Život bez religije?

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
dadojović
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 372 times
Been thanked: 310 times
Status: Offline

Re: Život bez religije?

Post by dadojović »

Ti i dalje govoriš kao da na svijetu postoji samo jedna religija. Zašto ne želiš prihvatiti da postoji više religija. Isto tako iznosiš svoje teze kao da ne postoje države. Tvoje teze su dobre i zanimljive ali ne odražavaju stvarnost već su hipoteze u raspravi. Ja govorim o stvarnosti. O svijetu s više religija; o svijetu s državama.
MM "provali rimu za notornu laž, za duboki uzdah posustalog sna, rimu za tminu, i tišinu za dno dna" MM
Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći
Has thanked: 2541 times
Been thanked: 4380 times

Post by Nora Ibsenova »

dadojović wrote: 12 Oct 2020, 22:03 Ti i dalje govoriš kao da na svijetu postoji samo jedna religija. Zašto ne želiš prihvatiti da postoji više religija. Isto tako iznosiš svoje teze kao da ne postoje države. Tvoje teze su dobre i zanimljive ali ne odražavaju stvarnost već su hipoteze u raspravi. Ja govorim o stvarnosti. O svijetu s više religija; o svijetu s državama.
Ma koje moje teze? Pa mi pričamo o tvojim tezama.

Tvoja je teza da bi religija bila besmislena bez ateizma.

Molim te citiraj post u kojem ja ne prihvatam da postoji više religija? Molim te citiraj post u kojem ja ne prihvatam da postoje države?
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.
Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova »

Nevjerovatno :D. Nisam se tome od tebe nadala.
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.
Matan
Sila nečista
Sila nečista
Has thanked: 3718 times
Been thanked: 6807 times

Post by Matan »

Nora Ibsenova wrote: 12 Oct 2020, 22:02 Mada smo podaleko od uvodnog posta a skoro tri posta na temi su ontopic :D.
Pa ti i par filozofa svaku temu unistite
Zasto konja tuces sine, kad i drugi cura ima..
dadojović
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by dadojović »

Nora Ibsenova wrote: 12 Oct 2020, 22:06 Nevjerovatno :D. Nisam se tome od tebe nadala.
Napisao sam: da ti postavljaš teze kao da ne postoje države.
MM "provali rimu za notornu laž, za duboki uzdah posustalog sna, rimu za tminu, i tišinu za dno dna" MM
Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova »

dadojović wrote: 12 Oct 2020, 22:09
Nora Ibsenova wrote: 12 Oct 2020, 22:06 Nevjerovatno :D. Nisam se tome od tebe nadala.
Koje teze? Misliš na uvodni post?
Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 13881 times
Been thanked: 22830 times

Post by Fuddo »

dadojović wrote: 12 Oct 2020, 22:03 Ti i dalje govoriš kao da na svijetu postoji samo jedna religija. Zašto ne želiš prihvatiti da postoji više religija. Isto tako iznosiš svoje teze kao da ne postoje države. Tvoje teze su dobre i zanimljive ali ne odražavaju stvarnost već su hipoteze u raspravi. Ja govorim o stvarnosti. O svijetu s više religija; o svijetu s državama.
:grana

Nevjerovatno.
Dozvolite da se obratimo
Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova »

Dado, uredu je.
dadojović
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by dadojović »

Nora Ibsenova wrote: 12 Oct 2020, 22:09
dadojović wrote: 12 Oct 2020, 22:09

Koje teze? Misliš na uvodni post?
Zaboravi...
Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova »

animals wrote: 12 Oct 2020, 22:08
Nora Ibsenova wrote: 12 Oct 2020, 22:02 Mada smo podaleko od uvodnog posta a skoro tri posta na temi su ontopic :D.
Pa ti i par filozofa svaku temu unistite
A ti inače daš neprikosnoven doprinos svakoj temi. :D.
Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Has thanked: 4322 times
Been thanked: 3247 times

Post by Melek »

I sam taj pojam ”religija” je pomalo apstraktan. Tako da imamo hard core religije kojima je sve potčinjeno a opet imamo i pojavu religija koje se postepeno pretakaju u ateizam. Odnosno religija koje to u suštini baš i nisu nego su jedno sredstvo koje neku zajednicu/civilizaciju drže na okupu i koju ta zajednica modifikuje i reformiše po potrebi. Inače snatram da je religija nešto najnemoralnije što se pojavilo u ljudskoj istoriji, kao neki virus ubačen sa strane. Ako me pamćenje dobro služi, čini mi se da se u njeno ime ubija (a istovremeno propagira “ne ubij”), segregira (a istovremeno propagira “voli bližnjega svoga”) i šta ti ja znam štošta.. Zatim imamo ateizme koji su u suštini politički pokreti sa odredjenim interesnim ciljem. Sve u svemu, manipulacija do Tokija kako se god obrne i okrene.

Najbolje biti sam na svijetu :kafa
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9529 times
Been thanked: 11268 times

Post by Krokodil Behko »

Zna li iko, šta je religija? Konkretno, najviše u dvije-tri rečenice?

Evo, ja mogu.

Religija je materijaliziranje ili manifestacija ljudskog vjerovanja, o svom vlastitom porijeklu i konačnom cilju.
Nijedan umjetnik na svijetu, nije svako svoje djelo izbacio iz glave, na prvu i perfektno. Nijedan zanatlija, nijedan inžinjer, itd. Takođe, svi su ljudi različiti, pa zato i potoji mnogo religija i unutar jnih, mnogo različitih razmišljanja i stavova.
Nemoguće je materijalizirati ono što je nepojmljivo i što nikad niko nije vidio.
Pošto će neko reći kako se to dušom osjeti, duša ne postoji. Postoji smao mozak i ljudske, potpuno ljudske misli u njemu. Misli koje se roje, a ne znaju svoje počelo, niti ishodište.
Mi smo možda, poput nekih jako primitivnih organizama, koji će tek za par miliona godina, dostići ono što se sada pokušava postiči religijom - vječni život, u kojem neće biit nekih većih patnji i to bi bila sva filozofija običnog čovjeka. Zasad, taj vječni život "osigurava" bog onim najodanijim vjernicima, ali problem je to što mi to ne vidimo, a to opet znači, najvjerovatnije ni ne postoji.
Živi nećemo dočekati, ali nauka će čovjeku omogućiti ono za čim on žudi i zbog čega se odaje religiji. Dobiće vječni život, makar s kompjuterom u glavi, kad mu mozak od starosti strada.
Laser
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 1207 times
Been thanked: 3827 times

Post by Laser »

Vjernici su grupacija koja dijeli mnogo zajedničkih nazora. Nude konkretna rješenja individualnih i društvenih pitanja.

Ateisti nisu nikakva grupa, nisu organizovani, pa samim tim ne nude nikakve zajedničke ideje. Potiču ljude da sami tragaju za rješenjima. Jedino poriču postojanje boga.

Sekularisti niti potvrđuju niti negiraju boga, ne ulaze u takve rasprave, svakom ostavljaju da odabere ima li ga ili ne. Oni su zastupnici mišljenja da država treba biti oslobođena uticaja vjere, isto tako državi odriču pravo da se miješa u poslove vjere.

Postojanje vjere je neovisno o postojanju ateizma. Kad bi nekim čudom nestalo ideje ateizma, svaka osoba na svijetu bi pripadala nekoj vjeri.

Sa druge strane, kad bi nestalo ideje vjere, ateisti ne bi postojali jer ne bi imali šta negirati.
Theologically I am a sunni. Politically I am a shia.
Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova »

Laser wrote: 12 Oct 2020, 23:43 Vjernici su grupacija koja dijeli mnogo zajedničkih nazora. Nude konkretna rješenja individualnih i društvenih pitanja.

Ateisti nisu nikakva grupa, nisu organizovani, pa samim tim ne nude nikakve zajedničke ideje. Potiču ljude da sami tragaju za rješenjima. Jedino poriču postojanje boga.

Sekularisti niti potvrđuju niti negiraju boga, ne ulaze u takve rasprave, svakom ostavljaju da odabere ima li ga ili ne. Oni su zastupnici mišljenja da država treba biti oslobođena uticaja vjere, isto tako državi odriču pravo da se miješa u poslove vjere.

Postojanje vjere je neovisno o postojanju ateizma. Kad bi nekim čudom nestalo ideje ateizma, svaka osoba na svijetu bi pripadala nekoj vjeri.

Sa druge strane, kad bi nestalo ideje vjere, ateisti ne bi postojali jer ne bi imali šta negirati.
Ne bi, i dalje bi bilo ljudi koji nisu pripadnici vjere, niti vjeruju u Boga, samo to ne bi zvali ateizmom.

Kao što i sad ima ljudi koji nisu pripadnici nijedne vjere, a nisu ni ateisti.

Npr agnostici. Oni kažu: ne znamo da li Bog postoji, samim tim nisu vjernici.
Laser
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 1207 times
Been thanked: 3827 times

Post by Laser »

Nora Ibsenova wrote: 12 Oct 2020, 23:46
Laser wrote: 12 Oct 2020, 23:43 Vjernici su grupacija koja dijeli mnogo zajedničkih nazora. Nude konkretna rješenja individualnih i društvenih pitanja.

Ne bi, i dalje bi bilo ljudi koji nisu pripadnici vjere, niti vjeruju u Boga, samo to ne bi zvali ateizmom.

Dobro, agnostike sam izgubio iz vida, vjerovatno zato što nemaju jasno izražen stav po pitanju boga. :D
Theologically I am a sunni. Politically I am a shia.
Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova »

Laser wrote: 13 Oct 2020, 00:05
Nora Ibsenova wrote: 12 Oct 2020, 23:46

Dobro, agnostike sam izgubio iz vida, vjerovatno zato što nemaju jasno izražen stav po pitanju boga. :D
Pa ja, vazda njih jadne ostave po strani.
Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova »

Al' hajmo sad na temu :pliz

Kako bi izgledao život danas da nije bilo organizovanih religija?

Koji historijski događaji bi izgledali drugačije?

Recimo, ja mislim da bi nauka daleko brže napredovala bez inkvizicije koja je tamanila tadašnje velike umove.

I najviše me zanima perspektiva ateista oko pitanja: odakle "crpite" moralne vrijednosti i "smisao života" ?
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9529 times
Been thanked: 11268 times

Post by Krokodil Behko »

Nora Ibsenova wrote: 13 Oct 2020, 00:07 Al' hajmo sad na temu :pliz

Kako bi izgledao život danas da nije bilo organizovanih religija?

Koji historijski događaji bi izgledali drugačije?

Recimo, ja mislim da bi nauka daleko brže napredovala bez inkvizicije koja je tamanila tadašnje velike umove.

I najviše me zanima perspektiva ateista oko pitanja: odakle "crpite" moralne vrijednosti i "smisao života" ?

Nisam ateista, a nisam ni agnostik, čak nisam ni anarhista,

Moralne vrijednosti postoje oduvijek. Da ne postoje, ljudi bi se odavno pobili i ne bi ih ni bilo živih.
Još su u pećinama shvatili, da su mnogo krhkije konstitucije, od raznih tigrova, lavova, mamuta, da su trapavi, nemaju kandže, a ni sablasno oštre zube. Shvatili su da im valja živjeti u grupama, jer su im tako veće šanse da prežive. Malo-pomalo, uređivali su se odnosi, unutar tih prvobitnih zajednica, kako bi lakše živjeli i razmnožavali se. Moral datira od tog perioda. Navika da se pomogne u lovu, ili u čuvanju pećine i u njoj porodice.

Shvatili su da sposobnost, koju su uvjažbali pomaže u preživljavanju, pa su pravili sve veće zajednice.
Jedan od razloga izumiranja Neandertalaca je upravo taj, što nisu nikad ovladali pravljenjem većih zajednica. Veće zajednice-više pravila i više odgovornosti. Društvo je počelo da se rađa.

Smisao života, isti kao i kod vjernika, koliko ja vidim, samo što se vjernici nadaju da će im bog oprostiti grijehe, a mi ostali nit se nadamo, nit vjerujemo.
HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine
Has thanked: 2764 times
Been thanked: 22845 times
Status: Online

Post by HAVANA »

Po ovim tvojim definicijama lajkam sekulariste. :ooo Mada simpa mi je i ovo poticu ljude da sami tragaju za rjesenjima. A u biti sam alergican da ja to nekog nesta ubjedjujem kako ce i sta ce. A pogotovo na to da meni neko nesta namece i objasnjava. Zivi i pusti druge da zive. :cudi Ima mjesta za sve, samo da je vise pameti a manje pohlepe i zla,obicno skrivene iza neke satro velike ideje i viseg cilja...
Nije skupo na moru, skupo je na obali.
Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14344 times
Been thanked: 9936 times

Post by Julia-Klara »

Meni licno religija nije potrebna. Niti je bila mojim roditeljima, a niti ikome u porodici.
Sekularisti i agnostici, eventualno ateisti, osim majke (nene), mada nisam sigurna da je vjernica. Postila jeste, klanjala jeste kad posti i nikad jela svinjetinu.
Jedina prica koja se i dan danas povede je da ne razumijemo tu slijepu vjeru, opcinjenost ritualima, svetim knjigama i sljedbenistvom bez ikakvog kritickog razmisljanja.

Naravno da postoje ljudi koje volim slusati kada pricaju o svojoj vjeri, bez nekog nametanja i upiranja prstim.

Jer, vjera za mene, nije “budi dobar inace te ceka kazna”-to je strah.

Zivim po nekom svom nahodjenju, znam sta meni ne zelim da ljudi rade pa ni ja ne radim njima (ni zivotinjama).

Zdrav razum i sposobnost razmisljanja su mi dovoljni.
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed
Post Reply

Return to “Religija”