Zakon o radu.. papir i praksa

Zapošljavanje, stanje ekonomije u BiH i svijetu, recesija.

Moderator: Krokodil Behko

Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Status: Offline

Re: Tražili bolje uvjete rada, a dobili otkaz

Post by Lebowski » 06 Sep 2014, 23:44

Trebali bi uvesti sankcije Austriji radi ovoga al ko što gledam proće neopaženo. :kafa

Sad.. ne mora značiti da je ovo do Austrijanaca i njihove politike. Mislim da je više do naših gazdi, domaćih.

Imam iskustvo sa jednom stranom firmom, slovenskom...veze oni nemaju sa ovim što se radi u njihovoj filijali ovamo. Možda i imaju ponešto al veću bi krivicu stavio na ljude ovamo.
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima

USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456

Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9157 times
Been thanked: 10872 times
Status: Online

Sigurnost radnika većinu poslodavaca ne zanima

Post by Krokodil Behko » 07 Dec 2014, 13:07

Image

Mašine na radnim mjestima radnicima čupaju noge, ruke, mnogi ginu na radnom mjestu, ali niko ni prstom da mrdne u ovoj državi i da pojača mjere zaštite. Ništa nije učinjeno da se, od završetka agresije do danas, donese novi zakon o zaštiti na radu, jer je još na snazi onaj iz SFRJ, čije su kazne u jugoslavenskim dinarima.

Prema statistikama Inspektorata RS, u ovom entitetu za posljednjih devet mjeseci poginulo je 11 radnika, a 41 je povrijeđen. Kažu da je uzrok smrtnih povreda u najviše slučajeva nepoduzimanje mjera zaštite na radu. U Federaciji BiH samo u posljednja tri mjeseca živote su izgubila tri radnika.

Nema dozvole

- Kamo sreće da se poslodavci pridržavaju i zakona iz bivše Jugoslavije. Kod nas, što se tiče dizalica i viljuškara, nijedna mašina nema upotrebnu dozvolu. Izvjesno vrijeme, dok mi je poslodavac "Stanić" dozvoljavao da radim, rekao sam da se mora uraditi tehnički pregled viljuškara i dizalica, to je kao registracija. Nadležni su u mene gledali kao u ludog čovjeka - priča nam Senad Smajić, predsjednik Sindikata radnika "Feroelektra".

Image

Kaže da je s dolaskom "Stanića" ukinuto i osiguranje radnika, što naziva katastrofom i općim primitivizmom.

Predsjednik Sindikata grafičara BiH Amer Toskić naglašava da se ovdje uopće ne posvećuje pažnja zaštiti na radu.

Život sve jeftiniji

- Život radnika sve je jeftiniji. Imali smo situaciju da je mašina izvalila ruku iz ramena radniku. Ili da čovjek padne sa skele, a pri tome nema zaštitni šljem. Prema međunarodnim standardima, oni koji rade na skeli trebali bi biti vezani za nju sigurnosnim užetom ili kanapom. Ovdje toga nema, ali zato imamo opasne mašine koje nemaju sigurnosne fotoćelije da se zaustave u slučaju da uhvate neki dio tijela - kaže nam Toskić.

Crne statistike

U Mostaru je 31. oktobra poginuo radnik firme "Amitea" R. Č. dok je radio na rotacionom nožu, rezaču asfalta. Na gradilištu autoputa Vlakovo - Tarčin, u mjestu Mokrine, 6. oktobra poginuo je radnik. Udario ga je kamion s dizalicom. U krugu fabrike "Arcelor Mittal" u Zenici 23. septembra poginuo je uposlenik firme koja je bila angažirana na čišćenju silosa uglja u pogonu Koksara.

Elfudin
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Re: Sigurnost radnika većinu poslodavaca ne zanima

Post by Elfudin » 08 Dec 2014, 22:17

Ne vjerujem da ce se u skorijoj buducnosti ista na bolje primjenit cak ni sindikati ne stite radnike, ni djelimicno.. :(
Horde Zla 1987

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 08 Dec 2014, 22:44

Ta vijest je samo potvrda onog što ja svo vrijeme pišem.
Al neka, važno je da smo svoj na svome i da nema komunizma i automatski se sve lakše podnosi.
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

Post by storm » 08 Dec 2014, 22:55

mrki62 wrote:Ta vijest je samo potvrda onog što ja svo vrijeme pišem.
Al neka, važno je da smo svoj na svome i da nema komunizma i automatski se sve lakše podnosi.
Pričaš bedarije ....u toj državi ništa ne funkcionira kako treba, pa tako ni to, taj segment zaštite na radu ....
al ajmo opet do tite i jugoslavije :hihi
fino piše u članku eo na snazi je zakon iz sfrj, pa se ni njega nitko ne pridržava....a sigurno nije bio nešto loš :cudi

sve i da su donešeni najnoviji, najiscrpniji zakoni, nema ih tko provoditi jer institucije ne rade kako treba ...
Habibti, ya nour el - ain... :srce

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 08 Dec 2014, 23:16

storm wrote:
Pričaš bedarije ....u toj državi ništa ne funkcionira kako treba, pa tako ni to, taj segment zaštite na radu ....
fino piše u članku eo na snazi je zakon iz sfrj, pa se ni njega nitko ne pridržava....a sigurno nije bio nešto loš :cudi

sve i da su donešeni najnoviji, najiscrpniji zakoni, nema ih tko provoditi jer institucije ne rade kako treba ...
Pišem bedarije a ti si iz Celja a u celju imaš stručnjake za zaštitu na radu - KOVA na Teharskoj i ja tamo par puta bio i sve zato da meni pametuju na predavanju a da firma to plaća i nikom ništa.
Nije to samo u BiH već u čitavom prostoru bivše Yu - radnik nikakvog prava i sad ja pišem bedarije.
Mnoge stvari sam i bivšem glavnom inspektoru Slovenije u 4 oka rekao ( Borut Brezovar ) pa opet ništa al s obzirom da je on bio povezan i sa Hildom Tovšak a ti bi trebao znati šta je ona radila sa Bosanskim radnicima onda skontaš da ja ipak ne pišem bedarije.
De popravi me, ako griješim :pusi

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3851 times
Been thanked: 2896 times

Post by Pasaga » 09 Dec 2014, 08:21

Zapad nudi svu mogucu zastitu na radu.
Kad se nesto desi,izjede vuk magarca.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

tovar
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by tovar » 09 Dec 2014, 08:49

Pasaga wrote:Zapad nudi svu mogucu zastitu na radu.
Kad se nesto desi,izjede vuk magarca.
A di ćeš na me. Đe me nađe. Nemoj tako, prijatelju. Reče se ujo vuk magarca a ne izjeo. Oni mene samo ujeli pa ih ja opajprčio "zadnjim kružnim" (rito se ja). U mojih, skoro, devedeset kila bi godinama imali sudžuka, a košćurina za supu ne bi mogli ni posrkat. Ja se pridržavam svih mjera zaštite na radu. Imam potkove od prokroma. Kome god treba, oštancam ih na čelu, ... nako ... za sreću. Ali uvijek moram okrenuti svoje kopito, da nebi ispalo "U" na čelu. U srbiji se kaže "u principu" (po teroristi Gavrilu Principu), a u Hrvatskoj "u načelu" (u na čelu), i kad god nekom oštancam potkovu na čelu, ako bude okrenuta kontra, odmah mi viču da sam ustaša, i ne lažu, evo, ovaj moj gazda u gaćama, kako mi je u pubertetu usto, još mi nije pao. Živi ustaša. Ako netko ne vjeruje, samo nek se nastavi. (sa izuzetkom Pasage i još nekih, velecijenjenjih urednica, administratora, moderatora, voljenih forumaša i nadasve poštovanih gostiju ovog foruma)
O, sudbo kleta...
vrati mi vjeru...u ljude, u ljubav, u bolje sutra;
za uzvrat ja ću moliti Boga
da ti oprosti za sva moja tužna jutra...

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 09 Dec 2014, 09:17

mrki62 wrote:
storm wrote:

Pišem bedarije a ti si iz Celja a u celju imaš stručnjake za zaštitu na radu - KOVA na Teharskoj i ja tamo par puta bio i sve zato da meni pametuju na predavanju a da firma to plaća i nikom ništa.
Nije to samo u BiH već u čitavom prostoru bivše Yu - radnik nikakvog prava i sad ja pišem bedarije.
Mnoge stvari sam i bivšem glavnom inspektoru Slovenije u 4 oka rekao ( Borut Brezovar ) pa opet ništa al s obzirom da je on bio povezan i sa Hildom Tovšak a ti bi trebao znati šta je ona radila sa Bosanskim radnicima onda skontaš da ja ipak ne pišem bedarije.
De popravi me, ako griješim :pusi
to sa hildom tovšak su druge priče i odnos prema radnicima
baš sam bio i vegradov kooperant, nažalost, i nisam primjetio kod vegradovih radnika da su loše na tom planu , e kooperanti su drugo ,tamo je bilo svašta pa i da u trenerkama rade ..... tema je sigurnost na radu i ja držim da je u sloveniji na sasvim zadovoljavajućem nivou...
ok imaš stoke privatnika, ali opet smo na istoj stvari, a to je funkcioniranje države i sustava :cudi
sve je fino i uredno ispisano i propisano a do čovjeka je kako će to akceptirati...
šta fali KOVA :oo

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 09 Dec 2014, 09:57

storm wrote:
to sa hildom tovšak su druge priče i odnos prema radnicima
baš sam bio i vegradov kooperant, nažalost, i nisam primjetio kod vegradovih radnika da su loše na tom planu , e kooperanti su drugo ,tamo je bilo svašta pa i da u trenerkama rade ..... tema je sigurnost na radu i ja držim da je u sloveniji na sasvim zadovoljavajućem nivou...
ok imaš stoke privatnika, ali opet smo na istoj stvari, a to je funkcioniranje države i sustava :cudi
sve je fino i uredno ispisano i propisano a do čovjeka je kako će to akceptirati...
šta fali KOVA :oo
Ili nisi primijetio ili nisi htio primijetiti al eto , ja ću te podsjetiti:Vođa gradilišta Avdo H. je poginuo u saobraćajki i lukava Hilda je zamolila radnike da budu solidarni i da svako dadne koliko može i nabralo se na tisuće eura al ožalošćeni te novce nisu dobili. Inspektori su se bavili tim a epilog imaš na linku http://www.delo.si/clanek/117619
Doduše, mogu ti ja mnogo linkova postaviti al ti nećeš prihvatiti jer nisi u toku :pusi

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Mobing i neplaćeni prekovremeni rad problemi radnika u BiH

Post by Krokodil Behko » 09 Dec 2014, 16:32

Image

Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH (STBiH) prezentirao je danas u Sarajevu podatake o kršenju prava radnika u trgovini i uslugama u Bosni i Hercegovini da bi se skrenula pažnja javnosti. Ovaj sindikat u protekle tri godine proveo je projekt besplatne pravne pomoći i savjetovanja za radnike u sektoru trgovine i usluga u BiH.

Na osnovu tih slučajeva Sindikat je napravio bazu podataka o kršenju prava radnika.

Istraživanje je, između ostalog, pokazalo da radnici u tržnim centrima rade u neljudskim uvjetima, a identifcirano je da su mobing i prekovremeni rad najveći problemi u toj oblasti.

- Od 2012.godine ovim programom pomoć je pružena za 465 osoba, tokom 614 sastanka. Od tog broja, 258 je žena i 188 muškaraca. Kada je riječ o članstvu u sinadikatu, većina radnika kojima je na ovaj način pružena pomoć nisu članovi nijednog sindikata, a samo njih 23,2 posto su članovi nekog od sindikata u BiH - kazala je predsjednica Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti Mersiha Beširović.

Naglasila je da je anketiranim osobama najučestaliji problem predstavlja mobing, zatim diskriminacija.

Kako je rečeno na pres-konferenciji, najčešći prijavljeni oblik mobinga su verbalni napadi.

- Analiza je pokazala da su žene na radnom mjestu izloženije mobingu nego muškarci - kazala je predstavnica STBiH Elma Demir.

Po njenim riječima, postoji veliko nepovjerenje radnika u efikasnost sistema za zaštitu njihovih prava, do te mjere da je 57,1 posto ispitanika izjavilo da se boje prestanka radnog odnosa, a da 27,9 posto vjeruje da se nikakva promjena neće desiti ukoliko nešto poduzmu da bi pokušali zaštititi svoja prava.

Predstavnik organizacije „Vaša prava“ BiH Emir Prcanović kazao je da su zaposlenici, u najviše slučajeva, 88,4 posto skloni neformalnom obraćanju da bi zaštitili svoja prava iz radnog odnosa, što ne ostavlja pismeni trag kao vid dokaza o odgovorenim rješenjima i poduzetim mjerama.

- Takav pristup nema formalnu težinu kakvu može imati zvanična žalba ili tužba, pa često nije najefikasniji način borbe za zaštitu radnih prava - kazao je Prcanović.

Rezultati do kojih se došli članovi mreže iz ovog sindikata ukazuju da je u sektoru industrije mobing kao problem na petom mjestu iza problema kakvi su neuplaćivanje doprinosa, neplaćenog prekovremenog rada, putnih troškova i neuvezanog staža.

Elfudin
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Re: Mobing i neplaćeni prekovremeni rad problemi radnika u B

Post by Elfudin » 09 Dec 2014, 20:56

Eto neo-liberalizam.. :bua
Horde Zla 1987

STrendzer
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by STrendzer » 09 Dec 2014, 21:13

neokolonijalizam je vec odavno na djelu

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 09 Dec 2014, 22:04

U najnoljem slučaju, prekovremeni rad se plaća obično.
Meni moja firma duguje bar 2000 maraka zbog toga i još se ganjamo :bije

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 09 Dec 2014, 22:55

Svakim danom nešto novo o kršenju radničkih prava a sama riječ mobing će tek doći do izraza, kad usvoje neke evro norme.
Sad je moderno yebar radnika na svakom koraku, postaviti uslove rada gore nego li je u zatvoru i raja ćuti i to je kao ok, a nešto tako nije moglo biti u bivšem sistemu a ovdje ima onih koji pljuju po bivšem sistemu a u stvari je ovaj sistem dobar za vlasnike firmi i političare.
Preispitajte sebe - šta ste :pusi

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 09 Dec 2014, 23:17

Mrki s tobom sam uvijek u dvojbi dal da se upišem ispod tebe :oo
kod tebe je sav pogled na svijet kroz prizmu sfrj, a nitko ti nije rekao da je onaj optičar ( ili bravar, ali uvjeren sam da je bio vješt optičar jer je mnogima nabio dioptriju koju ni danas nijedan laser ne skida ) vješto zamagljivao stvari ....
mobbing postoji, sigurno, postojao je i prije , ali je danas kad je konkurencija stisnula sve, najlakše isprike tražiti u mobbingu .....
rocke je načeo jednu temu da imamo skroz pogrešnu industrijsku orijentaciju .... okrenuti smo tržištu da konkuriramo kinezima a nemamo osnovnih uvjeta za to ...preskupi smo jednostavno
a nije ni situacija u svjetskom gospodarstvu ni izbliza prije bila zategnuta kao sad.... znam i podatak da je sve više ekstremno bogatih na taj račun ali mi taj problem ne možemo riješavati kao osobe :cudi
a zanimljivo je da čim prijeđemo preko grane ne razmišljamo o mobbingu, nego radimo kao mutavi :hihi

Rockefeller
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Rockefeller » 10 Dec 2014, 00:41

Krokodil Behko wrote: Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH (STBiH) prezentirao je danas u Sarajevu podatake o kršenju prava radnika u trgovini i uslugama u Bosni i Hercegovini da bi se skrenula pažnja javnosti. Ovaj sindikat u protekle tri godine proveo je projekt besplatne pravne pomoći i savjetovanja za radnike u sektoru trgovine i usluga u BiH.
Prije svega bi morali napraviti granicu izmedju nekih stvari. Kapitalizam nema veze sa mobingom, jer je mobinga bilo u velikoj, ogromnoj mjeri i u komunizmu. Otkud inače serija Tesna koža? Kad je u pitanju mobing riječ je o kršenju ljudskih prava i to ima posla sa pravnom državom a ne ekonomskim uredjenjem države.

Dalje, kapitaliazam je gurnut u jedan stereotip koji on nije. Na ovim prostorima posebno, a i širom svijetom medju komunistima, kapitalizam je postao pogrešno definisan kao oblik društvenog uredjenja gdje bogati iskorištavaju siromašne. Naravno da to kapitalizam nije. Kapitalizam nema problema sa potpunim nestankom radne snage. Kapitalizam razumije da bi tad nastala ekonomska rupa koja bi nas natjerala da napravimo robote. I svi sretni.

Ako mene pitate ja bih vam savjetovao, mada ko sam ja da savjetujem ali to se samo tako kaže, da svoju djecu odgajate kao kapitaliste. Biće veliki ljudi. Nemojte ih odgajati kao komuniste. To su sitničavi, zajedljivi ljudi. Svi bi mi voljeli da živimo u svijetu gdje nema ljudi koji bi sve uradili samo da te zayebu i ljudi koji samo lažu i kriju. Takav svijet je svijet bez komunista, jer komunizam sam po sebi traži, on hrani takve ljude.

Zamislite mnoštvo ljudi koji nešto ima, bilo šta, makar lizalo. Hoće li oni kriti da to imaju od drugih? Hoće li oni kojima je stalno malo optuživati neke neodrejene ljude kako imaju i ne žele da podijele? To je komunizam. I to je važilo kako za sjevernokorejski komunizam tako i za Titin komunizam.

U kapitalizmu, posebno današnjem kapitalizmu, nam je dostupno sve. Malo razmislite o tome. Ko bi rekao da Edin Džeko, sarajevsko dijete. može postati milioner? Ili Mirza Teletović iz onakve zabiti? Ali i mladi Hajrić koji ima softver firmu? Danas nam je dostupno sve živo, imamo znanje, kapital, resurse, mapu puta, imamo sve... Za uspjeh svakog pojedinca treba samo još mali doprinos, kap znanja. A znanje se da naučiti iako ga još ne znamo.

Pričam o znanju u marketingu, gradnji svog brenda, jer komunisti imaju i sledeći argument: Jeste ali Teletović je jedan od milion. Znanje na koje su mnogi možda prvo i pomislili... nisam govorio o "kako postati košarkaš kao Teletović." Govorim o Mirzinoj opsesiji. On je pod granatama igrao košarku. I super je ako postoje djeca koja bi pod granatama igrala košarku. I ona će sasvim sigurno uspjeti kao i Mirza. Govorim o uspjehu u polju koje voliš. Čak i da ti se ne plati ti bi to radio. Mirza bi igrao košarku čak da mu i ne plaćaju. A ostalo kako uspjeti je stvar tehnike koju je Mirza pokušavajući naučio. Zato ja cijeli ovaj period mog boravka na ovom forumu potenciram priču o tome da čovjek mora raditi ono što voli.

Na kraju svake takve priče taj čovjek, kao Mirza, obično uspije nadvladati komunistu u sebi i novac mu postane posljedica njegove sreće a ne njegov uzrok. Svaki komunista je sretan kad ima para i trabunja kad nema, valjda jer mu se svijet vrti oko para. Čovjek koji voli ono što radi je većinu vremena sretan, a ako ima i ženu koju voli onda i dodatno, a ako ima i prijatelje koje voli i dodatno, a ako ima i... onda dodatno. A novac mu dodje kao posljedica njegove sreće. I to obično ne mali novac. Ako meni ne vjerujete analizirajte sve velike ljude pa ćete se uvjeriti. Ne postoji izuzetak. Ti ljudi su kapitalisti. Nedavno je i Janković na Al Džaziri istim jezikom pričao o sebi. To je kapitalista. Bogat i sretan čovjek. Ali prije svega čovjek za razliku od komuniste koji obično smrdi jer kupuje najjeftinije sapune i šampone, a koristi ih dva puta mjesečno i to koliko može stati na dva prsta.
Like Frankie said I did it my way!

Buddy, you're a young man, hard man
Shouting in the street, gonna take on the world someday
You got blood on your face, you big disgrace
Waving your banner all over the place

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 10 Dec 2014, 11:18

storm wrote:Mrki s tobom sam uvijek u dvojbi dal da se upišem ispod tebe :oo
kod tebe je sav pogled na svijet kroz prizmu sfrj, a nitko ti nije rekao da je onaj optičar ( ili bravar, ali uvjeren sam da je bio vješt optičar jer je mnogima nabio dioptriju koju ni danas nijedan laser ne skida ) vješto zamagljivao stvari ....
mobbing postoji, sigurno, postojao je i prije , ali je danas kad je konkurencija stisnula sve, najlakše isprike tražiti u mobbingu .....
rocke je načeo jednu temu da imamo skroz pogrešnu industrijsku orijentaciju .... okrenuti smo tržištu da konkuriramo kinezima a nemamo osnovnih uvjeta za to ...preskupi smo jednostavno
a nije ni situacija u svjetskom gospodarstvu ni izbliza prije bila zategnuta kao sad.... znam i podatak da je sve više ekstremno bogatih na taj račun ali mi taj problem ne možemo riješavati kao osobe :cudi
a zanimljivo je da čim prijeđemo preko grane ne razmišljamo o mobbingu, nego radimo kao mutavi :hihi
Ko to ide preko grane i radi kao mutav?
Ti ili tvoji radnici, koje ti tjeraš da rade kao mutavi :pusi

Što se tiče bravara, bravar je znao svugdje vrata otvoriti a svi poslije njega sva ta vrata svakom godinom se samo zatvaraju i to u svim segmentima.
Nije najlakše tražiti ispriku u mobingu, treba samo ispoštovati Evropske socialne listine, ki v 26. členu določa: »Vsi delavci imajo pravico do dostojanstva pri delu«
A ako se u firmi ili trgovini ubije u radniku to dostojanstvo, šta imaš dugoročno za očekivati od tog radnika?
Inače u Sloveniji je mobing i te kako u zakonu evidentiran, samo zaposleni ne znaju za njega. Citiram ti samo par njih:
V Sloveniji za sistematično in dolgotrajno psihično nasilje, poleg mobinga, uporabljamo tudi termin trpinčenje na delovnem mestu, ki ga je kot nov pravni pojem prvič uporabil Zakon o delovnih razmerjih (ZDR) leta 2007. ZDR v 6.a členu, poleg spolnega in drugega nadlegovanja, opredeljuje tudi trpinčenje:

(4) »Prepovedano je trpinčenje na delovnem mestu. Trpinčenje na delovnem mestu je vsako ponavljajoče se ali sistematično, graje vredno ali očitno negativno in žaljivo ravnanje ali vedenje, usmerjeno proti posameznim delavcem na delovnem mestu ali v zvezi z delom« (Zakon o delovnih razmerjih, 2007).

Leta 2008 je Kazenski zakonik (KZ-1) prvič trpinčenje opredelil kot samostojno kaznivo dejanje, ki pa ga je v naslovu poimenoval šikaniranje. V 197. členu KZ-1 opredeljuje:

»(1) Kdor na delovnem mestu ali v zvezi z delom s spolnim nadlegovanjem, psihičnim nasiljem, trpinčenjem ali neenakopravnim obravnavanjem povzroči drugemu zaposlenemu ponižanje ali prestrašenost, se kaznuje z zaporom do dveh let.
(2) Če ima dejanje iz prejšnjega odstavka za posledico psihično, psihosomatsko ali fizično obolenje ali zmanjšanje delovne storilnosti zaposlenega, se storilec kaznuje z zaporom do treh let« (Kazenski zakonik, 2008).

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 10 Dec 2014, 12:01

Eto u zakonu je i šta sad .....citirao si mi zakone, ne razumijem point :cudi
ja mobbing izvodim jedino nad samim sobom :D. Tjerajući se...
i ne radimo vani....pričam općenito kakav je mentalitet....doma se sve nešto gunđa, nenaviklo raditi ( SFRJ :ok ) a vani se grebe :hihi

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 10 Dec 2014, 12:20

storm wrote:Eto u zakonu je i šta sad .....citirao si mi zakone, ne razumijem point :cudi
ja mobbing izvodim jedino nad samim sobom :D. Tjerajući se...
i ne radimo vani....pričam općenito kakav je mentalitet....doma se sve nešto gunđa, nenaviklo raditi ( SFRJ :ok ) a vani se grebe :hihi
Point je u tome, da sam pokazao da zakoni postoje a ljudi šute i trpe i kad ne mogu više onda se vrši suicid.
To tvoje o SFRJ, pa ja imam na poslu i onih koji su rođeni poslije SFRJ, tako da ti ta teza ne drži :)
Ljudi su danas u svakom pogledu više i psihički i fizički opterećeni, naspram SFRJ - kad je već pominješ :pusi

Post Reply

Return to “Posao & Ekonomija”