Kriza srednjih godina

Diskusije o životu i životnim problemima, stavovima. Savjetovanje.

Moderator: Krokodil Behko

mehaning
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Status: Offline

Re: Kriza srednjih godina

Post by mehaning »

Biba wrote:Kolko je meni poznato krizu srednjih godima imaju iskljucivo muskarci.
Tko je cuo da zene tako cesto mađu mlađeg i ostave supruga...
Muslarci pogresno misle da njih privlaci mladost i seksipil mlađe zene...
Tek kad pocnu zivjeti s njom opet shvate da ih je dvoje ko i prije...Napuste Mi ..zatelebaju se u trecu i opet su na pocetku....drugo Mi a problemi isti...
Misle o bivsoj ko da ju nikad nije volio i da ce s mladom brak trajati...
Naravno ovo me vrijedimako je brak iz nekih drugih razloga bio neizdrziv..
Koliko vidim oko sebe, baš i nije pravilo, da samo muške primi drugi pubertet... :hm

Sve više čujem o ženama, koje pobedaste... :123

Mada se iskreno nadam, da ču pobječi tom fenomenu. Neda mi se život na novo gradit... :grana
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9553 times
Been thanked: 11291 times
Status: Online

Post by Krokodil Behko »

mehaning wrote:
Biba wrote:Kolko je meni poznato krizu srednjih godima imaju iskljucivo muskarci.
Tko je cuo da zene tako cesto mađu mlađeg i ostave supruga...
Muslarci pogresno misle da njih privlaci mladost i seksipil mlađe zene...
Tek kad pocnu zivjeti s njom opet shvate da ih je dvoje ko i prije...Napuste Mi ..zatelebaju se u trecu i opet su na pocetku....drugo Mi a problemi isti...
Misle o bivsoj ko da ju nikad nije volio i da ce s mladom brak trajati...
Naravno ovo me vrijedimako je brak iz nekih drugih razloga bio neizdrziv..
Koliko vidim oko sebe, baš i nije pravilo, da samo muške primi drugi pubertet... :hm

Sve više čujem o ženama, koje pobedaste... :123

Mada se iskreno nadam, da ču pobječi tom fenomenu. Neda mi se život na novo gradit... :grana

Npr onaj bosanski humanitarac, od prije nekoliko dana?
I šta veli Biba, nemaju žene s tim ništa? :lupa
Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Biba »

Eh Behko, zene ostave coeka i uteknu s mladicem jednako kolko i neka zena ubije coeka..
Ma zene to rade vrlo rijetko...jel tako?..jest.. :p
I jos je cinjenica da su pocetkom dvadesetih godina 20. stoljeca muskarci gorljivo zagovarali slobodni brak :obrve
Jel istina? Jeste :djed :biba
Jel musko il zensko na ovaj forum doslo traziti kandidate za grupnjak...musko..jel tako :hm

Sumce vam poljubim... :123
Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim. :pusi
dadojović
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 372 times
Been thanked: 310 times

Post by dadojović »

I onda? Jel' tko u krizi?
MM "provali rimu za notornu laž, za duboki uzdah posustalog sna, rimu za tminu, i tišinu za dno dna" MM
Shadow
Svemirka
Svemirka
Has thanked: 24627 times
Been thanked: 27255 times

Post by Shadow »

Rano mi je jos..neka me..
Acta non Verba
vila
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 444 times
Been thanked: 802 times

Post by vila »

dadojović wrote: 14 Apr 2020, 10:16 I onda? Jel' tko u krizi?
Mene prosla vec :ooo
Al bilo je zajebano...skrkala sam para taman za dobrooog golfa dvicu na antiage prouzvode
I klinac :123
HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine
Has thanked: 2770 times
Been thanked: 22880 times

Post by HAVANA »

Kako to izgleda,jel mene opalilo? Posto cu zivit stotinjak godina tu sam nedje. :ooo
Nije skupo na moru, skupo je na obali.
MrH
22 bez glave
22 bez glave
Has thanked: 1690 times
Been thanked: 1391 times

Post by MrH »

HAVANA wrote: 14 Apr 2020, 10:19 Kako to izgleda,jel mene opalilo? Posto cu zivit stotinjak godina tu sam nedje. :ooo
I mene ovo zanima. Kakvi su simptomi?
11/11/22
vrhbosnica
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 26 times

Post by vrhbosnica »

imaju li zene ovu krizu
Svima nama, kadli-tadli, valja krenuti na "finalno putovanje", u Dženet ili Džehenem, Raj ili Pakao, svejedno. Gdje ću ja završiti nije mi dostupno znati, ali znam jedno: poći ću iz Sarajeva...
HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine

Post by HAVANA »

MrH wrote: 14 Apr 2020, 10:19
HAVANA wrote: 14 Apr 2020, 10:19 Kako to izgleda,jel mene opalilo? Posto cu zivit stotinjak godina tu sam nedje. :ooo
Meni bubuljica skocila velika pored oka,da nije to?
shark-attack
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 17 times
Been thanked: 403 times

Post by shark-attack »

motor, kozna jakna aaaa momak, ti si prosh'o tu fazu

fol zaboravio

eeeeeeee
KIAORA
HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine

Post by HAVANA »

shark-attack wrote: 14 Apr 2020, 10:22

fol zaboravio

eeeeeeee
Sjooo,ja to davno kupio.Al vozam zenu i djecu,nesta ne stima. :123 Trebo sam guzit sta? :plavi
MrH
22 bez glave
22 bez glave
Has thanked: 1690 times
Been thanked: 1391 times

Post by MrH »

HAVANA wrote: 14 Apr 2020, 10:21
MrH wrote: 14 Apr 2020, 10:19

Meni bubuljica skocila velika pored oka,da nije to?
Ne znam brt. Cekam i ja da neko odgovori. Mozda sam u krizi, a da to ne znam :cudi
11/11/22
shark-attack
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 17 times
Been thanked: 403 times

Post by shark-attack »

HAVANA wrote: 14 Apr 2020, 10:23
shark-attack wrote: 14 Apr 2020, 10:22

fol zaboravio

eeeeeeee
Sjooo,ja to davno kupio.Al vozam zenu i djecu,nesta ne stima. :123 Trebo sam guzit sta? :plavi
i to si prosh'o moj havana..sjedi /shuti/vidim poceo si "ucit" sa fuadom nekake hadize

to ti je zadnja faza druze moj...
KIAORA
HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine

Post by HAVANA »

shark-attack wrote: 14 Apr 2020, 10:26
HAVANA wrote: 14 Apr 2020, 10:23

i to si prosh'o moj havana..sjedi /shuti/vidim poceo si "ucit" sa fuadom nekake hadize

to ti je zadnja faza druze moj...
Obrlati me jebo sliku svoju. :plavi
HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine

Post by HAVANA »

Aaaaj sta mi napisa tek sad skonto.Mrs.
Podrinjac
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times

Post by Podrinjac »

Jasam u krizi od rođenja
greeneyes
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 6125 times
Been thanked: 6703 times

Post by greeneyes »

Imam do tih srednjih godina jos 15-ak godina fore, mozda i vise. Ybt, jesam ja jos mlad
Samo sabura
spacebound
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 9798 times
Been thanked: 16474 times

Post by spacebound »

Kriza srednjih godina – kad se javlja i kako je prepoznati?
Budite prvi i komentirajte!

Većina muškaraca i žena je doživjela značajna unutarnja previranja tijekom prijelaza u srednju odraslu dob koja se mogu opisati kao kriza srednjih godina.

Međutim, stručnjaci su uočili nekoliko primjera krize srednjih godina premda su promjene bile tipično spore i jednakomjerne. Ti suprotni nalazi otvaraju pitanje koliko zapravo osobni preokreti prate ulazak u srednju dob.

Jesu li sumnje u sebe i stres osobito snažni tijekom četrdesetih i potiču li temeljna restrukturiranja ličnosti, kako to pojam kriza srednjih godina implicira?

Kriza-u-srednjih-godinama
Kriza srednjih godina – upoznajte simptome!
Kriza srednjih godina nije nikakva bolest niti poremećaj nego proces kojega neki doživljavaju intenzivnije, a neki uopće ne dožive.

Ipak postoje neki simptomi pomoću kojih možemo prepoznati da se osoba bori s krizom srednjih godina, a to su:

potištenost, usamljenost i povlačenje iz društva,
osjećaj manje vrijednosti,
depresija, anksioznost i tjeskoba,
iznenadna potreba za promjenama okoline ili vlastitog izgleda,
pokazivanje dječjeg ili mladenačkog ponašanja,
donošenje naglih i impulzivnih odluka,
teže nošenje sa stresom,
česte promjene raspoloženja,
manjak interesa za neka područja života.
U krizi srednjih godina je česta pojava regresije, odnosno obrambenog mehanizma kojega osoba koristi kako bi se vratila na ranije, već prevladane faze razvoja.

Regresija se smatra bijegom iz realnosti, a osoba se u takvim situacijama često vraća u dječje faze razvoja kako bi se zaštitila od anksioznosti i stresa u stvarnom životu.

Životni-zahtjevi
Kriza srednjih godina – individualne razlike
Istraživači smatraju da postoje velike individualne razlike u reakcijama na sredovječnost te da se kriza srednjih godina ne javlja kod svakoga.

Muškarci i žene se značajno razlikuju u svojem poimanju sredovječnosti, a neka istraživanja su dobila i konkretne podatke kakva je razlika u pitanju.

Kriza srednjih godina kod muškaraca
Za muškarce je vjerojatnije da se značajne životne promjene dogode u ranim četrdesetima. Neki muškarci te životne promjene ne percipiraju kao krizu nego kao proces tranzicije u nove životne izazove.

Kriza muškarce može pogoditi naglo ili postepeno, a to se najčešće uzrokuje neka veća psihička, fizička, partnerska ili profesionalna životna promjena tijekom sredovječnosti.

Te promjene su nažalost negativne, a mogu se odraziti u običnom nezadovoljstvu svojim životnim okolnostima ili pak u težim slučajevima kao što su razvod braka, preljub, depresija, usamljenost itd.

Kriza-sredovječnosti
Kriza srednjih godina kod žena
Kriza srednjih godina kod žena je vjerojatnije pomaknuta prema kasnim četrdesetima i pedesetima kada im smanjivanje roditeljskih odgovornosti daje vremena i slobode da se suoče s osobnim pitanjima.

Osim toga, smjer promjene je za žene varijabilniji nego za muškarce što znači da je trajanje krize srednjih godina potpuno drugačije kod onih koji je iskuse.

Nadalje, pojava krize srednjih godina kod žena ovisi djelomice i o tome jesu li se kao mlade odrasle osobe usmjerile na ženski društveni sat (brak i majčinstvo), na muški društveni sat (vrhunska karijera) ili na kombinaciju toga dvoje.

O tome ovisi zadovoljstvo životom u srednjoj dobi, a mnoge žene koje su to sve ostvarile ne osjećaju nikakvu ozbiljniju krizu. Međutim, to ne znači da žene koje nisu u braku ili koje nemaju karijeru nego su se posvetile obiteljskom životu doživljavaju krizu srednjih godina.

Percepcija krize i životnih promjena je kod svakoga drugačija što znači da prilagodba na sredovječnost najviše ovisi o psihološkim karakteristikama pojedinca.

Žene
Koga pogađa kriza srednjih godina?
Oštri životni prekidi i uznemirenost više su iznimka nego pravilo zato što mnogi izvještavaju da kriza srednjih godina nije ono što pogađa apsolutno svakoga što su pokazala i istraživanja.

U istraživanju provedenom na 700 odraslih ljudi, samo je jedna četvrtina izvijestila da je doživjela krizu srednjih godina. Kada su upitani što pod tim pojmom misle, sudionici su koristili mnogo šire definicije nego istraživači. Neki su izvještavali o krizi znatno prije 40. godine, a drugi znatno poslije 50. godine.

Većina je krizu srednjih godina prepisala ne dobi, nego prije zahtjevnim životnim okolnostima koje su u srednjim godinama poprilično brojne. Uz sve to, osoba fizički stari zbog čega joj neke funkcije postaju slabije, a teret životne svakodnevice postaje teži.

U takvim situacijama je izrazito važna podrška okoline te razumijevanje i pomoć najbližih.

Muškarci
Jesu li srednje godine zaista „krizno“ razdoblje života?
Sredovječnost se katkada doživljava kao olakšanje, a ne kao kriza. Sve ovisi o tome kako se Vi postavite prema novim životnim izazovima. Neke žene često jedva dočekaju menopauze, jer ih to oslobađa od menstrualnih bolova ili mogućnosti iznenadne trudnoće.

U istraživanju poznatih suvremenih pisaca mnogi su iskazali osjećaj da su konačno sigurni i sretni u svojoj sredovječnosti. Srednja je dob donijela osjećaj samopouzdanja i postignuća te promišljeni pogled na teškoće, odnosno da je i najtmurniji događaj samo epizoda koja će na kraju proći.

Sve u svemu, okupiranost smrtnošću i vrednovanje života uobičajeni su u srednjoj odrasloj dobi, no malo ljudi drastično mijenja svoju životnu strukturu.

Za one koji su u krizi, tipično je da su u ranoj odrasloj dobi njihove mogućnosti ostvarivanja osobnih potreba i ciljeva u domu ili u široj zajednici bile ograničene njihovom rodnom ulogom, obiteljskim pritiscima ili niskim prihodima i siromaštvom.

Sredovječnost
Kako se nositi s krizom srednjih godina?
Kriza srednjih godina je razdoblje koje će svatko drugačije proživjeti. Neki je neće ni osjetiti, a neki će se s njom boriti i duži niz godina. Ono što je važno je otvorenost prema životnim promjenama i psihološka prilagodba na te promjene.

Unatoč različitim zahtjevima koje sredovječnost postavlja, ona je dio života kojega će svatko proći te je nužno prihvatiti ga i uočiti one stvari koje su itekako korisne i dobre u tom razdoblju.

Srednja životna dob može pomoći pojedincima da se više povežu sa samima sobom te da nastave uživati u životu zato što je on i dalje prekrasan i prepun novih mogućnosti.

Ako zaista nemate nikakvu podršku okoline te se teško nosite s krizom srednjih godina, pokušajte razgovarati sa stručnjakom koji će Vam moći pomoći.
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.
Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7784 times
Been thanked: 18313 times

Post by Maja »

Sta sam i ja ovih tema otvorila
Post Reply

Return to “Filozofija & Psihologija”