Jesu li zdravstvene usluge u BiH kvalitetne?

Savjeti za zdraviji i bolji život

Moderator: Krokodil Behko

Trepavica
Status: Offline

Re: SARAJEVO: Doktorica odbila pružiti pomoć pacijentu

Post by Trepavica » 21 Dec 2012, 13:06

A Doktori .. dali zakletvu !

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 625 times

Post by Zagorka » 21 Dec 2012, 13:09

Opet će u štrajk,zapelo im se za kruha :ljut
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.

IM_ex
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 3 times

Post by IM_ex » 21 Dec 2012, 14:04

Tu noć dežurna je bila doktorica Izvorka Pervan - Radić i ona će snositi sankcije.
sto je dezurala dezurala je ... trebalo bi znaciti
Sama sebi je skocila u stomak, no, pogresno ih je kolektivno osuditi. Ipak se njima obracamo za pomoc kad nam je najteze, a najcesce nam pomoc i bude pruzena. Svuda ima izuzetaka, tako i u Zdravstvu i slucaj doktorica Pervan* je crna mrlja koja mora (koja ce) biti sankcionisana.
E sad necu ni kako ja hocu

Blackhawk

Post by Blackhawk » 21 Dec 2012, 14:07

Ukoliko nebi bila sankcionisana, trebalo bi traziti ostavku direktora bolnice, jer bi to onda bio njegov propust, odnosno u ovom slucaju, direktoricu sluzbe Hitne pomoci..
Ako tvoj radnik pogrijesi, nebitno gdje da radi, a posebno u ovakvim slucajevima, jer pogreske kostaju zivota, a ti pustis da to prodje i ne uradis nista, onda ti snosis svu odgovornost a ne taj radnik sto je pogrijesio..
Ili otkaz doticnoj doktorici ili smjena direktorice..

Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma
Been thanked: 1 time

Post by Konsultant » 21 Dec 2012, 21:42

kakve sankcije?! pozove u kancelariju, kaze nemoj vise tako i na tom se zavrsi. isto kao da je malo dijete.

Bahra
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 3 times

Post by Bahra » 21 Dec 2012, 21:50

Posto su kod nas doktori zasticeni ko mrki medjedi, prije ce biti da je kriv telekom nego ona. Nista od toga. Oni ne budu sankcionisani ni kad ubiju pacijenta a ne ovako.
Budali možeš da oprostis, jer srlja samo u jednom pravcu i ne folira nikoga.
Foliranti su oni od kojih ti je muka...

silence
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by silence » 21 Dec 2012, 22:12

Sena Softić - Taljanović, direktorica Hitne pomoći, u prvi mah nije mogla vjerovati da je neko mogao odbiti poziv za pomoć starici od 96 godina, ali nakon provjere navoda Muamera Glilića, priznala je da je njihova uposlenica zaista pogriješila.
Sve je rečeno. Direktorica nije nazvala pravim imenom "rad" njihove uposlenice, a trebala je. A šta bi tek bilo da je majka Muamera GLilića zbog bolesti i neukazane pomoči podlegla..? Zbog ovakvih "greški" doktorica Izvorka Pervan - Radić bi trebala da dobije otkaz i zabranu bavljenja svojim zanimanjem za koje je pod upitnikom da li je grijala studentsku klupu i legalno stekla zvanje ljekara... Ovo je Bosna, gdje se sve kupuje i prodaje, pa i ljekarske diplome. :lupa
Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja:
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)

Dust
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 2 times

Post by Dust » 21 Dec 2012, 22:22

Ja ne razumijem zasto ljekari odgovaraju na pozive? Ako neko nazove i treba mu pomoc, vozilo ide bez pitanja. Ljekar je tu da doceka pacijenta i da pomogne. Odkuda im toliko vremena da pored pruzanja pomoci, mogu da glume i telefonske operatore? Sav sistem je u qrc..
Gledam te nekim drugim ocima
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora

silence
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by silence » 21 Dec 2012, 22:55

Vjerovatno se doktorica slučajno zatekla u prostoriji, jer na pozive se ne javljaju ljekari, nego medicinski tehničari koji primaju pozive i postupaju dalje... Šta je ona htjela sa ovim svojim postupkom, Bog sami zna... Samo neko krajnje nehuman može ovako da postupi....I ona se zove ljekar?! :lupa

Ovdje je pravilo da stare osobe, preko 80 godina ne idu u Dom zdravlja na pregled, nego im kućna posjeta dolazi na poziv.
(Arapska poslovica)

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9190 times
Been thanked: 10913 times
Status: Online

GRAČANICA:Žena umrla nakon operacije, policija hapsi doktore

Post by Krokodil Behko » 24 Dec 2012, 14:47

Image

Sedamdesetčetverogodišnja Advija Kurtović iz Gračanice umrla je nakon operacije štitne žlijezde u jednoj privatnoj ordinaciji na području općine Gračanica.

Kurtovićeva je preminula nedugo nakon operacije, u ordinaciji.

Uviđaj su izvršili pripadnici PU Gračanica uz asistenciju Tužilaštva TK, kao i organa Kantonalne uprave za inspekcijske poslove koji su i zapečatili privatnu zdravstvenu ordinaciju.

- Mi smo naredili da se izvrši obdukcija i nakon toga ćemo znati tačan uzrok smrti- kazao je portparol Tužilaštva TK Admir Arnautović.

Nezvanično, privedeni su ljekari koji su obavili operaciju, a da pri tome nisu imali dozvole i ujedno su zaposleni u UKC-u Tuzla.

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 625 times

Re: GRAČANICA:Žena umrla nakon operacije, policija hapsi dok

Post by Zagorka » 24 Dec 2012, 17:53

Odlično,ali što se ne hapse ovi po državnim bolnicama što kasape? :kafa
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.

Dust
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Dust » 24 Dec 2012, 19:03

Nisu imali dozvole za rad, a rade za UKC?????

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 24 Dec 2012, 19:15

Dust wrote:Nisu imali dozvole za rad, a rade za UKC?????
Ništa čudno za nas.
Zapravo možda nisu imali dozvolu da rade tu operaciju privatno.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 25 Dec 2012, 11:17

Starica umrla nakon operacije na klinici "Daffalla"

Obavljena obdukcija

Zbog smrti starice, uviđaj su obavili pripadnici PU Gračanica, a pozvan je i kantonalni tužilac iz Tuzle Ćazim Serhatlić. On je nakon vizuelnog pregleda tijela naredio obdukciju u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli.

Na naše pitanje koji bi mogli biti uzroci smrti pacijentice nakon operacije, obducent dr. Cirhlaž svoje mišljenje nije mogao dati bez saglasnosti tužioca.

Portparol Tužilaštva TK Admir Arnautović kazao nam je da se čeka nalaz obdukcije, ali da će biti urađene dodatne provjere i vještačenja kako bi u potpunosti bio utvrđen uzrok smrti Advije Kurtović. Također nam je potvrđeno da će iz klinike biti izuzeta i medicinska dokumentacija.

Dr. Dafala je u nedjelju prije podne radio u svojoj klinici, primao je pacijente iz raznih krajeva naše zemlje. On je za potrebe ove klinike nabavio najsavremeniju medicinsku opremu iz inozemstva, a nedavno se vratio s edukacije iz Pariza.

- Advija je moja pacijentica, ležala je na UKC-u u Tuzli, išla je po nalaze i u jednu kliniku u Jelahu i kada smo prikupili sve nalaze, konstatiran joj je karcinom štitnjače. Ona joj je pritiskala pluća i sprečavala disanje, a osim toga, izlučivala je toksične materije od kojih bi joj cijelo tijelo često poplavilo. Rekla je, doktore, ovakav život ja više ne želim, radite sve što mislite da treba.

S tim se složila i njena familija i ja sam joj obavio neophodan hirurški zahvat. Probudila se nakon dva sata iz narkoze, počeli smo razgovarati, pa i šaliti se, a onda je samo uzdahnula i umrla - kaže dr. Dafala.

Pet nepravilnosti

Dr. Dafala je inače iz Sudana. Medicinski fakultet završio je u Sarajevu i Rijeci, a specijalizaciju na UKC-u u Tuzli. On je u policiji dao izjavu i nije podnesen zahtjev za njegovo pritvaranje.

Kantonalna zdravstvena inspektorica Dinka Muhović je u nedjelju zapečatila privatnu kliniku "Daffalla" zbog niza nepravilnosti u radu. Zatvarenje klinike, kako nam je pojasnila Muhović, nije povezano s istragom koju vodi Tužilaštvo.

Utvrđeno je, između ostalog, da je na ovoj klinici bez ugovora radilo pet ljekara zaposlenih u javnim zdravstvenim ustanovama.

- Također, nismo pronašli nijedan pravilnik o načinu odlaganja medicinskog otpada. Ni doktor, a ni medicinska sestra koja je prisustvovala operaciji uopće nisu imali sanitarnu legitimaciju. Uočili smo, također, da nisu slali izvještaje Zavodu za javno zdravstvo - kazala nam je Muhović.

Porodica ne krivi doktora

Samir Kurtović, sin umrle Advije, u nedjelju je, dok je pripremao dženazu, izjavio da on nema ništa loše kazati za dr. Dafalu i da je bilo neophodno uraditi operaciju.

- Ona je došla s klinike iz Tuzle i tražila samo dr. Dafalu, nikoga više, i eto, desilo se da umre nakon što se probudila poslije operacije - kaže Samir.

Dženaza Adviji Kurtović obavljena je jučer poslije podne na gračaničkom mezarju Režići.

Peggy Sue
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Peggy Sue » 25 Dec 2012, 11:22

Krokodil Behko wrote:
Kantonalna zdravstvena inspektorica Dinka Muhović je u nedjelju zapečatila privatnu kliniku "Daffalla" zbog niza nepravilnosti u radu. Zatvarenje klinike, kako nam je pojasnila Muhović, nije povezano s istragom koju vodi Tužilaštvo.

Utvrđeno je, između ostalog, da je na ovoj klinici bez ugovora radilo pet ljekara zaposlenih u javnim zdravstvenim ustanovama.

- Također, nismo pronašli nijedan pravilnik o načinu odlaganja medicinskog otpada. Ni doktor, a ni medicinska sestra koja je prisustvovala operaciji uopće nisu imali sanitarnu legitimaciju. Uočili smo, također, da nisu slali izvještaje Zavodu za javno zdravstvo - kazala nam je Muhović.
:tuga Umri pa cemo onda traziti nepravilnosti.
Image

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

BAKIR NAKAŠ: "Da. Doktor je tražio 100 maraka za pregled"

Post by Krokodil Behko » 27 Jan 2013, 13:00

Image

U širem intervjuu kojeg je s dr. Bakirom Nakašem, prvim čovjekom Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu (bivša Vojna bolnica, kako je još uvijek zovu mnogi građani) objavio sarajevski Dnevni avaz, jedno od pitanja odnosilo se i na korupciju u zdravstvu…

- Znam da je po ovom pitanju bilo sudskih sporova u mnogim ustanovama… U ovoj bolnici imao sam jedan slučaj koji sam riješio u hodu. Doktor je od pacijenta tražio 100 maraka za pretrage. Pacijent mi se požalio, suočio sam ih i tražio da se novac vrati. Taj doktor nastavio je raditi, ali njegov obraz je do penzije ostao ukaljan. I meni su nudili pare, ali ih nisam uzeo. Da sam tada uzeo, kasnije bi mi bilo lakše. Doktorima koji primaju mito nije mjesto sa mnom. Ipak, najviše korupcije u zdravstvu ima u nabavkama, tenderskim procedurama, ustupanju radova… Korupcije će biti dok pacijenti pristaju da se s njima manipuliše, kazao je dr. Nakaš, dodavši nešto i o plaćama u zdravstvu:

- Bruka je i sramota da doktor u startu ima 1.400 KM plaću. Prema mom mišljenju, njihova startna plaća ne bi trebala biti ispod 2.000 maraka. Medicinska sestra ne bi trebala za svoj rad imati ispod 1.600, a trenutno ima 700 ili 800 maraka. Nije uredu ni da se priča da u zdravstvu ima viška ljudi. Nedopustivo je da na 30 kreveta ležećih bolesnika, od koji je 25 operisanih, službu obavljaju dva medicinska tehničara, a trenutno je to tako.

Trepavica

Re: BAKIR NAKAŠ: "Da. Doktor je tražio 100 maraka za pregled

Post by Trepavica » 27 Jan 2013, 14:31

Sve dok drzava , korupciju , ne shvati ozbiljnim problemom , problem se nece rijesiti..

A ovo svi trebaju shvatiti , kao jedan , vrlo , vrlo veliki problem...i prijavljivati korupciju , ma gdje god da je ima ..

silence
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by silence » 27 Jan 2013, 15:36

Čula sam da je dr. Bakir Nakaš izuzetno stručan i pošten čovjek koji zahtjeva poštenje i od svojih uposlenika. Samo poštenje može zahtjevati poštenje... Svaka čast dr. Bakiru... ljudi ga hvale, a i imaju za šta.
(Arapska poslovica)

Dust
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Dust » 27 Jan 2013, 15:44

Krokodil Behko wrote:Image

U širem intervjuu kojeg je s dr. Bakirom Nakašem, prvim čovjekom Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu (bivša Vojna bolnica, kako je još uvijek zovu mnogi građani) objavio sarajevski Dnevni avaz, jedno od pitanja odnosilo se i na korupciju u zdravstvu…

- Znam da je po ovom pitanju bilo sudskih sporova u mnogim ustanovama… U ovoj bolnici imao sam jedan slučaj koji sam riješio u hodu. Doktor je od pacijenta tražio 100 maraka za pretrage. Pacijent mi se požalio, suočio sam ih i tražio da se novac vrati. Taj doktor nastavio je raditi, ali njegov obraz je do penzije ostao ukaljan. I meni su nudili pare, ali ih nisam uzeo. Da sam tada uzeo, kasnije bi mi bilo lakše. Doktorima koji primaju mito nije mjesto sa mnom. Ipak, najviše korupcije u zdravstvu ima u nabavkama, tenderskim procedurama, ustupanju radova… Korupcije će biti dok pacijenti pristaju da se s njima manipuliše, kazao je dr. Nakaš, dodavši nešto i o plaćama u zdravstvu:

- Bruka je i sramota da doktor u startu ima 1.400 KM plaću. Prema mom mišljenju, njihova startna plaća ne bi trebala biti ispod 2.000 maraka. Medicinska sestra ne bi trebala za svoj rad imati ispod 1.600, a trenutno ima 700 ili 800 maraka. Nije uredu ni da se priča da u zdravstvu ima viška ljudi. Nedopustivo je da na 30 kreveta ležećih bolesnika, od koji je 25 operisanih, službu obavljaju dva medicinska tehničara, a trenutno je to tako.

Koliko para, toliko muzike. Mizerna plata= traljava usluga.

paparaci
Hadžija
Hadžija
Been thanked: 1 time

Post by paparaci » 28 Jan 2013, 03:55

Dust, nije to razlog zbog kojeg pacijenti trebaju ili moraju ispastati. svoja prava trebaju i moraju traziti od odgovornih.

problem je u nasim glavama. sve je to dr. Bakir dobro rekao. meni licno nikad nije na pamet palo potplatiti bilo koga. vise volim zagalamiti :oo
NeK pUkNu DuSmAnI...

:srce S a n i c a - G r m e č :srce

Post Reply

Return to “Zdravlje”