Reforma obrazovanja

Pozorište, slikarstvo, škola, fakultet, istraživanja, izumi.

Moderator: Krokodil Behko

drugrankovic
Inventar foruma
Inventar foruma
Status: Offline

Re: Sarajevo: Ukida se deveti razred

Post by drugrankovic » 29 Jun 2015, 22:01

pa možda i nije opširnije, jer činjenica je da prosveta u regionu je davala i daje visoko cjenjeni kadar u inostranstvu... koje svi traže...

lično mislim da je osam razreda dovoljno, jer klinci od prvog razreda imaju engleski, u trecem vec pishu na engleskom... matematikom i svačim idu unaprijed mnogo, pa klinci već sa 4-5 goodina razbijaju mobilne, tablete, igrice, kompjutere...

no nije gradivo preopširno, ali ne treba ni pretjerivati jer smo po toe daleko ispred ostalih... žalosno je ono što ni jedna naša država to ne koristi već drugi u svjetu...
"Ja, koji sam sve prisluškivao, od skupštine do spavaće sobe, zadnji sam saznao šta mi se sprema.”

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 40 times

Post by Bla » 29 Jun 2015, 22:19

Pa po nekoj mojoj logici, barem ti lokalnogeografski i istorijski predmeti su značajno izgubili na gradivu, s obzirom da su današnje države u prosjeku 6 puta manje, pa se manje toga i uči. Ali ovo lupetam jer stvarno nisam listo udžbenike. Jesam nekad podavno, i što reče vila, bili su i meni zbunjujući, tipa viši razredi osnovne škole su imali nekakve slikovnice od udžbenika u kojima je nabacano nekakvih anterfilea i kvazicrteža i ostalih zbunjujućih stvari, teksta pisanog različitim fontovima. Nekako su mi djelovali u najmanju ruku neozbiljno.
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:

drugrankovic
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by drugrankovic » 29 Jun 2015, 22:30

istorija dozviljava na zalost i u svjetu revizije koje su van pameti al ajde...

geografija na domacem nivou je manja jer su i drzave manje a svjetski deo, vidjeh poneshto... u pravu si tu se nekako osiromashilo... ne bih reko da su ishta ispred nas no shto smo mi bili...

ali zato matematika, strani jezik, hemija fizika, pa ono shto je meni bio sajnt fikshn informatika... potom u srednjoj, narocito gimnaziji vishe ove suve materije ili pravno socijal drustveni aspekt...

i sve to idu mnogo brzhe i prije pa im kasnije ostaje vishe godina za uchenje novog i vishe...

tu je taj progres, ono shto se nama davalo u osmom oni biflaju u petom ko od shale...
"Ja, koji sam sve prisluškivao, od skupštine do spavaće sobe, zadnji sam saznao šta mi se sprema.”

drugrankovic
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by drugrankovic » 29 Jun 2015, 22:34

mislim da biba mozhe dobro da ukazhe na razliku uchenja u malim razredima nekada kada je ona bila djak, i sada...

evo ja kad neke klince slusham u trecem razredu kako prichaju o tome kako nastaje lupam primera radi proces ispareavanja pa povratak u gasovito stanje i tecno, pa sta je gravitacija, ili ovo i ono, pomislim ebli sve svoje reko bi ne zna dje je shupalj...

Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma
Been thanked: 1 time

Post by Konsultant » 29 Jun 2015, 23:11

vila wrote: po meni su najveći problem udžbenici...nejasni,prepuni nebitnih podataka,zbunjujući...meni osobno katastrofalni
ne znam uopće kako da ti objasnim
isti je slucaj za sve grane. ako klemponja nije u stanju sastaviti razumljivu knjigu tj. zadatke onda ne treba ni primati platu. stvarno bi se u najvise 2 eto i 3 iteracije mogla napisati sasvim prihvatljiva knjiga.

sto se tice pamcenja, najlakse je vizuelno plus malo texta. ranko rajovic dosta hvali NTC nacin. nacete na youtubu dosta o tome.

Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Konsultant » 29 Jun 2015, 23:36

[ytube][/ytube]

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9734 times
Been thanked: 11470 times

Post by Krokodil Behko » 29 Jun 2015, 23:49

Bla wrote:Pa po nekoj mojoj logici, barem ti lokalnogeografski i istorijski predmeti su značajno izgubili na gradivu, s obzirom da su današnje države u prosjeku 6 puta manje, pa se manje toga i uči
Ne zaboravi da je to tzv "nacionalna grupa predmeta", pa tako da ne vjerujem da bi oni tu oko istorije i geografije, nešto smanjivali, a možda su i proširili :D.

Eh, pošto se radnja dešava u SA, tu bi možda i moglo biti smanjenja u tim oblastima.

Znači, nije sve do vremena, u smislu prostora unutar školske godine, nego je tu kao i obično, bar jednim dijelom upetljano sve ovo oko nacija i sl. Eh da, ima i vjeronauka :ideja

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Uskoro rasa waldorfskih Bosanaca

Post by Krokodil Behko » 09 May 2016, 19:14

Image
Waldorfska pedagogija, odnosno univerzalno obrazovanje po kojem je dijete centar svijeta, bez obzira na religijske i etičke razlike, bio je povod današnjeg sastanka ministra za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvira Kazazovića sa waldorfskim profesorom i suosnivačem fakulteta u Oslu “Rudolf Steiner University College” Davidom Brierleyem.

- Vrlo je važno pedagozima, odgajateljima, učiteljima i roditeljima približiti načine na koji djeci možemo omogućiti da postanu ono za šta su rođeni i odrastu u sretne i zdrave ličnosti - istakao je ovom prilikom profesor Brierley.

Naveo je kako waldorfska pedagogija ima sasvim drugačije stavove od klasične pedagogije čije se metode uglavnom primjenjuju u državnim bosanskohercegovačkim vrtićima i školama.

Glavni cilj ove pedagoške metode je težnja za usklađivanjem djetetovog „duhovnog i zemaljskog dijela“, kroz mnogo veću slobodu u odgoju.

Tokom današnjeg sastanka je najavljeno da će se u narednom periodu krenuti sa izradom waldorfske strategije kojom će se težiti uvođenju ove pedagogije za početak u osnovne škole na području Kantona Sarajevo.

Ministar Kazazović je naglasio da će promjene doprinijeti boljem i kvalitetnijem obrazovanju naših učenika.

Prvu waldorfsku školu osnovao je Rudolf Steiner 1919. godine u Stuttgartu, a i danas se nastavni planovi i programi odvijaju po njegovim uputama.

Zahtijevao je i posebno oblikovanje prostora u kojem borave djeca i učenici, po kojima su zidovi waldorfskog vrtića u boji breskvinog cvijeta, saopćeno je iz Pres- službe KS.

(FENA)

Eyla
Sitna buranija
Sitna buranija

Re: Uskoro rasa waldorfskih Bosanaca

Post by Eyla » 11 May 2016, 13:59

Hajd' da vidimo i to čudo, al' daj Bože :roll

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 11 May 2016, 14:02

Ima ovdje to godinama....nije primjećena nikakva uber rasa učenika.....džaba kad onda idu u običnu srednju i "stope" se u tri dana sa ostalima :oo

sve nešto napola :rol
Habibti, ya nour el - ain... :srce

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14517 times
Been thanked: 10029 times

Post by Julia-Klara » 11 May 2016, 20:38

tesko da ce neko pustiti svoje dijete da ide u "hippi" skolu, da ne pravi razliku medju ljudima na nacin na koji se to radi na Balkanu
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Biba » 11 May 2016, 20:47

Mogu sto reformi predlagati ali ako se ne mijenja ppan i program sve to nema puno smisla..najvise je do ucitelja ipak..netko ttazi od djece bubanje cinjenica a netko da uce razmisljati..djecu odgaja ucitelj a ne reforme..
Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim. :pusi

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 11 May 2016, 20:56

Biba wrote:Mogu sto reformi predlagati ali ako se ne mijenja ppan i program sve to nema puno smisla..najvise je do ucitelja ipak..netko ttazi od djece bubanje cinjenica a netko da uce razmisljati..djecu odgaja ucitelj a ne reforme..
I ja to mislim :ok

Bio sam sudionik tih nekih debata pro et contra sa ostalim roditeljima, jer tu ima i waldorfski vrtić već i cijeli taj sistem.....ali....
Prema kazivanju onih koji su se kasnije uključili u to, sve je nekako napola i nedorečeno provedeno....
Nisu to samo sistemi i filozofija pedagogije tu ide i posebna ishrana,oprema, prostori.....cijeli jedan sklop koji povlači golem financijski zalogaj....

I kad se sve posloži- na kraju opet stoji onaj učitelj, koji će dijete usmjeriti razmišljanju, toleranciji i tako dalje.... sami sistem i program, bez najvažnije karike a to je učitelj- neće dati ništa.
Ovdje su i neke osnovne klasične škole već dosta toga preuzele iz njihovog sistema....
(prvi razred je npr pola učionice za igranje, pola učionica....i dosta je veći prostor od klasične učionice)
Habibti, ya nour el - ain... :srce

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

UNSA: Od danas sve predbolonjske diplome su magistarske

Post by Krokodil Behko » 03 Jun 2016, 19:29

Image
Studenti koji su završili stručni akademski studij koji je trajao četiri ili pet godina, ovisno o fakultetu, a koji su pohađali prije bolonjskog procesa imaju diplome koje će od sada biti ekvivalent master studijama Drugog ciklusa studija po bolonjskom procesu.

Odluka je donesena na inicijativu ministra za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvira Kazazovića, a Senat Univerziteta u Sarajevu je usvojio pomenuti zaključak.

Većina članova Senata podržala su ovaj prijedlog smatrajući da će to doprinijeti kvalitetnijem procesu obrazovanja.

"Vlada KS nije željela donijeti odluku bez saglasnosti struke. Danas je Senat Univerziteta podržao inicijativu da četverogodišnji predbolonjski studij bude ekvivalent drugom ciklusu Bolonjskog studija", rekao je ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović.

On je kazao da danas postoji studij u trajanju "3+2" i "4+1".

"Smatramo da kompetencije nastavnika sa tri godine nisu dovoljne, naročito u pedagoškoj grupi predmeta i zato smo pokrenuli ovu inicijativu. To su uradile sve susjedne zemlje i većina zemalja Evropske unije."

Kazazović je istakao da se Kanton Sarajevo ovom odlukom nametnuo kao lider u reformama, te da u ovoj odluci nema ništa štetno.

"Sve je pozitivno. Vlada je demokratski pitala struku, imali smo sastanak gdje smo dobili saglasnost."

Na pitanje da li će doći do neke promjene u statusu magistara nauka, koji su to zvanje stekli prije Bolonjskog procesa, ministar je odgovorio:

"Magistar nauka je naučno zvanje, a mi smo se ovdje bazirali na stručno zvanje. Magistri nauka imaju benefite pri upisu na doktorski studij."

Dodao je da je inicijativa pokrenuta zbog onih koji su sada primljeni na neodređeno u školama.

"Na ovaj način mi im omogućavamo da s tim ekvivalentom stručnog znanja ne moraju završavati dodatno školovanje. Dižemo ljestvicu kvaliteta edukacije prosvjetnih radnika, jer čak 70 posto onih koji već rade imaju završen četverogodišnji fakultet. Kad bi ih uslovili na dodatno obrazovanje, napravili bi haos", rekao je ministar za N1.

Naglasio je da će svi oni koji imaju završen prvi ciklus studiju u trajanju od tri godine morati na dodatnu edukaciju.

"Od 2018/19 godine niko sa završenim prvim ciklusom studija (tri godine, op.a.) se neće moći prijaviti na javni konkurs u školi i sličnoj ustanovi", rekao je Kazazović i dodao da će se raditi na uvođenju studija u trajanju "5+0" na određenim visokoškolskim ustanovama.

(slobodna.bosna)

Mirelam
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 35 times
Been thanked: 345 times

Re: UNSA: Od danas sve predbolonjske diplome su magistarske

Post by Mirelam » 03 Jun 2016, 21:16

Nesto mi pada na pamet, ali ne bih duse grijesio. Da ovo nije radi ekipe koja je zavrsila po starom sistemu ( a vecinom su oni u javnim sluzbama mislim) i sada bodovanje i ti folovi k'o u vrijeme Juge?

Hannibal
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 6850 times
Been thanked: 2191 times

Post by Hannibal » 03 Jun 2016, 21:41

Jesu neke ljude zajebali ovim cc
🐽

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:

Post by Bla » 03 Jun 2016, 21:58

Mirelam wrote:Nesto mi pada na pamet, ali ne bih duse grijesio. Da ovo nije radi ekipe koja je zavrsila po starom sistemu ( a vecinom su oni u javnim sluzbama mislim) i sada bodovanje i ti folovi k'o u vrijeme Juge?
Znam jednog tipa koji je završio energetiku u onom vaktu, pa prije nekoliko godina otišao u Švedsku, i kada je tamo radio nostrifikaciju diplome, takođe su mu priznali masters. I nije na lijepe oči, nego na osnovu gradiva koje je obrađivano u tih skoro 5 godina. :cudi
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:

Mirelam
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 35 times
Been thanked: 345 times

Post by Mirelam » 03 Jun 2016, 22:09

Bla wrote:
Mirelam wrote:Nesto mi pada na pamet, ali ne bih duse grijesio. Da ovo nije radi ekipe koja je zavrsila po starom sistemu ( a vecinom su oni u javnim sluzbama mislim) i sada bodovanje i ti folovi k'o u vrijeme Juge?
Znam jednog tipa koji je završio energetiku u onom vaktu, pa prije nekoliko godina otišao u Švedsku, i kada je tamo radio nostrifikaciju diplome, takođe su mu priznali masters. I nije na lijepe oči, nego na osnovu gradiva koje je obrađivano u tih skoro 5 godina. :cudi
Ne znam jesam li bio jasan. Na zapadu nema sistematizacije radnih mjesta i bodovanja na osnovu zavrsene skole, dogovaras platu. Dok kod nas u javnom sektoru za vrijeme stare Juge je bilo bodovanje na osnovu zavrsene skole i na osnovu toga je isla plata, naravno i na osnovu radnog mjesta i odgovornosti. Ispravi me ako grijesim.

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:

Post by Bla » 03 Jun 2016, 22:22

Jesi i jasno mi je šta kažeš, al' samo kažem da gradivo nekih faksova prevazilazi današnje masters studije.
Ali je i to bio neki vid diskriminacije po principu, od danas ćete se truditi znatno manje za jednak status.

Ne znam kako je u zapadnom javnom sektoru što se tiče određivanja plata.

Venera
Seksologinja
Seksologinja
Has thanked: 1306 times
Been thanked: 717 times

Post by Venera » 03 Jun 2016, 22:45

Bla wrote:Jesi i jasno mi je šta kažeš, al' samo kažem da gradivo nekih faksova prevazilazi današnje masters studije.
Ali je i to bio neki vid diskriminacije po principu, od danas ćete se truditi znatno manje za jednak status.

Ne znam kako je u zapadnom javnom sektoru što se tiče određivanja plata.
komentar na podebljani dio: U EU kao i u SAD,postoji racuananje kredita svakog predmeta,a predmeti imau razlicit broj kredita ,a krediti/poeni su unapred postavljeni na tabelama. Jedan od kriterija postavljanja kredita je gradivo obuhvaceno tokom semstra,kao i njegova primjena ( ovisi od programa) . Danas Amerkianci jos uvijek imaju svoje agencije za izracunavanje kredita,ako sto i drzave unutar Bolonjske Deklaracije izracunavaju kredite pred-Bolonjskih diploma.kazu da je jedna od razloga instlairanja Boonje unutar EU i Europe,da sa omogu lakse obrazovanje i potraga posla ,sto je logicno. Kvalitet obrzaovanja se vjerovatno drugacije mjeri,ali imma utisak da je isti proces jos uvijek u procesu samo-razumjevanja analize kvlaiteta obrazovanja unutar EU drzava i njihove Bolonjske Delaraccije. Mislim da su studiji vise usmjereni,to je,vjerovatno kljucna razlika. Zato postoje stari magisteriji u naukama i novi magisteriji u strukama.

Moj je u naukama,eh da meni hoce neko reci da sma sutra dokotor nauka,a da ne moram opet ici u skolu. :ha
Skin: "nemoj ljubinka, ja sam vec ispala iz aviona"
Fuddo: "Jadni spermatozoidi,pa sto ih ubijate?"

Post Reply

Return to “Kultura, umjetnost, edukacija, nauka”