Švedska
Moderators: Krokodil Behko, Duminjo
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
- Has thanked: 9288 times
- Been thanked: 11047 times
- Status: Online
Re: Upoznajte tamnu stranu skandinavskog čuda
Za Finsku me ne čudi. I leksički su potpuno out. Računaju ih kao skandinavce samo geografski. Ne liče ni na jedan narod u svijetu, osim što vjerovatno imaju veze sa raznim ledenim pustinjacima diljem sjevernog Sibira, pa ako hoćete i s Eskimima na sjeveru američkog kontinenta.
-
- Inventar foruma
- Status: Offline
finci i estonci isti genum i dijele dobar dio sa madjarima uz korijen jezikaKrokodil Behko wrote:Za Finsku me ne čudi. I leksički su potpuno out. Računaju ih kao skandinavce samo geografski. Ne liče ni na jedan narod u svijetu, osim što vjerovatno imaju veze sa raznim ledenim pustinjacima diljem sjevernog Sibira, pa ako hoćete i s Eskimima na sjeveru američkog kontinenta.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
Da, postoji izraz ugro-finski jezik. Mislim da ni to nije problem objasniti. Nakon ledenog doba, kako se led povlačio na sjever, tako su se i narodi širili i nastanjivali. Vjerovatno je to bilo prije minimum 8.000 godina da je jedno pleme stiglo i do Finske.Spanac_113 wrote:finci i estonci isti genum i dijele dobar dio sa madjarima uz korijen jezikaKrokodil Behko wrote:Za Finsku me ne čudi. I leksički su potpuno out. Računaju ih kao skandinavce samo geografski. Ne liče ni na jedan narod u svijetu, osim što vjerovatno imaju veze sa raznim ledenim pustinjacima diljem sjevernog Sibira, pa ako hoćete i s Eskimima na sjeveru američkog kontinenta.
-
Dosta toga sto je on napisao je istina, ali je isto tako i istina da ovdje nema prosjaka ni gladnih. Istina je i da je socijalna pomnoc 1000 eura. I da neradnici i paraziti zive sasvim solidno od toga.
Pa ni pisac nije danac sto ne ide kad mu ne valja.
Pa ni pisac nije danac sto ne ide kad mu ne valja.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
Šveđani se najviše bave sportom

Većina Evropljana nikad ili rijetko se bave sportom ili nekom tjelesnom aktivnošću, a sjever Evrope je u tom smislu puno aktivniji od juga, pokazuju rezultati Eurobarometra o sportu i tjelesnim aktivnostima.
Čak 59 posto Evropljana nikada se ili rijetko bavi sportom, a 41 posto ih to radi jednom u sedmici.
Velike su razlike između sjevera i juga kontinenta. U Švedskoj je 70 posto anketiranih izjavilo da se bavi sportom ili nekom fizičkom aktivnošću najmanje jednom u sedmici, u Danskoj 68 posto, a u Finskoj 66 posto. S druge strane, 78 posto Bugara to nikada ne radi, slijedi Malta (75 posto), Portugal (64 posto), Rumunija i Italija (60 posto).
Kao glavni razlog za bavljenje sportom ili nekom fizičkom aktivnošću Evropljani navode poboljšanje zdravlja.
Nedostatak vremena najčešći je razlog koji se navodi kao prepreka za bavljenje tim aktivnostima, a nakon toga slijedi nedostatak motivacije ili interesa.
Istraživanje je provedeno između 23. novembra i 2. decembra 2013. godine, a obuhvaćeno je skoro 28 hiljada ljudi u 28 zemalja članica.
(dnevni.avaz)
Re: Šveđani se najviše bave sportom
A nije ni čudo...kad uzmeš u obzir standard, infrastrukturu, njihovu svijest i disciplinu, koju država sama podstiče od malih nogu- dobiješ takav rezultat 
kod nas sve obratno

kod nas sve obratno

Habibti, ya nour el - ain... 

- Melek
- Deer Hunter
- Has thanked: 4266 times
- Been thanked: 3186 times
Samo bez obzira na te visoke standarde i to, ipak su manje-vise svedjani talasike u fudbalu, kosarci, eto i rukomet im se pokvario, i tome slicno. Nesto malo ih skijanje vadi. Sve u svemu - koliko se trude i u sport ulazu nemaju bas neke rezultate. A inace, svedjani su jako animirani ljudi, vjeruju tv-medijima 1000% a dok pogledaju kakvu dobru sapunicu i tome slicno, odmah se trude da je "inkorporiraju" u vlastitu svakodnevicu. A u tom pretjeranom treniranju imate i jednu krupnu dozu motivisanosti kojekakvim strahovima. Oni su na primjer jako blizu vrha liste zemalja sa najvecim brojem slucajeva raka prostate itd.. A kod zena im je kancer materice pocesta pojava.. Logika tipa - ako manicno treniram nece na mene..
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
Da im je klima malo drugačija možda bi i drugačije razmišljali.
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima
USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456
Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456
Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
a vjerojatno je u pitanju ipak manjak talenta 8 što se sportskih uspjeha tiče), napram ovim tu prostorimaMelek wrote:Samo bez obzira na te visoke standarde i to, ipak su manje-vise svedjani talasike u fudbalu, kosarci, eto i rukomet im se pokvario, i tome slicno. Nesto malo ih skijanje vadi. Sve u svemu - koliko se trude i u sport ulazu nemaju bas neke rezultate. A inace, svedjani su jako animirani ljudi, vjeruju tv-medijima 1000% a dok pogledaju kakvu dobru sapunicu i tome slicno, odmah se trude da je "inkorporiraju" u vlastitu svakodnevicu. A u tom pretjeranom treniranju imate i jednu krupnu dozu motivisanosti kojekakvim strahovima. Oni su na primjer jako blizu vrha liste zemalja sa najvecim brojem slucajeva raka prostate itd.. A kod zena im je kancer materice pocesta pojava.. Logika tipa - ako manicno treniram nece na mene..

ma ovo je cista laz. pa 90 posto bosanaca je svaki dan u sportskim kladionicama. nemoguce je da su aktivniji od nas.
cak i na forumu se ubismo od sporta.

cak i na forumu se ubismo od sporta.

- Rockefeller
- Aktivni forumaš
Već htjedoh lanut kako mi nije jasno kako mogu biti bolji od Australaca, ali vidjeh da je u pitanju Europa. Tu moguće... ali ne vjerujem da postoji nacija gdje se više ljudi bave sportom od Australaca.
Like Frankie said I did it my way!
Waving your banner all over the place
Shouting in the street, gonna take on the world someday
You got blood on your face, you big disgrace
Waving your banner all over the place
U švedskom luksuznom hotelu gošću Romkinju odbili poslužiti

Dianu Nyman u hotel je smjestila švedska vlada koja ju je pozvala da govori o diskriminaciji Roma. Uskoro se i sama suočila s diskriminacijom.
Naime, Diani Nyman (45), predsjednici Vijeća Roma u Gothenburgu vlada je osigurala smještaj u Sheratonu, ali u utorak joj je zabranjen dolazak na doručak u luskuznom hotelu u Stockholmu. Svoju kafu morala je popiti u predvorju.
Tako se u trenutku kada je htjela jesti suočila sa savremenim primjerom diskriminacije, koja je sudeći po 'bijelom papiru' o diskriminaciji, endem u Švedskoj.
Nyman je bila odjevena u tradicionalnu široku crnu suknju i ukrašenu bluzu, a kaže da ju je član osoblja gotovo srušio kada je odlučio zabraniti joj ulazak u prostoriju za doručak.
-Čak i kada sam pokazala da sam platila doručak osoblje je inzistiralo da ostanem u predvorju - rekla je i dodala da su joj tamo donijeli kafu.
Glasnogovornik ministarstva integracija rekao je da zbog ovog slučaja planiraju preispitati politiku smještanja svojih uzvanika u Sheraton.
Glasnogovrnik Sheratona za The Local je rekao kako tvrtka pokreće internu istragu o problemu. Ispričali su se zbog neugodnosti koje su prouzrokovali gospođi Nyman, te dodali kako hotel ne tolerira diskriminatorno ponašanje, prenosi Dnevnik.hr.
Re: U švedskom luksuznom hotelu gošću Romkinju odbili posluž
Čitao sam dosta u posljednje vrijeme o rastućem rasizmu u skandinaviji...a svašta su i uvezli, nije ni čudo da im je prešlo preko glave...tu ne mislim nanaše ljude, koji su amerikanci prema onima ostalima 

Koriguj ovo namaH, odrecu te se preko foruma!storm wrote:Čitao sam dosta u posljednje vrijeme o rastućem rasizmu u skandinaviji...a svašta su i uvezli, nije ni čudo da im je prešlo preko glave...tu ne mislim nanaše ljude, koji su amerikanci prema onima ostalima

E sad da je tetka pametna, pa da tuzi i Sheraton, i mamlaza na recepciji, ojhaaaaaaa

D.I.L.L.I.G.A.F.
btw. U ovom ruznom svijetu imam noge za 10 :D
nemam šta korigirati....svi smo mi tolerantni kad gledamo nešto i neke tužne sudbine na tv.....e kad ti se u zgradi natuče 30 somalijaca u 2 stana koji ništa ne rade i vuku od država lovušku a ti radiš ko konj....e onda silovito pada prag tolerancije....svakako ljudima treba pomoći....nitko nije džabe napustio rodnu grudu ma kakva ona bila....al mrdni buraz, daj nešto od sebe ... asimiliraj se....jebga došao si ti kod njih a ne oni kod tebeJagoda wrote:Koriguj ovo namaH, odrecu te se preko foruma!storm wrote:Čitao sam dosta u posljednje vrijeme o rastućem rasizmu u skandinaviji...a svašta su i uvezli, nije ni čudo da im je prešlo preko glave...tu ne mislim nanaše ljude, koji su amerikanci prema onima ostalimaNije problem sta su uvezli, nego nazi korijeni koje imaju
![]()
E sad da je tetka pametna, pa da tuzi i Sheraton, i mamlaza na recepciji, ojhaaaaaaa

- Veca
- Uvijek slobodna!
- Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
- Has thanked: 22613 times
- Been thanked: 5995 times
...ma,sram ih bilo! 

Kako da ne budem stepski vuk, olinjali pustinjak usred svijeta ciji ciljevi nisu moji, cije mi radosti nista ne znace!
sramota naravno....ali htio sam reći sa svim prije navedenim, da nije ni skandinavija više obećana, super tolerantna zemljaVeca wrote:...ma,sram ih bilo!

nije potrebna asimilacija.
moze covjek i dalje da njeguje svoje obicaje, vjeru, ...... - a da pritom ne narusava mir domacina i da se drzi pravila i zakona te drzave.
slazem se u svakom slucaju da nije u redu zloupotrevljavanje socijalnog sistema. pljuni jarane u sake, pa zaradi.
moze covjek i dalje da njeguje svoje obicaje, vjeru, ...... - a da pritom ne narusava mir domacina i da se drzi pravila i zakona te drzave.
slazem se u svakom slucaju da nije u redu zloupotrevljavanje socijalnog sistema. pljuni jarane u sake, pa zaradi.
S ovim se apsolutno slazem:) Ono sto i cini neku drzavu lijepom i jesu ljudi sa svih strana svijeta, obicaji, muzika, kultura,,,Nisam bas sigurna da se Somalci recimo samo izlezavaju, i nece da rade i tako. Gledam po ovoj zemlji ovdje, jedini, i najveci lijenjivci su bas oni, rodjeni ovdje, vise generacija unazad.paparaci wrote:nije potrebna asimilacija.
Kako god, svaki rasizam, svaku diskriminnaciju treba osuditi, bukvalno. Don't get mad, get eveRRRRRything

D.I.L.L.I.G.A.F.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
Možda ti se samo čini. Možda su Ameri samo malo debeli i ništa više?Jagoda wrote:S ovim se apsolutno slazem:) Ono sto i cini neku drzavu lijepom i jesu ljudi sa svih strana svijeta, obicaji, muzika, kultura,,,Nisam bas sigurna da se Somalci recimo samo izlezavaju, i nece da rade i tako. Gledam po ovoj zemlji ovdje, jedini, i najveci lijenjivci su bas oni, rodjeni ovdje, vise generacija unazad.paparaci wrote:nije potrebna asimilacija.
Kako god, svaki rasizam, svaku diskriminnaciju treba osuditi, bukvalno. Don't get mad, get eveRRRRRything

Da li je i ovo sada diskriminacija? Pretpostavljam da to zavisi od tvoje težine?