Jedan život - jedan partner

Sve o muževima, svekrvama, punicama, djeci.

Moderator: spacebound

Ruana
Status: Offline

Re: Jedan život - jedan partner

Post by Ruana » 21 Jun 2013, 12:30

Peggy Sue wrote:Da, bubice.. sve je mnogo komplicirano za citati, a pogotovo ljudima kojima je takva sudbina dodjiljena. Jako je opasno za nas da kritikujemo, pametujemo, osudjujemo.. Ja jedino molim Boga da se nikom to ne desi.. Jer tad se i razmisljanja promijene i stavovi i odluke i nestane te "hrabrosti" . ja bih ovo, ja bih ono.. Ma nista mi ne bismo...
Ne generalizuj Pegi, ima ih sto bi. Znam sta govorim. Nisu svi isti.

Peggy Sue
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Peggy Sue » 21 Jun 2013, 12:35

Ruana wrote:
Peggy Sue wrote:Da, bubice.. sve je mnogo komplicirano za citati, a pogotovo ljudima kojima je takva sudbina dodjiljena. Jako je opasno za nas da kritikujemo, pametujemo, osudjujemo.. Ja jedino molim Boga da se nikom to ne desi.. Jer tad se i razmisljanja promijene i stavovi i odluke i nestane te "hrabrosti" . ja bih ovo, ja bih ono.. Ma nista mi ne bismo...
Ne generalizuj Pegi, ima ih sto bi. Znam sta govorim. Nisu svi isti.
Hrabri su manjina... Nažalost...Ili nasreću.. Ne znam.. Jbg teška tema u pm...
Image

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 21866 times
Been thanked: 5865 times

Post by Veca » 21 Jun 2013, 12:36

Ruana wrote:
Veca wrote:...nemoj ga bona,Ruana kleti,dosta mu je to,sto ima!
Znas sta ja razumijen u Afganistanu nazor zivjeti, ali kod nas NE. A ako neko iz koristi zivi sa nekim radi para ilh. Papira onda mi ga nije zao
I da burek pogresno ne razumije da se ja hvalim mojim brakom, ne cvjetaju nikome ruze pa ni meni, i ja nekad Allahu zahvaljujem sto je posjedovanje oruzja ovdje nezakonito inace bi bilo mrtav makar 3 put dnevno.
Ali definitivno ne zivim u braku bez ljubavi i znam da je obostrana.
I mrzim kad neko predstavlja sebe kao jadnika ili zrtvu a nista ne preuzima da to promjeni.[/quote]

...halloooooo :stop ...vidi je sest' se navila! :roll ...ne treba biti nefer!...ja sam mu iskreno rekla sta sam ja dozivjela i sta sam uradila...ako neko misli da je bilo jednostavno :jok ...da ga ostavim,nije mi bilo svejedno,a djeca baska,o njima necu nista da pisem...Melek nije trazio savjet,meni ne izgleda da je temu postavio iz tog razloga sto je zrtva...ja ga stvarno razumijem jer to,licno,imam iza sebe...covjeku je bilo tesko i htio je,samo da si olaksa dusu...tko to nije dozivio,ne zna koliki je to pritisak u covjeku! :djed ...a ako je tema navlakusa,ja ga natakarim!
Kako da ne budem stepski vuk, olinjali pustinjak usred svijeta ciji ciljevi nisu moji, cije mi radosti nista ne znace!

Ruana

Post by Ruana » 21 Jun 2013, 12:44

Sta me briga sto je navlakusa, ja imam svoje misljenje a ako nas je neko od "nas" navukao mogao je lijepo i da napise post isti i da ne bude Melek ja bih opet isto napisala. Treba naravno hrabrost za to sto si ti ucinila zato sam i rekla da samo kukavice zive ovako kao Melek ili ko je vec ovo pisao.

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!

Post by Veca » 21 Jun 2013, 12:48

...joj,joj,odoh sa teme!...samo jos ovo,i ja pisem iskreno i sto mislim! :djed
Kako da ne budem stepski vuk, olinjali pustinjak usred svijeta ciji ciljevi nisu moji, cije mi radosti nista ne znace!

Ruana

Post by Ruana » 21 Jun 2013, 12:57

Veca wrote:...joj,joj,odoh sa teme!...samo jos ovo,i ja pisem iskreno i sto mislim! :djed
Suti i vrati se ovamo. Ja ovdje ne vidim tezinu teme. Heej 20 godina laze sebe i nju. Je li joj ikad rekao da je voli mislim slago, je li ona vidjela iskrenos u njegovim ocima ikad.

Luna.
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 4 times
Been thanked: 15 times

Post by Luna. » 21 Jun 2013, 13:03

ja mislim da on toga nije bio ni svjestan svih ovih dvadeset godina.. ili to mozda nije ni sad toliko koliko on misli, nego ga uhvatila kriza srednjih godina...
ja ne mogu bit s nekim koga ne volim... ni zabavljat se nisam mogla s nekim do koga mi nije stalo... imala sam 2 momka, za koje nisam nista osjecala... ne mogu i dzaba... a nije ni jednostavno nekome okrenut ledja i rac da ga ne volia ako on igra oko tebe..
Nesto sam razocaran ovih dana. Proci ce... ili mozda nece... jedno od to dvoje...
Djole

Fatma
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 1 time

Post by Fatma » 21 Jun 2013, 13:08

Pročitah sve stranice...

Mislim,ustvari sigurna sam da se ne može lagati tolike godine...

Teško je pričati o nekom drugom,to mogu biti samo nagađanja....jer možda ni supruga Meleka ne voli...ako su se tako silom prilika uzeli i možda njoj uopšte ne smeta takvo stanje kakvo je sad.

Svako je priča za sebe i nikom ne treba pametovati,jer sve što kažeš ja ne bih nikad ovo ili ono,to ti se kao bumerang vrati....

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!

Post by Veca » 21 Jun 2013, 13:29

...moje misljenje je,da ona njega voli,zato je i ostala s njim...inace bi to bila,za nju,nemoguca misija...kako vec rekoh,muskarci plivaju drugacije u braku!

Dalia
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Dalia » 21 Jun 2013, 14:19

Možda je finansijski ovisna o njemu ili nema neko mjesto gdje bi otišla...masu žena je tako zarobljeno u braku.
Fine djevojke su u krevetu u 9, da bi mogle kući doći do 11. :zubi

Fatma
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Fatma » 21 Jun 2013, 14:24

Veca wrote:...moje misljenje je,da ona njega voli,zato je i ostala s njim...inace bi to bila,za nju,nemoguca misija...kako vec rekoh,muskarci plivaju drugacije u braku!
I to je od slučaja do slučaja....ne gledaju baš svi na brak i ljubav iz jednog ugla...

Ima žena,koje se baš udobno uklope u brak bez ljubavi,ako im ostale opcije odgovaraju.Tu prvenstveno mislim na egzistenciju,položaj u društvu,djeca itd...(imam očitih primjera u svom okruženju)

E sad,koliko to kome odgovara ili ne,pitanje je za stručnjake.

Ljubav je nešto posebno,što čovjek može da doživi,ali ja sam mišljenja,da je više brakova iz gore navedenih razloga....

Dust
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 2 times

Post by Dust » 21 Jun 2013, 14:31

Fatma, mislim da si u pravu. Masa brakova je sklopljena iz nekih drugih razloga, a ne iz ljubavi: financije, godine, zelja za djecom itd itd. U ratnom periodu, bilo je desetine slucajeva koje znam da su se vjencali kako bi lakse mogli izaci iz BiH. Ma o ovome bi se moglo pricati koliko hoces... ali nemojmo optuzivati nikoga, ruzno je to.
Gledam te nekim drugim ocima
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora

Nela
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Nela » 21 Jun 2013, 14:38

Ne postoji covjek na zemaljskoj kugli koji ne moze primijetiti da u njegoj vezi nesto ne fercera. Mislim dok se zabavljas sa djevojkom/momkom i vidjas se tri-cetiri puta sedmicno primijetili bi da nes nije ok a kamoli u braku.
Vjerovatno i Melekova zena, bas kao i on zna i vidi da to ne funkcionise kako treba, samo je pitanje zasto to sve ove godine trpe i on i ona. Ne mora odmah biti razvod ali bar jedno drugom duguju iskren razgovor.
Sto se tice djece, kako vec neko rece, djeca bolje razumiju nego sto mozemo pomisliti. Ali je jedno bitnije. Kakav primjer svom djetetu pruzas. Kako sutra da od njega ocekujes da ima normalnu porodicu i da zna da su ljubav, postovanje, razgovor temelji jednog braka. Kako da dijete nauci ispoljavati emocije i prihvatiti iste ako nikad nije vidjelo mamu i tatu da se zagrle.
Znam da ce se sad neki pitati sta je sa djecom razvedenih roditelja koji takodjer nisu vidjeli roditelje u takvom svijetlu. Ja sam dijete razvedenih roditelja i nikad ali nikad u zivotu nisam vidjela mamu i tatu da se zagrle. Bila sam mala kad su se razisli, mnogo me to pogodilo, pogotovo sto u to vrijeme razvod je smatran baukom. Sad sam im zahvalana oboma sto se nisu svadjali, tukli, nazor zivjeli. Kad sam mogla shvatiti odredjene stvari mama mi je objasnila zasto nisu skupa, sta znaci brak, sta znaci taj zagrljaj, drzanje ruke i sl.
I moze Melek i njegova zena objasniti svojoj djeci da roditelji trebaju biti naklonjeni jedno drugom ali bi se sigurno i djeca zapitala o cemu pricaju kad i sami ne praktikuju.
Nervira me kad je covjek govno a ponasa se k'o Rafaelo kuglica

Fatma
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Fatma » 21 Jun 2013, 15:05

Još sad i neću više na ovu temu....

Nela upravu si,treba sjesti i otvoreno razgovarati.Razgovor je čudo.Lično sam više puta bila u velikoj zabludi,jer nisam znala šta druga osoba misli,a nismo o tome otvoreno pričali.

Nakon sati i sati....dana i dana razgovora,neke stvari su se tako lijepo posložile,za nepovjerovati.Kad kažem razgovor,podrazumijeva se da su osobe do kraja iskrene jedna prema drugoj....
Niko ne zna šta druga osoba ima u svojim mislima,ali kad kažeš,to je onda nešto drugo.

Sad malo skrećem sa teme,ali povod je ovaj razgovor o kome sam pisala...nije zgoreg nekoj osobi,nebitno mužu,djeci,prijateljici...a ponajviše mužu,reći otvoreno ono što tog trenutka misliš...volim te(to ne boli) ili udijeliti kompliment za odjeću ili frizuru...ali samo da je iskreno.

To je moje pravilo i često me košta u životu,jer kažem i kad mi nešto ne odgovara, pa nek bude šta bude...

Nela
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Nela » 21 Jun 2013, 15:07

Mislim da je nedostatak razgovora 50% krivac za razlaz partnera
Nervira me kad je covjek govno a ponasa se k'o Rafaelo kuglica

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!

Post by Veca » 21 Jun 2013, 15:15

:ok ...ima svega,mi uglavnom nismo vidjeli pravu sliku njihovog zivota...to znaju samo njih dvoje,i djeca naravno...i ja sam izbjegavala svadju u braku,pred djetetom...ali da li je to bilo u redu,nisam sigurna...moje dijete je se sokiralo kada sam mu pokusala objasniti,da vise necemo zivjeti sa papom :tuga ....................ma,begaj,veco! :ljuta

Dalia
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Dalia » 21 Jun 2013, 15:17

Nek nisi Veco, svaka čast za to, nema ništa gore nego kad trebaš kući iz škole, a ne ide ti se, jer znaš da te kući čekaju roditelji koji se deru i mrze.

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!

Post by Veca » 21 Jun 2013, 15:24

Dalia wrote:Nek nisi Veco, svaka čast za to, nema ništa gore nego kad trebaš kući iz škole, a ne ide ti se, jer znaš da te kući čekaju roditelji koji se deru i mrze.

ufff,nedaj boze to,ni jednom djetetu :tuga...nisam ja sada mislila na udaranje ili veliku viku...ali bar da smo se ponekada,malo glasnije posvadjali...cini mi se ne bi bio,tako sokiran...ovako,nije nista razumio!

Dalia
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Dalia » 21 Jun 2013, 15:31

Dobro je dok ljudi imaju mogućnost da se razvedu, dok ne ovise jedno o drugom...baš u porodici imam slučaj gdje je žena u braku ko iz pakla, a nema gdje, nego šuti i trpi..još ako si tek u dvadesetima, a znaš da si do kraja života osuđen tako živjet.

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!

Post by Veca » 21 Jun 2013, 15:36

Dalia wrote:Dobro je dok ljudi imaju mogućnost da se razvedu, dok ne ovise jedno o drugom...baš u porodici imam slučaj gdje je žena u braku ko iz pakla, a nema gdje, nego šuti i trpi..još ako si tek u dvadesetima, a znaš da si do kraja života osuđen tako živjet.

:sok ...izvini,ja to ne mogu da shvatim!...uvijek ima neki put!

Post Reply

Return to “Brak & Porodica”