Učenici iz BiH najgori u regiji na TIMSS istraživanju iz matematike, u prirodnim naukama ispod prosjeka

Pozorište, slikarstvo, škola, fakultet, istraživanja, izumi.

Moderator: Krokodil Behko

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 3682 times
Been thanked: 3405 times
Status: Offline

Re: Učenici iz BiH najgori u regiji na TIMSS istraživanju iz matematike, u prirodnim naukama ispod prosjeka

Post by Naseef Mushroom » 06 Dec 2024, 18:17

Masamune wrote: 06 Dec 2024, 10:32
Naseef Mushroom wrote: 06 Dec 2024, 05:32
Zato se studira i školuje dalje ali 90% stvari u školi su nevažne. Zašto je statističaru važna hemija i biologija?
Važan je samo prosjek ocjena zbog kojeg će nabubati i većinu toga zaboraviti 24 sata nakon završetka škole.
Jesu nevažne za svakog od nas pojedinačno kad vratiš film unazad iz sadašnjosti i kad si se vremenom specijalizirao za nešto i uglavnom se time baviš, pa vičeš joj ona hemija učio sam je al nije mi trebala u životu ni 1%.

Kad si dijete koje pohađa školu ta raznolikost predmeta je jako važna, jer se kroz različite predmete profilišu interesovanja djece i slično.

Ono o čemu treba voditi računa jeste da se gradivo i kriteriji prilagode. Pa kad dijete upiše npr. srednju medicinsku školu da ne bude kriterij iz matematike kao u Gimnaziji na matematičkom smjeru i to je ono gdje smo, bar u moje vrijeme, žestoko pravili greške.

Kao što se pokazalo da mi je hemija bila nepotrebna kao predmet to ne znači da je bila nepotrebna svima. Neki su postali farmaceuti, rade u laboratorijama itd.
Tako kako si napisao, većinom je tačno ali koliko ima osoba koji su završili školu, lutali bez nekog cilja i kasnije se našli.
Mnogi koji su imali praksu u školi su nakon toga krenuli od nule i morali su učiti zanat.
Isto ima nekih koji nisu našli svoj pravac u školi, ali su se našli kada im je se svidjelo šta njihov otac, stariji brat, prijatelj ili komšija.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 13016 times
Been thanked: 21122 times

Re: Učenici iz BiH najgori u regiji na TIMSS istraživanju iz matematike, u prirodnim naukama ispod prosjeka

Post by Fuddo » 06 Dec 2024, 19:27

Dokle je ova matematicka olimpjada,
Koji smo?
Dozvolite da se obratimo

Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Has thanked: 4105 times
Been thanked: 2991 times

Post by Melek » 06 Dec 2024, 19:47

Mnogo donji
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja

Post by Fuddo » 06 Dec 2024, 19:52

Haj sto smo cuca u sportu
Ja sam mislio da smo u tim matematikama zajebani
Pa dje su nam oni streberi sto imaju dno od krigle na ocima, prije u svakom razredu bila bar dvojica?
Hoda okolo i sam vice sinus kosinus, sve znali
Dozvolite da se obratimo

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:
Has thanked: 44544 times
Been thanked: 7946 times

Post by ElTriconi » 06 Dec 2024, 19:53

Fuddo wrote: 06 Dec 2024, 19:52 Haj sto smo cuca u sportu
Pa dje su nam oni streberi sto imaju dno od krigle na ocima, prije u svakom razredu bila bar dvojica?
Osli im mama i babo u nemacku pa i njiha pokupili 😂
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio 🤗😊

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja

Post by Fuddo » 06 Dec 2024, 19:57

ElTriconi wrote: 06 Dec 2024, 19:53
Fuddo wrote: 06 Dec 2024, 19:52 Haj sto smo cuca u sportu
Osli im mama i babo u nemacku pa i njiha pokupili 😂
A ne znam
Nije to nesta kako treba
Dozvolite da se obratimo

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 20495 times
Been thanked: 18510 times
Status: Online

Post by Masamune » 06 Dec 2024, 23:41

Naseef Mushroom wrote: 06 Dec 2024, 18:17
Masamune wrote: 06 Dec 2024, 10:32
Jesu nevažne za svakog od nas pojedinačno kad vratiš film unazad iz sadašnjosti i kad si se vremenom specijalizirao za nešto i uglavnom se time baviš, pa vičeš joj ona hemija učio sam je al nije mi trebala u životu ni 1%.

Kad si dijete koje pohađa školu ta raznolikost predmeta je jako važna, jer se kroz različite predmete profilišu interesovanja djece i slično.

Ono o čemu treba voditi računa jeste da se gradivo i kriteriji prilagode. Pa kad dijete upiše npr. srednju medicinsku školu da ne bude kriterij iz matematike kao u Gimnaziji na matematičkom smjeru i to je ono gdje smo, bar u moje vrijeme, žestoko pravili greške.

Kao što se pokazalo da mi je hemija bila nepotrebna kao predmet to ne znači da je bila nepotrebna svima. Neki su postali farmaceuti, rade u laboratorijama itd.
Tako kako si napisao, većinom je tačno ali koliko ima osoba koji su završili školu, lutali bez nekog cilja i kasnije se našli.
Mnogi koji su imali praksu u školi su nakon toga krenuli od nule i morali su učiti zanat.
Isto ima nekih koji nisu našli svoj pravac u školi, ali su se našli kada im je se svidjelo šta njihov otac, stariji brat, prijatelj ili komšija.
Pa šta onda predlažeš, da ukinemo škole?
Ne razumijem poentu tvog pisanja. A zašto se ne snađu većinom su drugi faktori u pitanju izvan obrazovnih... prvenstveno porodični.

Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Has thanked: 4105 times
Been thanked: 2991 times

Post by Melek » 07 Dec 2024, 07:31

Problem je sto u nas skola i obrazovanje opcenito nisu uskladjeni sa drustvenom situacijom. Odnosno, obrazovne ustanove moraju da imaju fleksibilan plan i program, da se prilagodjavaju drustvenim okolnostima i na taj nacin obucavaju mlade narastaje. Da kad malac stasa i upliva u drustvo da tu onda zna svoje mjesto u svojoj profesiji i u tom drustvu opcenito. Ali kad ti drustvo ne funkcionise, onda je i obrazovna ustanova zbunjena pa daje sta dati moze. Ali individue ne vide svrhu (to sto Nazif sroci gore, ljudi lutaju, moraju da se snalaze po nepoznatim bransama, da kopaju i sakom i kapom i usput proklinju izgubljene godine na skolskoj klupi). To je prva matematika koja sve objasnjava, ostalo su sinusi i kosinusi..
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.

Post Reply

Return to “Kultura, umjetnost, edukacija, nauka”