Bio je rat i dovoljno indicija upucuje na pokusaj genocida nad Bosnjacima, a ne igranje klikerima, pa je najnormalnije da se utvrdi da li je i koliko drzava Srbija odgovorna. Sve ostalo je
Revizija presude međunarodnog suda
Moderators: Krokodil Behko, Duminjo
- Socrates
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Been thanked: 5 times
- Status: Offline
Re: Jednoglasno podržana odluka o reviziji presude
Samo kretenima sudski proces moze da smeta.
Bio je rat i dovoljno indicija upucuje na pokusaj genocida nad Bosnjacima, a ne igranje klikerima, pa je najnormalnije da se utvrdi da li je i koliko drzava Srbija odgovorna. Sve ostalo je
. . . . . . . . .
David Scheffer, danas prvi čovjek bh. ekspertnog tima koji je sačinio zahtjev za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u predmetu BiH protiv Srbije.
Opet stranci odlucuju:
Da mu vjerujemo.
.
Opet stranci odlucuju:
.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, a iskustvo i uspjesi koji stoje iza njega mogu poslužiti kao garant da će zahtjev BiH za reviziju presude Međunarodnog suda pravde biti pravno kredibilan i u skladu sa Statutom i pravilima Međunarodnog suda pravde.
Scheffer je, podsjećanja radi, svojevremeno obnašao dužnost prvog ambasadora SAD-a za pitanja ratnih zločina, a na tu je poziciju, upravo zbog ratnih dešavanja u BiH, imenovan tokom drugog predsjedničkog mandata Billa Clintona.
- Socrates
- Forum [Bot]
Nije on nista odlucio nego radi svoj posao kao advokat i strucnjak iz medjunarodnog prava, a i dobro poznaje situaciju u bivsoj Jugoslaviji.
. . . . . . . . .
- Socrates
- Forum [Bot]
Toliko se ljudi zale kako Bakir i kriminalci oko njega kradu. E pa eto, pare koje ce biti potrosene na citav proces revizije presude sigurno nece biti ukradene. 
A prigovori sto samo bosnjacka strana radi na ovome su besmisleni jer ne znam u kojim okolnostima bi bila postignuta saglasnost oko ovoga. Da se ceka na saglasnost sviju dosli bi do situacije da je u Bosni zapravo moguce da se desi bilo kakav zlocin po medjunarodnom pravu, a da nema nacina da se ti zlocini rasvijetle i osude pred medjunarodnim sudom.
Oko mnogih stvari treba traziti saglasnost sviju u Bosni, oko ratnih zlocina ovakve prirode ne.
A prigovori sto samo bosnjacka strana radi na ovome su besmisleni jer ne znam u kojim okolnostima bi bila postignuta saglasnost oko ovoga. Da se ceka na saglasnost sviju dosli bi do situacije da je u Bosni zapravo moguce da se desi bilo kakav zlocin po medjunarodnom pravu, a da nema nacina da se ti zlocini rasvijetle i osude pred medjunarodnim sudom.
Oko mnogih stvari treba traziti saglasnost sviju u Bosni, oko ratnih zlocina ovakve prirode ne.
. . . . . . . . .
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9977 times
- Been thanked: 11846 times
Golemo. I to tako ih brane, da sam se zabrinuo i omrznuo te BH institucijeMirelam wrote:Bakir je postigao da zvanicnici entiteta PC brane institucije BiH
- Pasaga
- Hadžija

- Has thanked: 3936 times
- Been thanked: 2964 times
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
- Podrinjac
- Forum [Bot]
Nema dokaza, djaba sve. Ova revizija će samo rasplamsati vatru izmedju dva naroda.
- Maja
- Administrator

- Has thanked: 8208 times
- Been thanked: 19305 times
Predat zahtjev za reviziju presude po tužbi protiv Srbije

Softić je zahtjev predao u pratnji šefa bosanskohercegovačkog ekspertnog tima koji je radio na prikupljanju dokaza za reviziju presude po tužbi BiH Davida Scheffera i holandskog advokata Phona van den Biesena.
Što se tiče daljnjih procedura, Međunarodni sud pravde u Hagu provjerit će činjenice i rokove, a nakon toga uputiti zahtjev naše zemlje Srbiji na očitovanje.
Podsjećamo, na savjetovanju o opravdanosti postupka revizije, koje je sredinom februara održano u Sarajevu, a čiji je pokrovitelj bio član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, donesena je odluka da BiH zatraži reviziju tužbe.
Najava podnošenja zahtjeva izazvala je oštre reakcije političara iz bh. entiteta Republika Srpska, ali i najviših političkih zvaničnika iz Srbije. Tako je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio da je neizvjesno šta će se dešavati u BiH i kakvi će biti odnosi sa Srbijom u narednom periodu.
Ostaje upitno i kako će se predaja zahtjeva za reviziju presude odraziti na političke procese u BiH s obzirom na to da su predsjednici političkih stranaka iz RS-a okupljeni u Savezu za promjene, a koji su u koaliciji sa SDA, HDZ-om i SBB-om na državnom nivou, izjavili da od trenutka podnošenja zahtjeva u Hagu u BiH više ne postoji parlamentarna većina.
BiH je 1993. godine podnijela tužbu zbog genocida protiv tadašnje Savezne Republike Jugoslavije (Srbija i Crna Gora) Međunarodnom sudu pravde u Hagu, najvišoj sudskoj instanci u sistemu Ujedinjenih naroda.
Presuda je donesena 26. februara 2007. godine, a tada je ICJ utvrdio da je genocid počinjen u Srebrenici, ali ne i u drugim bh. općinama, isključivši pritom odgovornost Srbije za počinjenje genocida.
Sud je samo utvrdio propuste Srbije u sprečavanju i kažnjavanju genocida.
klix.ba
- Melek
- Deer Hunter

- Has thanked: 4449 times
- Been thanked: 3405 times
Re: Predat zahtjev za reviziju presude po tužbi protiv Srbij
Istovremeno se izgleda sprema i optuznica za Dodika i Ivanica, da li ce to u tom slucaju biti jos veci katalizator mogucih neprilika ili mozda gambit da ih smiri, ostaje da se vidi..
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
Faris Vehabović, sudija Međunarodnog suda za ljudska prava u Strazburu, govorio je za N1 o najavi revizije presude po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije za genocid. On je izrazio bojazan da bi predmet mogao završiti u početnoj fazi.
Bojim se da bi ovaj predmet mogao da završi u početnoj fazi, dakle u fazi dopustivosti s obzirom da ni sam ne znam da je bilo šta spektakularno u posljednjih šest mjeseci bilo otkriveno. Imam pravo da sumnjam u uspjeh samog prelaska iz prve u drugu fazu. Čak ni presuda Karadžiću iz marta nije pravosnažna"
Kako se onda možemo pozivati na završne riječi Ratku Mladiću?
"Ja ne znam da li su te završne riječi praćene određenim dokumentima koji nisu postojali u momentu kada se raspravljalo u prvobitnoj tužbi BiH, vrlo moguće da se radi o nekim dokumentima koji su u međuvremenu pronađeni i pribavljeni. Oni bi mogli predstavljati, bez obzira što su u završnoj riječi, određene dokaze, ali ako su praćeni odgovarajućim dokumentima. Sama završna riječ bez tvrdih dokaza nije iskoristiva.
Na Međunarodnom sudu za ljudska prava je identično. Imate mogućnost od šest mjeseci da podnesete aplikaciju. Kada je podnesete u narednih šest mjeseci, imate mogućnost da je dopunjavate. Ako prođe taj rok, priča je potpuno završena, sve što je podneseno jedan dan nakon šest mjeseci će biti odbačeno, bez obzira na to sve i da ukazuje na potpunu pobjedu. Mora postojati vremenski okvir u pravu, jer sve izvan toga može stvoriti pravnu nesigurnost. Da nikada niste sigurni da je jedan predmet završen. Sudovi su veoma rigorozni kod praćenja rokova.
Srbija će sigurno dovesti u pitanje legitimnosti agenta, ali i određenih dokaza. Nije više pitanje ko može da podnese zahtjev za reviziju, može agent, može ambasador, može bilo ko koga ovlasti Predsjedništvo, pitanje je ko će tamo da se pojavi kao zastupnik. Naravno da će se ući i u osporavanje određenih presuda ako su one sadržane u tom podnesku.
Ako se bude išlo na argumente u presudi Radovanu Karadžiću, ja sam vrlo pesimističan po pitanju uspjeha generalno govoreći i zbog činjenice da je vrlo teško uspostaviti jasnu dokumentovanu vezu između onoga što se dešavalo i uticaja dijela bivše Jugoslavije koja je u ovom predmetu oličena u Srbiji, dakle tu vezu između sukoba I oružanih snaga na teritoriji BiH koje su učestvovale u sukobima i zbog toga mislim da će to biti vrlo teško.
Čuo sam argumente vezano za finansiranje određenih oficira, plaće, penzije i sl. Mislim da to jesu argumenti, ali ne znam koliko su dovoljno jaki da uspostave tu uzročno-posljedičnu vezu između onoga što se dešavalo i pukog finansiranja plaća", kazao je za N1 Faris Vehabović, sudija Međunarodnog suda za ljudska prava u Strazburu.
Kakve igre 
Ali opet se puši sve u 16
Ali opet se puši sve u 16
Habibti, ya nour el - ain... 
Re: Revizija pfresude međunarodnog suda
Revizija odbijena ....pismo predsjedništvu:
Vezano za moje pismo od 24. februara 2017. godine (br. 148182), u kojem sam tražio od Predsjedništva BiH da pojasni problem o kojem sam pisao, čast mi je, po naputku Suda, informirati Vaše ekscelencije o sljedećem:
Sud je propisno razmotrio mišljenja članova Predsjedništva, koja su iznijeli u svojim pismima. Sud smatra da sadržaj ovih pisama pokazuje kako nikakvu odluku nisu donijela nadležna tijela, u ime Bosne i Hercegovine kao države, glede zahtjeva za reviziju Presude od 26. februara 2007. godine u slučaju primjene Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida (BiH vs. Srbija).
Stoga, ne može se ništa poduzeti glede dokumenta pod nazivom 'Aplikacija za reviziju Presude od 26. februar 2007. godine u slučaju primjene Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida (BiH vs. Srbija)'.
Primite, gospodo, izraze mog najdubljeg poštovanja.
Philippe Couvreur, Registrar
Habibti, ya nour el - ain... 
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9977 times
- Been thanked: 11846 times
Re: Revizija presude međunarodnog suda
Ionako, i da je prwsuda rev idirana i postrožena, ne bi bilo rezultata, pošto ovo nije samo zbog čeprkanja po prošlosti, nego i zbog budućnosti.
Ne bi bilo rezultata, jer i prva je presuda bila dovoljno jasna - genocid, a jasno su označeni i njegovi organizatori/počinitelji, kao i Srbija kao pokrovitelj počinilaca genocida.
To što je neko bolestan pa slavi ovakve odluke suda, nema veze s mozgom i trebalo bi imati veze samo sa eutanaziranjem takvih.
Ne bi bilo rezultata, jer i prva je presuda bila dovoljno jasna - genocid, a jasno su označeni i njegovi organizatori/počinitelji, kao i Srbija kao pokrovitelj počinilaca genocida.
To što je neko bolestan pa slavi ovakve odluke suda, nema veze s mozgom i trebalo bi imati veze samo sa eutanaziranjem takvih.
- Vladimir RUS
- Aktivni forumaš

- Been thanked: 1 time
Hag je rekao svoje. Nadam se da će oni koji se godinama pozivaju na odluke Haškog tribunala kao na sveto pismo podržati i ovu odluku.
- spacebound
- Urednik foruma

- Has thanked: 10060 times
- Been thanked: 17055 times
- Status: Online
A u duhu toga da l ce Srbi pozdraviti ovu odluku, jer Haski sud je neposten 
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.
- Bla
- i dva polipa

- Mood:
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 40 times
To su dva različita suda.
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:
- Krokodil Behko
- Globalni moderator