Support system je važan jedino ako ga poredis sa nedostatkom support systema kod neke druge osobe.
Sam po sebi ne mora ništa da znaci. Toliki ljudi sa ogromnim support systemom su jednostavno nesretni.

Stoga, to je relativno.
Moderator: VIP
support system je jednsotavno vazan svakome u zivotu , sto ti nije jasnoSocrates wrote: 26 Oct 2019, 21:43 Nisam ja baš siguran da ti razumiješ riječ "relativnost".
Support system je važan jedino ako ga poredis sa nedostatkom support systema kod neke druge osobe.
Sam po sebi ne mora ništa da znaci. Toliki ljudi sa ogromnim support systemom su jednostavno nesretni.![]()
Stoga, to je relativno.
navika wrote: 26 Oct 2019, 21:51
Pratimo. Ukljucimo se.
Bez obzira koliko se nečiji život čini lagan izvana, to ništa ne znači, jer svaka osoba se suočava sa nizom teškoća specifičnim samo za njih. Na kraju krajeva, i sa svojom psihologijom i mentalnim sklopom. I sa beskrajnom željom da ima sve. A mogućnosti i resursi su ograniceni, i u tom smislu.
Zato se možda jedino može govoriti o relativnoj lakoći nečijeg života.
a sto podrazumijevas pod "imaju sve"Socrates wrote: 26 Oct 2019, 21:46 Isto je i sa uspjehom.
Totalna je glupost reci da ljudi na Zapadu imaju sve i da zato, by default, moraju biti sretni.
Čovjek uvijek zahtjeva više nego ima. Sa nekim izuzecima, al' to je druga tema.
odgovor je jednostavan: to ovisi od vrste uspjeha , jer uspjeh moze biti iskljucivo privatan i iskljucivo tebi vazan, i kao takav nema sukoba sa sredinomOblak wrote: 26 Oct 2019, 21:55 Uspjeh iz tvoje perspektive i uspjeh iz perspektive društva u kojem živiš može biti potpuno različita stvar. Ako je uspjeh ispuniti svoje potrebe i ostvariti većim dijelom svoje želje i ambicije, možeš imati takve želje, potrebe i ambicije da ih sve ispuniš i doživljavaš se kao uspješan i ispunjen, a da su to neke gluposti zbog kojih te društvo doživljava kao propalicom. Zato postoje neke univerzalne vrijednosti koje onda definiraju nečiji uspjeh.
Pitanje je samo je li (ti) bitnije zadovoljiti društvene norme ili vlastite.
Ja nisam ušao na temu da se svadjam kome je teže.statebriga wrote: 26 Oct 2019, 21:49support system je jednsotavno vazan svakome u zivotu , sto ti nije jasnoSocrates wrote: 26 Oct 2019, 21:43 Nisam ja baš siguran da ti razumiješ riječ "relativnost".
Sam po sebi ne mora ništa da znaci. Toliki ljudi sa ogromnim support systemom su jednostavno nesretni.![]()
Stoga, to je relativno.![]()
ti poksuvas reci da osobe sa supoport sistemom mogu biti nesretne, naravno da mogu , ali biti nesrtan bez support sistema je definitvno teza pozicija![]()
Socrates wrote: 26 Oct 2019, 22:00Ja nisam ušao na temu da se svadjam kome je teže.statebriga wrote: 26 Oct 2019, 21:49
support system je jednsotavno vazan svakome u zivotu , sto ti nije jasno![]()
ti poksuvas reci da osobe sa supoport sistemom mogu biti nesretne, naravno da mogu , ali biti nesrtan bez support sistema je definitvno teza pozicija![]()
Uopste me ne interesuje da meni bude teže nego bilo kome drugom.
![]()
Individualna patnja covjeka je samo njegova patnja. Neko pati sto nema krov nad glavom, a neko zato što nema milijardu dolara više od Bezosa.
I jedan i drugi pate, na drugacije načine, potpuno specifične za njihove okolnosti.
Slažem se da bi cilj trebao biti sa niko ne pati zato što nema krov nad glavom, ali to ne znači da smo ga time potpuno riješili patnje.
Ultimately, čovjek teži ka zvijezdama, ili, ako baš hoćeš da shvati božju namjeru, i patiće se dok to ne dostigne.
Pa priča o uspjehu jeste individualna. Nemamo valjda specifične standarde uspjeha.statebriga wrote: 26 Oct 2019, 22:05Socrates wrote: 26 Oct 2019, 22:00
Ja nisam ušao na temu da se svadjam kome je teže.Uopste me ne interesuje da meni bude teže nego bilo kome drugom.
![]()
Individualna patnja covjeka je samo njegova patnja. Neko pati sto nema krov nad glavom, a neko zato što nema milijardu dolara više od Bezosa.
I jedan i drugi pate, na drugacije načine, potpuno specifične za njihove okolnosti.
Slažem se da bi cilj trebao biti sa niko ne pati zato što nema krov nad glavom, ali to ne znači da smo ga time potpuno riješili patnje.
Ultimately, čovjek teži ka zvijezdama, ili, ako baš hoćeš da shvati božju namjeru, i patiće se dok to ne dostigne.
pa ja se ne svadjam, kako si to zakljucio![]()
individulana patnja je specificna za sve , ali lakse je patiti od istog problema sa krovom nad glavom umjesto bez krova nad glavom
stoga, support system jeste vazan
prije su ljudi umirali jer nemaju novac za lijecenje, a bogatas koji bolije od iste bolesti je prezivio zahvaljujci novcanoj podrsci
ti iskljucivo insisitras na individulanim patnjama , i iste koristis kao relevantno obrazlozenje, sto je jednostavno nelogicno![]()
oisi od vrste uspjeha, stoga nije svaki uspjeh iskljucivo individualanSocrates wrote: 26 Oct 2019, 22:10Pa priča o uspjehu jeste individualna. Nemamo valjda specifične standarde uspjeha.statebriga wrote: 26 Oct 2019, 22:05
pa ja se ne svadjam, kako si to zakljucio![]()
individulana patnja je specificna za sve , ali lakse je patiti od istog problema sa krovom nad glavom umjesto bez krova nad glavom
stoga, support system jeste vazan
prije su ljudi umirali jer nemaju novac za lijecenje, a bogatas koji bolije od iste bolesti je prezivio zahvaljujci novcanoj podrsci
ti iskljucivo insisitras na individulanim patnjama , i iste koristis kao relevantno obrazlozenje, sto je jednostavno nelogicno![]()
Niti imamo specifične limite želja. Onog časa kad sputamo čovjekove želje, dolazimo do velikog problema.
To su pokušali komunisti. Katolicka crkva prije Enlightenmenta i na kraju Luterove pobune, isto.![]()
Users browsing this forum: spacebound and 5 guests