Šta je nama Turska?
Moderator: Krokodil Behko
- STrendzer
- Inventar foruma

- Been thanked: 1 time
- Status: Offline
Re: ERDOGAN PONOVIO: Alija mi je ostavio BiH u amanet
sve nas neki "amanetuju"-evo vec oko 500 godina...,i pomogose nam time,nema sta..bez rijeci sam koliko nam dobro ide od njihovih "amaneta"..

Vrlo uvazena IM_ex,Polako i ti, Major, jarane!
Cemu tehnoloske i ine inovacije, ako te nema?
A Zapad je, tokom rata, posmatrao unistenje onih koji Bosnu i Hercegovinu vole.
Je li i Turska bila posmatrac tek, a? svasta
Pominjes i donaciju od 150 000 koza, od strane jednog od privrednika Turske. Kakvi smo to ljudi ako na poklon gledamo kroz vrijednost? strasno :/
U Turskoj nemamo neprijatelja, imamo prijatelja. Jedinog a sigurnog prijatelja. Dodjite toobe vec jednom!
i ja sam za sabur, ali ekonomija ne poznaje sabura, u ovom globalnom i surovom svijetu ekonomija ne poznaje niti tolerira
vjerske niti religiozne osjecaje...Know how je trazen, i odakle imamo i odakle stize taj Know how, naravno od inovativnih zapadnjaka.
Mene pak i ne iznenadjuje da se zapadni svijet zalaze za investicije u Bosni i Hercegovini, ali...
nasa politicka situacija koci investicije , nasa nesloga pa cak i nase neznanje.
Pokusajmo si skinuti sa ociju religiozne naocare, posmatrajmo sa drugog aspekta,
gdje su bile nase izbjeglice za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu...stotinama hiljada je bilo zbrinuto na zapadu,
dali ima negdje statistika koliko nasih izbjeglica je bilo zbrinuto u Arapskim zemljama.
Dali ima, a mislim da bi trebala biti i statistika Arapskih investora u Bosni i Hercegovini.
Evo jedan mali izbor investora u Bosni i Hercegovini u periodu od 1994 - 2010 godine.
Dakle...zastupljene su sledece drzave:Größte ausländische Direktinvestoren in Bosnien und Herzegowina (Mai 1994 bis Juni 2010)
Unternehmen in Bosnien und Herzegowina ........ Ausländischer Investor.. Land ......... Sektor
---------------------------------------------------(Strani investor....................Drzava.......)
Telekomunikacije Republike Srpske a.d. Banja Luka Telekom Srbija a.d. Belgrad Serbien Telekommunikation
Tvornica Glinice Birac Ukio Banko Investicine Gruppe, Kaunas ..........................( Litauen ) Produktion -Tonerde-Werk
ArcelorMittal Zenica d.o.o. ArcelorMittal Prijedor d.o.o. ArcelorMittal Holding A...(Schweiz ) Produktion - Metallindustrie
Rafinerja nafte a.d. Bosanski Brod (Erdölraffinerie), Rafinerija ulja Modrica a.d. (Schmiermittel) AOD Naftagazovaja Innovacionnaja Korporacija
..............................................................................................................( Russland ) Produktion - Erdölverarbeitung
Hrvatske Telekomunikacije d.o.o. Mostar HT-Hrvatske telekomunikacije, HT-Hrvatske poste .... (Kroatien) Telekommunikation
Hatron-Hayat d.o.o. Maglaj Kastamonu Entegre Agac Sanayi.................................... ...... (Türkei) Produktion- Zellstoff und Papier
Jelsingrad Livnica celika a.d. Banja Luka Livar d.d. Ivancna Gorica.............................. ...... (Slowenien) Produktion -Gießerei
Mercator BH d.o.o. Sarajewo PS Mercator Ljubljana Slowenien Handel
Fabrika cementa Lukavac d.d. Asamer Zement Holding AG.................................... .......(Österreich) Produktion - Baustoffe
Sisecam Soda Lukavac d.o.o. Lukavac Soda Sanayii A.S................................................ (Türkei ) Produktion - Chemie
M-BL Banja Luka Merkator d.d. Ljubljana ....................................................................... (Slowenien) Handel
Petrol BH Oil Company d.o.o. Sarajewo Petrol Ljubljana-------------------------------- --- (Slowenien) Handel - Mineralölprodukte
Coca Cola HBC-BH d.o.o. Hadzici Sarajewo CC Beverages II B.V.................................... ( Niederlande) Produktion - Getränkeindustrie
Argeta d.o.o. Sarajewo Droga Kolinska d.d............................................................... ....... (Slowenien) Handel
Tvornica cementa d.d. Kakanj HeidelbergCement AG .................................................. (Deutschland) Produktion - Baustoffe/Zement
- Srbija
- Litvanija
- Svajcarska
- Rusija
- Turska (Lukavac...Kemijska industrija)
- Slovenija
- Holandija
- Njemacka
"In dem Augenblick, in dem ein Mensch den Sinn und den
Wert des Lebens bezweifelt, ist er krank"....Sigmund Freud
Wert des Lebens bezweifelt, ist er krank"....Sigmund Freud
- harlekin
- Aktivni forumaš

- Has thanked: 166 times
- Been thanked: 372 times
- Status: Online
ocete da cir dobijem citajuc ovo 
prvo da nam nije bilo turaka i arapa nebi nas ni bilo tako da ovi ostali nebi ni imali u sta investirat
drugo kako za boga milog ocekivat neku izdasnu pomoc od arapa i turaka i dalje kad a imati srbina za predsjednika
mislite da smo jako dragi tim ljudima sto smo jadni licimjeri koji su u ratu bili primjerni muslimani i koje su oni pomagali
a pogledajte na sta licimo danas
nit smo jedno nit drugo i jos nas nije ni sram prebacivat koliko nam je tko pomogao
ko prosijak kad bi se bunio sto mu dado samo 2 marke,iako bi umro od gladi da mu ih ne das.
budimo zahvalni i ne prozivajmo nikog,sramota je
prvo da nam nije bilo turaka i arapa nebi nas ni bilo tako da ovi ostali nebi ni imali u sta investirat
drugo kako za boga milog ocekivat neku izdasnu pomoc od arapa i turaka i dalje kad a imati srbina za predsjednika
mislite da smo jako dragi tim ljudima sto smo jadni licimjeri koji su u ratu bili primjerni muslimani i koje su oni pomagali
nit smo jedno nit drugo i jos nas nije ni sram prebacivat koliko nam je tko pomogao
ko prosijak kad bi se bunio sto mu dado samo 2 marke,iako bi umro od gladi da mu ih ne das.
pa ko je na kraju krajeva alija da ikome ostavlja bosnu u amanet
nije bosna njegova cacevina
a turska se pretrgla da nam pomogne
to sto amerika trazi "pomoc"od erdogana je samo zato sto je izgubila sav kredibilitet u muslimanskim zemljama pa se sad hvata za slamku
to sto amerika trazi "pomoc"od erdogana je samo zato sto je izgubila sav kredibilitet u muslimanskim zemljama pa se sad hvata za slamku
Kada je živ onda je visok, a kada je mrtav onda je dugačak
I meni je ovo blento najviše zasmetalo... Zašto nas ostavlja nekoj tamo drugoj državi u amanet i odakle mu pravo...blento59 wrote:pa ko je na kraju krajeva alija da ikome ostavlja bosnu u amanet
Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja:
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)
(Arapska poslovica)
- STrendzer
- Inventar foruma

- Been thanked: 1 time
"ostavlja nas u amanet"!?..
...pa nismo mi svi pokrepali-majka mu stara...ima nas jos koliko hoces i to svakojakih..i sposobnih i onih malo manje sposobnih!..ovim nam se hoce reci da smo svi mi koji smo bosanci ili bosanskohercegovci-nista i niko i da nemamo pameti upravljat svojom zemljom..tako nam ga ovo nekako dodje..
koja glupost!..
koja glupost!..
Last edited by STrendzer on 15 Sep 2012, 21:50, edited 1 time in total.
harlekin wrote:ocete da cir dobijem citajuc ovo
Cijela prica nas par diskutanata se ne svodi na to da mi trazimo/trebamo pomoc od Turske u vidu donacija, vec INVESTICIJA.
Licno da imam priliku pitala bih gosp. Erdogana sta on podrazumjeva pod tim Amanet i sta namjerava s tim.
p.s. sto se tvoje prve recenice tice, mozes li ti dokazati da je to tako kako kazes?
Gledam te nekim drugim ocima
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora
imao sam priliku da razgovaram sa nekim ljudima koji su bili u turskoj u izbjeglistvu
pa ako je i pola istina onda im je bilo bolje da su ostali u bosni za vrijeme rata
pa ako je i pola istina onda im je bilo bolje da su ostali u bosni za vrijeme rata
- harlekin
- Aktivni forumaš

moguDust wrote:harlekin wrote:ocete da cir dobijem citajuc ovo
Cijela prica nas par diskutanata se ne svodi na to da mi trazimo/trebamo pomoc od Turske u vidu donacija, vec INVESTICIJA.
Licno da imam priliku pitala bih gosp. Erdogana sta on podrazumjeva pod tim Amanet i sta namjerava s tim.
p.s. sto se tvoje prve recenice tice, mozes li ti dokazati da je to tako kako kazes?
sutra idem vadit nalaze,al cir sam pokupio 100%
a za drugu recenicu zapitaj se ko nam je kupio oruzje u ratu da bi se branili
i ciji odredi su dosli branit bosnu,pa dokazi si sama
nekak se ne sjecam da smo imali naourazanu armiju na pocetku,a zaustavili JNA,
i usput krasno smo se zahvalili svim tim ljudima
za oruzje ne znam
ali njihovi ljudi nam nisu trebali
samo su nam pravili probleme i donijeli nam los glas
imali smo mi ljudstva dovoljno i bez njih
ali njihovi ljudi nam nisu trebali
samo su nam pravili probleme i donijeli nam los glas
imali smo mi ljudstva dovoljno i bez njih
harlekin wrote:
mogu
sutra idem vadit nalaze,al cir sam pokupio 100%
a za drugu recenicu zapitaj se ko nam je kupio oruzje u ratu da bi se branili
i ciji odredi su dosli branit bosnu,pa dokazi si sama
nekak se ne sjecam da smo imali naourazanu armiju na pocetku,a zaustavili JNA,
i usput krasno smo se zahvalili svim tim ljudima
Sorry, mislila sam na recenicu u kojoj tvrdis da nas ne bi bilo da nije Turaka i Arapa. Ja zaista nemam potrebe da dokazujem suprotno, vec ti moras da dokazes istinitost svojih rijeci kada si vec iznio tu po meni besmislicu.
Alija I. je umro 19.10. 2003. g.
Harle...govorimo o periodu poslije...znači o periodu kada je Predsjednik naše Države ostavio nas u amanet drugoj Državi. 2003-2012 je dug perid. Ako neko nekog nekome ostavi u amanet, a ovaj to prihvati, to znači da će da vodi brigu o njemu. Smiješno mi je ova izjava o brizi s obzirom da smo zapali u ogromnu krizu... Očito da je "brižnost" bila velika...
. Pojavljuju se sada sa obečanjima kada smo ogoljeni do kože... A niko ništa đaba ne radi, pa tako neće ni oni. U mutnom se lovi... Tako su i Turci došli na pecanje sa Alijinim amanetom da im posluži kao mamac .
Sve su nam vode zamućene...
Harle...govorimo o periodu poslije...znači o periodu kada je Predsjednik naše Države ostavio nas u amanet drugoj Državi. 2003-2012 je dug perid. Ako neko nekog nekome ostavi u amanet, a ovaj to prihvati, to znači da će da vodi brigu o njemu. Smiješno mi je ova izjava o brizi s obzirom da smo zapali u ogromnu krizu... Očito da je "brižnost" bila velika...
Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja:
(Arapska poslovica)
(Arapska poslovica)
Pozivas na skidanje religioznih naocara, a povlacis pitanje prihvatanja/zbrinjavanja izbjeglica u Arapskim zemljama. Podsjecam da je tema Turska, odnosno, investiranja Turske u BiH.Major wrote:
Pokusajmo si skinuti sa ociju religiozne naocare, posmatrajmo sa drugog aspekta,
gdje su bile nase izbjeglice za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu...stotinama hiljada je bilo zbrinuto na zapadu,
dali ima negdje statistika koliko nasih izbjeglica je bilo zbrinuto u Arapskim zemljama.
Dali ima, a mislim da bi trebala biti i statistika Arapskih investora u Bosni i Hercegovini.
Kakogod; raspolazes li pouzdanom informacijom da ih iste nisu zeljele prihvatiti?
Kreni od sebe - ako vec imas mogucnost izbora, gdje su npr. Njemacka i Austrija, a treca mogucnost Saudijska Arabija, koja je vjerovatnoca da bi zelio izbjeci tako daleko, u nama posve stran mentalitet? Nikakva, slozices se, sem u slucaju da u pozadini lezi osobna zelja neke druge prirode, a koja nema veze sa samim zbrinjavanjem, pruzanjem zastite, sigurnosti, smjestaja, itsl. toliko o tome
Da. Tu smo. To je ujedno i odgovor na pitanje zasto Turska (kao ostale zemlje) ne investira u BiH vise; odgovor mnogim ovdje ukljucenim u diskusiju.nasa politicka situacija koci investicije , nasa nesloga pa cak i nase neznanje.
Vremnom, skala investitora se drasticno mijenja; prema tome, da Zapad (koji istices) drasticno prednjaci u odnosu na Tursku, pa ... i ne moze se bas reci. Jedna Austrija, koja je prednjacila na listi investitora, naglo je pala, ohladila se od ulaganja u BiH, dok se Turska uspela na nimalo lose, peto mjesto investitora u 2011. A bili su na devetom.
A zamisli ko je ispred Turaka - na tvoje iznenadjenje - Saudijska Arabija.
Jeste da pricamo o investiranju, ali, ne treba zanemariti cinjenicu da je iz godine u godinu biljezen porast izvoza domacih proizvoda za Tursku.
i za kraj, vracam se na pocetak:
mah ... to je vec diskutabilnoVrlo uvazena IM_ex,
i ja sam za sabur, ali ekonomija ne poznaje sabura, u ovom globalnom i surovom svijetu ekonomija ne poznaje niti tolerira
vjerske niti religiozne osjecaje
Recimo, zasto Srbija najvise investira u Banja Luku, u Trebinje, a sitnis (tek da zamaze oci) u FBiH?
ili
Zasto Turska najvise investira u Sarajevo?
Htjeli priznati ili ne, sentimentalnost je zastupljena i tokom ove, kako kazes, surove, globalne, svjetske ekonomije.
E sad necu ni kako ja hocu
- harlekin
- Aktivni forumaš

a taj slavni amanet bi trebao bit tako sto mi leskarimo a turci nam placaju racune,prave kuce ili placaju stanarine,silence wrote:Alija I. je umro 19.10. 2003. g.
Harle...govorimo o periodu poslije...znači o periodu kada je Predsjednik naše Države ostavio nas u amanet drugoj Državi. 2003-2012 je dug perid. Ako neko nekog nekome ostavi u amanet, a ovaj to prihvati, to znači da će da vodi brigu o njemu. Smiješno mi je ova izjava o brizi s obzirom da smo zapali u ogromnu krizu... Očito da je "brižnost" bila velika.... Pojavljuju se sada sa obečanjima kada smo ogoljeni do kože... A niko ništa đaba ne radi, pa tako neće ni oni. U mutnom se lovi... Tako su i Turci došli na pecanje sa Alijinim amanetom da im posluži kao mamac .
Sve su nam vode zamućene...
![]()
ovak,ne mrzim srbe bas toliko da bih isao istrijebit ih,ali da sam ja turcin šipak bi pomagao te iste.
taj alija koji je nas ostavio u amanet ja sanjao o islamskoj drzavi i zelio da nam isti pomazu,
i tako bi i bilo ali ima jedna sitnica,MI NISMO ISLAMSKA drzava,mi smo muslimani samo na papiru
ja cak mislim da dobro prolazimo sto nismo na crnoj listi islamski zemalja
izdali smo gdje je sta bilo za izdati.
ja tebi ostavim u amanet sina kao zlatno djete,a on u stvari narkoman alkoholicar
i jos trazi lovu za pivu,šipak
ponavljam jos jednom
ko je alija i ko mu je dao za pravo da ostavlja bosnu nekome u amanet
u amanet je mogao ostaviti nesto svom bakiru(sto je velikodusno uradio)
a ne bosnu tamo nekim turcima cija se pomoc sastoji samo u supljoj prici
ko je alija i ko mu je dao za pravo da ostavlja bosnu nekome u amanet
u amanet je mogao ostaviti nesto svom bakiru(sto je velikodusno uradio)
Kad vec pominjes pomoc, suplja prica je i nedavno slanje kanadera? cccblento59 wrote: u amanet je mogao ostaviti nesto svom bakiru(sto je velikodusno uradio)
Ne bi me cudilo kad bi na ovo rekao "A sto nam ga nisu poklonili; sta bi im falilo
Sto si zapeo s tim s kojim pravom nas ostavlja u amanet, pa s kojim pravom nas ostavlja u amanet ... i da mu nije tako rekao,Turska bi nam bila prijateljska zemlja; kvragu, ako je rekao nije nas time unovcio.
Ne zelim biti pogresno shvacena, ne branim rahmetliju po svaku cijenu, ali detalj za koji si se uhvatio i nije od nekog dramaticnog znacaja.
I cemu dramiti?
E sad necu ni kako ja hocu
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9889 times
- Been thanked: 11699 times
Samo da pripomenem, da Turska u narednih godinu dana, planira otvoriti 1.000.000
radnih mjesta. Albanija je u minulim godinama, sagradila 300 kilometara autoputa
i oko 80 hidrocentrala. Malehno Kosovo, za svega 18 mjeseci sagradilo 40 kilometara
autoputa. I sve se to dešavalo dok smo mi birali prijatelje i tjerali postojeće od sebe.
Helem, Turci se povukli iz BH airlines-a i halalili milione maraka svog novca, samo da
pobjegnu od smrada. Pitate li se vi kakvi smo mi i da li zaslužujemo više? Imal iko
živi da čita novine? Milion potencijalnih investitora već je reklo da je skoro nemoguće
investirati u ovu zemlju od birokratije i lopovluka. Ali jok. Hajmo pljuvati druge.
Za ove što pomenuše oružje:
Da ne bi Irana, ne bi ni nas. I to uz znanje i odobrenje SAD. Što će reći da su
ameri htjeli, samo da su htjeli, mogli su rat zaustaviti i prije. Ali nisu htjeli. Baš kao ni
Francuzi i Englezi pa i Nijemci. Da su Nijemci, učinili za BiH bar 10% kao za Hr, bilo bi
nam puno bolje. Ali nisu. Izbjeglice su prihvatili da bi opravdali to što su nas zajedno
sa Francuzima i Englezima isporučili Miloševiću na pladnju. I sad bih ja trebao veličati
njihove danajske darove a pljunuti na sve druge? Koji cinizam!
radnih mjesta. Albanija je u minulim godinama, sagradila 300 kilometara autoputa
i oko 80 hidrocentrala. Malehno Kosovo, za svega 18 mjeseci sagradilo 40 kilometara
autoputa. I sve se to dešavalo dok smo mi birali prijatelje i tjerali postojeće od sebe.
Helem, Turci se povukli iz BH airlines-a i halalili milione maraka svog novca, samo da
pobjegnu od smrada. Pitate li se vi kakvi smo mi i da li zaslužujemo više? Imal iko
živi da čita novine? Milion potencijalnih investitora već je reklo da je skoro nemoguće
investirati u ovu zemlju od birokratije i lopovluka. Ali jok. Hajmo pljuvati druge.
ameri htjeli, samo da su htjeli, mogli su rat zaustaviti i prije. Ali nisu htjeli. Baš kao ni
Francuzi i Englezi pa i Nijemci. Da su Nijemci, učinili za BiH bar 10% kao za Hr, bilo bi
nam puno bolje. Ali nisu. Izbjeglice su prihvatili da bi opravdali to što su nas zajedno
sa Francuzima i Englezima isporučili Miloševiću na pladnju. I sad bih ja trebao veličati
- Mister No
- The Good, the Bad and the Ugly

- Has thanked: 9061 times
- Been thanked: 5797 times
Potpisujem...i samo da potvrdim da su Amerikanci sačuvali Bošnjake i Bosnu, pa kakva god da je ona sad.Krokodil Behko wrote:Samo da pripomenem, da Turska u narednih godinu dana, planira otvoriti 1.000.000
Ovi ostali ili nisu htjeli (Englezi, Francuzi, Nijemci...) ili nisu smjeli, niti imali moći da to urade (Turci, Iranci, Arapi...).
Dal su mogli Amerikanci to prije da urade? Jesu. Dal su trebali prije? Jesu.
Al kako god bilo, i zbog kojih god razloga su to učinili, ipak su samo oni htjeli i mogli da nam spase guzice.
Zato, Klintonu i Ameriko hvala ti!!!
The Dark Side Of The Forum...
Samo cu se osvrnuti na oruzje kad ga Behko vec spomenu.
Pred pocetak rata, dok su Srbi i Hrvati dobivali oruzje dzabe, muslimani su morali onom svojom radnickom crkavicom placati isto. Ne znam porijeklo tog oruzja,
ali samo da se nadovezem na pricu o nasim govnima...
Pred pocetak rata, dok su Srbi i Hrvati dobivali oruzje dzabe, muslimani su morali onom svojom radnickom crkavicom placati isto. Ne znam porijeklo tog oruzja,
ali samo da se nadovezem na pricu o nasim govnima...
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9889 times
- Been thanked: 11699 times
I ja potpisujem. Ameri su mogli zaustaviti ali po cijenu ljutnje evropskih saveznika.Mister No wrote:Potpisujem...i samo da potvrdim da su Amerikanci sačuvali Bošnjake i Bosnu, pa kakva god da je ona sad.Krokodil Behko wrote:Samo da pripomenem, da Turska u narednih godinu dana, planira otvoriti 1.000.000
Ovi ostali ili nisu htjeli (Englezi, Francuzi, Nijemci...) ili nisu smjeli, niti imali moći da to urade (Turci, Iranci, Arapi...).
Dal su mogli Amerikanci to prije da urade? Jesu. Dal su trebali prije? Jesu.
Al kako god bilo, i zbog kojih god razloga su to učinili, ipak su samo oni htjeli i mogli da nam spase guzice.
Zato, Klintonu i Ameriko hvala ti!!!
A šta je sirota BiH u poredjenju sa njima? Od 5 stalnih članica savjeta sigurnosti
4 su bili na srpskoj strani: Francuska, Britanija, Rusija i Kina. Samo su Ameri
bili uglavnom suzdržani ili su činili neke indirektne načine pomoći.
Dust i kod nas je to tako bilo. Plaćalo se za oružje.
Ne znam kako i zašto ali to je prodavala SDA stranka. Navodno uzeli na krdit.