Pozitivna dešavanja u BiH

Društvene teme iz naše zemlje.

Moderator: Krokodil Behko

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9337 times
Been thanked: 11083 times
Status: Online

Realizacija inovacije: Počela proizvodnja zdravih jaja u BiH

Post by Krokodil Behko » 12 Jul 2012, 20:18

Image

Ovih dana na bh. tržištu će se po prvi put naći omega-3 jaje, inovativni proizvod koji je osmislio profesor sa Biotehničkog fakulteta u Bihaću Mirsad Veladžić.

Idejom da se kokošima u ishranu ubacuje lan kako bi se dobilo jaje koje sadrži visok stupanj omega-3 masti , kojima se mogu prvenirati kardiovaskularne bolesti, odmah je pronašla i partnera u poslovnom sektoru koji je ovu ideju odlučio realizirati. Radi se o kompaniji Posavina koka koja će proizvoditi ova jaja i plasirati ih na tržište BiH i Hrvatske.

Riječ je o jajima koja sadrže dosta omega-3 masnih kiselina i tri do četiri puta manje omega-6 masnoća od klasičnih jaja.

Inače, čitav ovaj projekt je rađen u koordinaciji javne uprave, fakulteta i privatnog sektora. Tako je Agencija za sigurnost hrane BiH napravila izmjene pravilnika kojim su određeni standardi koje moraju zadovoljiti jaja koja se budu prodavala pod ovim nazivom.

Urađena su i prve analize koje pokazuju da ovaj proizvod zadovoljava standarde koji se očekuju od proizvoda koje na tržište izlazi sa tim imenom.

Prema riječima profesora Veladžića, analiza je obavljena u insitutu "Emona" iz Ljubljane koji je ovlašten za ova istraživanja, a nekoliko njihovih zaposlenika je išlo i na edukaciju kako bi to znanje mogli primjeniti u zemlji. "Kako bi sve to profunkcioniralo moramo još osigurati sredstva za opremu u laboratoriju kako bi se ovakva istraživanja mogla raditi i kod nas. Za to je potrebno negdje oko 100 000 KM", kaže Veladžić za eKapiju.

Očekuje se također da će pokretanje ovakve proizvodnje potaknuti proizvodnju lana na ovom području. "Trenutno imamo samo jednog uzgajivača lana u Bosanskom Petrovcu, ali već sada počinje rasti interes stanovništva za njegovu proizvodnju, kako zbog njegove visoke cijene tako i koristi kada je u pitanju ishrana", navodi naš sugovornk.

Ističe da lan sve više postaje pesrspektivna kultura. Prije svega jer prinos po hektaru iznosi oko dvije tone što je jako dobro budući da radi o žitarici visoke cijene.

I Fakultet trenutno radi eksperimente koji će pokazati koje su mjere potrebne za jednu suvremenu tehnologiju uzgoja lana. "Izvršili smo postavljanje ogleda sa različitim gnjojivom koje će pokazati koje daje najbolje rezultate kada su u pitanju prinos i kvaliteta", priča nam profesor.

Alma Hasanović, savjetnica u Ministarstvu civilnih poslova Bosne i Hercegovine, koje je uključeno u realizaciju čitave ove ideje koja se odvija kroz projekt Triple Helix, smatra da bi pokretanje laboratorije u sklopu Biotehničkog fakulteta u Bihaću pojeftinilo proizvod i učinilo ga konkurentnim. Iako je evidentno da će on biti malo skuplji nego obična jaja, istraživanja tržišta u BiH i Hrvatskoj, kaže ona, pokazala su da su potrošači spremni platiti više za jaje koje je zdravije od običnog jajeta.

Osim ovoga brojne mogućnosti koje se pružaju kroz ovaj projekt jer se tu otvara mogućnost veće proizvodnje lana, što bi omogućilo razvoj tekstilne industrije, a tu je i mogućnost korištenja za prehranu stoke. Osim navedenog, razmatra se i mogućnost proizvodnje piletine obogaćene omega - 3 sastojcima.

Dust
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 2 times
Status: Offline

Re: Realizacija inovacije: Počela proizvodnja zdravih jaja u

Post by Dust » 12 Jul 2012, 21:24

Ljudi, ja sam razmisljala da otvorim farmu pilica i/ili jaja povratkom u Bosnu (ako Bog da) :hihi .. ozbiljno.

Ovo sa Omega 3 jajima je jako pametno, samo da ne budu skuplja sesnaest puta od "obicnih"..
Gledam te nekim drugim ocima
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora

Mister No
The Good, the Bad and the Ugly
Has thanked: 8777 times
Been thanked: 5532 times

Post by Mister No » 12 Jul 2012, 21:36

Dust wrote:Ljudi, ja sam razmisljala da otvorim farmu pilica i/ili jaja povratkom u Bosnu (ako Bog da) :hihi .. ozbiljno.

Ovo sa Omega 3 jajima je jako pametno, samo da ne budu skuplja sesnaest puta od "obicnih"..
Kad bi Omega 3 bila u janjetini...e al bi se zdravo zivjelo :valja
The Dark Side Of The Forum...

Dust
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Dust » 12 Jul 2012, 21:40

ma smislicemo i to bem mu misha :D.

Mister No

Post by Mister No » 12 Jul 2012, 21:43

I u alkuhol gledaj da ubacis... Destilovano voce + Omega 3 = Kud ces zdravije :cvijece

Dust
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Dust » 12 Jul 2012, 21:44

Reko hodza.. NO :zubi

Mister No

Post by Mister No » 12 Jul 2012, 21:47

Dust wrote:Reko hodza.. NO :zubi
A da pitamo maticara? :oo

Dust
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Dust » 12 Jul 2012, 21:55

:noga

Mister No

Post by Mister No » 12 Jul 2012, 22:03

Cekaj bona..cekaj da ti kazem :obrve

komsija
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Re: O čemu trenutno razmišljate?

Post by komsija » 17 Jul 2012, 21:01

O nasim talentovanim bosancima i bosankama

Prvi slučaj u istoriji Ekonomskog fakulteta Tuzla: Melika ima 41 desetku u indeksu
Preda mnom je sada veći izazov, a to je traženje posla, kazala nam je Sulejmanović

Mlada Tuzlanka Melika Sulejmanović (22) nedavno je u Tuzli u roku završila Ekonomski fakultet. Ništa neobično, ali Melikina diploma protkana je 41 desetkom u indeksu. U toku svog četverogodišnjeg studija samo je jednom dobila ocjenu devet koju je poništila i, naravno, na ponovljenom ispitu dobila najvišu ocjenu.

Uspjeh Tuzlanke dodatno je veći jer je ona prva studentica nakon rata, a vjerovatno i ranije kojoj je na Ekonomskom fakultetu prosjek studija bio čista desetka.

- Upravo sam se prijavila na biro za zapošljavanje jer sam diplomirala prije desetak dana. Ne mogu reći da nije bilo teško, ali sam imala vremena za druženje i izlaske. Znala sam ga rasporediti. Preda mnom je sada veći izazov, a to je traženje posla - kazala nam je Sulejmanović.

Ponuda, kako kaže, za posao još nije imala, a želja joj je da ostane raditi na Ekonomskom fakultetu. Podršku joj pruža profesor Sead Omerhodžić, koji joj je bio i mentor na diplomskom ispitu o temi "Politika isplate dividendi".

Ostaje u BiH

O školovanju u inozemstvu Melika ne razmišlja. Dokazivati se želi u svojoj zemlji, a sudeći po dosadašnjim rezultatima, njena naučna karijera i dodatno usavršavanje neće biti problem.

- Nemam namjeru otići iz BiH. Očekujem da će u budućnosti u ovoj zemlji biti sve više prilika za mlade da dobiju zaposlenje. Nadam se da neću dugo ostati na birou - kazala je Sulejmanović.

Izvor: Dnevniavaz
Last edited by adacta on 19 Jul 2012, 00:39, edited 1 time in total.
Reason: premjesten post
Kada ljudi odu od tebe, pusti ih neka idu.Tvoja sudbina nikada nije vezana za nekoga ko te napusti. To ne znači da je ta osoba loša, nego da je njena uloga u tvom životu završena."
I, obratno!

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

VISOKO: "KTK" pokrenuo proizvodnju

Post by Krokodil Behko » 24 Jul 2012, 17:47

U Visokom prave 60.000 uniformi za poljsku vojsku

Image

Premijer Fikret Plevljak je posjetio Konfekciju “KTK” Visoko u kojoj je, prije dvije sedmice, a nakon 18 mjeseci pauziranja, počela proizvodnja. U društvu direktora Senada Bilalovića i Dalibora Tomičića, obišao je proizvodnu halu, u kojoj se odvija šivanje vojnih hlača za poljsku vojsku, i razgovarao sa uposlenicima “KTK”, saopćeno je iz press službe Vlade ZDK.

Poslovni angažman za Poljsku, kapaciteta 60.000 uniformi, Konfekcija “KTK” je dobila kao jedan od pet kooperanata tešanjske firme “Koteks”, koja je prošla na međunarodnom tenderu. Za sada je angažirano 60 radnika sa dnevnom normom 150 uniformi.

“Uspjeli smo prilagoditi mašine za tekstil, jer smo dosada raditi samo kožu. Posao šivanja hlača, a kasnije i bluza za poljsku vojsku za nas znači četiri mjeseca sigurnog angažmana. Ako naručilac bude zadovoljan produžit ćemo ugovor, a potom ostvariti predispozicije za posao šivanja i zimskih uniformi”, kazao je Dalibor Tomičić, direktor Konfekcije “KTK”.

U poslijeratnom periodu u Konfekciji “KTK” su realizirani poslovi šivanja motorističke opreme za sportske brendove “Dainese” i “Spidi” i kožnih jakni za policiju istočne Njemačke. Naročito pažnju premijera Plevljaka izazvale su kožne jakne koje su šivane u “KTK” za policiju Zeničko- dobojskog kantona.

Dust
Inventar foruma
Inventar foruma

Re: VISOKO: "KTK" pokrenuo proizvodnju

Post by Dust » 24 Jul 2012, 17:54

:ok... za svaku pohvalu!

Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma
Been thanked: 1 time

Post by Konsultant » 24 Jul 2012, 18:03

extra, samo jos ispostujte dogovoreno, kvalitet, rokove...

Heidi
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 6 times

Post by Heidi » 24 Jul 2012, 18:04

odlicno.
nego, sta to poljaci spremaju :hm :puca
Be mindful of your self-talk. It's a conversation with the universe.

String
Legenda foruma
Legenda foruma
Has thanked: 1 time
Been thanked: 26 times

Post by String » 24 Jul 2012, 18:47

Drago mi je za ljude koji rade tamo.
Sto se kvaliteta tice... :hm
Za Koteks znam da su uzasni i da pojma nemaju. :cudi
Image

Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Konsultant » 24 Jul 2012, 21:20

Heidi wrote:odlicno.
nego, sta to poljaci spremaju :hm :puca
povazdan toga treba,a more bit bidne jope tekma protiv rusa :puca

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

VELIKA NARUDŽBA iz SAD-a za VISPAKOV novi proizvod!

Post by Krokodil Behko » 26 Aug 2012, 20:40

Američki gurmani odlučili da otkriju TAJNU bosanske kuhinje!!!

Image

Dva mjeseca nakon što je bosanskohercegovačka industrija "Vispak" plasirala na tržište 10 novih proizvoda pod brandom Tajna, uslijedila je prva velika narudžba iz Sjedinjenih Američkih Država. Ovih dana će na američko tržište, drugo po veličini i jedno od najzahtijevnijih u svijetu, biti isporučen prvi kontingent od 22.500 Tajni za svih 10 jela

‘Tajna’ obuhvata jednostavno i brzo miks rješenje za bosanski lonac, sitni ćevab, šarenu dolmu, burek, ćevape i pljeskavice, punjene paprika, ćufte, grah i variva, punjene paprike i špagete.

Riječ je o začinima, brandu iz programa ‘Bosanske kuhinje’ koji kvalitetom i ukusom odgovara neponovljivosti i raznovrsnosti ukusa tradicionalnih bosanskih jela. Uz ‘Tajnu’ za bosanska jela, zastupljene su i mješavine za nekoliko univerzalnih jela sa ovih prostora.

Američki kupci tako će po prvi put isprobati jela bosanske kuhinje po originalnim recepturama.

Image

Ponukani bogatim nasljeđem bosanske kuhinje, koja je spoj istočnih i zapadnih kulinarskih vještina, kontinentalnog i mediteranskog gastronomskog nasljeđa, te spoja tradicionalnog i modernog, Vispak je ovaj put otišao korak dalje i za neka od najpopularnijih jela domaće kuhinje, po prvi put osmislio i proizveo mješavinu za njihovo brzo i jednostavno spravljanje.
‘Tajna’ je nastavak Vispakovih ulaganja u inovacije kada je riječ o bosanskoj kuhinji, sa namjerom da uz pravu bosansku kafu, trajno doda još i kompetentnost za jednu od najljepših i najukusnijih kuhinja na svijetu, bosansku kuhinju.

“Imamo velike planove. S ponosom ćemo Evropi i svijetu predstaviti bogato nasljeđe bosanske kuhinje. A, prve reakcije koje dobijamo su razlog za optimizam”, pojašnjava Rusmir Hrvić, direktor Vispaka. Ovih dana vode se intenzivni pregovori sa distributerima širom Evrope i Australije o prvim isporukama ‘Tajne’ i u ove zemlje. Krajem 2011. godine, tržište hrane u SAD-u doseglo je vrijednost od 650 milijardi eura, i odmah je iza kineskog tržišta, podaci su studije britanske konsultantske firme IGD.

String
Legenda foruma
Legenda foruma
Has thanked: 1 time
Been thanked: 26 times

Re: VELIKA NARUDŽBA iz SAD-a za VISPAKOV novi proizvod!

Post by String » 26 Aug 2012, 21:08

Znam ja sta je ovo...ovo je KOS proturio proizvod...vidite da pise "TA JNA"?
Svuda ih ima...
Image

Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Konsultant » 26 Aug 2012, 21:09

Hajmo sada samo nastaviti jednu po jednu fabriku dirzati bez politickih gluparija.

Dust
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Dust » 26 Aug 2012, 23:06

:ok

Fant je sa slicnim prozivodima vec uveliko zastupljen. Jedva cekam da isprobam i ovo.

Post Reply

Return to “BiH”