Krokodil Behko wrote:
Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH (STBiH) prezentirao je danas u Sarajevu podatake o kršenju prava radnika u trgovini i uslugama u Bosni i Hercegovini da bi se skrenula pažnja javnosti. Ovaj sindikat u protekle tri godine proveo je projekt besplatne pravne pomoći i savjetovanja za radnike u sektoru trgovine i usluga u BiH.
Prije svega bi morali napraviti granicu izmedju nekih stvari. Kapitalizam nema veze sa mobingom, jer je mobinga bilo u velikoj, ogromnoj mjeri i u komunizmu. Otkud inače serija Tesna koža? Kad je u pitanju mobing riječ je o kršenju ljudskih prava i to ima posla sa pravnom državom a ne ekonomskim uredjenjem države.
Dalje, kapitaliazam je gurnut u jedan stereotip koji on nije. Na ovim prostorima posebno, a i širom svijetom medju komunistima, kapitalizam je postao pogrešno definisan kao oblik društvenog uredjenja gdje bogati iskorištavaju siromašne. Naravno da to kapitalizam nije. Kapitalizam nema problema sa potpunim nestankom radne snage. Kapitalizam razumije da bi tad nastala ekonomska rupa koja bi nas natjerala da napravimo robote. I svi sretni.
Ako mene pitate ja bih vam savjetovao, mada ko sam ja da savjetujem ali to se samo tako kaže, da svoju djecu odgajate kao kapitaliste. Biće veliki ljudi. Nemojte ih odgajati kao komuniste. To su sitničavi, zajedljivi ljudi. Svi bi mi voljeli da živimo u svijetu gdje nema ljudi koji bi sve uradili samo da te zayebu i ljudi koji samo lažu i kriju. Takav svijet je svijet bez komunista, jer komunizam sam po sebi traži, on hrani takve ljude.
Zamislite mnoštvo ljudi koji nešto ima, bilo šta, makar lizalo. Hoće li oni kriti da to imaju od drugih? Hoće li oni kojima je stalno malo optuživati neke neodrejene ljude kako imaju i ne žele da podijele? To je komunizam. I to je važilo kako za sjevernokorejski komunizam tako i za Titin komunizam.
U kapitalizmu, posebno današnjem kapitalizmu, nam je dostupno sve. Malo razmislite o tome. Ko bi rekao da Edin Džeko, sarajevsko dijete. može postati milioner? Ili Mirza Teletović iz onakve zabiti? Ali i mladi Hajrić koji ima softver firmu? Danas nam je dostupno sve živo, imamo znanje, kapital, resurse, mapu puta, imamo sve... Za uspjeh svakog pojedinca treba samo još mali doprinos, kap znanja. A znanje se da naučiti iako ga još ne znamo.
Pričam o znanju u marketingu, gradnji svog brenda, jer komunisti imaju i sledeći argument: Jeste ali Teletović je jedan od milion. Znanje na koje su mnogi možda prvo i pomislili... nisam govorio o "kako postati košarkaš kao Teletović." Govorim o Mirzinoj opsesiji. On je pod granatama igrao košarku. I super je ako postoje djeca koja bi pod granatama igrala košarku. I ona će sasvim sigurno uspjeti kao i Mirza. Govorim o uspjehu u polju koje voliš. Čak i da ti se ne plati ti bi to radio. Mirza bi igrao košarku čak da mu i ne plaćaju. A ostalo kako uspjeti je stvar tehnike koju je Mirza pokušavajući naučio. Zato ja cijeli ovaj period mog boravka na ovom forumu potenciram priču o tome da čovjek mora raditi ono što voli.
Na kraju svake takve priče taj čovjek, kao Mirza, obično uspije nadvladati komunistu u sebi i novac mu postane posljedica njegove sreće a ne njegov uzrok. Svaki komunista je sretan kad ima para i trabunja kad nema, valjda jer mu se svijet vrti oko para. Čovjek koji voli ono što radi je većinu vremena sretan, a ako ima i ženu koju voli onda i dodatno, a ako ima i prijatelje koje voli i dodatno, a ako ima i... onda dodatno. A novac mu dodje kao posljedica njegove sreće. I to obično ne mali novac. Ako meni ne vjerujete analizirajte sve velike ljude pa ćete se uvjeriti. Ne postoji izuzetak. Ti ljudi su kapitalisti. Nedavno je i Janković na Al Džaziri istim jezikom pričao o sebi. To je kapitalista. Bogat i sretan čovjek. Ali prije svega čovjek za razliku od komuniste koji obično smrdi jer kupuje najjeftinije sapune i šampone, a koristi ih dva puta mjesečno i to koliko može stati na dva prsta.