Mjesoviti brak?
Moderator: spacebound
- Maja
- Administrator
- Has thanked: 7415 times
- Been thanked: 17230 times
- Status: Offline
- Peggy Sue
- Aktivni forumaš
Re: Mjesoviti brak?
Bujrum, drvlje i kamenje na mene, ali mislim da takvi brakovi ne mogu opstati. Mislim, mogu, ali uz prevelike žrtve. Opet ponavljam, to je moje iskustvo, odnosno ono što ja svakodnevno viđam u svojoj okolini. Da pojasnim:
Ne govorim o ljudima koji plivaju po površini i ne praktikuju nijednu vjeru, nego smo ih svrstali u ove ili one na osnovu imena. Naravno da takvi brakovi nemaju prepreke. Svaki vjernik (bilo koje vjere) zna da je ZABRANJENO sklapati brakove s nekim ko je "drugačiji". Naravno, izuzeci postoje. Žena mora prihvatiti Islam kao svoju vjeru ukoliko se udaje za muslimana, ali u većini slučajeva ostaje bez familije (opet kažem, govorim o onim ljudima koji praktikuju vjeru).
U užoj familiji imam primjer tog "miješanog" braka. Divna žena, nemuslimanka. Godinama funkcionišu, tolerišu jedno drugo, ali sada, kad su djeca odrasla i odlučila kojim putem žele ići - došlo je do velikih svađa. Svađe još uvijek traju. Žrtve na se strane. Slomljena srca, poljuljana želja i volja za životom.
Ne govorim o ljudima koji plivaju po površini i ne praktikuju nijednu vjeru, nego smo ih svrstali u ove ili one na osnovu imena. Naravno da takvi brakovi nemaju prepreke. Svaki vjernik (bilo koje vjere) zna da je ZABRANJENO sklapati brakove s nekim ko je "drugačiji". Naravno, izuzeci postoje. Žena mora prihvatiti Islam kao svoju vjeru ukoliko se udaje za muslimana, ali u većini slučajeva ostaje bez familije (opet kažem, govorim o onim ljudima koji praktikuju vjeru).
U užoj familiji imam primjer tog "miješanog" braka. Divna žena, nemuslimanka. Godinama funkcionišu, tolerišu jedno drugo, ali sada, kad su djeca odrasla i odlučila kojim putem žele ići - došlo je do velikih svađa. Svađe još uvijek traju. Žrtve na se strane. Slomljena srca, poljuljana želja i volja za životom.
Ne znam zašto bi neko na tebe drvlje i kamenje?? Nidje veze..imas pravo kao i svi ostali na svoje misljenje i stav..
Još ako to potkujes iskustvom..ne smije te niko krivo pogledati
Ja lično mislim da može uspjeti uz velike poteškoće..E sad zavisi koliko su ljudi spremni na izuzetno velika odricanja i svakodnevnu borbu sa tzv. hasumima koji jedu svoj hljeb a vode tudju brigu..
Odobravam..i ja bi i nebi imao nista protiv da to moja djeca urade...ostali ko voli nek izvoli
Još ako to potkujes iskustvom..ne smije te niko krivo pogledati

Ja lično mislim da može uspjeti uz velike poteškoće..E sad zavisi koliko su ljudi spremni na izuzetno velika odricanja i svakodnevnu borbu sa tzv. hasumima koji jedu svoj hljeb a vode tudju brigu..
Odobravam..i ja bi i nebi imao nista protiv da to moja djeca urade...ostali ko voli nek izvoli
- Zagorka
- Žena, majka, forumašica
- Has thanked: 424 times
- Been thanked: 624 times
kod nas ima čovjek,ozenio se ženom koja je druge vjere od njegove,a kad mu je kćerka uradila isto,prestao pričati s njom.........mislim ono
........koje licemjerje 

Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
Pogrešno si se izrazila..kod nas ima glup čovjek..oprosti na ispravciZagorka wrote:kod nas ima čovjek,ozenio se ženom koja je druge vjere od njegove,a kad mu je kćerka uradila isto,prestao pričati s njom.........mislim ono........koje licemjerje

- Peggy Sue
- Aktivni forumaš
Možda je vidio koliko je teško opstati u tom braku i koje probleme on nosi.Zagorka wrote:kod nas ima čovjek,ozenio se ženom koja je druge vjere od njegove,a kad mu je kćerka uradila isto,prestao pričati s njom.........mislim ono........koje licemjerje
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
- Has thanked: 13963 times
- Been thanked: 9644 times
- Status: Online
mislim da je ovakvim brakovima puno teze na nasim prostorima nego negdje vani
mi smo ti koji postavljamo barijere i trazimo razlike
da editiram - zasto je lakse prihvatiti Svedjanina, Svabu, Ceha od katolika ili pravoslavca?
mi smo ti koji postavljamo barijere i trazimo razlike
da editiram - zasto je lakse prihvatiti Svedjanina, Svabu, Ceha od katolika ili pravoslavca?
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija 

- Julia-Klara
- Forum [Bot]
Ovo mi se svidja, ovako i ja razmisljamstorm wrote:Ne treba nijedno ništa preuzimati... Dovoljno je da se slože po pitanju odgoja djece i da se upoznaju sa supruznikovom vjerom, da bi to funkcioniralo... Ja bi u tom slučaju želio sve znati o islamu da bi se npr uz praznike i ostalih prilika ona osjećala dobro... Isto bi i od nje Ocekivao... Onda ne vidim problema... Ako si normalan... Ako nisi džaba ti sva vjera

- Zagorka
- Žena, majka, forumašica
- Has thanked: 424 times
- Been thanked: 624 times
...ma vraga jest..to su oni što ne vide ništa..nije ni on bona vjernik nikakav apsolutno......nikad bio...ni niko mu familijarno........ali eto biva nesto hoce da sefuje......sta joj je olaksao u zivotu ako ju je odyebo?Peggy Sue wrote:Možda je vidio koliko je teško opstati u tom braku i koje probleme on nosi.Zagorka wrote:kod nas ima čovjek,ozenio se ženom koja je druge vjere od njegove,a kad mu je kćerka uradila isto,prestao pričati s njom.........mislim ono........koje licemjerje

Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
-
Julia-Klara wrote:Ovo mi se svidja, ovako i ja razmisljamstorm wrote:Ne treba nijedno ništa preuzimati... Dovoljno je da se slože po pitanju odgoja djece i da se upoznaju sa supruznikovom vjerom, da bi to funkcioniralo... Ja bi u tom slučaju želio sve znati o islamu da bi se npr uz praznike i ostalih prilika ona osjećala dobro... Isto bi i od nje Ocekivao... Onda ne vidim problema... Ako si normalan... Ako nisi džaba ti sva vjera
Ako ja postujem svoju vjeru i hocu striktno djecu u islamu... a ona postuje vjeru i hoce striktno katolicki odgojiti...... Kako se sloziti??
Vi slavite uskrs... Uskrsnuce isusovo... JA u to ne mogu vjerovati jer moja vjera kaze drugacije... kako ja onda da slavim uskrs?
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
Ako ne mozes onda to rascistis na pocetku , neces se ni vidjati sa takvom zenom , ili?
Napravis rez na pocetku i onda te ne boli nikakav dogovor kada dodje do njega
Vjernici trebaju postovati, to je njihov izbor.
Samo sto nama drugima vjera nije na prvom mjestu, i otud razlika u stajalistima.
Napravis rez na pocetku i onda te ne boli nikakav dogovor kada dodje do njega

Vjernici trebaju postovati, to je njihov izbor.
Samo sto nama drugima vjera nije na prvom mjestu, i otud razlika u stajalistima.

-
Pa kod vas to i nije mjesani brak.. lako je takoJulia-Klara wrote: Samo sto nama drugima vjera nije na prvom mjestu, i otud razlika u stajalistima.

Black..čim pristanes na mješani brak trebas biti spreman na ustupke..ako postujes svoju vjeru i želiš djecu odgajati u skladu sa islamskim šartima..onda ženi muslimankuili ženu koha ce primiti islam ali prije vjenčanja..
Samo kod luzera to moze biti prepreka.
Imam svih mogucih vjera i vjerica u porodici, slavimo sve! E samo nam jos Budist fali, i da smo kompletni. Kad se sastanemo za bilo koji od tih praznika, haos:) Nikad, ali bas nikad se nije desilo da neko nekom tupi nesto zarad vjere, naprotiv, obozavamo da ucimo jedni o drugima, i odgajamo djecu koja su spremna da preuzmu svijet, a ne da kaskaju negdje na zacelju kolone 

D.I.L.L.I.G.A.F.
btw. U ovom ruznom svijetu imam noge za 10 :D
- Mala_Mu
- atomica
- Mood:
- Has thanked: 551 times
- Been thanked: 1390 times
Da procitam i nesto normalno u vezi ove teme..Jagoda wrote:Samo kod luzera to moze biti prepreka.Imam svih mogucih vjera i vjerica u porodici, slavimo sve! E samo nam jos Budist fali, i da smo kompletni. Kad se sastanemo za bilo koji od tih praznika, haos:) Nikad, ali bas nikad se nije desilo da neko nekom tupi nesto zarad vjere, naprotiv, obozavamo da ucimo jedni o drugima, i odgajamo djecu koja su spremna da preuzmu svijet, a ne da kaskaju negdje na zacelju kolone

-
Obozavanje bilo cega sem Allaha dz.s. jeste sirk- najveci moguci grijeh..Jagoda wrote:Samo kod luzera to moze biti prepreka.Imam svih mogucih vjera i vjerica u porodici, slavimo sve! E samo nam jos Budist fali, i da smo kompletni. Kad se sastanemo za bilo koji od tih praznika, haos:) Nikad, ali bas nikad se nije desilo da neko nekom tupi nesto zarad vjere, naprotiv, obozavamo da ucimo jedni o drugima, i odgajamo djecu koja su spremna da preuzmu svijet, a ne da kaskaju negdje na zacelju kolone
Odoh da se stidimBlackhawk wrote:Obozavanje bilo cega sem Allaha dz.s. jeste sirk- najveci moguci grijeh..Jagoda wrote:Samo kod luzera to moze biti prepreka.Imam svih mogucih vjera i vjerica u porodici, slavimo sve! E samo nam jos Budist fali, i da smo kompletni. Kad se sastanemo za bilo koji od tih praznika, haos:) Nikad, ali bas nikad se nije desilo da neko nekom tupi nesto zarad vjere, naprotiv, obozavamo da ucimo jedni o drugima, i odgajamo djecu koja su spremna da preuzmu svijet, a ne da kaskaju negdje na zacelju kolone

Cek, a manji je grijeh odrec se svog djeteta zbog licne guzoboljine?! Samo da klerifikujem

D.I.L.L.I.G.A.F.
-
"I ona (lađa) ih je ponijela na valovima velikim kao brda i Nuh zovnu sina svog koji se nalazio podaleko: "O sinko moj, ukrcaj se s nama, s nevjernicima ne budi!" A on reče: "Skloniću se na kakvo brdo koje će me od vode zaštititi." "Niko danas od Allahove kazne neće pošteđen biti, osim onoga kome se On smilovao!"; reče Nuh, i val ih razdvoji, i on potopljen bi". (11:42,43)
"A Nuh je bio zamolio Gospodara svog i rekao: "Gospodaru moj, sin moj je čeljade moje, a obećanje Tvoje je zaista istinito i Ti si od mudrih najmudriji!" "O Nuhu, on nije čeljade tvoje", rekao je On, "jer radi ono što ne valja, zato Me ne moli za ono što ne znaš! Savjetujem ti da neznalica ne budeš." "Moj Gospodaru," reče, "Tebi se ja utječem da Te više nikad ne zamolim za ono što ne znam! Ako mi ne oprostiš i ne smiluješ mi se, biću izgubljen." (11:45-47
"A Nuh je bio zamolio Gospodara svog i rekao: "Gospodaru moj, sin moj je čeljade moje, a obećanje Tvoje je zaista istinito i Ti si od mudrih najmudriji!" "O Nuhu, on nije čeljade tvoje", rekao je On, "jer radi ono što ne valja, zato Me ne moli za ono što ne znaš! Savjetujem ti da neznalica ne budeš." "Moj Gospodaru," reče, "Tebi se ja utječem da Te više nikad ne zamolim za ono što ne znam! Ako mi ne oprostiš i ne smiluješ mi se, biću izgubljen." (11:45-47
Ne zbog sebe nego zbog Boga..Jagoda wrote: Cek, a manji je grijeh odrec se svog djeteta zbog licne guzoboljine?! Samo da klerifikujem