Svekrva/punica

Sve o muževima, svekrvama, punicama, djeci.

Moderator: spacebound

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7371 times
Been thanked: 17099 times
Status: Offline

Re: Svekrva/punica

Post by Maja » 19 Nov 2011, 19:15

Svađamo se sa roditeljima, ali što nam god oni kažu brzo zaboravljamo jer znamo da nas vole.
A kad nam to isto kažu muževi roditelji ljutimo se i zamjerimo im.
Zato sam mišljenja da, ako hoćeš dobro da se slažeš sa svekrvom, moraš se bolje ophoditi prema njoj, nego prema majci, iako majku neuporedivo više voliš.

blento59
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by blento59 » 19 Nov 2011, 21:14

Maja wrote:Svađamo se sa roditeljima, ali što nam god oni kažu brzo zaboravljamo jer znamo da nas vole.
A kad nam to isto kažu muževi roditelji ljutimo se i zamjerimo im.
Zato sam mišljenja da, ako hoćeš dobro da se slažeš sa svekrvom, moraš se bolje ophoditi prema njoj, nego prema majci, iako majku neuporedivo više voliš.

:ok
upravo se slican dogovor bio izmedju moje zene i mene
rekao sam da ne mora voliti moju majku ali da je mora postivati
u slucaju nekih nesuglasica da prica samnom a ne da raspravlja sa mojom majkom
sa druge strane i ja sam postivao njenu majku
Kada je živ onda je visok, a kada je mrtav onda je dugačak

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 624 times

Post by Zagorka » 19 Nov 2011, 21:42

Meni je muz rekao kad sam se udala,ne dopusti da te iko vrijedja ili provocira,slobodno odgovori.Ne hrane te,nisi pod njihovim krovom,nemoj trpiti nista.Ja za ovo vremena nisam rekla jedne jedine ruzne rijeci(vjerovali ili ne),ignorisem provokaciju,popijem kafu i odem.Mirnija sam.Imam svoj zivot,povremenu kafu preduracu vala(iako nisam tip sto trpi).
Samo sto je on kratkog fitilja,zapali se i kaze sve sto misli,iako ja konstantno govorim da sebi ne dopusta da trosi zivce bezze,pogotovo sto ce svako reci da ga ja nagovaram,ali on uvijek mi odgovori:ne znas ti sta sam ja prosao sa njima,ne zanima me vise niko ziv,niti koga stedim!I tako ide,sta cu :cudi Mada me moja stara ubijala kad sam se samo udala savjetima da postujem muzevu rodbinu,sad je malo posustala,ali sta cu kad ih on prvenstveno ne ferma.
Ispocetka sam govorila npr.:hocemo li obici tvoju tetku,a njegov odgovor glasi:nebi je gledao dva sata!
Sad sam se navikla da nisu bliski,i to uzela za normalno.
Nisu sve familije bliske :cudi
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.

Jaca
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Jaca » 20 Dec 2011, 23:26

[attachment=0]vcm_s_kf_repr_320x299.jpg
:ooo
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
bolje biti malo lud nego malo pametan

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9090 times
Been thanked: 10783 times

Post by Krokodil Behko » 20 Dec 2011, 23:33

Jel to se vjezba?
Bice od tebe Jaco,sjajna svekriva. Cvrsto,vjerujem u to.
Sabana mi :oo

blento59
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by blento59 » 21 Dec 2011, 11:37

--------------------------------------------------------------------------------
Čajevi za svekrvu

Jednom davno, djevojka zvana Li –Li se udala i otisla da zivi kod svog supruga i njegove majke.
Za veoma kratko vrijeme Li-Li je shvatila da nikako nece uspjeti da se slozi sa svojom svekrvom.

Njihovo ponasanje je bilo toliko razlicito, da se Li-Li jako ljutila zbog mnogih svekrvinih navika, na sto je svekrva pak odgovarala kritikom. Prolazili su dani, prolazile su sedmice…

Li-Li i njena svekrva nikako nisu prestajale da se raspravljaju i svadjaju. Medjutim, cinjenica da je Li-Li, shodno staroj kineskoj tradiciji, duzna pokoravati se svekrvi i ispunjavati njene prohtjeve, dodatno je otezavala situaciju.
Zbog svih tih svadja i nesreca u kuci muz je jako patio.

Na kraju Li-Li vise nije mogla da podnese losu narav i ponasanje svoje svekrve, pa je odlucila da nesto poduzme.

Otisla kod ocevog dobrog prijatelja, gospodina Huanga koji prodaje cajeve. Ispricala mu je o cijeloj situaciji
i pitala da li bi on imao da joj proda neki otrov, kako bi ona mogla rijesiti problem.
Gospodin Huang se malo zamislio i na kraju rekao: “Li-Li, pomoci cu ti da rijesis svoj problem, ali moras me
dobro poslusati i ispuniti ono sto ti budem rekao.” Li-Li rece : “Da, gospodine Huang , ucinit cu sta god mi kazete ”

Gospodin Huang ode u straznju sobicu i vrati se nakon par minuta sa paketom cajeva.

Rekao je: “Mozes koristiti otrov koji brzo djeluje da bi se oslobodila svoje svekrve, medjutim, to moze izazvati sumnje kod ljudi. Zbog toga sam ti dao dosta caja koji ce polako trovati njen organizam. Svakog drugog dana pripremi ukusno jelo i stavi pomalo ovih trava u njen obrok. Ipak, moras paziti da neko ne posumnja na tebe kad ona umre, moras biti veoma oprezna i promjeniti ponasanje prema njoj, budi ljubazna. Nemoj se svadjati, postuj ono sto kaze i odnosi se prema njoj kao da je kraljica”

Li-Li je bila jako sretna. Zahvalila je gospodinu Huangu i pozurila kuci da sto prije zapocne sa njenom zaverom ubistva svekrve. Prolazile su sedmice, prolazili su mjeseci... Li-Li je svaki drugi dan servirala specijalno zacinjeno jelo svojoj svekrvi. Sjecala se sta joj je gospodin Huang rekao kako da izbjegne sumnju u ljudi, tako da je kontrolisala svoju narav, bila je poslusna prema svojoj svekrvi i ophodila se prema njoj kao prema svojoj majci.

Nakon sest mjeseci cijela kucna atmosfera je bila izmjenjena.

Li-Li je naucila kako da kontrolise svoju narav toliko dobro da se cak nikad vise nije ljutila ili bila nervozna. Nije imala cak ni jedan razlog za to od svoje svekrve tokom posljednjih sest mjeseci. Svekrva je djelovala puno njeznije,
pa se obostrano slaganje zaista primjecivalo.

Njeno ponasanje prema Li-Li se promijenilo, pocela je da voli svoju snahu kao svoju rodjenu kcerku.
Bez prestanka je pricala svojoj rodbini i prijateljicama kako je Li-Li najbolja snaha koju bi ikad pozeljela.
Li-Li i njena svekrva su se sada mnogo bolje ophodile jedna prema drugoj, bas kao majka i kcerka.

Muz joj je bio jako sretan vidjevsi sta se dogadja u poslednje vrijeme.

Jednoga dana, Li-Li je ponovo otisla kod gospodina Huanga i ponovo ga zamolila za pomoc : „Dragi gospodine Huang, molim vas pomozite mi da sprijecim otrov da ubije moju svekrvu! Ona je postala divna zena i volim je kao svoju majku.
Ne zelim da umre od otrova koji sam joj davala!”

Gospodin Huang se nasmjesi i zavrti glavom „ Li-Li , nemoj nista brinuti . Nikada ti nisam dao nikakav otrov.
Cajevi su bili puni vitamina da poboljsaju njeno zdravlje. Jedini otrov je bio otrov u tvojim mislima
i ponasanju prema njoj, ali ni toga vise nema, jer je tvoja ljubav prema njoj sve izmijenila.”

Jeste li ikada razmisljali da onako kako tretirate sebe, tako ce vas tretirati i drugi?

U Kini kazu: Osoba koja voli druge je osoba koju i drugi vole.

alma75
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by alma75 » 21 Dec 2011, 23:36

Ispravno. U svakom čovjeku ima nešto lijepo i najvažnije je to prepoznati i izvući.
Samo što se često radi o sukobu generacija.

blento59
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by blento59 » 21 Dec 2011, 23:56

a to su li-li i njena svekrava bile generacija
zajedno isle u mejtef

alma75
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by alma75 » 22 Dec 2011, 00:35

Pogrešno shvaćeno

euphoria
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by euphoria » 22 Dec 2011, 00:56

I da se savršeno slažem sa svojim svekrom i svekrvom,voljela bih da imamo kutak samo za sebe,pa neka je i malen i ružan i ne znam ti ni ja šta...
Potpisujem ovo..I ja isto tako mislim. Treba postovati njegove roditelje, ali neprocjenjiva je sloboda koju imas sa muzem bez mjesanja njegovih ili tvojih roditelja..
I jos mozes hodati naga po kuci :zubi
Ovaj svijet neće uništiti atomska bomba kao što kažu novine, nego će umrijeti od smijeha, od banalnosti, od ismijavanja svega i zato što će od svega praviti vic, i to loš vic. *Carlos Ruiz Zafon*

I svi misle da su jedinstveni, a zapravo nije nitko. Čovjek bi se mogao utopiti u beznačajnosti.

silence
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by silence » 22 Dec 2011, 01:06

blento59 wrote:
U Kini kazu: Osoba koja voli druge je osoba koju i drugi vole.
Ova kineska mudrost je potpuno tačna.
Jer kada volimo, ljubav nam se vraća kao bumerang, pa bilo ko da je u pitanju.
Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja:
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)

Sitna buranija
Sitna buranija

Post by avatar » 22 Dec 2011, 10:32

bogami ima loših svekrva a i punica a ima i dobrih

blento59 je napisao/la:
U Kini kazu: Osoba koja voli druge je osoba koju i drugi vole

mnogi su voljeli do krvi pa su ostali sami bez svojih voljenih
tako da se neslažem sa ovom čajni izrekom

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9090 times
Been thanked: 10783 times

Post by Krokodil Behko » 08 Jun 2012, 11:25

Hrvat prodao punicu

Image

Ivan Hrlić iz Andrijaševaca, u šali je dao oglas da prodaje punicu, kada mu je došla ozbiljna ponuda ni trenutka nije razmišljao.

Ivan se odlučio dobro našaliti sa svojom punicom, te je na internetu objavio oglas kako je prodaje. Nakon dvije sedmice stigla mu je ponuda za nju, u iznosu od 4.000 kuna, prenosi "Dnevnik.hr". S obzirom da se oglas na internetu smatra pravno obvezujućom ponudom, Ivan je bio obvezan potpisati kupoprodajni ugovor sa anonimnim kupcem. Oglas je tako sadržavao sljedeće podatke:

"Model: Punica

Stanje: Očuvana, kvoca kao nova

Boja: Trula bež

Godina proizvodnje: 1945.

Prijeđeni kilometri: dva braka (prvi 15, drugi 18 godina)

Motor: Mesojed (dva takta)

Težina: 105 kg

Garažirana: Da

OPIS: Punica je kao nova, u tvorničkom stanju, sto posto tehnički ispravna, bez hrđe. Prije dvije godine rađena generalka u ovlaštenom servisu KBC Rebro. Unutrašnjost kožna, svi originalni dijelovi, vrijedi pogledati! Može najam, tri mjeseca MINIMALNO. Samo za ozbiljne kupce, kredit na Master ili American od 12 do 36 rata. Ne odgovaram na poruke, samo pozivi".

Marko, Ivanov punac, nije bio zadovoljan oglasom, ali je bio sretan što je Ivan dobio novac za koji će kupiti novi LDC na kojem će zajedno pratit Euro. Ivanova supruga Marija, nije željela komentirati zbog straha da bi ona mogla biti idući predmet kupoprodaje, sa obzirom da Ivanu nedostaje novca za "surround system".

alma75
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by alma75 » 08 Jun 2012, 16:41

Je li se punica javila, kako joj je kod novog vlasnika?

jasmin05
Na probnom
Na probnom

Post by jasmin05 » 07 Nov 2012, 21:43

Punicu i punca sam upozno par sedmica prije nego sto ozenim njihovu cerku, punac taj dan ko inspektor neki, ispitivo me satima, a punica mi se ucinila kao mirna zena, nije puno pricala samo ponekad doda koju da pohvali cerku ... Kad se svadba priblizila, punac je zahtjevo mnogo stvari (obicaji itd ...), za neke stvari potrudio sam se da mu ispunim zelju, a za druge sam mu reko da nema nista od toga, da te obicaje u mom kraju i moja familija nepratikuje . Zelio sam brak zapoceti u veselju, a ne u ljutnji, svadzi, i da budemo jedna slozna familija . Ali noc prije svadbe saznajem da je punac bez mog pitanja pozvo preko 30 osoba, njegove komsije i prijatelje, a mi vec poslali svima pozivnice i pripremili sve za taj broj ljudi koji smo pozvali, zbog toga par osoba iz moje familije nisu mogli ici u svatove morali su ostati da pripreme i kupe jos stvari za te osobe koje nisu bile u planu ... Poslje svadbe svaki put kad se punac napije nije bitno dal je kod nas, mi kod njega ili nazove telefon, i pocne nam govoriti da neke stvari u nasem nacinu zivota mu se nesvidzaju da moramo vako nakoo ... To sam trpio jedno vrjeme i reko sam mu da ako zeli ostati u dobrim odnosima samnom nek se nebrine o nasem zivotu, nego o stvarima koje se desavaju u njegovoj kuci ... Covjek se smirio i stvarno vise nikad nam nista nije reko . Onda nakon svega toga, poceli su da zovu cerku svaki dan, napocetku mislio sam haj to je normalno tek se udala, al ti pozivi nisu nikad stali, i sa 1 poziv na dan, preslo je na 2, pa 3, a vjeruj te mi desi se i po 5 puta na dan, o tome nisam zelio nista njima govoriti jel znam sta god da kazem naljutice se i ispasce da ja zelim da zabranim da zovu il sta ja znam sta mogu pomisliti, nego reko sam zeni, i sad je problem sa zenom sto je to postalo navika nakon 3 godine svakodnevni poziva, i zeni to postalo normalno, nerazumi sto mi to smeta, kaze da joj roditelji nista lose negovore, da to iz dosade posto nemaju sta da rade nazovu da cuju sta ima novo, kako su djeca i da ispricaju sta su radili ...
Volim svoju zenu, a pogotovo djecu, nebi zelio da zbog nji imam problema u braku, zato sam posto hladan neka zovu i 100 puta na dan ja necu im se javiti nit progovoriti snjima, izbjegavam i ici kod nji, al ipak zive 2 sata od nas a zena mi nema vozacku pa barem radi nje odemo ponekad weekendom, oni su primjetili da sam hladan, i na to sve rekli su mojoj zeni samo mi znamo da nas tvoj covjek nevoli ... a nisu se ni upitali u cemu je problem zasto sam posto hladan i zasto ih izbjegavam ?!

Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja » 07 Nov 2012, 21:57

Imaju li oni još djece osim tvoje žene i žive li punac i punica sami?

jasmin05
Na probnom
Na probnom

Post by jasmin05 » 07 Nov 2012, 22:29

??? ??? wrote:Imaju li oni još djece osim tvoje žene i žive li punac i punica sami?
U tim i jes problem imaju 4 djece, moja zena i starija joj sestra udata, al dvoje jos zive kod nji, da su sami mogo bi biti malo razuman, a sto se tice te starije sestre i snjom su u kontaktu ali cuju se mozda 1 sedmicno i to ne svake sedmice, jel ona nije vezana za roditelje, ko sto je moja zena vezana za mater, a i ta starija joj sestra odkad se udala nije dozvolila da je oni zovu, nego ona ih nazove kad zeli da se cuje snjima ... A mi posto smo puno mladzi za nji smo mozda jos djeca nece da prihvate da sam ja covjek a da im je cerka postala zena, vide niko se neprotivi i iskoristavaju priliku a ima i bezobrazluka malo ... Ja bi njima reko al oni su osobe koje se ljute za sitnicu, i odma nebi htjeli vise nikako zvati nit dolaziti, a ja znam da bi to bilo tesko mojoj zeni da odjednom necuje se nikako snjima . Nije mi lako jos kad bi doslo do toga oni bi trazili za " pomirenje " kako bi se odljutili da ja nazovem, da se izvinem, da se ulizivam a to je nemoguce pogotovo kad znam da sam u pravu .

Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja » 07 Nov 2012, 22:39

E ne znam šta da ti kažem. Bolje je i da se čuju telefonom nego da stalno posjećujete jedni druge :D
Ja imam dvije sestre i jedna me nije zvala od Bajrama. To je drvežina prava. Ako pošalje sms, misli to je to.
Druga nazove svaki dan i u 5 godina od kako se udala NIKAD nije prošao dan a da ne nazove. Dođe svako 5-6 dana, dok ova druga dolazi jednom u 20 dana.
Ljudi se razlikuju. Probaj da se ne nerviraš zbog toga. Tako te je zapalo i ako ti je brak dobar, ako oni ne upravljaju tvojom ženom, onda te ovo drugo ne bi trebalo previše zabrinjavati.

silence
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by silence » 07 Nov 2012, 22:52

Ma Jasmine, ja bih ti rekla da ti to polako smanjiš... Što je previše, previše je... Ovo nije šala. Zaista je puno zvanja po pet puta na dan i to svaki dan... :lupa Ali,ovo je priča posmatrana iz tvog ugla...tebi je to dosadno.

Ali, posmatraj malo drugaćije, gledaj očima svoje žene. Nju ne opterećuje stalni svakodnevni kontakt sa njenom familijom, naprotiv, usrećuje je. Ti bi se trebao buniti da i nju to nervira, ali ne nervira je. Oni su navikli na takvu komunikaciju sa njom, a i ona sa njima i to se nikada neće prekinuti. To su njeni roditelji, a vjerovatno je ona njihova mjezimica... Pusti ih neka se vole. Lijepo je to. :D
Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja:
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)

Dust
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 2 times

Post by Dust » 07 Nov 2012, 23:01

Da li je jedini problem koji imas sa njenim roditeljima taj sto oni nju nazovu pet-sest puta u toku dana?
Gledam te nekim drugim ocima
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora

Post Reply

Return to “Brak & Porodica”