Ovo je moja definicija mada sam siguran da nisam daleko od zvanične definicije.
Prvo naziv FGR, iako se mnogi FGRovci pitaju "Gdje će biti uvreda da je neko raja, još fin a još iz grada?" očito je da ne kontaju sarkazam.
To je isto kao kada neko arogantan para nebo nosom i misli da je Božiji poklon za žene pa ga neko sarkastično zove manekenom. Njemu drago a ostali mu se smiju.
Što se tiče mentaliteta. To je jedna grupica koja je umislila da su nadrasa, koji su slušali Indexe dok su drugi Šemsu Suljaković i to im je najjači argument zašto ih to čini nadrasom.
FGR nije samo Sarajevo mada je kao glavni grad najprominentniji i najviše dolazi do izražaja ali FGR je svako mjesto u Federaciji sa bošnjackom većinom gdje se ponašaju arijevski i ponižavaju svakog Bošnjaka koji je 1992. doselio kao rezultat etničkog čišćenja i žale za Mitrom i Jovanom koji su se preselili u svoju prelepu večnu i nezavisnu republiku srpsku ili koji su ih htjeli zaklati i etnički očistiti ali ih je ARBiH otjerala.
Oni su BH patriote, neki su veće patriote od pojedinih Bošnjaka ali imaju totalno drugačiju definiciju BiH koja nije Jugoslavija u malom već Srboslavija u malom.
Vidjeli smo na gradonačelnici Benjamini gdje je vladala euforija jer je "Ostali" a kada je se saznalo da je Bošnjakinja na dobrom je put da postane omraženija od Skake.
Oni misle da su zadnji branioci one urbane prijeratne Bosne i Hercegovine gdje je se za doček nove godine prenosila filharmonija (iako je njihov muzički ukus narkomani iz Dubioze i Helem Nejse) i mentalno su još u tom periodu i izgubljeni su u vremenu i prostoru.
Žale se što današ sluša Jala Brat gdje je se nekada slušala Crvena Jabuka a ne shvataju da je to samo odraz svjetske muzičke scene. Kada je bila Jabuka tada je ta muzika bila aktuelna na zapadu, danas je muzika koju Buba i Jala prave.
Ne shvataju da je doba globalizacije gdje Nigerijanac se može doseliti u Švedsku, Bošnjak u Njemačku ili Sandžaklija u Sarajevo i da žive i rade već je kod njih i dalje "On je došao jucer i hoće mi uzeti radno mjesto iako imam poznatog djeda i prezime u tom gradu".
Sa vremenom su stvorili antipatiju prema ARBiH i ne gledaju ih drugačije od VRS i HVO jer je se "armija islamizirala i to nije ona u kojoj smo se prvenstveno borili", saborce smatraju poštenim i izmamipulisanim ali ljude u vrhu u meduvremenu smatraju zlikovcima kao i na srpskoj i hrvatskoj strani.
Što se tiče poznatih Bošnjaka u ARBiH samo imaju pozitivne riječi za one koji si poginuli, svaki poznati Bošnjak iz ARBiH koji je danas živ njemu će naći manu ali je šačica boraca Predrag, Igor i Srđan veći heroji od Tita lično.
Osuđuju nacionalizam ali će prije naći neku zajedničku riječ sa Srbima i Hrvatima da budu dobre komšije.
Sve više postaje mržnja prema SDA veća od ljubavi prema Bosni i Hercegovini.
To je bilo onako spontano

Sigurno će mi još koja karakteristika naumpasti.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.