Naravno neće biti komentara.
Interesantnije je kad se dvoje kresnu ispred knjižnice

Moderator: Krokodil Behko
Žena ne ide pod uslugeMelek wrote:Zenu i auto ne dijelim ni sa kim. Mozda tudje zene ali svoju ne
Pa normalno da neće biti komentara, mada se svijet oko nas sve više i više globalizira.storm wrote:Ovo ide tragom ubera... Princip dijeljenja... Sharing... Od vozila, smještaja... Svih usluga... Nova ekonomija.
Naravno neće biti komentara.
Interesantnije je kad se dvoje kresnu ispred knjižnice
Bit će vremenom. Evo kratak citat, o odnosu snaga u Japanu.Zagorka wrote:Kod nas nesto slabo ima tih punionica,vjerujem da ce ih uskoro biti vise. Ne znam bas za ovo dijeljenje.......kako to misle:vecinu vremena auto provede na parkingu...........valjda ovisi ciji auto.....vidjecemo kako ce se to pokazati
Mislim da se ovo u Japanu uglavnom odnosi na automobile čija je namjena gradska/prigradska vožnja, pa su sabrali da jedno punjenje baterije može podmiriti sve te relacije tokom dana.Japan ponovo ide ispred ostatka svijeta. Prema podacima Nissan Motor korporacije, Japan danas ima više mjesta na kojima možete napuniti svoj električni automobil nego benzinskih pumpi.
storm wrote:Ja zamišljam car points diljem grada... Mnoštvo parkiranih autića koje ćeš otključati i pokrenuti sa karticom ili čak smartphone koristiti...
Skinuti će ti s računa i ostaviš auto ispred doma.
Netko drugi ga pokupi a ti stalno na aplikaciji pratiš gdje je najbliže vozilo.
Ukoliko si investirao i sam kupio vozilo i ubacio u sistem... I zaradjuješ... Ako ne samo plaćaš i furaš..
Potrebno bi bilo i neki servis organizirati, da se ne gomilaju vozila recimo na jednom kraju grada.. Studenti za džabnu ili subvencionirani prijevoz to prebacuju...
Rocke... Bacamo se na aplikaciju
Sto se tice Japana,nisam iznenadjena.Krokodil Behko wrote:Bit će vremenom. Evo kratak citat, o odnosu snaga u Japanu.Zagorka wrote:Kod nas nesto slabo ima tih punionica,vjerujem da ce ih uskoro biti vise. Ne znam bas za ovo dijeljenje.......kako to misle:vecinu vremena auto provede na parkingu...........valjda ovisi ciji auto.....vidjecemo kako ce se to pokazati
Mislim da se ovo u Japanu uglavnom odnosi na automobile čija je namjena gradska/prigradska vožnja, pa su sabrali da jedno punjenje baterije može podmiriti sve te relacije tokom dana.Japan ponovo ide ispred ostatka svijeta. Prema podacima Nissan Motor korporacije, Japan danas ima više mjesta na kojima možete napuniti svoj električni automobil nego benzinskih pumpi.
Vjerovatno bi se i dijeljenje automobila, odnosilo prvenstveno na automobile za tu upotrebu. Primjera radi, ipak 90% automobila u BiH, danas nije bilo na nekim otvorenim putevima. Većina automobila se koristi do posla-do trgovine/čaršije-kući.
Čak mislim da je ovo dijeljenje automobila, samo uvertira za ono što bi moglo da uslijedi poslije, a bilo bi kao kad iznajmljuješ karting u luna parku, platiš neku kintu, eventualno ubaciš žeton i piči.
Rent a car, neće postojati, jer neće imati nikakav smisao. Ide se na to da se vlasništvo nad automobilom banalizira, a potom će polako nestajati.
Ukoliko ti se ovo čini nevjerovatnim, jer ljudi vole svoje automobile, prisjeti se facebooka i njegovog članstva koje je prodalo ispod svake cijene, svaki vid svoje privatnosti, sve zbog pozornosti i lajkova.
Popularizacija ovog novog sistema, vjerovatno neće biti mnogo teška, jer će je podržati upravo facebook, a zajedno s njim i Google, Apple, Microsoft.. itd..
To bi u potpunosti bilo u skladu s njihovom filozofijom i izmislili bi razne gluposti zbog kojih će svi ljudi poželiti da voze takva kola, ili bar većina njih.
Pa ebo ga miš, kad trče za nekakvim pokemonima i lome noge, moš mislit šta bi bili u stanju da urade autima i koliko bi pokemona mogli pofatati?
U svom drugom postu, naveo sam nekoliko mana tog posjedovanja automobila, a vjerujem da će vremenom, njihov broj rasti. To bi se pogotovo odnosilo na veće gradove, gdje ljudi ionako kubure s parkinzima i kradljivcima auta i auto-opreme.Zagorka wrote: Sto ne znaci da ne mislim da ce projekat,ukoliko zazivi,imati niz prednosti. Ali bi mogao i zapinjati u startu.
Pretpostavljam da prethodno mora ubaciti bankovnu, negdje u neki hepek.Zagorka wrote:![]()
A ako neko uzme nekoj djevi nevinost pa lagano išeta
Otkud ti ta cijena?Pasaga wrote:Ovde se vec kalkulise sa nekim cjenama.
Tako da jedan manji autic na el. pogon bi kostao izmedju 60-70.000 tauzenki €.
Dali ce prosjecan covjek,radnik,dostignuti tu kupovnu moc .....
storm wrote:Ma postoji vec sasvim solidna tehnologija akumuliranja el energije, sa radijusom 400-500km, cak je jedan hr poduzetnik sklopio odlicno vozilo...
O Tesla motors da ne pričamo... A to je za svakodnevnu upotrebu cist ok...
Users browsing this forum: No registered users and 3 guests