Soliti ili ne

Kolači, torte, zimnice, pića
rethna
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 2 times
Status: Offline

Re: Soliti ili ne

Post by rethna » 12 Dec 2015, 18:01

Rijetko kada solim,gotov nikada.
A i znoj je slana :bali :oo
Question everything.

greeneyes
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 6125 times
Been thanked: 6706 times

Post by greeneyes » 12 Dec 2015, 18:02

Rudolph wrote:Ako nije slano j... ga
Ko meća(neuzubillah). :oo
Samo sabura

Jonas
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 121 times
Been thanked: 449 times

Post by Jonas » 12 Dec 2015, 18:31

greeneyes wrote:Kako jesti salatu bez soli? Kako jesti hljeb neosoljen? Kako jesti hagra neosoljen? Kako jesti pitu neosoljenu? Janjetinu da ne spominjem. Ma neJde. :o
U salatu dodavanje soli nije potrebno. :cool U kruh dovoljno je staviti 2 - 3 g soli. :ok U pitu sto manje staviti, to bolje. Janjetina sa raznja ne jede se svaki dan, stoga umjereno povrsinski posoliti :ok

Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma
Been thanked: 1 time

Post by Konsultant » 12 Dec 2015, 18:32

Janje mora prenociti usoljeno.

SPINERKA
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by SPINERKA » 12 Dec 2015, 18:34

..organizmu treba soli--dakle soliti .

..gledam amere kad im dodje hrana na sto--i ne probaju a vec posipaju so.

..ja preporucujem -himalajsku--meni odgovara , manje je slana al' da ukusa.
Image

Mala_Mu
atomica
atomica
Mood:
Has thanked: 551 times
Been thanked: 1391 times

Post by Mala_Mu » 12 Dec 2015, 18:35

SPINERKA wrote:..organizmu treba soli--dakle soliti .

..gledam amere kad im dodje hrana na sto--i ne probaju a vec posipaju so.

..ja preporucujem -himalajsku--meni odgovara , manje je slana al' da ukusa.

:oo

http://bosanski-forum.com/viewtopic.php?f=20&t=18999

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 12 Dec 2015, 18:40

Ja imam himalajsku...jedino treba paziti da je ne dotakneš metalnim priborom.....gubi mnoga svojstva ( elektrolitke naboje, bla bla )
Hrana treba biti soljena, jer nedostatak elektrolita između ostalog pogoduje i nastanku kancerogenih čelija....no mjera je nešto drugo....

eto jonas da sam sinoć umro ne bi znao, da u bolnici ima lijekova :oo
Habibti, ya nour el - ain... :srce

greeneyes
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 6125 times
Been thanked: 6706 times

Post by greeneyes » 12 Dec 2015, 18:40

Jonas wrote:
greeneyes wrote:Kako jesti salatu bez soli? Kako jesti hljeb neosoljen? Kako jesti hagra neosoljen? Kako jesti pitu neosoljenu? Janjetinu da ne spominjem. Ma neJde. :o
U salatu dodavanje soli nije potrebno. :cool U kruh dovoljno je staviti 2 - 3 g soli. :ok U pitu sto manje staviti, to bolje. Janjetina sa raznja ne jede se svaki dan, stoga umjereno povrsinski posoliti :ok
Djaba, moram ja to osoliti, pogotovo ako ima rapadajza. :oo
Za hljeb i pitu se otprilike slažem, tj. ne valja kad se presoli, al' kad nije nikako slan-ne gumo ja to jesti. :jok
A janjetina mora biti slana, mora! :osama :oo
Samo sabura

Lanci
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 94 times
Been thanked: 49 times

Post by Lanci » 12 Dec 2015, 18:41

Hrana nije hrana ako nije slana nema nikakvog ukusa,ja inace vise volim sve slanije I kad kuham manje solim jer zbog djecice inace sebi poslije dodam ako je potrebno.
Morsku so vise koristim,cula sam da slanija hrana nije uopste zdravo najvise steti na bubrege :lupa
I keep my personal life private,so don’t think you know me!
You know what I allow you to know.

Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Konsultant » 12 Dec 2015, 18:42

SPINERKA wrote:..gledam amere kad im dodje hrana na sto--i ne probaju a vec posipaju so.
Kazu travnicane ces po tom poznati.

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 12 Dec 2015, 18:44

btw

janjetina i odojak se ne mogu presoliti :jok

u rotaciji sve suvišno iscuri :bali

Lanci
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 94 times
Been thanked: 49 times

Post by Lanci » 12 Dec 2015, 18:46

Konsultant wrote:
SPINERKA wrote:..gledam amere kad im dodje hrana na sto--i ne probaju a vec posipaju so.
Kazu travnicane ces po tom poznati.
Ja Za to nisam znala da smo i po tome poznati :D.
I keep my personal life private,so don’t think you know me!
You know what I allow you to know.

Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Konsultant » 12 Dec 2015, 18:47

Rece Besim S jedared kada je razgovarao s Josipom P.

Jonas
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Jonas » 12 Dec 2015, 18:57

storm wrote:Ja imam himalajsku...jedino treba paziti da je ne dotakneš metalnim priborom.....gubi mnoga svojstva ( elektrolitke naboje, bla bla )
Hrana treba biti soljena, jer nedostatak elektrolita između ostalog pogoduje i nastanku kancerogenih čelija....no mjera je nešto drugo....

Mislim, umjesto dobre/zdrave hrane u bolnici, pacijentu je lakse dati neki lijek, a time ce se povecati prodaja i zarada. :ooo

Hrana u bolnici uglavnom je hrana koju pacijent ne smije konzumirati. Vidio sam hranu u bolnici i to je hrana koju ja ne bi dao ni beskucnicima.

Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Biba » 12 Dec 2015, 19:16

Ajaj..ja krišku kruha i bez masti poslim ... :grana
Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim. :pusi

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 12 Dec 2015, 19:28

Jonas wrote:
storm wrote:Ja imam himalajsku...jedino treba paziti da je ne dotakneš metalnim priborom.....gubi mnoga svojstva ( elektrolitke naboje, bla bla )

Mislim, umjesto dobre/zdrave hrane u bolnici, pacijentu je lakse dati neki lijek, a time ce se povecati prodaja i zarada. :ooo

Hrana u bolnici uglavnom je hrana koju pacijent ne smije konzumirati. Vidio sam hranu u bolnici i to je hrana koju ja ne bi dao ni beskucnicima.
Zavisi u kojim si bolnicama bio....šteta što nisam nikad slikao....kod nas je odlično, nutricionistička tabela, meni....kako treba.

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 41152 times
Been thanked: 27795 times
Status: Online

Post by Rum » 12 Dec 2015, 19:29

Lanci wrote:Hrana nije hrana ako nije slana nema nikakvog ukusa,ja inace vise volim sve slanije I kad kuham manje solim jer zbog djecice inace sebi poslije dodam ako je potrebno.
Morsku so vise koristim,cula sam da slanija hrana nije uopste zdravo najvise steti na bubrege :lupa
:aplauzz
Danas je zemlja ispod nas. Sutra već može biti iznad nas. Okreni se Allahu prije nego se vratiš Allahu.

Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Biba » 12 Dec 2015, 20:36

Bubrezi su jedino koje mi nije nikad bilo bolesno....a moja mama nikad nije punomsolila..imala je muke s bubrezima...
Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim. :pusi

Jonas
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Jonas » 12 Dec 2015, 22:17

Lanci wrote:Hrana nije hrana ako nije slana nema nikakvog ukusa,ja inace vise volim sve slanije I kad kuham manje solim jer zbog djecice inace sebi poslije dodam ako je potrebno.
Uz bubrege, nazalost, slanija hrana utjece i na poviseni krvni tlak, utjece na bolesti srca, krvne zile, steti zelucu, cak slabi funkcije mozga, osteoporoze itd. A dnevna kolicina soli vec se nalazi u namirnicama koje uobicajeno konzumiramo. Zlatno pravilo je da budemo umjereni. :)

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9831 times
Been thanked: 11577 times
Status: Online

Post by Krokodil Behko » 06 Aug 2025, 09:03

Profesionalni kuhari savjetuju kako i kada treba soliti hranu

Image

Sol je sastojak koji ljudi često koriste bez razmišljanja, a dovoljan je samo mali prstohvat da jelu potpuno promijeni okus. Međutim, mnogi se pitaju ne samo koliko soli treba dodati, već i kada je najbolje to učiniti.

Većina ljudi sol dodaju tek pred kraj kuhanja, no stručnjaci i istraživanja upozoravaju da je to pogrešno jer tako jelo ne dobije svoj pravi i puni okus, piše Tailgater Magazine.
Sol se najbolje upija u hranu ako se doda na početku kuhanja jer toplina pomaže da prodre dublje u namirnice. Tokom procesa, sol izvlači vlagu iz hrane, otapa se u njoj i zatim se ponovno raspoređuje unutar sastojaka, što jelu daje sočniju i bogatiju teksturu. Nasuprot tome, ako se sol doda tek pred kraj kuhanja, ona ostaje samo na površini pa se prvo osjeti slanost, a ne pun i izražen okus samih sastojaka. Zato je pravilan trenutak za soljenje ključan za postizanje najboljeg okusa jela.

Profesionalni kuhari ne stavljaju svu sol odjednom, nego je dodaju postepeno, u nekoliko navrata tokom kuhanja. Tako polako nadograđuju okus, dajući jelu priliku da se svi sastojci bolje povežu i razviju bogatiji i složeniji okus.

Kod juha, variva i umaka, soljenje na početku omogućuje da se okusi ravnomjerno prožmu i razviju u cjelinu. Primjerice, soljenje luka tokom pirjanja ističe njegovu prirodnu slatkoću i ubrzava Maillardovu reakciju, odnosno proces karamelizacije.

Kod pripreme mesa važno je jedno pravilo. Soljenje odreska ili piletine barem 30 minuta prije pečenja, a kod većih komada i preko noći, omogućuje soli da razgradi mišićna vlakna, čime meso postaje mekše. Istovremeno, sol pomaže u stvaranju hrskave i zlatno-smeđe korice.

Također, voda za kuhanje tjestenine mora biti obilno posoljena jer tjestenina tokom kuhanja upija vodu i sol, što značajno utječe na konačni okus jela.

Kao i kod svakog pravila, postoje iznimke. Najpoznatiji primjer je prženje u dubokom ulju. Sol je higroskopna, što znači da privlači vodu. Ako posolite namirnice prije prženja, sol će izvući vlagu na površinu, što će spriječiti stvaranje hrskave korice. Stoga, prženu hranu uvijek solite odmah nakon vađenja iz ulja. Oprez je potreban i s nekim vrstama povrća poput gljiva ili patlidžana - rano soljenje može uzrokovati da puste previše vode i postanu gnjecavi umjesto da se lijepo zapeku.

Kušajte jelo tokom pripreme, dodajte sol postepeno i promatrajte kako se okusi razvijaju. To je tajna koja razlikuje dobro jelo od onog za pamćenje.

Post Reply

Return to “Kulinarstvo”