Zarazne bolesti i vakcinacija

Savjeti za zdraviji i bolji život

Moderator: Krokodil Behko

spirit of nature
Na probnom
Na probnom
Status: Offline

Re: Zarazne bolesti i vakcinacija

Post by spirit of nature » 08 Apr 2013, 19:21

Preporučujem svima da pogledaju ovaj dokumentarac, možda poslije njega promijene mišljenje o opravdanosti i sigurnosti primjene vakcina.

Ruana

Post by Ruana » 08 Apr 2013, 19:25

Dust wrote:Od kuda ti to da smo se svi vakcinisali protiv ospica? Mozda mislis na male boginje?
Ja to isto prvi put cujem.

spirit of nature
Na probnom
Na probnom

Post by spirit of nature » 08 Apr 2013, 19:26

Dust wrote:Od kuda ti to da smo se svi vakcinisali protiv ospica? Mozda mislis na male boginje?
Evo otkud, ovo je sa cybermed sitea

Što su ospice, zaušnjaci i rubeola?

OSPICE su virusna bolest karakterizirana osipom, kašljem, curenjem iz nosa, iritacijom očiju i visokom tjelesnom temperaturom. Virus, uzročnik bolesti, na milijun oboljele djece uzrokuje kod 1000 djece encefalitis, 6000 će dobiti febrilne konvulzije (grčenje uslijed visoke tjelesne temperature), a nekoliko stotina će ih umrijeti.

ZAUŠNJACI poznati i kao parotitis ili mumps, također su virusna bolest. Uzročnik parotitisa uzrokuje visoku tjelesnu temperaturu, glavobolju i oticanje žlijezda. Može dovesti do gluhoće, meningitisa, bolnog oticanja testisa i ovarija i rijetko smrti.

RUBEOLA, virus uzročnik rubeole uzrokuje osip, blagi porast tjelesne temperature i artritis (većinom u žena). Ako trudna žena oboli od rubeole, može nastupiti spontani pobačaj ili rođenje djeteta s ozbiljnim i teškim tjelesnim oštećenjima.

Dijete se vrlo lako može zaraziti od bolesne osobe iz svoje okoline jer se virusi šire zrakom.

Cijepljenjem protiv ospica, parotitisa i rubeole može se spriječiti nastanak bolesti. Cijepljenje protiv zaušnjaka uključeno je u rutinsko cijepljenje djece kao dio obaveznog programa cijepljenja.

Kako cijepiti dijete protiv ospica, parotitisa i rubeole?

Cjepivo protiv uzročnika ovih triju bolesti je sadržano u jednoj injekciji (MPR cjepivo).

Djeca trebaju primiti dvije doze ovog cjepiva:

prvu u dobi od godinu dana
drugu u između 4 i 6 godina i može ga primiti istodobno s drugim cjepivima.

Koje su moguće neželjene reakcije na cijepljenje?

U Hrvatskoj se u obaveznom programu cijepljenja već dugi niz godina koristi MPR cjepivo koje, iako učinkovito, u odnosu na druga dostupna cjepiva izaziva veći broj i ponekad ozbiljnije nuspojave kao što je aseptični meningitis. Osim toga služba za epidemiologiju zaraznih bolesti u Hrvatskoj dokazala je horizontalni prijenos cijepnog virusa mumpsa na članove obitelji cijepljenog djeteta. Upravo iz tog razloga razloga Hrvatski zavod za javno zdravstvo preporuča zamjenu navedenog cjepiva alternativnim koje je dostupno na hrvatsko tržištu.

Uvijek je preporučljivo birati cjepivo koje izaziva što manje nuspojava uz uvjet održane ili bolje učinkovitosti. Roditelji alternativno cjepivo mogu kupiti na slobodnom tržištu.

Ukoliko se roditelj ipak odluči cijepiti dijete MMR cjepivom iz programa cijepljenja, a ne preporučenim alternativnim cjepivom, nužno je pridržavati se posebnih upozorenja i mjera opreza nakon cijepljenja, o čemu će Vas obavijestiti Vaš pedijatar.

Cjepivo, kao i lijekovi može izazvati neželjene reakcije, ali je cijepljenje protiv ospica, parotitisa i rubele mnogo sigurnije nego obolijevanje od ovih bolesti.

Većina djece koja se cijepe protiv ovih bolesti nemaju nikakvih problema.

Blage reakcije:

crvenilo, bol ili oteklina na mjestu uboda
povišena tjelesna temperatura
blagi osip
Umjerene reakcije:

rijetko se javljaju
oticanje žlijezda na licu ili vratu, febrilne konvulzije napadaji grčenja uzrokovani povišenom tjelesnom temperaturom, nervoza, infekcija gornjih dišnih puteva, proljev, aseptični meningitis ili alergijske reakcije, koje mogu varirati prema stupnju težine.
Ukoliko primjetite neki od ovih simptoma, javite se liječniku. O daljnjem cijepljenju ovim cjepivom odlučiti će Vaš liječnik.

Za sve ostale informacije o cijepljenju protiv ospica, rubeole i mumpsa pitajte svoga liječnika.

I kod nas se ta vakcina primjenjuje godinama

Luna.
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 4 times
Been thanked: 15 times

Post by Luna. » 08 Apr 2013, 19:28

spirit of nature wrote:Preporučujem svima da pogledaju ovaj dokumentarac, možda poslije njega promijene mišljenje o opravdanosti i sigurnosti primjene vakcina.
hvala ti na preporuci, ali ja sam svoju djecu odhranila i hvala bogu zdravi oboje, uprkos ili bas zbog vakcine...
ja ne znam odakle tebi statistike o kojima govoris i gdje su vrsene.. ja zivim u njemackoj i za ovdje te statistike ne vaze
Nesto sam razocaran ovih dana. Proci ce... ili mozda nece... jedno od to dvoje...
Djole

Luna.
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 4 times
Been thanked: 15 times

Post by Luna. » 08 Apr 2013, 19:29

ovo sto ti spominjes nisu ospice nego velike boginje, cini mi se da se tako zove...
Nesto sam razocaran ovih dana. Proci ce... ili mozda nece... jedno od to dvoje...
Djole

Dust
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 2 times

Post by Dust » 08 Apr 2013, 19:31

@spirit

MMR je measles, mumps and rubeola tj. rubeola i zausnjaci. Koliko me pamcenje sluzi, rubeola i ospice, i ospice i male boginje nisu jedno te isto.

Informisi se malo sta rubeola npr. moze uraditi zeni koja je noseca, tj. zeni i nerodjenom djetetu.
Gledam te nekim drugim ocima
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora

spirit of nature
Na probnom
Na probnom

Post by spirit of nature » 08 Apr 2013, 19:33

Luna. wrote:
spirit of nature wrote:Preporučujem svima da pogledaju ovaj dokumentarac, možda poslije njega promijene mišljenje o opravdanosti i sigurnosti primjene vakcina.
hvala ti na preporuci, ali ja sam svoju djecu odhranila i hvala bogu zdravi oboje, uprkos ili bas zbog vakcine...
ja ne znam odakle tebi statistike o kojima govoris i gdje su vrsene.. ja zivim u njemackoj i za ovdje te statistike ne vaze

To nisu moje statistike već istraživanja koja su vršili ljudi kompetentni za to. Ja sam od onih ljudi koji će prvo prikupiti sve činjenica pa onda donijeti sud o nečemu. Na osnovu ovog što govoriš jasno mi je da ranije nisi gledala ovaj dokumentarac. Ja mislim da informacije nikad nisu na odmet, ali nekom možda ipak jesu...

spirit of nature
Na probnom
Na probnom

Post by spirit of nature » 08 Apr 2013, 19:36

Dust wrote:@spirit

MMR je measles, mumps and rubeola tj. rubeola i zausnjaci. Koliko me pamcenje sluzi, rubeola i ospice, i ospice i male boginje nisu jedno te isto.

Informisi se malo sta rubeola npr. moze uraditi zeni koja je noseca, tj. zeni i nerodjenom djetetu.
measles jesu ospice, a ova mmr vakcina je kombinovana za ospice, zaušnjake i rubeolu.
Znam šta sve te bolesti mogu uraditi, ali isto tako može i vakcina. I to što smo se vakcinisali ne znači da se nećemo razboliti. Radni kolega mog supruga je dobio tuberkulozu iako je protiv nje uredno vakcinisan kao i mi ostali.

Dust
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Dust » 08 Apr 2013, 19:39

Measles NISU vodene ospice.

Da se razumijemo. Ja sam za vakcinisanje djece ako se radi o bolestima kojih zaista vise nema, zahvaljujuci vakcinisanju (polio, male boginje itd). Te vakcine su se pokazale uspjesnim, kako na generaciji nasih roditelja, tako i na nama i na nasoj djeci. Medjutim, nisam za vakcinisanje protiv HPV-a recimo, jer je totalno nedokazano.
Last edited by Dust on 08 Apr 2013, 19:44, edited 1 time in total.

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14513 times
Been thanked: 10025 times

Post by Julia-Klara » 08 Apr 2013, 19:41

ja sam za vakcine, i ako ikad budem imala djecu vakcinisacu ih...
vidim sta ovdje pametne mame urade (goovrim za ove koje zaborave vakcine), pa se cijelo obdaniste zarazi
ne mogu teorija zavjere, iako razumijem da je farmaceutski marketin jako zaHebana igra... na kraju krajvea, koliko nas/vas nije cijepljeno?
ja ne znam nikoga da nije... i ako svom djetetu mogu priustiti vakcine, i dane bez temperature,svraba, zarznih bolesti, tako cu i uraditi
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

spirit of nature
Na probnom
Na probnom

Post by spirit of nature » 08 Apr 2013, 19:42

Dust wrote:Measles NISU vodene ospice.
možda sam ja pogriješila što se engleskog termina tiče, ali progooglaj vakcinu protiv ospica pa se sama uvjeri da se ta vakcina primjenjuje i da smo vakcinisani protiv ospica

spirit of nature
Na probnom
Na probnom

Post by spirit of nature » 08 Apr 2013, 19:46

Zapravo, treba googlati vodene kozice (jer su uglavno hr. sajtovi u pitanju), ali takođe se primjenjuje vakcina

Dust
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Dust » 08 Apr 2013, 19:46

spirit of nature wrote:
Dust wrote:Measles NISU vodene ospice.
možda sam ja pogriješila što se engleskog termina tiče, ali progooglaj vakcinu protiv ospica pa se sama uvjeri da se ta vakcina primjenjuje i da smo vakcinisani protiv ospica

U USA se djeca vakcinisu protiv vodenih ospica samo ako roditelj to zeli i to kada dijete napuni sest- sedam godina. Ja sam svoju djecu vakcinisala, nisam htjela da prolaze kroz golgotu te bolestine.

spirit of nature
Na probnom
Na probnom

Post by spirit of nature » 08 Apr 2013, 19:48

Julia-Klara wrote:ja sam za vakcine, i ako ikad budem imala djecu vakcinisacu ih...
vidim sta ovdje pametne mame urade (goovrim za ove koje zaborave vakcine), pa se cijelo obdaniste zarazi
ne mogu teorija zavjere, iako razumijem da je farmaceutski marketin jako zaHebana igra... na kraju krajvea, koliko nas/vas nije cijepljeno?
ja ne znam nikoga da nije... i ako svom djetetu mogu priustiti vakcine, i dane bez temperature,svraba, zarznih bolesti, tako cu i uraditi
Nevezano sad da li je neko za ili protiv vakcinisanja, nije mi jasno kako se djeca koja su vakcinisana mogu zaraziti od nevakcinisane djece ako vakcina djeluje... Da li je moguće da se to niko nije zapitao?

Nela
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 1 time

Post by Nela » 08 Apr 2013, 19:51

Vakcine ne daju trajni imunitet za bolest, tako da zena koja je trudna moze dobiti rubeolu, zausnjake i sl. bez obzira sto je cijepljena protiv istih. Sa mnom je bila zena koja je imala zausnjake u trudnoci iako je vakcinisana.
Nervira me kad je covjek govno a ponasa se k'o Rafaelo kuglica

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3910 times
Been thanked: 2946 times

Post by Pasaga » 08 Apr 2013, 19:52

Moji dok su bili sasvim mali,primili su te vakcine kroz redovno
vakcinisanje.To je ovdje neko pravilo,i svi budu vakcinisani.
Tako da nisam imao tih problema.
U svakom slucaju,jako dobra stvar.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Dust
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Dust » 08 Apr 2013, 19:52

spirit of nature wrote:
Nevezano sad da li je neko za ili protiv vakcinisanja, nije mi jasno kako se djeca koja su vakcinisana mogu zaraziti od nevakcinisane djece ako vakcina djeluje... Da li je moguće da se to niko nije zapitao?

Zato sto se djeca vakcinisu u odredjenom periodu. Npr. kada napune dvije godine dobiju tu i tu vakcinu. Do tog perioda su osjetljiva i ako dodju u kontakt sa djetetom cija ja majka odbila vakcinisanje, a bolesno je, onda pokupi bolest od tog djeteta. Ja bih u ovom slucaju, pogotovo ako nastanu trajne posljedice, dozivotno zatvorila roditelje i djecu im (ako prezive) oduzela.

Dust
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Dust » 08 Apr 2013, 19:53

Nela wrote:Vakcine ne daju trajni imunitet za bolest, tako da zena koja je trudna moze dobiti rubeolu, zausnjake i sl. bez obzira sto je cijepljena protiv istih. Sa mnom je bila zena koja je imala zausnjake u trudnoci iako je vakcinisana.

Kada je uvedena vakcinacija protiv MMR u nasoj zemlji?

spirit of nature
Na probnom
Na probnom

Post by spirit of nature » 08 Apr 2013, 19:55

Nela wrote:Vakcine ne daju trajni imunitet za bolest, tako da zena koja je trudna moze dobiti rubeolu, zausnjake i sl. bez obzira sto je cijepljena protiv istih. Sa mnom je bila zena koja je imala zausnjake u trudnoci iako je vakcinisana.
Da i to mi je čudno kod vakcina, ugl svi se slažu da ta imunizacija (ako i djeluje) ne djeluje trajno, pa kako znamo do kad smo zaštićeni... i zašto se vakcina protiv tih bolesti ne ponavlja kad istekne "period njenog djelovanja"... zašto je ok jedan dio života biti zaštićen od bolesti, pa onda ostatak ne moramo...

spirit of nature
Na probnom
Na probnom

Post by spirit of nature » 08 Apr 2013, 19:58

Dust wrote:
spirit of nature wrote:

Zato sto se djeca vakcinisu u odredjenom periodu. Npr. kada napune dvije godine dobiju tu i tu vakcinu. Do tog perioda su osjetljiva i ako dodju u kontakt sa djetetom cija ja majka odbila vakcinisanje, a bolesno je, onda pokupi bolest od tog djeteta. Ja bih u ovom slucaju, pogotovo ako nastanu trajne posljedice, dozivotno zatvorila roditelje i djecu im (ako prezive) oduzela.
Hmm ako je samo to u pitanju kako onda neki ljudi dobiju tuberkulozu a vakcinisani su protiv nje?

Post Reply

Return to “Zdravlje”