BiH na putu u EU i NATO
Moderators: Krokodil Behko, Duminjo
Re: Bih propali projekt....
ne govorim o potencijalu bih-a on je neupitan..u bilo kojoj sferi...
..slobodan čovik kad tad bude baniran..
- STrendzer
- Inventar foruma

- Been thanked: 1 time
- Status: Offline
cijela pogranicna Hrvatska ka Bosni se hrani u Bosni jer im je Hrvatska jednostavno preskupa,inace bi dobar dio hrvata gladovao...a ako se uzme u obzir cinjenica da su nam hrvati dopeljali svoju bijedu(srbe) u vozu zvani "Oluja" onda smo mi u Bosni jos i dobro..
pitam se,kad bi smo ih sad sve opet vratili tamo gdje i pripadaju ti ljudi,da li bi to ovakvu Hrvatsku bacilo na koljena?!..
pitam se,kad bi smo ih sad sve opet vratili tamo gdje i pripadaju ti ljudi,da li bi to ovakvu Hrvatsku bacilo na koljena?!..
udaljen sam pet kilometara do granice s biho-om i mogu ti reć da nema gotovo nikakve razlike u cijenama...jedino što mogu tamo naći neke stvari koje teško nađem kod nas naročito auto dijelove i slične stvari...doduše s povratom pdv donekle su hercegovački trgovci konkurentni inače ne...to je bilo nekad u ratno vrime..
- vila
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 444 times
- Been thanked: 802 times
ja trenutno više kupujem u Hrvatskoj...od gardarobe pa sve do prehrane
masu stvari je povoljnije,kvalitetnije
ako ćemo biti iskreni pa uspoređivati...BIH i Srbija po standardu stoje daleko lošije od Hrvatske i Slovenije
jedna usporedba
na dan učitelja reportaža iz Hrvatske...učiteljica sa 40 godina staža koja je u mirovini,na pitanje o iznosu,kaže 4000 kuna(malo više od tisuću maraka)
ja znam nastavnika fizike u BIH koji isto ima toliko staža,možda i više, ima mirovinu oko 500 km
duplo manje
Dalje što se tiče socijalnih davanja...neusporedivo,porodiljnih naknada neusporedivo,dječijih doplataka neusporedivo,naknada za ljude koji ostaju bez posla pa završe na burzi...neusporedivo
Plaće medicinskih djelatnika,prosvjetnih..itd...skoro duplo veće u Hrvatskoj
Toliko o ekonomskoj ili socijalnoj jednakosti tih dvaju država.
političko uređenje neću komentirati...svi vide da je nefunkcionalno
ali mi je zanimljivo kako npr forumaš@melek srčano nabroja propale projekte
a prešuti najnepravedniji projekt u BIH...Republiku Srpsku
znači li to da je taj projekt uspješan i nepropao...zacementiran?
masu stvari je povoljnije,kvalitetnije
ako ćemo biti iskreni pa uspoređivati...BIH i Srbija po standardu stoje daleko lošije od Hrvatske i Slovenije
jedna usporedba
na dan učitelja reportaža iz Hrvatske...učiteljica sa 40 godina staža koja je u mirovini,na pitanje o iznosu,kaže 4000 kuna(malo više od tisuću maraka)
ja znam nastavnika fizike u BIH koji isto ima toliko staža,možda i više, ima mirovinu oko 500 km
duplo manje
Dalje što se tiče socijalnih davanja...neusporedivo,porodiljnih naknada neusporedivo,dječijih doplataka neusporedivo,naknada za ljude koji ostaju bez posla pa završe na burzi...neusporedivo
Plaće medicinskih djelatnika,prosvjetnih..itd...skoro duplo veće u Hrvatskoj
Toliko o ekonomskoj ili socijalnoj jednakosti tih dvaju država.
političko uređenje neću komentirati...svi vide da je nefunkcionalno
ali mi je zanimljivo kako npr forumaš@melek srčano nabroja propale projekte
a prešuti najnepravedniji projekt u BIH...Republiku Srpsku
znači li to da je taj projekt uspješan i nepropao...zacementiran?
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9874 times
- Been thanked: 11674 times
Da li mi sada poredimo standarde, pa iz toga izvlačimo zaključke ili je ovo čisto političke prirode?
Ok, nije ni bitno šta je od to dvoje, jer je oboje neispravno. Za svaku evropsku zemlju, postoje bitni razlozi njenog postojanja, kako historijski, tako i ostali (sociološki, kulturološki, politički, vjerski, etc..etc..)
Naziv teme je glup, jer sadrži riječ "projekt", a koji je u suprotnosti sa svim gore navedenim razlozima postojanja ove zemlje. Ona nije izmišljena u Daytonu, da bi je tretirali kao projekt. Također, njeno postojanje nisu odobrili (su)potpisnici tog sporazuma, nego su svi pristali na njeno unutarnje državno uređenje, takvo kakvo je sada, a granice nikada nisu ni bile u pitanju.
Što se tiče unutarnjeg uređenja, ono nije dobro ali je dovoljno čvrsto definisano na principu "jedna država-dva entiteta-tri naroda". Taj princip se ne može promijeniti bez konsenzusa i to je također, definisano Ustavom BiH.
I jedna i druga i treća strana u BiH, jednom će doći do pameti i izvesti zaključak, da ako žele izmijeniti nešto u ovom glavnom principu, morat će se truditi oko ostalih stvari, te samim tim pokrenuti neke reforme, kako bi se došlo u neku iole povoljniju situaciju za temeljitije ustavne reforme. U situaciju kad će i građani i političari i biznismeni i svi ostali biti komotniji, malo manje zabrinuti za sutrašnjicu i u kojoj će bolje živjeti. Samim tim, ni ovaj osnovni princip, neće im biti nešto posebno bitan.
Mišljenja sam da bar među organiziranim političkim snagama u BiH, ne postoji nijedna koja je istinski spremna, da nasrne na ovaj glavni princip, jer ovo što sada imamo, samo su politička prepucavajna s ciljem zadržavanja ili osvajanja vlasti u "svom" dijelu BiH, što oni svi rado čine te na taj način, namjerno zatežu konopac do neke mjere, kako bi svi građani BiH bili njihovi taoci. Već sam i ranije govorio, da ovaj sistem, odgovara samo političarima, te oni iz tog razloga i ne žure da ga mijenjaju.
Obzirom na to da nijedna od ove tri strane, u slučaju pucanja konopca ne može ostvariti svoje maksimalističke ciljeve, kao i to da ne postoji poilitička snaga u Evropi koja bi bilo kome pružila podršku u tome, konstatujem da je diskusija apsurdna.
Pokretač teme, nije neko na koga treba obraćati posebnu pažnju na političkim temama, pošto on ne zna ni gdje se njegova država nalazi, a diskutirao bi o situaciji u drugim državama. Da zna, vjerovatno bi i njemu bilo jasno sve ovo što sam naveo.
Ok, nije ni bitno šta je od to dvoje, jer je oboje neispravno. Za svaku evropsku zemlju, postoje bitni razlozi njenog postojanja, kako historijski, tako i ostali (sociološki, kulturološki, politički, vjerski, etc..etc..)
Naziv teme je glup, jer sadrži riječ "projekt", a koji je u suprotnosti sa svim gore navedenim razlozima postojanja ove zemlje. Ona nije izmišljena u Daytonu, da bi je tretirali kao projekt. Također, njeno postojanje nisu odobrili (su)potpisnici tog sporazuma, nego su svi pristali na njeno unutarnje državno uređenje, takvo kakvo je sada, a granice nikada nisu ni bile u pitanju.
Što se tiče unutarnjeg uređenja, ono nije dobro ali je dovoljno čvrsto definisano na principu "jedna država-dva entiteta-tri naroda". Taj princip se ne može promijeniti bez konsenzusa i to je također, definisano Ustavom BiH.
I jedna i druga i treća strana u BiH, jednom će doći do pameti i izvesti zaključak, da ako žele izmijeniti nešto u ovom glavnom principu, morat će se truditi oko ostalih stvari, te samim tim pokrenuti neke reforme, kako bi se došlo u neku iole povoljniju situaciju za temeljitije ustavne reforme. U situaciju kad će i građani i političari i biznismeni i svi ostali biti komotniji, malo manje zabrinuti za sutrašnjicu i u kojoj će bolje živjeti. Samim tim, ni ovaj osnovni princip, neće im biti nešto posebno bitan.
Mišljenja sam da bar među organiziranim političkim snagama u BiH, ne postoji nijedna koja je istinski spremna, da nasrne na ovaj glavni princip, jer ovo što sada imamo, samo su politička prepucavajna s ciljem zadržavanja ili osvajanja vlasti u "svom" dijelu BiH, što oni svi rado čine te na taj način, namjerno zatežu konopac do neke mjere, kako bi svi građani BiH bili njihovi taoci. Već sam i ranije govorio, da ovaj sistem, odgovara samo političarima, te oni iz tog razloga i ne žure da ga mijenjaju.
Obzirom na to da nijedna od ove tri strane, u slučaju pucanja konopca ne može ostvariti svoje maksimalističke ciljeve, kao i to da ne postoji poilitička snaga u Evropi koja bi bilo kome pružila podršku u tome, konstatujem da je diskusija apsurdna.
Pokretač teme, nije neko na koga treba obraćati posebnu pažnju na političkim temama, pošto on ne zna ni gdje se njegova država nalazi, a diskutirao bi o situaciji u drugim državama. Da zna, vjerovatno bi i njemu bilo jasno sve ovo što sam naveo.
- vila
- Forum [Bot]
Re: BiH - propali projekt?!
da..ni ja se ne slažem s tim "projekt"..pogotovo ne "propali projekt"...ali u kontekstu neke međunarodne politike prema BIH..može se reći da su puno više zabrljali nego pomogli
BIH je zemlja,specifična i posebna...ali naša
usporedba standarda odgovor na stormov post
BIH je zemlja,specifična i posebna...ali naša
usporedba standarda odgovor na stormov post
Last edited by vila on 23 Oct 2014, 22:35, edited 1 time in total.
ispričavam se za ono "projekt" pada tema u vodu... 
- vila
- Forum [Bot]
a čuj laganini...nisi ti jedini koji koristi te riječilaganini wrote:ispričavam se za ono "projekt" pada tema u vodu...
ja sam pročitala masu analitičara i novinara koji se služe tom konstrukcijom "BIH propali projekt"
jer se naravno aludira na gluposti koje je radila i radi međunarodna politika prema BIH
ja misli da je važno što se tilo reć ali 
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

vila wrote:a čuj laganini...nisi ti jedini koji koristi te riječilaganini wrote:ispričavam se za ono "projekt" pada tema u vodu...
ja sam pročitala masu analitičara i novinara koji se služe tom konstrukcijom "BIH propali projekt"
jer se naravno aludira na gluposti koje je radila i radi međunarodna politika prema BIH
Ok, ok, Nema veze za taj pojam. A ako je laganini kao primjer uzeo šta naši političari govore, ja bih mu savjetovao da to ne čini, jer oni su nepismeni i vjerovatno tu riječ koriste, pošto im djeluje moćno. Ono kobiva oni rade na nekom projektu.
Međunarodnjaci jesu zabrljali jer su nas pustili, vjerujući da ćemo mi to sve sami pomalo.
Naši su se samo izverzirali u pronalaženju ustavnih oslonaca zasve moguće blokade koje su napravili. Ustav nije toliko loš ali je neprecizan u nekim segmentima. Zato i jeste potrebno njegovo preciziranje, a koje bi prvenstveno bilo usmjereno protiv mogućnosti blokiranja rada institucija.
Sve će to doći nas voje mjesto.
Ako se ne varam, nema ići dalje prema EU ako se ne riješi pitanje Sejdić-Finci, a da bi se to riješilo, potrebno je mijenjati Ustav. To traži EU. Vremenom će tražiti još i još. Što više budu tražili, političari će imati sve manje prostora za ovakvo bahato ponašanje. Za sada, ovo možemo posmatrati kao porođajne muke tog nekog našeg puta.
Šipak je iko u HR mogao prije 10 godina i zamisliti, da će premijer ići u zatvor ili gradonačelnik ZG...zar ne?
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

Ništa bitno. Uglavnom oko prenosa nadležnosti.
Godinu-dvije poslije, kad je srušen aprilski paket, srušena je jedina prilika i zadnjih osam godina, svi ispaštamo zbog toga.
Godinu-dvije poslije, kad je srušen aprilski paket, srušena je jedina prilika i zadnjih osam godina, svi ispaštamo zbog toga.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

Rusija pozvala BiH da joj se pridruži

Ruski veleposlanik u Bosni i Hercegovini Peter Ivancov izjavio je kako bi ta zemlja trebala razmisliti o alternativama europskim integracijama ocijenivši pritom kako je proces približavanja Evropskoj uniji problematičan izbor jer je "evidentno u zastoju".
Predstavnici Rusije, koja je ujedno članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC), po prvi puta su se ovog tjedna izrijekom ogradili od potpore međunarodne zajednice napretku BiH na putu ka euroatlantskim integracijama.
U zaključcima posljednjeg sastanka Upravnog odbora PIC-a, koji je u Sarajevu zasijedao na razini političkih direktora ministarstava vanjskih poslova država-članica, stoji fusnota s izdvojenim "mišljenjem Ruske Federacije da euroatlantske integracije nisu jedina perspektiva BiH".
Inzko: Ovo nije ništa dramatično
Ruski su se predstavnici u Upravnom odboru PIC-a, tijelu utemeljenom s ciljem nadziranja provedbe Daytonskog sporazuma, kojega još čine najutjecajnije zapadne države te Japan i Turska kao predstavnica Organizacije islamske konferencije (OIC), ovim komentarom zapravo ogradili od zaključka kojim je dana potpora novoj strategiji EU prema BiH s ciljem poticanja gospodarskih i socijalnih reformi.
Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Inzko je nakon sastanka Upravnog odbora PIC-a ustvrdio kako tamo zapravo nije bilo ničega dramatičnog, podsjećajući kako su se ruski predstavnici i ranije znali ograditi od zaključaka iza kojih su stajale ostale članice ovog tijela.
Nije međutim mogao kazati kakvu to alternativu za BiH Rusi predlažu. "Što su oni (Rusi) time mislili, to treba pitati njih", kazao je Inzko.
Odgovor je nakon dva dana ponudio ruski veleposlanik u Sarajevu Ivancov koji je preko banjolučkih "Nezavisnih novina" poručio kako je pravo naroda u BiH da biraju koje integracije žele, no valja imati u vidu kako su razgovori o članstvu u EU "evidentno u zastoju". Najvažijim dokazima za tu tvrdnju drži neuspjeh dvije inicijative o ustavnim promjenama u BiH, iza kojih su stajale zapadne zemlje.
"Znate što se dogodilo poslije Butmira"
Riječ je o tzv. "Butmirskom paketu" iz 2009. godine, kojega su poticali Europska unija i SAD, te inzistiranju Bruxellesa na provedbi presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci" kojom bi se iz ustava i izbornog zakona BiH eliminirala diskriminacija pripadnika nacionalnih manjina.
"Znate što se desilo poslije Butmira - umjesto da razgovori dovedu do kompromisa, nastale su tenzije između narodâ i entiteta. A ni ova nova inicijativa (britansko-njemačka) ne nudi ništa konkretno osim toga da političari trebaju potpisati neki dokument o nekom budućem europskom napretku. Ako je to što ljudi BiH stvarno žele, Rusija nema ništa protiv", izjavio je Ivancov.
Zaključio je kako bi se, umjesto ovakvih neuspješnih pokušaja približavanja EU, BiH trebala preorijentirati na jače povezivanje s drugim državama. Pritom je spomenuo Kinu, uz sugestiju kako je ta država snažno prisutna u energetici i izgradnji infrastrukture te Tursku, posebice s obzirom na njene i do sada velike investicije u BiH.
Preporučili sebe, Kinu i Tursku
Bliže povezivanje s Rusijom za Ivancova je također logičan izbor u slučaju BiH. Kao argument za to naveo je da, zahvaljući ruskim tvrtkama, svake godine proračuni BiH i entiteta dobivaju 250 milijuna eura od poreza.
"Zato je moj prijedlog na sjednici Upravnog odbora PIC-a bio da se ne treba ograničavati samo na euroatlantsku perspektivu, a posebice iz razloga što u PIC-u ne sjede samo europske zemlje", kazao je ruski diplomat dodajući kako je PIC "instrument provedbe Daytonskog sporazuma, a ne euroatlantskih integracija".
Veleposlanik Ivancov je potvrdio kako Rusija planira i dalje investirati na području zapadnog Balkana, kao što je bila spremna uložiti u plinovod "Južni tok". Taj je projekt, tvrdi Ivancov, propao zbog stajališta EU, a ne Rusije.
Ruski planovi za zapadni Balkan
Projekt "Južnog toka" imao je snažnu potporu u Republici Srpskoj, a odlučno ga je zagovarao predsjednik tog entiteta Milorad Dodik koji se suočava sa sve većom izolacijom u kontaktima s predstavnicima zapadnih zemalja, što pokušava nadoknaditi što bližim kontaktima s Moskvom. Nakon najave Rusije da odustaje od projekta, Dodik je kazao kako se nada da je riječ samo o privremenoj odluci te kako će "Južni tok" ipak uskoro oživjeti u nekom obliku.
Veleposlanik Ivancov naznačio je kako njegova vlada ima alternative planove za ovaj dio europskog kontinenta. "Rusija razmatra različite mogućnosti o kojima će govoriti kad za to dođe vrijeme", kazao je Ivancov odbivši pojasniti što se to novo sprema u Moskvi u odnosu na zapadni Balkan.
Ivancov je poručio kako u BiH trebaju razmisliti što im je bolji izbor. "Uvijek postoje drugačiji izbori, pa i politički. Imati drugačiji politički izbor ne znači nužno nešto negativno. Različiti politički izbori diverzificiraju i partnere s kojim surađujete", kazao je Ivancov.
(Vijesti.ba)
Re: Rusija pozvala BiH da joj se pridruži
znači hercegovina konačno u hrvatskoj 
Hercegovina konacno na pravom putu...laganini wrote:znači hercegovina konačno u hrvatskoj
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
- Has thanked: 14614 times
- Been thanked: 10102 times
koji supci, covjece... prvo kazu nema juznog toka, pa se povuku iz rafinerije u brodu, pa im se sad treba nakloniti i podrzati njihove ideje o novom Sovjetskom savezu,mozda? a ovi nasi (svi) klimaju glavom
nego,hajmo mi referendum u cijeloj BiH pa da vidimo ko bi bio preglasan
ili cemo mozda poslije toga opet slusati kmecanje o ugrozenosti?
sta cemo, EU ili SSSR?
guess what?

nego,hajmo mi referendum u cijeloj BiH pa da vidimo ko bi bio preglasan
sta cemo, EU ili SSSR?
guess what?
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija 
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

Julia-Klara wrote:koji supci, covjece... prvo kazu nema juznog toka, pa se povuku iz rafinerije u brodu, pa im se sad treba nakloniti i podrzati njihove ideje o novom Sovjetskom savezu,mozda? a ovi nasi (svi) klimaju glavom![]()
nego,hajmo mi referendum u cijeloj BiH pa da vidimo ko bi bio preglasanili cemo mozda poslije toga opet slusati kmecanje o ugrozenosti?
sta cemo, EU ili SSSR?
guess what?
Imali smo anketu, prije više od dvije gosdine, ali Rusa tad nije bilo na mapi.
Otvori nam novu anketu, pa da vidimo, čija mati crnu vunu prede
nekako mi bošnjaci naginju ka istoku 
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
- Has thanked: 14614 times
- Been thanked: 10102 times
laganini, to samo pokazuje koliko nas ne poznajes
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija