Merhaba naš mubareć Ramazan

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 801 times
Been thanked: 927 times
Status: Offline

Re: merhaba naš mubareć Ramazan

Post by carobnjak N » 20 Jul 2012, 17:57

Inače prvih dana zna zaboljeti glava ,valjda zbog promjene krvnog pritiska. Kad čovjek nema hrane u sebi da je vari onda se krv koja je potrebna u stomaku prilikom procesa varenja ,premješta u mozak .
I meni su malo kapci na pola zbog toga pritiska
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N » 20 Jul 2012, 18:33

"Uistinu je ova vjera lahka, pa ko god ide protiv njene prirode i pretjeruje, biće od nje nadvladan. Uzmite, dakle, srednji put, nalikujte savršenstvu i budite dobre volje." (prenosi Buhari)

A Allah uzvišeni kaže za prijatelje svoje u istoj ovoj suri Junus, u ajetima br. 62, 63 i 64 : "Nema straha za Allahove prijatelje, oni ni za čim tugovati neće. A oni koji vjeruju i koji se Allaha boje, takvim radost pripada i na Ovome i na Onome svijetu, i nema toga ko će Allahove Riječi izmjeniti. Njima će to uspjeh veliki biti.
[ytube][/ytube]

komsija
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 2 times

Post by komsija » 20 Jul 2012, 20:13

Image
Kada ljudi odu od tebe, pusti ih neka idu.Tvoja sudbina nikada nije vezana za nekoga ko te napusti. To ne znači da je ta osoba loša, nego da je njena uloga u tvom životu završena."
I, obratno!

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N » 20 Jul 2012, 21:42

Ibn Semmak rekao je na samrti: „Bože moj, Ti znaš da su mi, i kad sam griješio, bili dragi oni koji su Tebi pokorni, pa učini tu ljubav mojom iskupninom.“

Image

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N » 21 Jul 2012, 01:48

moram sa ovom presjeći ,da me pukne malo :p
[ytube][/ytube]

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N » 21 Jul 2012, 17:44

Ne tuguj....A srca se doista, kada se Allah spomene, smiruju (Er-Ra'd - 28)...

Ne tuguj: "Ako vi dopadate rana, i drugi rana dopadaju. A u ovim danima Mi pobjedu dajemo sad jednima, a sad drugima, da bi Allah ukazao na one koji vjeruju i odabrao neke od vas kao šehide -- a Allah ne voli nevjernike" (Ali Imran, 140). Ne tuguj, nego uzimaj pouku od onih koji su živjeli prije i pogledaj kako smo postupali prema onima koji bijahu dobri i kako se osvetismo nasilnicima.

Ove riječi objavljene su kao potpora Poslaniku, a.s., nakon bitke na Uhudu, posebno zbog toga što je tu život izgubio njegov amidža Hamza ibn Abdul-Muttallib. Ibn Mes'ud, r.a., veli: "Nismo vidjeli Allahovog Poslanika da je ikada plakao tako kao što je plakao za Hamzom." Habbab veli: "Nismo imali kefina u koje bismo umotali Hamzino tijelo osim jednog ogrtača. Kad bismo ga stavili preko glave, noge bi ostale nepokrivene, a kada bismo pokrili noge, vidjela se glava." (Bilježi ga Ahmed u svome Musnedu) Muhammed, a.s., toliko se rastužio zbog pogibije svog amidže Hamze da se zakleo da će zbog njega pogubiti 70 nevjernika pa mu Allah, dž.š., objavljuje: "Ako hoćete da na nepravdu uzvratite, onda učinite to samo u onolikoj mjeri koliko je vama učinjeno; a ako otrpite, to je, doista, bolje za strpljive. Strpljiv budi! Ali, strpljiv ćeš biti samo uz Allahovu pomoć. I ne tuguj za njima i neka ti nije teško zbog spletkarenja njihova." (En-Nahl, 126,127).
Image

Kada se mora uznemire, valovi nasrnu, oluje nastupe, ljudi na lađi uzviknu: "O Allahu!" Kada se vodič deva u pustinji izgubi, kad putnici skrenu sa staze i kravana zaluta, svi oni dozivaju: "O Allahu!" Kada se desi nesreča, nastupi očaj, jad zavlada, čovjek sav slomljen zavapi: "O Allahu!" Kada se kapije pred prosjacima zatvore i tama prekrije njihova lica, oni poviču: "O Allahu!" Kad nestane staza i puteva, kad zgasnu nade, ljudi dozivaju: "O Allahu!" Kada ti zemlja postane tijesna, i duša se sva skupi, zajecaj: "O Allahu!"

"Sjetih Te se kad nedača crna ko noč me sazgala,
Kad prašnjavi čador prekrio je lice vremena,
Tvoje ime izgovorih, duša mi zajeca,
I svaka je briga najednom nestala."

Do Allaha dopire lijepa riječ, iskrena dova, istinski uzdah, nevina suza i bolna patnja. Njemu zorom u dovi pruzamo dlanove, ruke širimo šta god nam je potrebno, Njega oči pogledaju kad udes nas pregazi i Njemu molitve šaljemo kad nesreče nastupe. Njegovo ime zazivamo, njime dove i pjesme pocinjemo. Sječanje na Njega srca nam smiruju, duse uspokojava, unosi mir u osječanja, razboritost povečava i u nama čvrsto uvjerenje, jekin, postojanim čini, Allah je blag prema robovima Svojim.

Lavlje_srce
Alienka
Alienka
Has thanked: 4055 times
Been thanked: 3072 times

Post by Lavlje_srce » 21 Jul 2012, 17:58

[ytube][/ytube]
Memento Mori

You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~

You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N » 21 Jul 2012, 18:49

:srce

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N » 23 Jul 2012, 03:50

Image

Božije ime “el-Fettāh” (ألْفَتَّاح) – Koji rješava i otvara

Rahmetli hadži šejh Fejzulah efendija Hadžibajrić kaže:

“Svoju kapiju darovanja, otvara ti Fettah. Sa Svojim darovima uredio je svijet. Otvorene su riznice Njegovih nimeta (blagodati), koje čak ni naši grijehovi ne zatvaraju.”

Uzvišeni Allah je Onaj koji “otvara”. Kako se veli u časnome Kur’anu:

U Njega su ključevi skrivenog, samo ih On zna, i On jedini zna šta je na kopnu i šta je u moru, i nijedan list ne opadne, a da On za nj ne zna; i nema zrna u tminama Zemlje niti ičeg svježeg niti ičeg suhog, ničeg što nije u jasnoj Knjizi.

(Kur’an, sura el-En‘ām, ajet 59.)
Ključevi (mefātih) svega što postoji nalaze se kod Njega. Odluka o životu, načinu života, smrti,načinu smrti, konačne sudbine svakog stvorenja, Njegova je. Uzvišeni Allah nije “ključar” Bîtka, On je stvoritelj Bîtka. Nije samo da drži ključeve gajba (skrivenog), On njima vlada jer, kako smo već rekli u prethodnim razgovorima o Lijepim Božijim Imenima, samo stvoritelj ima apsolutnu vlast, odnoso, samo uzvišeni Allah posjeduje Bîtak.

Ako želi, dragi Bog “otključa” nam spokoj pa time utihne nemir; ili nam otključa utjehu, time blijedeći tugu; ili nam otključa sjećanje na Ugovor (el-Mîsâk) kojim smo posvjedočili da nam je On Stvoritelj i Gospodar, pa time u nama probudi ljubav.

U svakodnevnom životu, to otključavanje, čin kojim nas dragi Allah “otvara” prema nečemu od čega smo skriveni, prema nekom hâlu koji ne znamo, ili kakvom duhovnom usponu o kojemu ništa ne znamo ili smo o njemu samo nešto načuli.

Otvaranje često dolazi s Božijom pomoći (en-Nasr), jer to otvaranje jeste izravna Božija pomoć stvorenju. Tako se u Kur’anu kaže:

a dat će vam i drugu blagodat koju jedva čekate: Allahovu pomoć (Nasr) i skoru pobjedu (Feth)! Zato obraduj radosnom viješću vjernike!

(Kur’an, sura es-Saff, ajet 13.)

Image

Koliko nam je stvari u životu tamno, naizgled bezperspektivno, nejasno, nemoguće za riješiti. Sve to el-Fettāh za nas, ako Ga zamolimo, rješava. Naše je samo da zatražimo. Situacija na poslu, u školi, u džematu, u porodici, među prijateljima, teško da je uvijek jasna i sigurna. Teško da je ko bez opravdanih briga. I teško da je ko pouzdanog hâla. Sve nam to, zamolimo li Ga, el-Fettāh razriješava.

Istodobno, ko spozna ovo Lijepo Božije Ime, pomagat će drugima, uvijek će im biti na usluzi, jer nikad se ne zna – možda baš mi, s ovom moći koju nam je uzvišeni Allah podario, možemo “otvoriti” nekoga drugoga, ili mu možemo pomoći da mu se neka situacija u životu otvori.

Vezanje za ovo Lijepo Božije Ime (te‘alluk) ogleda se u čovjekovoj potrebi da mu Uzvišeni podari ključeve različith situacija i stvari, te da mu dadne i dozvolu (izun) da ih, s Njegovim imenom, u Njegovo ime, koristi.

Istinska spoznaja ovog Božijeg Lijepog Imena (tehakkuk) ogleda se u čovjekovome jasnom viđenju stvarnog uzroka svega čije je manifestiranje do tada samo okom mogao gledati.

Kićenje odrazima svojstava ovog Božijeg Lijepog Imena (tehalluk) ogleda se u tome da uzvišeni Allah podari čovjeku ključ od bilo kojeg Svog Lijepog Imena, s kojim taj čovjek može s Božijim dopuštenjem “otvarati”, “otključavati”, razne situacije u životu, a nakon Božije instrukcije. Ta osoba tada naziva se ključar, nikako “onaj koji otvara”.

Čovjek izložen djelovanju ovog Božijeg Imena, ne jada se stvorenjima. I ma šta god da ga zadesi, uzda se u jedinoga Allaha i nadu nikada ne gubi. Nakon što je hazreti Jakub (Jakov), alejhisselam, nakon što je ostao i bez hazreti Jusufa (Josipa), alejhisselam, i bez svog najmlađeg sina Benjamina, i pored neizmjerne tuge i boli, poručio je drugim sinovima:

“O sinovi moji, idite i raspitajte se za Jusufa i brata njegova, i ne gubite nadu u milost Allahovu; samo nevjernici gube nadu u Allahovu milost.”

(Kur’an, sura Jūsuf, ajet 87.)
[ytube][/ytube]

Prenosi se da bi jedan siromah dolazio pred Kabu, i, nakon višestruko puta učinjenog tavafa (obilaženja oko Kabe), uhvatio bi se za kabenski prekrivač, dugo se čuvao za njega, i pri tome čitao neku ceduljicu koju je nosio u džepu. Nakon nekog vremena, umro je u haremu Kabe. Kada su ga došli odnijeti i opremiti za dženazu, neko se sjeti da ga je viđao s papirićem pa potraži papirić u džepu. Kada ga je našao, pročitao je:

A ti strpljivo čekaj presudu Gospodara svoga, Mi tebe i vidimo i štitimo; i veličaj i hvali Gospodara svoga kad ustaješ.

(Kur’an, sura et-Tūr, ajet 48.)
Shvatili su da je čovjek bivao često u nevolji ili bi mu se često, kako mi to kažemo, stislo. No, nikada se nikom od stvorenja nije požalio, žalio se samo Njemu, uzvišenome Allahu, od Njega razrješenje čekao.

Osoba koja živi izložena djelovanju ovog Božijeg Imena, uvijek je mirna, staložena, ne požuruje stvari, niti ih odgađa

Prenosi se da je hazreti Alija imao jednu ropkinju, koja bi svako jutro poranila na bunar da bi popila vode. Hazreti Alijin muezin primjetio ju je te bi ju svakojutro sačekao i, s distance kako ne bi narušio njenu intimu, govorio bi joj: “Volim te.”

Jednoga dana ropkinja se požalila hazreti Aliji, i upitala ga može li on šta učiniti. Hazreti Alija malo poćuta, a potom joj reče: “Reci i ti njemu: ‘Volim te!’, pa ćemo vidjeti šta če on na to.” Ropkinja se začudi ali, znajući ko je hazreti Alija, uradi kako joj je rečeno.

Kada je došlo naredno jutro, muezin ju ponovo čekao, i, nakon uobičajene izjave ljubavi, ropkinja mu odgovori da i ona njega voli. Tada muezin reče:

“E, sada ćemo pričekati, vidjet ćemo šta će uzvišeni Allah presuditi o nama.”

Ropkinja je to ispričala hazreti Aliji, koji odmah pozva muezina kod sebe i zamoli ga da mu sve ispriča, od početka. Kada se uvjerio u muezinovu iskrenost, reče mu:

“Kada je tako, onda vodi je. Neka vam je hairli, uzvišeni Allah je presudio o vama.”

Uzvišeni Allah “otvara” ljudima, pomaže im u teškoćama, nevoljama i brigama:

Milost koju Allah otvori ljudima niko ne može, poslije Njega, dati; On je silan i mudar.

(Kur’an, sura Fātir, ajet 2.)
Image

Rahmetli hadži šejh Fejzulah efendija Hadžibajrić kaže:

“Ko uči ovo Ime mozak će mu se rasvijetliti i srce će mu se očistiti.”

Rahmetli doktor Abdul Halim Mahmud još kaže:

“Ko nakon sabah-namaza prouči ovo Ime sedamdeset i jedan put držeći ruku na prsima, očistit će mu se srce, olakšat će mu se pomoću, prosvijetlit će mu se srce dizanjem perdi pred srčanim vidom.

A Allah dragi, opet, najbolje zna.”

nezaboravna
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Internet i Ramazan

Post by nezaboravna » 23 Jul 2012, 09:24

Jako je žalosno kada se insan zbog neke potrebe uključi na internet u kasne večernje sate i u to vrijeme zatekne veliki broj braće i sestara na raznim chat-ovima a još je žalosnije da ne kažem tragično kada se to dešava u vrijeme mubarek mjeseca Ramazana za koga se posebno pripremaju i Dzennet,hurije u njemu, meleki, ribe u vodi i ptice na grani. Cijenjena moja braćo i voljene sestre, zar ste vi sigurni da ćete imati novu priliku za neki novi Ramazan???

Ka’b b. ‘Udžre, r.a., prenosi: “Resulullah, s.a.v.s., je rekao: “Primaknite se mimberu! “, i mi smo se primakli. Kada se popeo na prvu stepenicu mimbera rekao je: “Amin! ” Kada se popeo na drugu stepenicu kazao je: “Amin! ” I na trećoj stepenici je rekao: “Amin! ” Kada je sišao sa mimbera rekli smo: “Allahov Poslaniče, danas smo od tebe čuli nešto što nikada prije nismo čuli!? ” On je rekao: “Kada sam se popeo na prvu stepenicu mimbera Džibril, a.s., pojavio se preda mnom i rekao: „Proklet neka je onaj ko dočeka mjesec ramazan i dozvoli da mu on prođe a da ne zaradi oprost! „ Ja sam tada rekao: „Amin!” „Kada sam se popeo na drugu stepenicu, rekao je: ‘Proklet neka je onaj pred kojim se spomene tvoje ime a on ne donese salavat na tebe! ‘ Ja sam kazao: ‘Amin! ‘ Kada sam se popeo na treću stepenicu, rekao je: ‘Proklet neka je onaj ko doživi da njegovi roditelji ili jedan od njih ostare, pa ga njegovo služenje i briga o njima ne uvede u Džennet. ‘ Ja sam rekao: ‘Amin! ‘ ” ( El-Hakim , Ibn Hibban, Et-Taberani, El-Bejheki , El-Buhari i Et-Tirmizi u Sunenu).

Ovaj hadis bi trebao biti dovoljan povod za razmišljanje i zabrinutost velikog broja muslimana i muslimanki u današnjem vremenu!!!

Jako je žalosno kada se insan zbog neke potrebe uključi na internet u kasne večernje sate i u to vrijeme zatekne veliki broj braće i sestara na raznim chat-ovima a još je žalosnije da ne kažem tragično kada se to dešava u vrijeme mubarek mjeseca Ramazana za koga se posebno pripremaju i Dzennet,hurije u njemu, meleki, ribe u vodi i ptice na grani. Cijenjena moja braćo i voljene sestre, zar ste vi sigurni da ćete imati novu priliku za neki novi Ramazan??? Zar ima neko na ovome svijetu ko je vrijedniji vaše pažnje od Milostivog Gospodara svega postojećeg koji nam nudi svoju milost, oprost, uslišavanje dova i nebrojene druge blagodati koje se nalaze u ovom mubarek mjesecu?!

Vallahi, niko od onih sa kojima se dopisujete nije vrijedan vaše pažnje u ovom mjesecu!!!Niko nije vredniji od našeg Milostivog Rabba koji posmatra vašu oholost i gaflet !!!Zar da se meleki koji čekaju vaša dobra djela, vrate kod Gospodara koji je poznavalac svih tajni sa oskudnim dobrim djelima i informacijom da je i ove noći grješni Allahov rob i robinja noć proveli na internetu umjesto u ibadetu i slastima noćnog namaza i učenja Kur’ana Časnog???

‘Ubade b. Samit, r.a., prenosi da je Allahov poslanik, s.a.v.s., rekao jednoga dana kada je ramazan već bio nastupio: “Došao vam je ramazan, mjesec blagoslova. U tom mjesecu Allah se usmjerava prema vama i spušta Svoju posebnu milost, oprašta grijehe i prima dove. U ramazanu Allah gleda vaše nadmetanje u činjenju dobra i hvali se vama pred Svojim melekima. Stoga, pokažite Allahu ispravnost s vaše strane! Uistinu, jadan i nesretan je onaj ko bude lišen Allahove milosti u ovom mjesecu.” ( Et-Taberani)

Draga moja braćo i voljene sestre, ne zamjerite mi što pitam, jesmo li mi generacija sa kojom se Allah može pohvalit pred melekima ili nas je veliki broj „nesretnih“ i onih koje je prokleo Džibril a.s. i Poslanik sallallahu alejhi ve selem na to rekao AMIN???

Zar je moguće da ni u ovom mubarek mjesecu ne znamo da napravimo prioritete??? Zar to nismo svjesnih svojih grijeha i grešaka pa nam šejtan l.a ne dozvoljava da iskoristimo ovakve prilike. Prilika u kojoj je šansa za novi početak tako blizu. To je prilika za oprost grijeha i uslišavanje dova. Prilika koju možda sljedeće godine nećemo dočekati i ako znamo bezvrijednost i prolaznost dunjaluka, tada ćemo se više nadati da je ovo posljednja šansa nego da nas još neka čeka.

Pouka je u hadisu od Ebu Hurejre, r.a., kada prenosi da je Resulullah, s.a.v.s., rekao: “Mom ummetu je dato petero u ramazanu što nije dato nikome prije njih:

1. Zadah iz usta postača je ugodniji Allahu od mirisa mošusa (miska);

2. Za njih traži oprost i riba u moru sve dok ne prekinu svoj post;

3. Allah svaki dan uljepšava Džennet a potom kaže: ‘Moji čestiti robovi samo što nisu zbacili sa sebe (dunjaljučki) teret i došli u tebe ‘;

4. U ovom mjesecu zli šejtani bivaju stavljeni u okove tako da ne mogu činiti zla koja obično čine mimo ramazana;

5. Posljednje noći ramazana njima (postačima) biva oprošteno.” Nakon toga ashabi, r.a., upitali su: “O Allahov Poslaniče, je li ta posljednja noć – Lejletu-l-kadr? ” Resulullah, s.a.v.s., odgovorio je: “Ne! Radi se o tome da onaj ko je ulagao trud, svoju nagradu dobiva onda kada završi posao.” (Ahmed, El-Bezzar i El-Bejheki).

Zar nismo veliki zalimi prema sebi? Zar je neko od naših „frendova“ zaslužio da odvojimo za njega minutu ovog blagoslovljenog vremena??? Nemojmo to raditi braćo moja i voljene sestre!! Bićemo pitani za svaku sekundu koju smo proveli na ovom dunjaluku, bićemo pitani za ove mubarek noći i dane u kojima nam Allah Uzvišeni nudi mogućnost oprosta i uvećavanja vage dobrih dijela sa malo truda.

Sada ćeš me možda i kritikovat brate moj i sestrice draga i tražit razne izgovore za provedeno vrijeme na internetu umjesto u ibadetu ali Poslanik sallallahu alejhi ve sellem je rekao u hadisu koji nam je prenijeo Džabir r.a.: “Sve što ne spada u zikr i veličanje Allaha je igra i zabava, osim četiri stvari: čovjekovo igranje sa suprugom, vježbanje jahanja konja, streljaštvo i vježbanje plivanja.“ (Sahihul-džami’)

Mi smo narod najodabraniji od svih, narod koga je Er-Rahman počastio raznoraznim blagodatima i ukazao nam velike počasti pa nemojmo Mu uzvraćat nehajom i ohološću jer Milostivi je neovisan od nas i naše teobe i ibadeta!!! Neka nam ovaj mjesec bude prilika koju nećemo propustiti, povjerenje koje nećemo iznevjeriti. Vratimo se našem Stvoritelju okićeni bogobojaznošću i čvrstim pouzdanjem u Njegovu pomoć i zadovoljstvo. Internet prepustimo onima koji su bez razuma i koji su prolaznost zamijenili za vječnost a mi dane provedimo u dobročinstvu prema drugima a noći odvojimo samo za sebe (osamljivanje sa našim Gospodarom).

Za kraj, razmislimo o mudrom savjetu Hasana Basrija: „Čovječe, čuvaj se odgađanja i „sutra ću“, jer, ti si tvoje danas, a ne tvoje sutra, pa ako doživiš sutra iskoristi ga u dobru kao što si u dobru iskoristio i tvoje danas, a ako tvoje sutra ne dođe, onda se nećeš kajati zbog onoga što si propustio danas.”

Piše: Nađa Dizdarević
Tko ti priča o tuđim manama, drugima će pričati o tvojim
Ako ti život da 1000 razloga za plač, ti nađi 1001 razlog za smijeh.

Blackhawk

Re: Internet i Ramazan

Post by Blackhawk » 23 Jul 2012, 09:40

nezaboravna wrote:Jako je žalosno kada se insan zbog neke potrebe uključi na internet u kasne večernje sate i u to vrijeme zatekne veliki broj braće i sestara na raznim chat-ovima a još je žalosnije da ne kažem tragično kada se to dešava u vrijeme mubarek mjeseca Ramazana za koga se posebno pripremaju i Dzennet,hurije u njemu, meleki, ribe u vodi i ptice na grani. Cijenjena moja braćo i voljene sestre, zar ste vi sigurni da ćete imati novu priliku za neki novi Ramazan???
"Zbog neke potrebe"... zatekne veliki broj brace i sestara na raznim chatovima ????

AKo joj je potreba, sto ulazi na razne chatove ?? I kako moze vidjeti bracu i sestre ako ona nije na chatu.. Ako vidi znaci da je i ona tu..

nezaboravna
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Re: Internet i Ramazan

Post by nezaboravna » 23 Jul 2012, 09:55

BlackHawk wrote:
nezaboravna wrote:Jako je žalosno kada se insan zbog neke potrebe uključi na internet u kasne večernje sate i u to vrijeme zatekne veliki broj braće i sestara na raznim chat-ovima a još je žalosnije da ne kažem tragično kada se to dešava u vrijeme mubarek mjeseca Ramazana za koga se posebno pripremaju i Dzennet,hurije u njemu, meleki, ribe u vodi i ptice na grani. Cijenjena moja braćo i voljene sestre, zar ste vi sigurni da ćete imati novu priliku za neki novi Ramazan???
"Zbog neke potrebe"... zatekne veliki broj brace i sestara na raznim chatovima ????

AKo joj je potreba, sto ulazi na razne chatove ?? I kako moze vidjeti bracu i sestre ako ona nije na chatu.. Ako vidi znaci da je i ona tu..
:ok :ok ma ima i radnih mijesta koje ne mogu bez interneta da funkcionisu ali ima sve svoje . :zubi :zubi

nezaboravna
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Ramazan i nasi najmladji

Post by nezaboravna » 23 Jul 2012, 09:58

Mjesec ramazan trebao bi da unese radost u duše naših najmlađih, da osjete imansku atmosferu ramazana, dolazak dragog gosta, priliku za natjecanje u činjenju dobrih djela i stjecanje obilne nagrade. Naši najmlađi trebali bi iz mjeseca ramazana izaći sa usađenim vrlinama islama u svojim srcima, kao što je samilost, međusobna solidarnost, ljubav prema…

…drugim muslimanima, natjecanje u činjenju dobrih djela, izdržljivost, strpljivost i slično. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, i njegovi drugovi radovali su se dolasku mjeseca ramazana i radosno nagovještavali njegov dolazak. Rekao je Božiji Poslanik, sallahu alejhi ve sellem: “Došao vam je mubarek mjesec ramazan, Allah, azze ve dželle, propisao vam je da ga postite…“ (Bilježi imam Nesai, hadis je vjerodostojan, vidjeti Sahihu Nesai od šejha Albanija)

Nema zapreke da čestitamo našoj djeci i oni jedni drugima čestitaju dolazak mubarek mjeseca ramazana sa riječima: “Allah vam dao u njemu berićet, čestitamo vam dolazak mubarek mjeseca ramazana” i sličnim riječima. Zašto da ne čestitamo našim najmlađima dolazak ramazana riječima: “Sine moj… kćeri moja… čestitam ti dolazak mubarek mjeseca ramazana, Allah da ti olakša da ga provedeš u ibadetu i postu”.

Na ovaj način u njihova srca ćemo usaditi važnost mjeseca ramazana i radost zbog njegovog dolaska, tako da nastupanje ramazana neće doživljavati kao nastupanje ostalih mjeseci. Osjetit će da im je došao mubarek mjesec koji je njihova prilika za postizanje dobrih djela. Također, može se čestitati završetak ramazana sa dovom da im Allah primi njihove ibadete i post, što će zasigurno biti razlog da sljedeći ramazan iščekuju sa nestrpljenjem.

Vrijednost mjeseca ramazana

Mjesec ramazan je mubarek i obiluje različitim vrijednostima. Zbog toga, prije samog nastupanja mjeseca ramazana, morali bismo da okupimo našu djecu i kažemo im nekoliko riječi o vrijednostima ramazana: o vrijednosti posta, sadake, dove, hranjena siromaha, pripremanja iftara, noćnog namaza i teravih-namaza, učenja Kur’ana, itikafa i slično. Spoznaja vrijednosti određene stvari izaziva njeno poštivanje u srcima ljudi i njihovu želju da to na najbolji način sprovedu u praksu.

Navikavanje na post

Jedna od najvažnijih specifičnosti mjeseca ramazana jeste post. Naši ispravni prethodnici prakticirali su postepeno navikavati djecu na post. U svrhu privikavanja djece na post koristili su primamljive i prihvatljive metode, kao naprimjer: navikavati djecu da ramazanske dane poste naizmjenično, da spajaju određene sate posta sa drugima, što se kod nas popularno naziva ”našivanje”, tako da dijete i ne primijeti da je prekinulo post, zatim vrlo je bitno da ne insistiramo na dokazivanju činjenice da nije postilo određeni dan, a isto tako važno je da djetetu dopuštamo da sa postačima prekida post, naprimjer datulama ili vodom, iako nije postilo i sl. Također, mora se voditi računa o mogućnostima djece za post, kako to ne bi negativno utjecalo na njihovo zdravlje.

Natjecanje u činjenju dobra

Moramo obznaniti opće ramazansko natjecanje u ibadetima: učenju Kur’ana, zikra, dijeljenju sadake, prvenstveno vezujući djecu za nagradu od Allaha, a potom za poklone sa naše strane. U ovom segmentu veoma je važna praktična strana natjecanja: zajedničko učenje Kur`ana u halki, udjeljivanje sadake pred djecom, međusobno podsjećanje na ibadete itd. Muslimanska porodica trebala bi da zajedno radi na provođenju ramazana u ibadetu.

Međusobno potpomaganje trebalo bi da krasi naše domove. Buđenje na sehur, odlazak na teravih-namaz, učenje Kur’ana i naročito pripremanje iftara. Zašto da se ne pojasni vrijednost iftara, a potom da se natječemo u njegovom pripremanju? Djevojčice pomažu majkama u pripremanju iftara, a dječaci u njegovom serviranju. Zaista me je zadivila jedna ideja oko pripremanja iftar-paketića za postače. Naime, kupe se male vrećice i svako je odgovoran da određenu hranu, sokove ili voće upakuje u te vrećice. Svaki član porodice stavlja u vrećicu ono za što je zadužen i onda se to lično dostavlja postačima. Zaista ćemo u srcima naših najmlađih naći radost zbog činjenja ibadeta onda kada svojom rukom dadnu iftar postaču. :D :D

Blackhawk

Post by Blackhawk » 23 Jul 2012, 09:59

Naravno da ima, i radnih mjesta koje striktno se vezu za internet...
Ali ni u jedno radno mjesto ne spada chat nijedan.. Tako da, ako ona vec vidi svoju bracu i sestre po raznim chatovima, znaci da ih i ona posjecuje...

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N » 23 Jul 2012, 10:52

Inače su ti tzv selefijski krugovi ,opsjednuti traženjem mahana drugim vjernicima i tim nekim puritanizamom koji je sav vanjštinski. Žao mi je što Nađu hvataju takve faze jer znam da je puno propatila ali to ide ono s kim si takav si.
Ja sam baš juče na fb pošto sam član tih islamskih fb grupa bio svjedok kakvim se trivijalnostima bave . Jedan se čovjek satra objavljuajući neke video predavanja tipa "o čupanju obrva" itd :lupa valjda da objasni svima koji čupaju ili su čupali obrve da će gorijeti u džehenemu ,ne kapirajući kontext samog hadisa . Kao da nemaš dovoljno posla da se zabaviš sam o sebi eto ti ideš okolo i zanimaš se tuđim obrvama.
Kad neko traži drugome mahane Allah Mudri mu dadne pa sam bude od takvih mahana i ponizi te jer si ti želio druge ponižavati. Kao onoga što su uhavtili u autu gdje je davao "umjetno disanje" ,pa je eto umjesto da prizna i povinuje se zakonu za koji je sam vjerovatno gorljivo glasao ,on se ponižava i nastavlja lagati :hihi

Lavlje_srce
Alienka
Alienka

Post by Lavlje_srce » 23 Jul 2012, 13:02

[ytube][/ytube]

Memento Mori

Lavlje_srce
Alienka
Alienka

Post by Lavlje_srce » 23 Jul 2012, 14:33

Poznavanje (razumijevanje) je moj kapital.

Razum (intelekt) je osnov moje vjere.

Ljubav je moj temelj.

Zelja je moja jahaca zivotinja.

Sjecanje na Boga je moj dug.

Povjerenje je moje blago.

Brizljivost je moj saputnik.

Znanje je moje oruzje.

Strpljenje mi je stit.

Zadovoljstvo je moj dobitak.

Skromnost (poniznost) je moj Ponos.

Odricanje od uzitka je moj zanat.

Sigurnost je moja hrana.

Istina je moj zagovornik.

Poslusnost mi je vrlina.

Borba mi je navika.

A radost mog srca je u namazu (molitvi).

[ytube][/ytube]
Memento Mori

Lavlje_srce
Alienka
Alienka

Post by Lavlje_srce » 23 Jul 2012, 14:41

[ytube][/ytube]

Memento Mori

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N » 25 Jul 2012, 14:38

Iskoristite berićet Ramazana da upotpunite svoje namaze

Mi znamo da je post bez namaza besmislen i sjećamo se da su nam to oduvijek govorili naši stari dede i nane ,da čovjek koji tako posti je "isto ko' kad cuku svežeš pa mu ne daš jesti ni piti" .
To i jeste tako i na nama je da svoj post upotpunimo namazom ,a namaz će nam biti upotpunjen ramazanskim berićetom u kojem je klanjačima olakšano da lakše postignu koncentraciju u namazu ,jer se uz Ramazan ne dozvoljava šejtanima da ometaju klanjača svojim vesvesama (šaputanjima)
Dakle ono što nam se dešava u toku ramazanskih namaza je isključivo naše djelo i djelo okolnosti u kojim se nalazimo.
Namaz je jedan veliki dar čovjeku i nešto o čemu se pisalo i piše naširoko ,pa ću ja skratiti i reći jednostavno i svima shvatljivo : namaz je meditacija kojom se povećava naša svijest o Bogu.
Meditacija sama po sebi je bitna za psihičko zdravlje i za unutarnji mir za kojim u današnji ubrzani vakat svi težimo ,a mnogi čak plaćaju raznorazne obuke za meditaciju .
Namaz je još bolji od toga jer on nije sam sebi svrha, već podižući našu svijest o Allahu Uzvišenom ,mijenja nas .
"Radost moga oka je u namazu " kazao je naš Resul alejhimusselam i to znaju i isto osjećaju svi koji su uspjeli savladati šejtana i doživjeti slast namaza. Doživjeti radost svijesnosti postojanja Onoga koji je stvorio ovaj veličanstveni svemir.

Da bi krenuli pravim putem ka takvom namazu bitna je priprema ,mentalna priprema. Nikad ne idi klanjati sa mišlju "hajde da to obavim što prije " ,nego kreni sa idejom "hajde da se odmorim od svega ,da zastanem 15-ak minuta,da se osvježim namazom".
Zatim lijepo i dostojanstveno uzmite abdest ,svijesni da se čistite i pripremate za jedan lijep ,ugodan događaj. Obucite odjeću kakva je propisana ali da je udobna i da je lijepa ,kao da idete na sastanak sa nekim ko vam se jako sviđa i kome se i vi želite svidjeti.
Postanite ašik ,a to je osoba koja je zaljubljena i žudi za ljubavlju ,tako i vi stanite sa tom ljubavlju ,pa ako postignete ihlas (iskrenost) biće vam odmah uzvraćena .
Ne postoji ljepši osjećaj na svijetu od uzvraćene ljubavi.
U namazu budite skrušeni i obavezno naučite značenje onoga šta učite ,bar uopćeno značenje .
To je još jedna mogućnost za dodatnu koncentraciju jer učimo na arapskom ,međutim nešto što znamo na pamet i ponovimo mnogo puta mozak sa lahkoćom procesira i može da radi još neke funkcije bez problema , a to znači da će vam misli lakše odlutati .
Preporuka je da mislite na značenje onoga što učite na arapskom ,značenje na našem jeziku i stvaranje slika u glavi o tome ,o prevedenom značenju. Tako ste mozak okupirali namazom i teže će vam misli odlutati.
Namaz obavljajte polahko ,dostojanstveno ali i skrušeno prema Allahu Milostivom, budite svijesni da ste zrnce u prašini svemira ,da ste toliko mali ,slabi i nebitni ali ipak imate tu mogućnost da uvjek i kad god želite pristupite Stvoritelju.Zapamtite da se sve u svemiru klanja Allahu ,Tvorcu koji je oduvijek i nikada neće nestati ,svi i biljke i ptice i planete mu se klanjaju na svoj način .
Samo jedna prava sedžda vas može nepovratno promijeniti.
Image

nezaboravna
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by nezaboravna » 25 Jul 2012, 18:33

Mjesec ramazan samo što nije nastupio. Ovaj mubarek mjesec, najčešće prepoznatljiv po postu tokom dana i ukusnim iftarima poslije akšama, dolazi sa još jednim divnim dodatkom dnevnoj rutini muslimana – teravih-namazom.

To je prizor koji oduzima dah: muškarci, žene, djeca… veseli i ponosni, žurno odlaze u džamije poslije iftara, a riječi „Es-selamu ‘alejkum“ mogu se čuti sa svih strana.

Dar teravih-namaza, uprkos tome, često može imati neke negativne posljednice na nas. Nakon dugog dana provedenog u postu često postaje izazovno voziti se do džamije i biti sa skupinom ljudi u namazu sat ili više.

U nastavku ćemo navesti nekoliko praktičnih koraka i savjeta koji nam mogu osvijetliti načine na osnovu kojih ćemo ove godine, ako Bog da, na najbolji način iskoristiti teravih-namaz.

1. Podsjetite se da je teravih-namaz prilika koja se pruža samo jednom u toku godine
Posao, škola i(li) skoro sve ostalo, za većinu nas, postaje izgovor koji koristimo da bi izbjegli prisustvo teravih-namazu. Kada se naredni put u vaš mozak polahko uvuče ideja ili izgovor za izostavljanje teravih-namaza kažite sami sebi: „Pa, teravih-namaz je samo jednom godišnje, u jednom mjesecu.“ Možda nećete imati prilike da klanjate teravih-namaz naredne godine. Zato ne bi trebali tražiti razne izgovore za njegovo izostavljanje.

Ebu Hurejre, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: „Ko provede mjesec ramazana klanjajući noću i sa vjerovanjem i nadom da će biti nagrađen za to, bit će mu oprošteni svi raniji grijesi.“ (Buhari)

Zašto onda propustiti takvu priliku?

2. U džamije odlazite bez stresa i frustracija

Obratite pažnju na to da sav vaš posao bude završen prije nego što krenete na teravih-namaz. Planirajte aktivnosti u danu na način da su zadaća i e-mail poruke napisani, posuđe oprano, a djeca smještena u krevet prije odlaska na teravih-namaz kako bi mogli klanjati neopterećeni i fokusirani. Ukoliko ipak ne možete završiti određene zadatke prije teravih-namaza, onda planirajte period nakon teravih-namaza u kojem ćete raditi na njima.

3. U džamiju odlazite sa prodicom ili grupom prijatelja

Na ovaj način svi će (zajedno) stići klanjati teravih-namaz i neće biti onih koji će se uvući ispod ugodnog pokrivača i utonuti u miran san. Ukoliko ste u mogućnosti ponuditi prevoz prijateljima iz komšiluka onda će, ako Bog da, za to slijediti i nagrada (od Uzvišenog Allaha, Gospodara svjetova), jer ste im omogućili da dođu u džamiju. Odlazak u džamiju u grupi, također, čitavom događaju povećava značaj i (kod ljudi) raspiruje plahovitost. I konačno, ako u džamiju stignete nešto ranije (u odnosu na početak namaza, predavanja, ili neke druge aktivnosti), možete se skrasiti u neki džamijski kutak i tu formirati manji kružok (halku).

4. Dođite ranije u džamiju

Ovo je važno. Ako u džamiju pođete pet minuta prije početka namaza, stići ćete u nju zadihani i žedni, (moguće da) neće biti mjesta za obavljanje namaza, a i ako (pro)nađete neko mjesto bit će to vjerovatno u nekom ćošku gdje ćete biti zbijeni sa drugim ljudima (mjesto gdje saffovi nisu pravilno formirani ili gdje se zbog različitih stvari, predmeta ne može nesmetano obaviti namaz) i gdje je vrućina nesnosna. Ovo je katastrofalno tokom teravih-namaza.

Ne bi trebali spavati nakon iftara, već odmah krenuti ka džamiji. Tako ćete osigurati da u džamiju stignete bez nepotrebnog umora (koji će rezultirati ubrzanim disanjem) i gubljenjem elana. Teravih-namaz tako možete obaviti na nekom ugodnijem mjestu (gdje su saffovi ispravno formirani i gdje nema nepotrebnih gužvi, nagomilavanja ljudi, odjeće i obuće). Dio svakodnevnog učenja Kur’ana ostavite za ovo mjesto. (Posljednji savjet je značajan posebno za muslimane i muslimanke u Bosni i Hercegovini koji, istina, imaju naviku ranije doći u džamiju, ali to vrijeme provode u svakodnevnom razgovoru, sumiranju dnevnih iskušenja koja dolaze s postom u vrućim ljetnim danima ili čak razgovoru o trgovini, biznisu, a u krajnjim, ekstremim situacijama i ogovaranju, potvori i laži. Op. prev.)

5. Jedite umjereno za iftar
Da, svi smo mi bili gladni cijeli dan. Viđenje svih ukusnih jela na stolu, pripremljenih za iftar, kod nas izaziva takvu glad da nam se čini kako s jelom ne želimo nikada prestati. Nasrtaj na svu tu hranu će, međutim, donijeti više štete nego koristi. Uostalom, to i nije u skladu s praksom Muhammeda, s.a.v.s. Zato budite blagi prema svom stomaku i jedite umjereno. Pun želudac doprinosi tome da teravih-namaz bude veoma neugodan. Ako osjećate i smatrate da niste dovoljno jeli za iftar možete uzeti još nekoliko zalogaja nakon povratka sa teravih-namaza.

(Svjesni smo poruka i uputa Poslanika, s.a.v.s., da je veliki sevab, hajr i dobro djelo nahraniti postača. No, spremanje dodatne hrane za eventualne musafire nije razlog za pretjerano gomilanje hrane, razbacivanje novca i bespotrebno uništenje i bacanje hrane. Svjedoci smo nedavne reakcije turskog reisu’-l-uleme i kritike raskošnih iftara i izjave „da imamo na umu i one ljude koji nisu u mogućnosti sebi priuštiti ni osnovne životne namirnice kako bi ispostili mjesec ramazan“. Koliko puta smo čuli da je Poslanik, s.a.v.s., njegova časna porodica, neko od ashaba iftario samo hurme, mlijeko, malo hljeba? Zar Uzvišeni Allah nije rekao: „I jedite i pijte, samo ne pretjerujte; On ne voli one koji pretjeruju.“ El-A’raf, 31. Op. prev.)

6. (Po)znaj(i)te ono što se uči za vrijeme teravih-namaza
U dosadašnjem navođenju ovo je svakako najznačajniji savjet za teravih-namaz. Često se, upravo zbog nepoznavanja onoga što se uči za vrijeme teravih-namaza, počinjemo osjećati umorno i nemirno. Ta činjenca dovodi do toga da u našem namazu pažnja, fokus, koncentracija, smirenost i skrušenost (hušu’) budu umanjene i gube na značaju i intenzitetu. Postoji dugoročno i kratkoročno rješenje za to.

Kratkoročno rješenje: Saznajte unaprijed za naredni dan šta će imam učiti (iz/od Kur’ana) na teravih-namazu. O tome pitajte imama ili jednostavno predvidite (na osnovu njegovog učenja na prethodnom teravih-namazu, ili na osnovu nekog događaja iz povijesti islama na dan klanjanja teravih-namaza, poput Bitke na Bedru, ako imam ima običaj da na taj način sebe i svoje džematlije osvijesti o kur’anskom tretmanu tih događaja i kazivanju o njima. Op. prev.). Te noći uzmite primjerak prijevoda Kur’ana i čitajte prevod onoga što se uči, uz to možda i neki komentar, tumačenje dotičnih kur’anskih ajeta. Za vrijeme teravih-namaza osjećat ćete se mnogo više budnijim, fokusiranim i s(a)vjesnijim ako budete u stanju da razumijete, dokučite, shvatite, poimate neka od značenja kur’anskih ajeta koji budu učeni.

Dugoročno rješenje: Unaprijed (is)planirajte aktivnosti u mjesecu ramazanu. Uključite se u online ili neke lokalne kurseve arapskog jezika i naučite osnove upotrebe arapskog jezika u Kur’anu. Pokušajte, isto tako, priključiti se kursu, seminaru, halki na kojima se izučava tumačenje i komentarisanje Kur’ana kako bi shvatili ljepotu značenja Kur’ana. Ovo je daleko djelotvornije i svrhovitije od čitanja samog prevoda arapskog teksta. Ali – morate planirati!

7. Ne zapostavljajte obavezne (farz) namaze
Teravih-namaz je dobrovoljni, neobavezni namaz (nafila). U čitavom zanosu i uzbuđenosti zbog teravih-namaza nemojte zapostaviti i zanemariti obavezne (farz) namaze.

8. Izbjegnite gubitak elana i klonulost tijelom i duhom
Mnogo puta se desi da u toku mjeseca ramazana, posebno tokom nekoliko posljednjih dana, počinjemo osjećati malaksalost, klonulost tijelom i duhom, a entuzijazam koji se javljao u pogledu teravih-namaza u prvim danima mjeseca ramazana počinje iščezavati, blijediti i nestajati. Da bi održali i oživjeli taj entuzijazam možete probati neke nove stvari, naprimjer, odlazak na teravih-namaz sa prijateljem, formiranje kružoka u džamiji nakon teravih-namaza sa nekoliko prijatelja itd. Najvažnije je podsjetiti se zašto idemo na teravih-namaz svakog dana i stalno obnavljati i revidirati naše namjere (pitanje iskrenog nijjeta).

9. Voda je vaš prijatelj
Nosite flašicu vode sa sobom kako bi se osvježili tokom pauza između rekata teravih-namaza.

(U nekim zemljama praktikuje se običaj da se nakon klanjanja svaka dva ili četiri rekata teravih-namaza pauzira i to vrijeme iskoristi za kraći odmor, razmišljanje o namazu, učenim ajetima za vrijeme namaza, učenje Kur’ana ili dova, kraće predavanje, ders, vaz, osvježenje vodom i slično. Na taj način postiže se jači i dugotrajniji efekat teravih-namaza koji, u svom doslovnom prijevodu, i nosi značenje „namaza odmora“, bilo da se radi o fizičkom odmoru, psihičkoj relaksaciji, odvajanju od svakodnevnice i posvećivanju ibadetima. Muslimani su taj namaz klanjali tako što su dugo učili Kur’an na kijamu, a dugo su ostajali i na ruku’u i na sedždi. Zar se neko može odmoriti u namazu kod kojeg se ne zna da li je kraći kijam, ruku’ ili sedžda? Zar se uopće neko odmara tako što sjedi, leži ili spava na samo nekoliko trenutaka, da ne kažem sekundi? Možda je ovo praksa o kojoj bh. ulema treba razmisliti kao o mogućoj „alternativi“ za maratonskih 20 rekata teravih-namaza, kako se to praktikuje u većini naših džemata. Učenje jednog ajeta, po mogućnosti što kraćeg, na svakom rekatu teravih-namaza, nosi nekoliko mogućih opasnosti: selektivno pristupanje Kur’anu gdje se jedan njegov dio preferira u odnosu na drugi samo na osnovu dužine ajeta; pogrešnog učenja Kur’ana kroz nejjasan, netačan i neprecizan izgovor harfova i neprimjenjivanje tedžvidskih pravila zbog brzine učenja; zatim pogrešno primjenjivanje pauzalne i početne forme – al-waqf wa’l-ibtida’ – za vrijeme učenja Kur’ana zbog čega dolazi do iskidanja ajeta iz konteksta, nejasnih značenja, pogrešnih interpretacija… Islamski učenjaci su se razišli po pitanju dužine učenja Kur’ana na teravih-namazu, a njihova mišljenja gravitiraju od onog da se na jednom rekatu uče sure približne veličine suri El-Hudžurat i sure koje hronološki i kvantitativno slijede poslije nje, zatim stava i mišljenja da se na svakom rekatu uči dvadeset do trideset ajeta, a to se temelji na predaji od Omera, r.a., u kojoj se navodi da je pozvao tri imama-učača i tražio da pred njim uče Kur’an; prvom je naredio da na svakom rekatu prouči trideset ajeta, drugom dvadeset pet, a trećem dvadeset; i konačno do mišljenja koje se prenosi od Ebu-Hanife, Allah mu se smilovao, da imam treba proučiti na svakom rekatu deset ajeta, te da je ovakav postupak najljepši, jer je sunnet da se jedanput završi hatma na teravih-namazu. Kada je Ebu-Hanife spomenuo hatmu jedanput, mislio je pod time da je broj rekata na teravih-namazu tokom cijelog mjeseca ramazana šesto rekata, a broj ajeta u Kur’anu je približno šest hiljada. Kada se na svakom rekatu prouči deset ajeta, završit će se hatma. Stav o ovom pitanju u našem kontekstu treba zauzeti odgovorna ulema na nivou Islamske zajednice, a svako pojedinačno rješavanje ove problematike vjerovatno može dovesti do nesuglasica, nerazumijevanja, nesporazuma i razdora u džematu. U biti, šta je bliže sunnetu, naša sadašnja praksa ili ovo što predlažemo? Op. prev.)

10. Nervozu i srdžbu ostavite kod kuće
Ponekad se može desiti da ljudi u džamiji iz vas iskape i posljednji atom strpljenja i prisebnosti. Vruće je, gužva, djeca plaču, a ljudi se naguravaju i komešaju. Mjesec ramazan i jeste vrijeme strpljivosti.

11. Dova… dova… dova…

Mjesec ramazan je vrijeme traženja oprosta i nagrade od Allaha, dž.š. Naučite napamet različite dove koje možete učiti za vrijeme odmora između rekata teravih-namaza. Ako postoji neko odabrano vrijeme kada uistinu trebate iskrenije, više i duže učiti dove – sigurno je to teravih-namaz (i općenito mjesec ramazan).

Post Reply

Return to “Religija”