.. i sve do vozaca ili cistatice. I po javnom sektoru i preostalim drzavnim firmama. Ti ljudi dobijaju plate, znaci postoje imenom i prezimenom. Dakle mogu se i smjeniti i biti tuzeni. Svaki izgovor tipa nema postoji zakon ili ima rupa u zakonu ili se zakon moze tumaciti ovako ili onako je opstrukcija drustva, ne drzave. Drustvo truli ne drzava, drzava se moze reorganizovati, podjeliti, spojiti, vlast dodje i ode. Trazenje minimalnog razloga kako bi se izbjegla odgovornost i kazna razjeda drustvo. Jos jedan banalan primjer je korupcija u zdravstvu, de tutni kovertu doktoru. Doktor je vec placen, ako mu guras mito imace ti i djeca i rodbina i komsije. Ko hoce promjenu? Imamo pojedince koji samo nesto malo samoinicijativno pokusaju, orgranizacije i stranke koje kao nesto pokusavaju promjeniti, politicke taldzije i zivot od danas do sutra.

Mi imamo jedan glavni problem. Nasa osnovna strategija u drzavi je politicki dogovor tj. ko ce gdje vladati, a ne stratesko planiranje ekonomije za 1, 2, 5 i 10 godina ili jasno zacrtani put prema EU i rjesavanje svih problema. Vec sada imamo nekoliko kantona gdje jedna stranka ili nacija ima prevlast. Moze progurati sta hoce za dobrobit svih nas u kantonu, drzavi ili cak regionu. Urade jednu stvar dobru, ali zato 5 ili 10 su katastrofe. Previse je licnih interesa koji misle nesto usicariti na brzinu. Jos kada ne bi imali EU za vratom koja diktira neke smjernice vratili bi se u kameno doba.

Nase probleme su davno prosle druge civilizacije. Imamo gotovih rjesenja cak i modernih softverskih kojima je lako pratiti situaciju. Sve to prosjecan student bilo kojeg naseg fakulteta to obradi tokom skolovanja. A tek oni sto se malo zainteresuju ili studiraju vani... Sada se vec skoro moze na internetu naci gotovih clanaka, primjera,... malo surfanja, diskusije i moze se krenuti u reformu. Nikad nije bilo lakse doci do pravih informacija kao danas.
Nekako su nam geni zatrovani tezom ne telasaj, de nesto jednostavnije, opstani kao pojedinac, usicari koliko mozes, nemoj se drustveno aktivirati. Po drustvenom aktivacijom ne misli ono biti u stranci ili nekoj nevladinoj organizaciji. Prvo kreni od mahale ili sela. Hrpa je onih koji pocnu opstrukciju to ne valja, necu im ja raditi ima drugih... Akcije ciscenja snijega ili pozari su pokaze lice naroda. De neko ce drugi za nas.

Vratimo se temi zivotnog standarda. Vec rekoh, primarni problem je slaba stragija. Prikljucenje EU je totalno marginalizirano. Treba napraviti jednostavan presjek gdje smo, sta smo, gdje zelimo biti i kako tamo doci. Sekundarni problem korupcija i pretakanje javnih prihoda u privatne dzepove. Treci problem je nekavalitetan kadar koji upravlja javnim sektorom. Cetvrti problem je slab privatni sektor. U privatnom sektoru su relativno niska primanja, izvoz nam je mrsav. Javni sektor previse trosi, a privredni premalo zaradjuje. Bez promjene strategije i rjesavanja korupcije nema mrdanja.
Nase osnovne potrebe za vodom, hranom i energijom uglavnom imamo po razumnim cijena. Tu nema veceg talasanja, jedino nam cijena nafte stvara probleme. Uvodjenje PDV-a, poreza na plate i fiskalizacije smo uglavnom prezivili. Postoje jos neke tendecije za povecavanjem nameta, no to je jos na dugom stapu, srecom.
Kada bi tri osnovna problema poceli rjesavati, efekti se ne bi mogli vidjeti prije 6-12 mjeseci. Nikako manje. Za dizanje standarda potrebne su vece plate ili snizavanje troskova zivota. Ovo drugo nije moguce jer inflacija cini svoje. Posto sljedeci godine idu izbori niko nece prstom mrdnuti za promjene. Sve ce biti kao i do sada suplja prica, projekti povuci-potegni. Znaci do 2015. ocekujte priblizno istu situaciju. Prvo se mora popraviti ono sto su prethodnici pokvarili. Nema tog carobnog stapica koji ce promjeniti sve preko noci.
Rockefeller
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Rockefeller »

po tebi;
-ne bi trebalo biti nametnutog poreza od strane drzave
-drzava bi se finansirala (uprava, odbrana, zakon, sanitizacija, socijana zastita) od sopstvenih ulaganja ili iz javnih kompanija
-drustvene grupe bi posjedovale kompanije i prozvodile sto i koliko treba po potrebama drustva bez nameta ili kontrole drzave
-zaradjeno bi bilo na potpunom raspolaganju onom koji je zaradio (radniku)
Prvo dvoje da, tako je. Treće, nije mi jasno šta su društvene grupe? Privatni sektor bi ostao privatni sektor, samo mu se ne bi nametali bilo kakvi nepotrebni troškovi. Nema velike veze sa socijalizmom.

Jedini razlog da javni sektor ostane ili postoji je da financira vladu (jer onaj ko vlada zapošljava svoje ljude u javni sektor). Država se ne bi miješala u privatni sektor. Privatne kompanije ne bi plaćale porez, radnici bi dobijali bruto plate, a država krila svoje troškove iz profita javnog sektora.

Scena u vladi bi bila ovaka: javne kompanije prave minus, ministri nemaju plata. Javne kompanije prave minus, vlada će pasti i dolaze novi ljudi na pozicije. Ministaru njegova plata neće biti unaprijed odredjena, nego će se bojati da troškovi ne budu veći od prihoda.

Postoje sektori od općeg nacionalnog interesa, npr. vode ili komunalno ili sektori u kojima je skupa infrastruktura npr. željeznice od tuda bi se financirala država. Ako bi država sa svojom kompanijom ušla u npr. proizvodnju automobila za nju bi vladali isti uslovi trga kao i za sve druge proizvodjače automobila.

Privatne kompanije ne bi plaćale nikakav porez. Sve te pare bi uzimale sebi i ulagale onako kako im se čini da je najbolje. Radnik bi dobio bruto platu. Dio radnika je takvih koji ipak vole sigurnost i uložili bi svoju razliku bruto-neto u privatne ili državne penzione i zdravstvene fondove (sa dijelom koji uzima država sebi kao nekakav porez! čini mi se da je to negdje oko 1,5%). Dijelu radnika će ta razlika bruto-neto dobro doći jer žele jednog dana otići na svoje. I oni bi bili ti koji bi otvarali nova radna mjesta.

Zbog ukidanja poreza, mnoge agencije bi bile beznačajne. A za mene je to razumno, jer odakle zaradjuje jedan uposlenik u nekoj agenciji pare? On ništa živo ne proizvodi. Znači zaradjuje iz državnog budžeta, koji opet većinom nigdje ništa ne proizvodi. I situacija je da ja i još dvoja moramo proizvoditi da bi hranili jednog uposlenika iz javnog sektora, a nova trojca jednog penzionera, a još nova trojca jednu (kako to klasifikuju?) osobu nespobnu za rad. Za zadnjeg mi je razumljivo, ne može al' za posebno za prvog nije.

Moja mantra oko države je "uzimaš - destimulišeš, neuzimaš - stimulišeš". Kada uzima PDV destimuliše potrošnju, kada uzima od osnivača neke firme - destimuliše poduzetništvo, kada uzima od neke firme - destimuliše proizvodnju. Kada ne uzima onda stimuliše.

Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 54 times
Been thanked: 244 times

Post by fruit »

Povećati plate političarima,parlamentarcima i budžetskim korisnicima.
Privrednici će ostati na istom jer su većina na minimalcu,i nemogu niže.Može se izmisliti i još neko novo ministarstvo u ovim silnim vladama.
Tako ćemo dobiti veći prosjek plata..i u prosjeku veči životni standard.
Jedni nek jedu meso drugi kiseli kupus u prosjeku imaćemo sarmu što i nije tako loše.
Lahko je ženu dovest do ludila,hajdi ti nju dovedi do pameti
Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Konsultant »

Rockefeller wrote: Moja mantra oko države je "uzimaš - destimulišeš, neuzimaš - stimulišeš". Kada uzima PDV destimuliše potrošnju, kada uzima od osnivača neke firme - destimuliše poduzetništvo, kada uzima od neke firme - destimuliše proizvodnju. Kada ne uzima onda stimuliše.
PDV je zamisljen kao sredstvo za finansiranje javnih potreba te raspodjelu prema prioritetima. Npr. porez se uzima iz jedne priv. grane kojoj dobro ide, te se usmjerava u neku slabiju kroz poticaje.
To sto ti zelis je skoro pa utopija. Ako kroz porez ne uzimamo dio i stavljamo na kamaru za crne dane, u teskim situacijama donacije bi tesko dobijali od obicnih ljudi. Naravno postoje sektori u kojima drzava moze biti vecinski vlasnik ili manjinski suvlasnik te tako dobiti izvore sufinansiranja. Iznos poreza treba biti proporcionalan potrebama normalnog javno-usluznog aparata. PDV nije pokrice za nepotizam, rasipanje i zakidanje na poticajima. Apsurdno je posmatrati nas sistem koji je uvelike poremecen i iz njega izvoditi zakljucke o ispravnosti PDV-a.
Spanac_113
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Spanac_113 »

@ Kons
slazem se dijelom i isto tako mislim da se moze naci ekonomski okvir bez problema za pozitivan okret.
medjutim, mislim da ustroj drzavnog aparata ovakav kakav je promovira samo negativne trendove koje si i naveo gore.
tj, nije problem naci ekonomsko rjesenje ili dugorocni plan nego je problem u dajtonskom sistemu koji omogucava gusenje svakog napretka uz pozivanje na nacionalni interes koji nasi gangsteri koriste do bola da bi opravdali nerad i licno bogacenje na ustrb naroda. kad bi postojao nacin da se ekonomski zaoknom interes izdigne iznad nacionalnih pitanja mi bi bili vec na pola puta do zdravog standarda.

@Rocky

prvo sam mislio da ima neki pliticki stav u tome sto govoris jer mi je pomalo licilo na neki osnovni oblik anarhizma ali s tvojim ispravkom moram reci da nema nikakvog smisla. ne mozes imati drzavu bez poreza osim u dva primjera koja sam vec naveo prije.
nista sto bi se moglo primjeniti na bosnu.
radeta62
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by radeta62 »

Mora se naci Šeik koji ce to da finansira. :ćitire
laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini »

zanimljivo je ovo što rok priča...mislim čak da englezi primaju bruto plaću i onda sami određuju dali žele osiguranje ili ne...ako se ne varam..samo mislim ima djelatnosti koji nisu komercijalne i ne vidim načina financiranja osim puteem poreza..kultura npr....pa djelomično i sport..pa pun kurac neki uruga ok većina su sranje ali ima i onih humanitarni..spasilačke službe...kompleksno je sve to..
..slobodan čovik kad tad bude baniran..
Spanac_113
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Spanac_113 »

laganini wrote:zanimljivo je ovo što rok priča...mislim čak da englezi primaju bruto plaću i onda sami određuju dali žele osiguranje ili ne...ako se ne varam..
varas se. drzava uzima tzv nacionalno osiguranje iz place svakog radnika. to ti je skupa sve, zdravstveno, socijalno, penziono.
20%
i plus porez na prihode 10%
s tim da je neoporezivo prvih £10,000.

imas izbor da li dodati do 5% za privatnu penziju koje parira kompanija uz osnovnih 5% po zakonu.
privatno zdravstveno, takodjer vecinom organiziraju kompanije.
laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini »

..kod nas je samo za mirovinu 20 %...
Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Konsultant »

Spanac_113 wrote:@ Kons
slazem se dijelom i isto tako mislim da se moze naci ekonomski okvir bez problema za pozitivan okret.
medjutim, mislim da ustroj drzavnog aparata ovakav kakav je promovira samo negativne trendove koje si i naveo gore.
tj, nije problem naci ekonomsko rjesenje ili dugorocni plan nego je problem u dajtonskom sistemu koji omogucava gusenje svakog napretka uz pozivanje na nacionalni interes koji nasi gangsteri koriste do bola da bi opravdali nerad i licno bogacenje na ustrb naroda. kad bi postojao nacin da se ekonomski zaoknom interes izdigne iznad nacionalnih pitanja mi bi bili vec na pola puta do zdravog standarda.
Deyton omogucava ako ga hoces zloupotrebiti. Deyton nije savrsen, moze se doraditi. U svakoj zemlji se moze mjenjati ustav samo kod nas skoro 20 godina nije dodano slovo. Gangsteri nisu pali s Marsa vec su dio ovog naroda. Ako se neko pokriva ustavom u cilju licne zastite ocito voli zavrtati i negdje nesto raditi mimo zakona. Moze mu se stati u kraj. Ako imas normalnog komsiju sto ce ti alarm na autu? Ako imas znak na cesti ili semafor, treba ga postovati. Tu nema puno diskusije.
Medjutim, slicna je situacija u susjednim zemljama. Hrvatska nema Deyton, imaju ogroman dug, svake godine deficit, korupciju i nepotizam. Srbija ima 70% zaposlenih u javnom sektoru, a 30% tegli za njih. Crna Gora se isto gusi u problemima. Neki dan bi dobar clanak, ovi narodi imaju podanicki mentalitet. Ako dodju okupatori, uklopi se s njima. Ako imas komuniste, postanes dio njih, dio partije. Ako je korupcija oko tebe, uklopis se. Odes vani gdje funkcionise drzavni sistem, opet se uklopimo, maltene uzorni gradjani. Imamo jako veliku sposobnost adaptacije na sisteme. Sta bi tek bilo kada bi dosli marsovci?

EU je nametnula uslove za prikljucivanje. To zahtjeva odredjen set administracije. Nase je izbalansirati njihove zahtjeve, nase mogucnosti i proporcionalno tome odrediti obim javnog sektora. Ne pamtim da sam cuo kako u javnom sektoru ima premalo zaposlenih, mozda samo odredjeni sektor i to kratko na par mjeseci. Reda 2-3 zaposlena na 100 zaposlenih. U 80-90% drzavnih preduzeca imas visak radne snage ili nepravilnu i neizbalansiranu organizaciju. Otpustanje iz javnog sektora je misaona imenica. Pozitivne pomake pravi Srbija. Izgleda bas su zacrtali EU put, rezu koliko mogu. Bolit ce, to je sigurno. Drugog puta nema.

Za podizanje standarda moraju se prihodi povecati, a troskovi smanjiti. Napravis presjek stanja, vidis gdje postoje problemi, gdje se puno trosi, bez cega mozes. Bas i u privatnom zivotu. Imamo nepotizma poprilicno i to ne onog iz medija, vec za onog koga iz svoje okoline znas imenom i prezimenom. Skoro svakom gradjaninu ovdje cilj je zaposliti se na drzavne jasle. Mislim da nije tako daleko kada ce nastupiti rezanje budzeta, smanjenje plata i obima administracije. Cak ne mora ni to. Samo nek pocnu plate kasniti. Kuku lele jer svi smo u kreditima. S druge strane imamo dvostruke arsine oko placanja poreza, neko izvrda neko iskishe. Svakih par mjeseci objave listu duznika. Svi su oni nakamarali dugova za vrijeme vladavine 2-3 stranke u Federacije. Niko preko noci nije nabio milionske dugove. Nijedna vodeca stranka nije pokusala sravnati racune ili ozbiljno stimulisati razvoj privrede. Povecanje poreza nece rjesiti problem. Samo ce zamazati stanje.
Rockefeller
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Rockefeller »

samo mislim ima djelatnosti koji nisu komercijalne i ne vidim načina financiranja osim puteem poreza..kultura npr....pa djelomično i sport..pa pun k.... neki uruga ok većina su sranje ali ima i onih humanitarni..spasilačke službe...kompleksno je sve to..
Šta je tačno kultura? Film? Amerikanci i Indijci od filma napravili biznis samo tak'i. Sport? Englezi od fudbala, a Amerikanci od milion nekih sportova napravili biznis samo tak'i. :ooo

Ajmo malo kroz brojeve.

Budžet BiH je negdje oko 1,4 milijarde KM (ca 700 mio. eura)
Budžet RS je negdje oko 1 milijarda KM (ca 500 mio. eura)
Budžet FBIH je negdje oko 2,4 milijarde KM (ca 1,2 milijarde eura)

Bosna i Hercegovina živi godinu dana sa 4,4 milijarde KM (oko 2,2, milijarde eura)

Sada, komparacije i ilustracije radi:

Carlos Slim je najbogatiji zemljanin i procijenjen je na 144 milijarde KM (oko 72 milijarde eura)
Exxon Mobil je u 2011 imao oko 80 milijardi KM zarade (oko 40 milijardi eura)
AT&T je imao oko 40 milijardi KM zarade (oko 20 milijardi eura)
Nestle je imao oko 16 milijardi KM zarade (oko 8 milijardi eura)
Hrvatska je od turizma imala prihod (!) 13,2 milijarde KM (6,6 milijardi eura)
Oko 700 ljudi svijeta je procijenjeno na veću vrijednost od našeg budžeta (2,2 milijarde eura)
Kad bi Bosna bila Filipinac i imala para koliki joj je proračun bila bi deseti po bogatstvu Filipinac. 15 ili 16 afrikanac.
Ovde dolazi Red Bull, koji je imao profit u 2012 malo manje od 2 milijarde KM.
____
Elektroprivreda BiH je u prošloj godini imala 1,5 miliona KM profit.
Tuzlanska pivara je zaradila minusa osamsto hiljada KM.
(cifre uzmite sa rezervom, većinu sam po sjećanju napisao)
Sve ovo ispisah da bih rekao samo jedno. Kompanija koja bi bila u stanju napraviti profit od 2,2 milijarde eura bi bila u stanju u cjelini financirati ovakvu BiH kakva jeste, bez po muke i sa sve ovim socijalnim, zdravstvenim i drugim izdatcima, sa troškom za vojsku i tako dalje.

Rekao samo jedno i dokazao naravno samo jedno, a to je da je državni aparat bez poreza moguć.

Spamer
Spamer

Post by laganini »

nije to samo film..može to bit i folklor...balet..mačevanje...lupam prvo što mi padne na pamet..ili zdravstvo što s onim koji ne uprihoduju...nemoš proračun a time poreze i carine izbrisat..
Post Reply

Return to “Posao & Ekonomija”