Druga rasa,nacija,vjera...

Diskusije o ljubavi, vezama, prijateljima...

Moderator: spacebound

Blackhawk
Status: Offline

Re: Druga rasa,nacija,vjera...

Post by Blackhawk »

Los insan i dobar vjernik nemoze nikako ici skupa..
Jer svako onaj ko je dobar vjernik, sigurno je i dobar insan..

Naravno, druga stvar je onaj ko sam sebi govori da je dobar, a ustvari je daleko od dobrog vjernika..
Blackhawk

Post by Blackhawk »

MOze naravno...Biti dobar insan.. Ali ne i vjernik..
:)
Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14634 times
Been thanked: 10132 times

Post by Julia-Klara »

Nismo svi isti, i sad nekako pitati sta bi radio da je vjernik (pravi, koji prakticira religiju) malo mi je bezveze.
Pitanje je bilo da li nam to predstavlja problem,a ne sta bi bilo da smo drugaciji nego sto smo.
Ja ljude dijelim na dobre i lose, i ako se desi da zavolim muskarca koji je onakav kakvog zelim, a pripada nekoj drugoj religiji,rasi, sasvim sigurno ga necu zaobici.
Svako trazi ono sto mu odgovara, i besmisleno mi je traziti razloge za ne biti sa nekim koga volimo, i ko nas voli.
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed
Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14634 times
Been thanked: 10132 times

Post by Julia-Klara »

BlackHawk wrote:MOze naravno...Biti dobar insan.. Ali ne i vjernik..
Ja ne mislim da su vjernici bolji ljudi od nevjernika...
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed
nezaboravna
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by nezaboravna »

:zubi Nema druge treće svi su ljudi samo karakteri razlićiti,zato biram ono što meni odgovara a to je na prvom mjestu
Čovjek ,Pošten, Iskren,i da imaju svoj karakter i ponos. :zubi
Tko ti priča o tuđim manama, drugima će pričati o tvojim
Ako ti život da 1000 razloga za plač, ti nađi 1001 razlog za smijeh.
nezaboravna
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by nezaboravna »

Julia-Klara wrote:
BlackHawk wrote:MOze naravno...Biti dobar insan.. Ali ne i vjernik..
Ja ne mislim da su vjernici bolji ljudi od nevjernika...
Vjera nema veze ko je čovjek on će to ostati do kraja dosljedan i pošten i odgojen :zubi :zubi a
Tko ti priča o tuđim manama, drugima će pričati o tvojim
Ako ti život da 1000 razloga za plač, ti nađi 1001 razlog za smijeh.
mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 »

Julia-Klara wrote:Nismo svi isti, i sad nekako pitati sta bi radio da je vjernik (pravi, koji prakticira religiju) malo mi je bezveze.
Pitanje je bilo da li nam to predstavlja problem,a ne sta bi bilo da smo drugaciji nego sto smo.
Ja ljude dijelim na dobre i lose, i ako se desi da zavolim muskarca koji je onakav kakvog zelim, a pripada nekoj drugoj religiji,rasi, sasvim sigurno ga necu zaobici.
Svako trazi ono sto mu odgovara, i besmisleno mi je traziti razloge za ne biti sa nekim koga volimo, i ko nas voli.
Samo da dodam :mah

Image
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi
jasmin05
Na probnom
Na probnom

Post by jasmin05 »

Nemam nista protiv toga, imam dosta prijatelja i kolegica koji su u vezi ili u braku sa osobom druge vjere, nacije itd ...
Ali sto se mene tice pokuso sam, zivim u inostranstvu, isao sam u skolu i nije bilo nijedne bosanke, ko momak mlad zaljubis se, negledas ko je ko, ko je sta ... Sto se mene tice sa osobama skojim sam bio, ni jedna nije razmisljala ni trenutak na moju naciju, ako sta planiras sve treba da bude po njenom, jel za nju ja sam u njenoj drzavi i trebam da prihvatim njeno . Ja i ako nekog volim neki stvari se nemogu odreci a druge nemogu prihvatiti zbog ljubavi ...
Danas kad vidim te moje prijatelje koji su u braku sa osobom druge vjere, vidim sretni su i zelim im svu srecu, ali vecina ti osoba su prihvatili sistem zivota te osobe skojom su, neki slave bozic naprimer, a sto kad je bajram sami idu familiom slaviti, neide voljena osoba sa njima, onda djeci daju strana imena, ima dosta toga nema potrebe da sve nabrajam . Nismo svi isti, ja nikad necu nekog odbaciti ili misliti najgore o nekoj osobi ako je prihvatila tudze obicaje a svoje zaboravlja, svak radi sta hoce i zivi svoj zivot, i ovo pricam al sigurno ima u drugim mjestima osoba koji su sretni i koji su uspili naci dogovor, da oboje prihvate pomalo jedno od drugog .
A sto se mene tice, vjeru postujem ali ne pratikujem, problem nije u vjeri, ali ja mogu samo biti sretan sa osobom koja prica moj jezik, koja ima slican mentalitet i sistem zivota ko moj, kad docekamo djete da nadzemo nase ime, sto da sebi kompliciram zivot, kad ima Bosanki milion .
Inna
Na probnom
Na probnom

Post by Inna »

merylin wrote:Smetaju li vam kod prijatelja,parnera razlike ovoga tipa?
Ne :)
merylin wrote:Izbjegavate li veze s' ljudima druge rase,nacije,vjere?
Ne.
merylin wrote:Lako je čini mi se pristati na druženje s osobom koja nije naše vjere npr.,ali da li biste se usudili ući u ozbiljniju vezu ili brak?
Što da ne? :D
merylin wrote:Da li ste ikada bili u situaciji da vam je neko "branio" vezu takve vrste?
Da
merylin wrote:Ja lično jubav uslovljavam ljubavlju,bila bih s onim koga volim...misljenje ostatka Planete me u tom slucaju ne zanima.
Upravo tako ;)
Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 626 times

Post by Zagorka »

Sheval wrote:Može li nevjernik biti dobar insan?
Ti si ćafire dokaz da ne moze :plavi :plavi
:pusa
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
Inna
Na probnom
Na probnom

Post by Inna »

Sheval wrote:Može li nevjernik biti dobar insan?
Čuj to,zašto ne bi mogao biti?
Mister No
The Good, the Bad and the Ugly
The Good, the Bad and the Ugly
Has thanked: 9061 times
Been thanked: 5797 times

Post by Mister No »

Haj ti to objasni mom djedu...a naoružan svim i svačim, jos iz 2. svjetskog rata.

Dragi rođak oženio S...., cistokrvnu Srpkinju i djedu doso da se pofali mladom. Znao je da niko to od familije ne odabrava, a stari djed naročito, al eto kao smilovaće se kad ih vidi mlade, lijepe, nježne i u ljubavi :ooo

Nije se smilovo :oo

Rođak je preko tarabe preskočio i pobjego :plavi :plavi
The Dark Side Of The Forum...
blento59
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by blento59 »

ne shvatam da se neko ko ne pripada islamskoj vjeri moze nazivati nevjernikom
on vjeruje u boga onako kako mu njegova vjera nalaze i ne zasluzuje da se naziva nevjernikom
nevjernik je valda onaj koji ne vjeruje u boga
Kada je živ onda je visok, a kada je mrtav onda je dugačak
Ruana

Post by Ruana »

I ja sam iz mijesanog braka, tata mi je musko a mama zensko.
Svejedno mi je ko je koje vjere, danas ljudi tako lako mijenjaju vjeru. Neki konvertiraju istinski a neki iz interesa. Postujem i to ali ne kontam zasto ljudi mijenjaju vjeru, covjek je covjek bilo koje vjere.
Otac mi je bio ateista, a majka vjernik. Imali su 40 godina skladnog braka, nas je troje dozvolili su nam da sami biramo. Nikada nam nisu rekli da treba da se udajemo/zenimo sa nekim ko je iste vjere.
Danas sam majka dvoje djece, zivim u Skandinaviji, moj muz i ja smo iste vjeroispovjesti iz istog grada, djeca kao i mi u svakodnevnom smo kontaktu sa svim vjerama i nacijama kao i bojama.
Moji sinovi su jos mali za zenidbu, voljela bi da se ozene bosankama/hercegovkama, ali im to nikad nisam rekla niti cu im reci. Neka sami izaberu, vazno je da budu sretni, da vole i da budu voljeni.
Nazalost sa mojim nekad najboljim prijateljima danas vise nemam kontakt ili vrlo malo. Stekla sam neke nove prijatelje, ima ih i druge boje i druge vjere.
Tako je lako biti "covjek" ali nazalost neki to nikad ne nauce. Kod nas u Hercegovini kazu "u svakom zitu ima kukolja"
blento59
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Reuters o Srebreničkoj (miješanoj) ljubavnoj priči

Post by blento59 »

Image

Za nekoga ko nije iz Bosne, ljubavna priča Almira Salihovića i Dušice Rendulić zvuči sasvim obično: momak upozna djevojku, zaljube se, počnu živjeti zajedno, dobiju dijete.

Ali on je Musliman, a ona Srpkinja, i njih dvoje su prvi miješani par u Srebrenici od 1995. godine, kada su srpske snage masakrirale oko 8,000 muslimanskih muškaraca i dječaka u većinski muslimanskom gradu, što se smatra najgorim zločinom počinjenim u Evropi od Drugog svjetskog rata.

Njih dvoje kažu da im nije važno kako ih doživljavaju ljudi u gradu u kome su Srbi sada većina, i da ne očekuju da će njihov sin, kome su dali ime Jusuf po jednom od Almirovih šest daiđa koji su ubijeni u srebreničkom masakru, imati problema.

"Kada bih imala šest sinova, sve bih ih nazvala po Almirovim daiđama", kaže Dušica, kojoj su 24 godine, pokazujući na napuštene kuće koje su im nekada pripadale.

Njihova priča budi nadu za mnoge u napaćenoj zemlji da bosanski Muslimani, Hrvati i Srbi mogu naučiti kako da ostave međusobne netrpeljivosti iza sebe, pa čak i u mjestima koja su još uvijek obilježena dugim sjenama rata.
Kada je živ onda je visok, a kada je mrtav onda je dugačak
String
Legenda foruma
Legenda foruma
Has thanked: 1 time
Been thanked: 27 times

Post by String »

"Druga rasa,nacija,vjera..."??? Moze i treca!!!!!
Image
Lanci
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 94 times
Been thanked: 49 times

Post by Lanci »

hmmm tacno je da se srcu ne moze narediti,ali se moze skrenuti paznja sa razumom,licno iz iskustva znam da mijesani brakovi ne funkcioniraju bas najbolje...kad tad dodje do podjele u braku,narocito,ako djecu dobijes,te zelis ti da das ime dijetu te on zeli,onda su i ostala porodica..tako da ako ugodis svojima kvaris njegovima,ako njegovima kvaris svojima..i jos mali milion ima primjera da brzo pucaju ti brakovi.ali o tom po tom,pred nama je i neka svako sebi bira put zivota,ali nek prvo dobro promisle,sta valja a sta ne valja...
I keep my personal life private,so don’t think you know me!
You know what I allow you to know.
komsija
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 2 times

Post by komsija »

Odjebite iz moje spavaće sobe
Piše: Sanin Milavić
Veličina slova:

Jedan brak, jedan vođa, jedna Srbija: Fašizam koji reguliše krvna zrnca
Photo: Stock
Kao odgovor na istupe Nikole Pejakovića, Vedada Spahića, Mustafe Spahića, Džemaludina Latića i drugih ništaljudi, upućene 'mješovitim' brakovima i osobama koje potječu iz njih, sarajevski glumac Sanin Milavić napisao je osobni ljudski odgovor koji bi trebao posramiti sve onakve koji sebi daju za pravo naređivati tko će koga voljeti i s kim će tko živjeti. Pod uvjetom, naravno, da nisu potpuno imuni na sram, što je vrlo vjerojatno

cijeli clanak ispod na linku

http://www.e-novine.com/stav/74842-Odje ... -sobe.html
Kada ljudi odu od tebe, pusti ih neka idu.Tvoja sudbina nikada nije vezana za nekoga ko te napusti. To ne znači da je ta osoba loša, nego da je njena uloga u tvom životu završena."
I, obratno!
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9889 times
Been thanked: 11699 times

Pripadnici ostalih rasa ne mogu nam biti lijepi?

Post by Krokodil Behko »

"Žene atraktivne samo unutar svoje rase": Rasizam u GQ-u ili preosjetljivost?

Image

GQ-ov izbor najljepših žena stoljeća našao se na udaru kritike nakon što su neki čitatelji u američkom izdanju časopisa prepoznali rasizam tvrdeći da uredništvo sugerira da su žene atraktivne samo unutar svoje rase.

Pažnju su im privukle konstrukcije kao što su "najseksi Kineskinja", "najseksi Indijka", a posebno su se okomili na "najseksi trudna Šrilančanka".

Kritičari tvrde da ne postoji ništa načelno negativno u nazivanju nekog lijepim, ali postoji ako nakon stvaranja podkategorija ispada da neko nije lijep zato jer je lijep već lijep unutar svoje rase, prenosi Index.

Primjerice, niko nije Milu Kunis nazvao "najljepšom Ukrajinkom" niti Kim Kardashian "najljepšom Armenkom".

"Da su u časopisu rekli da je riječ o najljepšim ženama iz svih zemalja svijeta, ne bi imali razlog za kritiku. Međutim, isticati etničku pripadnost pojedinih ljepotica sugerira da je neko lijep isključivo u kontekstu vlastite rase", rekla je profesorica Ruth C. White s odjela za antropologiju na Univerzitetu u Seattleu.
dacina_curica

Re: Rasizam: Pripadnici ostalih rasa ne mogu nam biti lijepi

Post by dacina_curica »

Jakog mi casopisa od udarne intelektualne vaznosti. :maja Kao da se od GQ-a moze ocekivati ista pametnije. :grana
Post Reply

Return to “Ljubav & Prijateljstvo”