BiH: Popis stanovništva 2013.
Moderator: Krokodil Behko
Re: REIS: "Mi smo Bošnjaci, jezik nam je bosanski, a din isl
nemojte bacati kosku medju pse
mogli bi se pobuniti hrvatski ili srpski psi(mislim na zivotinje)
i eto ponovo rta
mogli bi se pobuniti hrvatski ili srpski psi(mislim na zivotinje)
i eto ponovo rta
Kada je živ onda je visok, a kada je mrtav onda je dugačak
Meni ovdje u ovom popisu ima jako puno nejasnoća, mada Reis to fino objašnjava...ali ni prije njegovog objašnjenja mi nije bilo jasno, a nije ni sada:
Naime, radi se o jeziku jednog naroda. Narod je Bošnjački, a govori bosanskim jezikom. Ako je Bošnjak, onda treba da govori bošnjačkim jezikom. Samo Bosanac može govoriti bosanski... Španac - španski, Rus - ruski, Grk - grčki, Arap - arapski jezik...itd...
I da dodam, svaka čast Reisu na njegovim uputama, ali ja znam, kao i mnogi Bosanci gdje pripadaju, kojoj vjeri i naciji... Zar nam toliko treba? Zar smo toliko glupi da ne znamo ko smo?
"Mi smo Bošnjaci, jezik nam je bosanski, a din nam je islam."
Naime, radi se o jeziku jednog naroda. Narod je Bošnjački, a govori bosanskim jezikom. Ako je Bošnjak, onda treba da govori bošnjačkim jezikom. Samo Bosanac može govoriti bosanski... Španac - španski, Rus - ruski, Grk - grčki, Arap - arapski jezik...itd...
I da dodam, svaka čast Reisu na njegovim uputama, ali ja znam, kao i mnogi Bosanci gdje pripadaju, kojoj vjeri i naciji... Zar nam toliko treba? Zar smo toliko glupi da ne znamo ko smo?

Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja:
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)
(Arapska poslovica)
Nesto konstruktivno, o kakvoj ti konstruktivnosti gdje ubacujes pse i psicu nacionalnu opredjeljenost.Ruana wrote:Majore, hajde reci nesto konstruktivno ziv bio, pa da mozemo raspravljati k'o ljudi.Major wrote:Auuu Ruana,
kakav lapsus, pa ako su tvoji prijatelji nazvali ili oslovili psa sa dancem, mozemo poci od te cinjenice da bi tvoj pas bio bosnjak...
vidis, danac, bosanac, bosnjak, u cemu je problem ?
Pa imadosmo prehodno blentino pitanje: kakav jezik konstruktivni psi govore ?
evo, na , izvoli, u cemu je problem.vidis, danac, bosanac, bosnjak, u cemu je problem ?
od kuda dodjosmo na pse ?
"In dem Augenblick, in dem ein Mensch den Sinn und den
Wert des Lebens bezweifelt, ist er krank"....Sigmund Freud
novi reis, stare gluposti
neka se drzi kurana a ne politike i lingvistike
-
- Status: Offline
Pa sta ti je tu nejasno, svabi, danci, svedi itd, su kriscani, a govore njemacki, danski, svedski itd..?
Molim te nemoj mi miješati te zemlje odozgo, ja pričam o BiH. Ako je jedan narod Bošnjački, zašto mu se nameće bosanski jezik. Trebao bi to onda da bude bošnjački jezik. Bosanac govori bosanskim jezikom, a bošnjak bošnjačkim. Ovdje je u pitanju igra riječi.
(Arapska poslovica)
(Arapska poslovica)
-
Pa prijavi se medju lingviste u BiH mozda ti usvoje prijedlog. Ispravi im igru rijeci. Mozda i oni tebi pomognu oko afrikata.

(Arapska poslovica)
(Arapska poslovica)
bas tako 

-
Ma ja i neka pusti Kacavendu da mu soli pamet.blento59 wrote:novi reis, stare gluposti
Ja sam samo željela i mislila sam čuti pametnu raspravu oko jezika i naroda...baš tako blento...

(Arapska poslovica)
(Arapska poslovica)
Budu li nam Kacavanda i Kavazovic pamet solili nikada se mi iz privrednog blata necemo izvuci..
znate li vi da smo mi u Evropi na posljednjem mjestu kako privredno isto tako i u politickom kaosu, Albanija nas vec odavno
prestigla, naravno u razvoju.
znate li vi da smo mi u Evropi na posljednjem mjestu kako privredno isto tako i u politickom kaosu, Albanija nas vec odavno
prestigla, naravno u razvoju.
- carobnjak N
- Forum [Bot]
- Has thanked: 801 times
- Been thanked: 927 times
Ne postoji nacija Bosanac ,nema je u istorijskim zapisima i niko nije kriv što je nema . Nije nikad bila u ustavu BiH za vrijeme Yu niti prije toga ,jednostavno to je geografska odrednica kao što je Krajišnik ili Hercegovac .
Bošnjak postoji u istorijskim zapisima i to se ne može negirati već samo prihvatiti kao fakt.
Opet s druge strane postoje zapisi o bosanskom jeziku i to je jezik svih nacija BiH ,mada ga Srbi i Hrvati negiraju ,iako recimo Srbi iz BiH ne pričaju ekavski
To izgleda malo čudno kad se posmatra na relaciji jezik bosanski ,a nacija bošnjačka ,međutim tako se istorija niti identitet nekog naroda ne posmatra.
Identitet nije šablon i nije nešto zadano ,pa da se kaže eto to je taj narod i ništa izvan tog okvira ne može biti.
Identitet je nešto što se sponatno stvara pod utjecajem kulture ,vremena i istorije ,pa šta god ispadne to je to ,ne možeš ti to negirati .
Recimo amerikanci pričaju engleski ,a nisu englezi i ništa čudno
Bošnjak postoji u istorijskim zapisima i to se ne može negirati već samo prihvatiti kao fakt.
Opet s druge strane postoje zapisi o bosanskom jeziku i to je jezik svih nacija BiH ,mada ga Srbi i Hrvati negiraju ,iako recimo Srbi iz BiH ne pričaju ekavski

To izgleda malo čudno kad se posmatra na relaciji jezik bosanski ,a nacija bošnjačka ,međutim tako se istorija niti identitet nekog naroda ne posmatra.
Identitet nije šablon i nije nešto zadano ,pa da se kaže eto to je taj narod i ništa izvan tog okvira ne može biti.
Identitet je nešto što se sponatno stvara pod utjecajem kulture ,vremena i istorije ,pa šta god ispadne to je to ,ne možeš ti to negirati .
Recimo amerikanci pričaju engleski ,a nisu englezi i ništa čudno
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)
pitanje opet
da li se "bosnjaci" kao nacija odnosi samo na bosanske muslimane(govorim samo o bih) ilii na druge narode
je li to termin vjerske , nacionalne ili drzavne pripadnosti
da li se "bosnjaci" kao nacija odnosi samo na bosanske muslimane(govorim samo o bih) ilii na druge narode
Nuredin, niko ne negira, bosnjastvo ili bilo sta drugo.
Na posljednjem popisu iz 1991 u Sarajevu iz 1991 izjasnilo ih se 56.000 kao jugosloveni,
u Banja Luci 23.000 takodje kao jugosloveni....ok. bilo pa proslo, kome je to tada naskodilo, a kome smetaju trenutni OSTALI ?
Sada je iskrsao problem biti bosanac (ostali), hocemo li ih negirati ili uskratiti im prava ?
Na posljednjem popisu iz 1991 u Sarajevu iz 1991 izjasnilo ih se 56.000 kao jugosloveni,
u Banja Luci 23.000 takodje kao jugosloveni....ok. bilo pa proslo, kome je to tada naskodilo, a kome smetaju trenutni OSTALI ?
Sada je iskrsao problem biti bosanac (ostali), hocemo li ih negirati ili uskratiti im prava ?
Bošnjaci
Slaveni
Južni Slaveni
Bošnjaci su južnoslavenski narod iz Bosni i Hercegovini, sa značajnom manjinom u drugim balkanskim zemljama, posebno u susjednoj Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj. Vode porijeklo od srednjovjekovnih Bošnjana, Slavena koji su nastanjivali tadašnju Bosnu. Dolaskom Osmanlijske imperije masovno su prihvatili islam. Bošnjaci govore bosanskim jezikom, te se služe latinicom i ćirilicom. Većinu Bošnjaka čine muslimani, dok je manji broj agnostika i ateista. Kao nacija pripadaju kako evropskom tako i islamskom civilizacijskom naslijeđu.
Sadržaj
Historija imena
Slavenska plemena koja su se naselila na području današnje Bosne i Hercegovine ime svoje domovine su preuzeli od starosjedilaca, Ilira, za razliku od hrvatskih i srpskih plemena koja su novu domovinu nazvali po sebi (Hrvatska i Srbija).
Bošnjaci su svoje ime izveli iz imena Bosna. Naziv Bosna je slavenizirani oblik ilirskog naziva u antičkim dokumentima poznat kao: Bathinus i Basan. U oba slučaja naziv se odnosi na rijeku Bosnu, Bathinus flumen. Drugi oblik se u dokumentu navodi u ablativu: Ad Basante, a nominativ koji označava ime rijeke glasi Basan. Pod ablativnim oblikom se spominje grad na ovoj rijeci, po kojoj je i dobio ime: "na Bosni", "grad na rijeci Bosni". U ilirskom jeziku Bathinus se čita Basinus, a predstavlja latinizirani oblik ilirskog naziva Basan, iz kojeg su doseljeni Slaveni izveli naziv Bosna, na način da je fonetskom transformacijom od Bathinus (Basinus) i Basan prvo nastalo Bosina, a potom Bosna.[1]
Izvorno ime Bošnjanin (u latinskim vrelima sing. Bosnensis) prvobitno označava pripadnika srednjovjekovnog bosanskog teritorija, kasnije države. Prva zabilježena upotreba riječi Bošnjak desila se 1440. godine kada je Tvrtko II Kotromanić poslao bosansku delegaciju u Budim radi čestitanja poljskom kralju Vladislavu Varnenčiku na izboru za kralja Ugarske i Hrvatske. Tada je vođa bosanske delegacije rekao da su: "Bošnjakom isti pradjedovi bili kao i Poljakom". [2]
U počecima osmanlijske vladavine polako dolazi do promjena u bosanskom jeziku te se narodna imena na ak kao Poljak, Slovak više upotrebljavaju pa i riječ Bošnjak. Sa stabilizacijom osmanlijske vlasti, riječ Bošnjak upotpunosti zamjenjuje srednjovjekovno Bošnjanin. Riječi kao Bošnjak-kavmi i Bošnjak-milleti su označavali pripadnika bošnjačkog naroda odnosno potomke srednjovjekovnih Bošnjana. Dok istovremeno riječ Bošnjak-taifesi označava svakog pripadnika Bosanskog ejaleta bez obzira na narodnost, kulturu i jezik. Bošnjak-kavmi i Bošnjak-milleti je označavalo čovjeka koji je pripadao bošnjačkom narodu, govorio bosanski jezik, slijedio bošnjačku i bosansku kulturu.
Kod većine pravoslavaca i katolika u Bosni i Hercegovini u 19. vijeku, pod uticajem susjednih zemalja Srbije i Hrvatske su nadvladala srpska i hrvatska nacionalna imena, potisnuvši starije narodne, konfesionalne i regionalne označitelje. Bošnjački narod je od sredine 19. vijeka prošao kroz niz faza nametnutih imenovanja i preimenovanja (Bošnjaci, Hrvati, Srbi, Jugoslaveni-muslimani , Muslimani), što je najčešće bilo uzrokovano hegemonističkim ambicijama susjednih zemalja i političkom slabošću i malim uticajem Bošnjaka tog doba na društvena zbivanja, da bi na koncu vijeka konačno prevladalo bošnjačko nacionalno ime za autohtoni narod Bosne i Hercegovine odnosno za pripadnike tog naroda izvan domovine. Danas sama riječ Bošnjak označava pripadnika bošnjačke nacije, koji govori bosanski jezik, slijedi bošnjačku i bosansku kulturu, te vodi porijeklo od Slavena srednjovjekovne Bosne koji su se nazivali Bošnjanima. Istovremeno riječ Bosanac danas ima slično značenje, ako ne i identično, kao Bošnjak-taifesi sa time što označava svakog pripadnika države Bosne i Hercegovine bez obzira na naciju. Iz bošnjačke percepcije bosanstvo i bošnjaštvo su čvrsto povezani i međusobno prožeti, jer Bošnjaci prije svega svoj identitet vežu za domovinu Bosnu.
http://bs.wikipedia.org/wiki/Bo%C5%A1njaci
Iz ovog članka se vidi da ustvari riječ Bošnjak i riječ Bosanac imaju identično značenje. I nije mi jasno, ako se neko izjasni kao Bosanac da će biti automatski upisan u "ostale"...?

(Arapska poslovica)
(Arapska poslovica)
- carobnjak N
- Forum [Bot]
to je termin nacionalne pripadnosti ali i državne ali nije uslov da budeš musliman ,mada se većina muslimana tako naziva recimo u turskom i austrougarskom periodu .blento59 wrote:pitanje opet
Nema nikakve smetnje da budeš Bošnjak ,a ateista
nacionalna i drzavna pripadnost su kao nebo i zemlja
sumnjam da ce i jedan sandzaklija srbijanskog drzavljnsatva reci da je srpske nacionalnosti
sumnjam da ce i jedan sandzaklija srbijanskog drzavljnsatva reci da je srpske nacionalnosti
- carobnjak N
- Forum [Bot]
Neće nikome biti uskraćeno da se izjasni kao Bosanac ,samo što time sebe svrstavaš u manjinu ,znači neće te biti u izvrašnim oragnima vlasti ,jer nigdje manjina ne upravlja državomMajor wrote:Nuredin, niko ne negira, bosnjastvo ili bilo sta drugo.
mene što se tiče može svako da se izjašnjava kako mu ćejf ali msilim da je to u ovom prvom poslijeratnom popisu loše da jedna od struja koja jeste sigurno za BiH ,se odluči biti nebitna zbog par slova.
Ako bi ova struja koja je za BiH (Bošnjaci ,Bosanci) bila dominatna onda bi to na neki način bio pečat na pitanja o raspadu BiH.
Jednostavno većina hoće BiH i haj vozdra ,takva su pravila