Zmije!

Naši ljubimci, priroda, čuvanje okoliša.

Moderator: spacebound

Katja
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Status: Offline

Re: Zmije!

Post by Katja »

Maja wrote:
Katja wrote:Molim vas ima li mi tko reći kako se u BIH nazivaju ove zmije:

kravosas
smukulja
zmajur

hvala!

I ostade ti na forumu :pusa
Pazi stvarno! :ooo
Obrisan profil

Post by Obrisan profil »

Ne znam šta mi bi pa mu rekoh potpuno hladnokrvno: "Fadile, eto ti zmije kraj noge."

kako sam se ismijala kad sam ovo procitala :D
Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7889 times
Been thanked: 18649 times

Post by Maja »

:D. Fadil je legenda od čovjeka.
Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja »

Konačno su potvrdili i drugi. Ovog proljeća najezda zmija. Ja sam ih vidjela 8 a još nije ni 1. maj.
Pričamo tako nešto, kaže komšija (a tata potvrđuje) kako je nekad davno kod nas ubijen kravušac (kravosas) od 2 i po metra, debeo ko nadlaktica. I to kažu ubio ga jedan lovac puškom. Poslije su ga svukud nosali i pokazivali :oo
Rođak je neki dan čak poskoka vidio :noga
A ja budala hodam i zavlačim se svukud. Posebno kad berem kuke.
Katja
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Katja »

I ja sam ga vidjela neki dan kad sam brala šparoge i kuke (mi to zovemo bruškandul), ali od poskoka nemam strah jer ga uvijek vidim na vrijeme da ga zaobiđem.
Prije sam se šuljala ko indijanac pa bi mi se znao stvoriti pod nogama ali sad sam pametnija pa kad idem kroz šumu lupam nogama ko da prolazi četa partizana. :ooo
Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja »

Ko o čemu, ja o zmijama. Danas sam vidjela jednu i to gonja je blavor. Ni to nikad u životu nisam vidjela.
Znači ovog proljeća sam ih vidjela ukupno 9 i 3 blavora.

Leglo zmija otrovnica u koritu Miljacke

Leglo šarki, najrasprostranjenijih zmija otrovnica na svijetu, udomaćilo se u koritu Miljacke, u samom centru grada.

Image

Sudeći po fotografiji koju je portalu Radiosarajevo.ba poslala čitateljka, leglo šarki, najrasprostranjenijih zmija otrovnica na svijetu, udomaćilo se u koritu Miljacke, u samom centru grada, preko puta zgrade Papagajka.

Stanovnici gotovo svih dijelova BiH u posljednjih dvadesetak dana suočeni su s pravom najezdom zmija, koje su se pojavile nešto ranije i u dosta većem broju nego obično, što stvara strah kod stanovništva.

Naime, veliki broj ovih gmizavaca primijećen je krajem aprila i početkom maja u Hercegovini, banjalučkoj i dobojskoj regiji, ali i u drugim predjelima BiH.

Da zmija ima posljednjih dana u velikom broju, potvrdili su Nezavisnim novinama i u preduzeću "Eko-bel", koje se, između ostalog, bavi i poslovima suzbijanja i uklanjanja ovih gmizavca. Tako je Vladimir Šušnjar, direktor tog preduzeća, rekao da su u posljednje vrijeme imali dvadesetak intervencija zbog pojave zmija.

"To je veliki broj intervencija za ovo doba godine, a razlog se može tražiti u višem nivou podzemnih voda ove godine nego prethodnih, kao i to što je sada naglo ugrijalo, pa su se pomjerile iz prirodnih staništa", rekao je Šušnjar.

Prema mišljenju stručnjaka, dolaskom toplih proljetnih dana zmije izlaze iz svojih zimskih skrovišta i kreću u potragu za partnerom i hranom, dok njihova aktivnost najviše zavisi od temperature okoline, pa ih tokom ovako toplih dana često možemo pronaći kako se sunčaju na otvorenim i osunčnim površinama. Da biste što bezbrižnije mogli boraviti u prirodi, stručnjaci preporučuju nošenje dugih pantalona i visoke obuće kako biste zaštitili noge od ugriza.

"Takođe, treba pripaziti gdje stati, prije odmora provjeriti mjesto na koje želite sjesti i ne dodirivati rukama nepregledna mjesta. U slučaju nailaska na zmiju nemojte paničiti, te je polako zaobiđite ili zaplašite udarcima nogom", upozoravaju stručnjaci.

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)
Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 23911 times
Been thanked: 6243 times
Status: Online

Post by Veca »

:sok :noga
Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.
Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja »

Image

:haha
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9714 times
Been thanked: 11455 times

Post by Krokodil Behko »

Danas čitah u novinama da se i Vojska BiH našla u nezgodnoj situaciji. Negdje gore u Krajini su ih opkolili poskoci pa zovu u pomoć. Čemu mi goloruki da se nadamo :D
Dust
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 2 times

Post by Dust »

Uh, poskoci :oo
Gledam te nekim drugim ocima
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora
harlekin
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 165 times
Been thanked: 367 times

Post by harlekin »

Maja wrote:Konačno su potvrdili i drugi. Ovog proljeća najezda zmija. Ja sam ih vidjela 8 a još nije ni 1. maj.
Pričamo tako nešto, kaže komšija (a tata potvrđuje) kako je nekad davno kod nas ubijen kravušac (kravosas) od 2 i po metra, debeo ko nadlaktica. I to kažu ubio ga jedan lovac puškom. Poslije su ga svukud nosali i pokazivali :oo
Rođak je neki dan čak poskoka vidio :noga
A ja budala hodam i zavlačim se svukud. Posebno kad berem kuke.
jedino ako su ga rastezali mogao je preci dva metra :rol
a sto se tice tog sveopceg straha od tih stvorenja to bezveze,
nemoj bas golu gujcu gurat u susmarak i ne brini jos nikog nije poskok ganjao po cesti
najezde zmija mora bit jer smo mi tome krivi,zavukli smo se u svaki kutak i nemaju mira nigdje :cudi
Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja »

Kravosas ili Elaphe quatuorlineata je neotrovna, te najduža europska zmija. Može narasti i preko 200 cm, ali joj je prosječna dužina oko 150 cm.

:ble
Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 23911 times
Been thanked: 6243 times

Post by Veca »

Krokodil Behko wrote:Danas čitah u novinama da se i Vojska BiH našla u nezgodnoj situaciji. Negdje gore u Krajini su ih opkolili poskoci pa zovu u pomoć. Čemu mi goloruki da se nadamo :D

:888

...jbg. harlekin,ja ih se bojim,a ne osjecam se dobro ni kad sljepica,vidim! :hihi :noga
Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.
harlekin
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 165 times
Been thanked: 367 times

Post by harlekin »

ok sta galamis odmah,nego nekak me raspizdi kad cujem ovak nest,mozes zamislit sta je sve prezivio,gdje sve bio i koliko je rijedak,i dodje tvoj komso puskom i bang velika faca,zasto?najbolje da svi uzmemo puske i pobijemo sve sto gamize,svi biti frajke i na miru od tih strasnih cudovista :(
u mojoj blizini jos niko nije ubio zmiju niti ce ikad,opalio bih mu samar da bih ga dozivotno prosla volja za tim :kafa
Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja »

Pa šta sad...jesam li ja pohvalila rođaka što je ubio zmiju? Uostalom, kad se to desilo nisam se bila ni rodila.
De šuti tita ti :klara
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 40907 times
Been thanked: 27430 times

Post by Rum »

Image
Nikada nije suvišno podsjećati da je ogovaranje strogo zabranjeno u islamu. To nije ponašanje koje priliči muslimanu.
Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 625 times

Post by Zagorka »

harlekin wrote:ok sta galamis odmah,nego nekak me raspizdi kad cujem ovak nest,mozes zamislit sta je sve prezivio,gdje sve bio i koliko je rijedak,i dodje tvoj komso puskom i bang velika faca,zasto?najbolje da svi uzmemo puske i pobijemo sve sto gamize,svi biti frajke i na miru od tih strasnih cudovista :(
u mojoj blizini jos niko nije ubio zmiju niti ce ikad,opalio bih mu samar da bih ga dozivotno prosla volja za tim :kafa
wtf? :sok ..........kad čovjek vidi da mu gmiže prema bebi u kolijevci,treba u napadu panike da sjedne i razmišlja koliko ih ima takvih,ili da trči kući proguglati,ili jednostavno da pusti da izgrize dijete na smrt......šta fali........ :123
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9714 times
Been thanked: 11455 times

Post by Krokodil Behko »

Kao da to ima neke veze. Čuj ne smiješ ubiti zmiju. Šta treba? Da joj vjerujem da će sama otići? :lupa
Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja »

Većinom same i odu. Ponavljam ko papagaj...sretoh ih 9 u dva mjeseca i 3 blavora. Sve su pobjegle čim su me vidjele a meni je čak bilo krivo jer nikad nisam nijednu uslikala baš da valja.
Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 625 times

Post by Zagorka »

Krokodil Behko wrote:Kao da to ima neke veze. Čuj ne smiješ ubiti zmiju. Šta treba? Da joj vjerujem da će sama otići? :lupa
Kažeš joj civilizirano:draga gospođo zmijo,molim vas da se okrenete i polako napustite ovaj teritorij,i nemojte siktati tako vam Boga,ledite mi djeci krv u žilama :ooo
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
Post Reply

Return to “Ekologija, priroda, životinje”