Alija Izetbegović

Moderator: Krokodil Behko

sancho_no1
Sitna buranija
Sitna buranija
Status: Offline

Re: Alija Izetbegović

Post by sancho_no1 » 16 Aug 2011, 22:18

mrki62 wrote:Nekad se je za ovako i slično pisanje na mnogim forumima ekspresno dobivalo ban , to sam ja osobno/lično doživio , jer ljudi jednostavno nisu i nisu mogli podnijeti i drugačiju istinu , drugačije shvatanje, drugačije viđenje ,....... jednostavno su bili zaprepašteni , ako si bilo šta negativno o Aliji napisao.
Više il manje je bilo prozivki , kako mrzim BiH i sve što je bosansko, kako mrzim čitavu jednu naciju i td itd ,.......... eto koliko je Alija vrijedan u nečijim glavama, poistovjećuju ga sa narodom, državom i šta ja znam šta sve ne a zaboravljaju da je on bio osoba na položaju , koji je imao platu da prima i niske udarce a ne samo da ga se uzdiže.
Međutim , još uvijek ima onih što im se kosa diže na svaki pomen slabog mišljenja o Aliji Izetbegovića - dabogda mu Allah dž.š. poklonio džehenem , pa nek gori u očaju svom.
Uh, jesam bezobrazan :pusi

ma nisi ahaha :)) eto kakav je bio kad mu njegovi digoše (miniraše) grob za vid PREdIZBORNE KAMPANJE....

ČOVJEK KOJI JE SIGURNO ODGOVORAN ZA STOTINE ubijenih Bosanaca i Hercegovaca (Bosnjaka,Srba,Hrvata)
Tamo gdje svi misle isto, niko ne misli mnogo!!!

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 04 Sep 2011, 10:00

sancho_no1 wrote:
ma nisi ahaha :)) eto kakav je bio kad mu njegovi digoše (miniraše) grob za vid PREdIZBORNE KAMPANJE....

ČOVJEK KOJI JE SIGURNO ODGOVORAN ZA STOTINE ubijenih Bosanaca i Hercegovaca (Bosnjaka,Srba,Hrvata)
Haj što su mu minirali - nek su mu ,............ al što se igraju sa okretanjem samog mezara ,............ valjda im se žurilo i pokrivo su okrenuli nišan , što se vidi OVDJE ,........... nekako je previše zasukan :pusi

PS. kad se pokaže slika , onda još jednom klikni - da se uveća i tamo se vidi da je mimo postavljen nišan.
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi

blento59
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by blento59 » 04 Sep 2011, 16:52

ma kakve stotine hiljade i hiljade zivota
Kada je živ onda je visok, a kada je mrtav onda je dugačak

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 41483 times
Been thanked: 28274 times
Status: Online

Post by Rum » 04 Sep 2011, 18:29

Moj predsjednik jedan jedini :respekt Ne bi sjala ovako jako
ova moja lijepa avlija
ja bih svjetlo zvao mrakom
da te nije Alija :respekt
Postoje ljudi koji te zaborave
s takvom lakoćom
kao što se zaboravi kišobran,
i sjete te se samo kad pada kiša.

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 04 Sep 2011, 19:12

Alija je legenda , o njemu pjesme pišu;
oj alija odnijela te voda,
jel ti zao bosanskoga roda...

oj alija crno ti se pise,
ne pomazu ni arapi vise...

zapamtices srpsku republiku,
oj alija..tvoju li ti sliku.... ,

To sam našao na jednom forumu.

A za kraj da i ovo dodam ; njegov mezar je bio miniran ,....... zašto ?

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 04 Sep 2011, 20:51

Evo Odluke kojom je Amerika skinula Arms Embargo, a zbog koje je Alija po hitnom postupku odbio da prihvati.

Bosnia and Herzegovina Self-Defense Act of 1995 (Enrolled as Agreed to or Passed by Both House and Senate)
--S.21--
S.21

One Hundred Fourth Congress

of the

United States of America

AT THE FIRST SESSION
Begun and held at the City of Washington on Wednesday,

the fourth day of January, one thousand nine hundred and ninety-five

An Act

To terminate the United States arms embargo applicable to the Government of Bosnia and Herzegovina.

Be it enacted by the Senate and House of Representatives of the United States of America in Congress assembled,

SECTION 1. SHORT TITLE.

This Act may be cited as the `Bosnia and Herzegovina Self-Defense Act of 1995'.

SEC. 2. FINDINGS.

The Congress makes the following findings:

(1) For the reasons stated in section 520 of the Foreign Relations Authorization Act, Fiscal Years 1994 and 1995 (Public Law 103-236), the Congress has found that continued application of an international arms embargo to the Government of Bosnia and Herzegovina contravenes that Government's inherent right of individual or collective self-defense under Article 51 of the United National Charter and therefore is inconsistent with international law.

(2) The United States has not formally sought multilateral support for terminating the arms embargo against Bosnia and Herzegovina through a vote on a United Nations Security Council resolution since the enactment of section 1404 of the National Defense Authorization Act for Fiscal Year 1995 (Public Law 103-337).

(3) The United Nations Security Council has not taken measures necessary to maintain international peace and security in Bosnia and Herzegovina since the aggression against that country began in April 1992.

(4) The Contact Group, composed of representatives of the United States, Russia, France, Great Britain, and Germany, has since July 1994 maintained that in the event of continuing rejection by the Bosnian Serbs of the Contact Group's proposal for Bosnia and Herzegovina, a decision in the United Nations Security Council to lift the Bosnian arms embargo as a last resort would be unavoidable.

SEC. 3. STATEMENT OF SUPPORT.

The Congress supports the efforts of the Government of the Republic of Bosnia and Herzegovina--

(1) to defend its people and the territory of the Republic;

(2) to preserve the sovereignty, independence, and territorial integrity of the Republic; and

(3) to bring about a peaceful, just, fair, viable, and sustainable settlement of the conflict in Bosnia and Herzegovina.

SEC. 4. TERMINATION OF ARMS EMBARGO.

(a) TERMINATION- The President shall terminate the United States arms embargo of the Government of Bosnia and Herzegovina, as provided in subsection (b), following--

(1) receipt by the United States Government of a request from the Government of Bosnia and Herzegovina for termination of the United States arms embargo and submission by the Government of Bosnia and Herzegovina, in exercise of its sovereign rights as a nation, of a request to the United Nations Security Council for the departure of UNPROFOR from Bosnia and Herzegovina; or

(2) a decision by the United Nations Security Council, or decisions by countries contributing forces to UNPROFOR, to withdraw UNPROFOR from Bosnia and Herzegovina.

(b) IMPLEMENTATION OF TERMINATION- The President may implement termination of the United States arms embargo of the Government of Bosnia and Herzegovina pursuant to subsection (a) prior to the date of completion of the withdrawal of UNPROFOR personnel from Bosnia and Herzegovina, but shall, subject to subsection (c), implement termination of the embargo pursuant to that subsection no later than the earlier of--

(1) the date of completion of the withdrawal of UNPROFOR personnel from Bosnia and Herzegovina; or

(2) the date which is 12 weeks after the date of submission by the Government of Bosnia and Herzegovina of a request to the United Nations Security Council for the departure of UNPROFOR from Bosnia and Herzegovina.

(c) PRESIDENTIAL WAIVER AUTHORITY- If the President determines and reports in advance to Congress that the safety, security, and successful completion of the withdrawal of UNPROFOR personnel from Bosnia and Herzegovina in accordance with subsection (b)(2) requires more time than the period provided for in that subsection, the President may extend the time period available under subsection (b)(2) for implementing termination of the United States arms embargo of the Government of Bosnia and Herzegovina for a period of up to 30 days. The authority in this subsection may be exercised to extend the time period available under subsection (b)(2) for more than one 30-day period.

(d) PRESIDENTIAL REPORTS- Within 7 days of the commencement of the withdrawal of UNPROFOR from Bosnia and Herzegovina, and every 14 days thereafter, the President shall report in writing to the President pro tempore of the Senate and the Speaker of the House of Representatives on the status and estimated date of completion of the withdrawal operation. If any such report includes an estimated date of completion of the withdrawal which is later than 12 weeks after commencement of the withdrawal operation, the report shall include the operational reasons which prevent the completion of the withdrawal within 12 weeks of commencement.

(e) INTERNATIONAL POLICY- If the Government of Bosnia and Herzegovina submits a request to the United Nations Security Council for the departure of UNPROFOR from Bosnia and Herzegovina or if the United Nations Security Council or the countries contributing forces to UNPROFOR decide to withdraw from Bosnia and Herzegovina, as provided in subsection (a), the President (or his representative) shall immediately introduce and support in the United Nations Security Council a resolution to terminate the application of United Nations Security Council resolution 713 to the Government of Bosnia and Herzegovina. The United States shall insist on a vote on the resolution by the Security Council. The resolution shall, at a minimum, provide for the termination of the applicability of United Nations Security Council resolution 713 to the Government of Bosnia and Herzegovina no later than the completion of the withdrawal of UNPROFOR personnel from Bosnia and Herzegovina. In the event the United Nations Security Council fails to adopt the resolution to terminate the application of United Nations Security Council resolution 713 to the Government of Bosnia and Herzegovina because of a lack of unanimity of the permanent members, thereby failing to exercise its primary responsibility for the maintenance of international peace and security, the United States shall promptly endeavor to bring the issue before the General Assembly for decision as provided for in the Assembly's Uniting for Peace Resolution of 1950.

(f) RULE OF CONSTRUCTION- Nothing in this section shall be interpreted as authorization for deployment of United States forces in the territory of Bosnia and Herzegovina for any purpose, including training, support, or delivery of military equipment.

(g) DEFINITIONS- As used in this section--

(1) the term `United States arms embargo of the Government of Bosnia and Herzegovina' means the application to the Government of Bosnia and Herzegovina of--

(A) the policy adopted July 10, 1991, and published in the Federal Register of July 19, 1991 (58 FR 33322) under the heading `Suspension of Munitions Export Licenses to Yugoslavia'; and

(B) any similar policy being applied by the United States Government as of the date of completion of withdrawal of UNPROFOR personnel from Bosnia and Herzegovina, pursuant to which approval is denied for transfers of defense articles and defense services to the former Yugoslavia; and

(2) the term `completion of the withdrawal of UNPROFOR personnel from Bosnia and Herzegovina' means the departure from the territory of Bosnia and Herzegovina of substantially all personnel participating in UNPROFOR and substantially all other personnel assisting in their withdrawal, within a reasonable period of time, without regard to whether the withdrawal was initiated pursuant to a request by the Government of Bosnia and Herzegovina, a decision by the United Nations Security Council, or decisions by countries contributing forces

to UNPROFOR, but the term does not include such personnel as may remain in Bosnia and Herzegovina pursuant to an agreement between the Government of Bosnia and Herzegovina and the government of any country providing such personnel.
Speaker of the House of Representatives.

Vice President of the United States and

President of the Senate.

blento59
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by blento59 » 04 Sep 2011, 21:02

ne mogu da shvatim da i nakon tolikih godina neki ne mogu da shvate pogubnu ulogu alije za bosanski narod.
pa pogledajte samo svjedocenja sefera halilovica.

surdum fabula narat
Kada je živ onda je visok, a kada je mrtav onda je dugačak

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 8210 times
Been thanked: 19309 times

Post by Maja » 03 Oct 2011, 04:26

Egipat: Knjige o Aliji Izetbegoviću uvrštene u Nacionalnu biblioteku

Četiri knjige Adamira Jerkovića, trilogija "Alija izbliza" (I-III) i "Sjećanja na Aliju Izetbegovića", uvrštene su u fond Nacionalne biblioteke Egipta.

U knjigama Adamir Jerković, koji je bio savjetnik bivšeg predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, a danas je direktor Arhiva FBiH, govori o ulozi Alije Izetbegovića u očuvanju nezavisnosti Bosne i Hercegovine stečene nakon oružane borbe.

Potvrdu svoje teze da je Alija Izetbegović "satkan u temelje Bosne i Hercegovine" pronašao je u svjedočenjima predsjednika republika, premijera i svjetskih uglednika koji u Jerkovićevoj posljednjoj knjizi "Sjećanja na Aliju Izetbegovića“ govore o ulozi prvog predsjednika BiH, kaže se u saopštenju iz Arhiva FBiH.

Egipatskim prijemom Jerkovićevih knjiga u fond, povećao se broj svjetskih biblioteka koje su Aliju Izetbegovića uvrstile u građu važnu za izučavanje svjetskih lidera.

Izvor vijesti: http://www.24sata.info/vijesti/dogadjaj ... z1ZgKZzApR

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 801 times
Been thanked: 927 times

Post by carobnjak N » 03 Oct 2011, 08:05

mrki62 wrote:Alija je legenda , o njemu pjesme pišu;
oj alija odnijela te voda,
jel ti zao bosanskoga roda...

oj alija crno ti se pise,
ne pomazu ni arapi vise...

zapamtices srpsku republiku,
oj alija..tvoju li ti sliku.... ,

To sam našao na jednom forumu.

A za kraj da i ovo dodam ; njegov mezar je bio miniran ,....... zašto ?
To je u ratu citirao Risto Djogo,četnički novinar koji je vodio dnevnik na rtrs ,samo umjesto bosanskog "roda" ide "bosanskog Broda" jer to je bilo kad je pao Brod jer im ga je Tudjman predao.Refren je :nosila ti Drina sto mudžahedina svaki dan.
Kako te nije sram takve gadosti postavljati ?Da si bio u BiH tad znao bi ovo što govorim
Risto Djogo je bio teška krvopija, a završio je brzo karijeru na dnu Vrbasa 94 mislim da je popio metak
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 03 Oct 2011, 09:36

carobnjak_iz_voza wrote:To je u ratu citirao Risto Djogo,četnički novinar koji je vodio dnevnik na rtrs ,samo umjesto bosanskog "roda" ide "bosanskog Broda" jer to je bilo kad je pao Brod jer im ga je Tudjman predao.Refren je :nosila ti Drina sto mudžahedina svaki dan.
Kako te nije sram takve gadosti postavljati ?Da si bio u BiH tad znao bi ovo što govorim
Risto Djogo je bio teška krvopija, a završio je brzo karijeru na dnu Vrbasa 94 mislim da je popio metak
Lijepo sam napisao : To sam našao na jednom forumu.Dakle, prenio sam ono što je mene dojmilo a ne ono što se tebi sviđa il ne sviđa.
Ako ti pišeš po sistemu slobode, onda dozvoli tu slobodu izražavanja i meni - logično , zar ne ?!
Dalje, napisao sam i ovo : A za kraj da i ovo dodam ; njegov mezar je bio miniran ,....... zašto ?
To si ti citirao al nisi dao odgovor a ako nešto citiraš,onda je normalno da odgovoriš na pitanje a ne da pišeš o nekakvom Tuđmanu i Bos. Brodu a kad već pišeš, pa tebi na spoznaju, ja se slažem da je to tako kako si ti napisao al imaj muda pa napiši da takvu Tuđmanovu odluku Alija nikad nije ni pomenuo a još manje osudio.
Popravi me - ako griješim :pusi

noris
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo
Been thanked: 1 time

Post by noris » 03 Oct 2011, 16:54

Poznati trgovac teritorijjom
vozdra

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N » 03 Oct 2011, 16:58

mrki62 wrote:
carobnjak_iz_voza wrote:To je u ratu citirao Risto Djogo,četnički novinar koji je vodio dnevnik na rtrs ,samo umjesto bosanskog "roda" ide "bosanskog Broda" jer to je bilo kad je pao Brod jer im ga je Tudjman predao.Refren je :nosila ti Drina sto mudžahedina svaki dan.
Lijepo sam napisao : To sam našao na jednom forumu.Dakle, prenio sam ono što je mene dojmilo a ne ono što se tebi sviđa il ne sviđa.
Ako ti pišeš po sistemu slobode, onda dozvoli tu slobodu izražavanja i meni - logično , zar ne ?!
Dalje, napisao sam i ovo : A za kraj da i ovo dodam ; njegov mezar je bio miniran ,....... zašto ?
To si ti citirao al nisi dao odgovor a ako nešto citiraš,onda je normalno da odgovoriš na pitanje a ne da pišeš o nekakvom Tuđmanu i Bos. Brodu a kad već pišeš, pa tebi na spoznaju, ja se slažem da je to tako kako si ti napisao al imaj muda pa napiši da takvu Tuđmanovu odluku Alija nikad nije ni pomenuo a još manje osudio.
Nije to sloboda to je bezobrazluk,u tome jeste poenta.To što pričaš je bezobrazluk prema ljudima koji su propatili rat i kojima je taj Djogo svaki dan bacao sol na ranu.Tim više je bezobrazno jer uopće nisi bio sudionik tog vakta ..

String
Legenda foruma
Legenda foruma
Has thanked: 1 time
Been thanked: 27 times

Post by String » 03 Oct 2011, 17:06

Meni je kod tog Alije nekog smetalo samo sto se kao pizda ponasao na pocetku rata pozivajuci ljude na mir govoreci kako rata nece biti itd....iako je znao da su svi ostali do zuba naoruzani i da samo cekaju trenutak da pobiju sve one kojima je on govorio da rata nece biti...a po broju stradalih se vidi da ih je bas ubijedio....zajebi to...da je na njegovoj poziciji bio neko ko je manje pickast ja i svi ostali bi sada mogli reci "mi smo iz Republike Bosne i Hercegovine"....a ovako moram reci "ja sam iz Federacije Bosne i Hercegovine"....
Image

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N » 03 Oct 2011, 17:23

String wrote:Meni je kod tog Alije nekog smetalo samo sto se kao pizda ponasao na pocetku rata pozivajuci ljude na mir govoreci kako rata nece biti itd....iako je znao da su svi ostali do zuba naoruzani i da samo cekaju trenutak da pobiju sve one kojima je on govorio da rata nece biti...a po broju stradalih se vidi da ih je bas ubijedio....zajebi to...da je na njegovoj poziciji bio neko ko je manje pickast ja i svi ostali bi sada mogli reci "mi smo iz Republike Bosne i Hercegovine"....a ovako moram reci "ja sam iz Federacije Bosne i Hercegovine"....
Nije tako ,jer da je bio neko ko se voli junačiti pitanje je da li bi bilo uopće BiH i da li bi ti sada mogao sjediti i kuckati po tastaturi ,pa poslije laganini u svoju čaršiju hoćeš u kafić hoćeš u džamiju volja ti radi šta hoćeš ;)
Naravno za to su najviše zaslužni naši šehidi ali i rahmetli Alija nije takav antibosanac kakvim ga neuki hoće predstaviti

noris
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by noris » 03 Oct 2011, 17:26

Koja demagogija brate dragi
vozdra

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N » 03 Oct 2011, 17:32

noris wrote:Koja demagogija brate dragi
Nije demagogija jer junačiti se pred 3.armijom evrope bi bilo dosta glupo i samoubilački bar dok se nije dobilo priznanje BiH ,a tako je i bilo

noris
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by noris » 03 Oct 2011, 17:46

Prevelike zasluge za odbranu BiH on je za sebe uzeo, premalo postenja, hrabrosti i iskrenosti u politici koju je vodio
tolko od mene
vozdra

String
Legenda foruma
Legenda foruma
Has thanked: 1 time
Been thanked: 27 times

Post by String » 03 Oct 2011, 18:30

carobnjak_iz_voza wrote:Nije demagogija jer junačiti se pred 3.armijom evrope bi bilo dosta glupo i samoubilački bar dok se nije dobilo priznanje BiH ,a tako je i bilo
Evo snimak junacenja pred 4. armijom u svijetu.....junacenje zahvaljujuci tome sto u Tuzli niko bas nije zarezivao ono sto je Alija govorio i pozivao narod da mirno stanu pred streljacki stroj....i govorio kako rata nece biti....zato nas i ne vole sad...Tuzlake....ali eto neka ih je on iz Sarajeva pustio da se rasporede po brdima pa urade ono sto su uradili...tuzlaci nisu....a zasto? Zato jer nisu jebavali Aliju niti 1%, nego su zdravo prosudili sta se sprema i zahvaljujuci TOME ja sad sjedim ovdje i kuckam po tastaturi pa poslije laganini u svoju carsiju, hocu u kafic, necu u dzamiju jer nema mjesta u dzamiji zbog onih M92 NOVOKOMPONOVANIH MUSLIMANA koje je Alija svojom pickastom politikom uvjerio da im oruzje ne treba i nagurao ih u Tuzlu i koji se sad svete tuzlacima jer su slusali Aliju pa su ih sve pobili a krivi im tuzlaci jer su se obranili i primili ih sve ovdje objerucke...
[media]nxfcfcPbjx4[/media]
Last edited by String on 03 Oct 2011, 20:59, edited 1 time in total.
Image

Sibila
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 39 times
Been thanked: 905 times

Post by Sibila » 03 Oct 2011, 19:45

Gospodin i 1. precjednik naše BIH........ne mogu rijecima opisati pa cu da skratim :

1. SDA je prva .
2. SDA je druga.
3. pa kad se postigne realno stanje blagostanja u drzavi ...........moze sdp.

Alija ...............HVALA ti za nasu drzavu koju smo zahvaljuci tebi dobili za 3.5 godina a svi znamo koliko su se palestinci borili a i dan danas...............

:zubi :zubi :zubi
Last edited by Maja on 03 Oct 2011, 23:52, edited 1 time in total.
Reason: Obrisan off

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 04 Oct 2011, 11:03

carobnjak_iz_voza wrote:
mrki62 wrote:
Nije to sloboda to je bezobrazluk,u tome jeste poenta.To što pričaš je bezobrazluk prema ljudima koji su propatili rat i kojima je taj Djogo svaki dan bacao sol na ranu.Tim više je bezobrazno jer uopće nisi bio sudionik tog vakta ..
Namjerno kopiram sve, da malo moderacija a i administracija provjeri gdje to ja uopšte pominjem ljude, koji su propatili rat ???????
I gdje to uopšte piše da je bezobrazno pisati - ako neko nije bio sudionik tog vakta ?????
Ti jednog jedinog čovjeka izjednačavaš sa državljanima ?
Jednina je jedan čovjek a ja tu jedninu koristim i striktno pišem o izdajici Aliji a o ljudima ne pišem.
Nadam se da će administracija malo proraditi na smirenju tenzija :pusi

Post Reply

Return to “Historijske ličnosti”