Sve o Bogu, Smrti, Zgrobni zivot, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
HAVANA
Pituljica
Pituljica
Has thanked: 2638 times
Been thanked: 22098 times
Status: Offline

Re: Sve o Bogu, Smrti, Zgrobni zivot, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by HAVANA » 19 Jan 2025, 21:55

O sebi se zabavi,budi bolji covjek blabla ,ne vidim svrhu da ti ko biva nekog prepadas.Sta te boli qrac ko ce gorit…Ti nesta ko zaduzen da nas obavjestis sta li?
Nije skupo na moru, skupo je na obali.

Jahja83
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo
Has thanked: 47 times
Been thanked: 109 times

Post by Jahja83 » 19 Jan 2025, 22:01

HAVANA wrote: 19 Jan 2025, 21:52 .....
Boj se ovna ,boj se govna ,a kacu zivjeti…
nije poenta da si u strahu cijelo vrijeme koji nema svrhe...nije to poenta....nego je poenta da covjeka pazi na Bozije zabrane, koji ako ih radis su fakticki stetne ili za tebe ili za drustvo a koje kada se rade, grijesi se prema Bogu a to povlaci kaznu takodjer na onom svijetu.

Ti mozes da uzivas koliko hoces u dozvoljenim stvarima, cak sta vise ti kao vjernik mozes da uzivas u stvarima daleko na vecem nivou nego sto moze ijedan nevjernik da uziva....a to je ovo

Bog kaze:
16:97 Onome ko čini dobro, bio muškarac ili žena, a vjernik je, Mi ćemo dati da proživi lijep život i doista ćemo ih nagraditi boljom nagradom nego što su zaslužili.

ovdje u ajetu lijep zivot se odnosi na zadovoljstvo duse a ne na bogastva nekakva....pa ti kada si sretan, kada ti Bog dadne srecu , to je taj sretan zivot koji ti poslije nebi dao da ti nude cijeli svijet a da to izgubis.

ne samo da ti Bog dadne sreatn zivot, nego te vodi na pravom putu kroz zivot....cuva te, nadahnjuje te da ispravne odluke uzimas, pa cak mozda ti i djecu cuva zbog tvoje pokornosti Bogu.

Tako da vjera , nije tu samo neko mrtvo slovo na ppapiru, i klanjanje Bogu bez ikakve poente....Bog to uzvrati na neki nacin.....cak sta vise da indirektno komunicira sa tobom....i to moze biti.

Jahja83
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Jahja83 » 19 Jan 2025, 22:06

HAVANA wrote: 19 Jan 2025, 21:55 O sebi se zabavi,budi bolji covjek blabla ,ne vidim svrhu da ti ko biva nekog prepadas.Sta te boli qrac ko ce gorit…Ti nesta ko zaduzen da nas obavjestis sta li?
ja samo prenesem sa pise u Kuranu, ako ti se ne cita i ne interesuje te, samo preskocis i to je to....ali ako te ne interesuje Bozija uputa iz njegove knjige...onda si ti sam sebi svoj najveci neprijatelj.

Bolje da te prepadam zeljeci ti dobro, nego da te tapcem po ramenima a ides putem u provaliju, a ja ako znam i vidim da ides putem u provaliju a tapcem te i govorim, dobar si ti decko, samo tako nastavi....to je onda podlo.

Jahja83
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Jahja83 » 19 Jan 2025, 23:42

Ovdje je stvar da smo iskusavani u dobru i zlu od Boga, zlo je uljepsano, a dobro nam i nije bas nekad drago....

tu je test za nasu dusu kuda cemo je goniti, kojim putem....

recimo alkohol zabranjen....onda ko pije sada, kazna u Dzehennemu je da pije odvratne tekucine iz kanalizacije Dzehennema , pa ce biti kaznjeni u fazonu kakvom su bili iskusavani, zabranjeno tekucinom pa posto su je pili, sada ce piti odvratnu tekucinu u Dzehennemu.

Bog kaze:
14:16 Pred njim će Džehennem biti - i on će biti napajan tekućinom od sukrvice.
17 Mučit će se da je proguta, ali je nikako neće moći proždrijeti i smrt će mu sa svih strana prilaziti, ali on neće umrijeti; njega poslije toga tek čeka patnja teška.

dok oni koji su izbjegaval i alkohol sada, imat ce nagradu u Dzennetu da teku rijeke vina i ostalih pica

Bog kaze:
47:15 Zar je Džennet, koji je obećan onima koji se Allaha boje – u kome su rijeke od vode neustajale i rijeke od mlijeka nepromijenjena ukusa, i rijeke od vina, prijatna onima koji piju, i rijeke od meda procijeđenog i gdje ima voća svakovrsnog i oprosta od Gospodara njihova – zar je to isto što i patnja koja čeka one koji će u vatri vječno boraviti, koji će se uzavrelom vodom pojiti, koja će im crijeva kidati!

Image

Image

Image

76:5 Čestiti će iz pehara piće kamforom začinjeno piti,
6 sa izvora iz kojeg će samo Allahovi robovi piti, i koji će kuda hoće bez muke razvoditi.

83:22 Čestiti će, zaista, u vječnom užitku biti,
23 sa divana prekrivenih gledati,
24 na licima njihovim prepoznat ćeš ozarenost užitkom,
25 daće im se pa će piće zapečaćeno piti,
26 na čijem kraju misk će biti, i neka se za to natječu oni koji hoće da se natječu!
27 A mješavina mu je iz Tesnima,
vrela iz kojeg će oni bliski piti.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Koteljubi_kadnisamtu
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 4166 times
Been thanked: 2060 times

Post by Koteljubi_kadnisamtu » 19 Jan 2025, 23:59

Jahija jesi ti ovdje neki novi ?
Ja stvarno ne razumim ove tvoje postavke

ne znam jel ti možš objasnit šta će bit sa ovim nekim što ružno, ama baš ružno, pišu 🫢
Ko te jubi kad nisam tu beeboooo ?

Jahja83
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Jahja83 » 20 Jan 2025, 00:10

Koteljubi_kadnisamtu wrote: 19 Jan 2025, 23:59 Jahija jesi ti ovdje neki novi ?
Ja stvarno ne razumim ove tvoje postavke

ne znam jel ti možš objasnit šta će bit sa ovim nekim što ružno, ama baš ružno, pišu 🫢
Jahija jesi ti ovdje neki novi ?
jesam
ko sta ruzno pise, uostalom ne proricem ja niciju buducnost....

Remzudin
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 259 times
Been thanked: 405 times

Post by Remzudin » 20 Jan 2025, 07:26

Jahja83 wrote: 19 Jan 2025, 21:05
Remzudin wrote: 19 Jan 2025, 20:30 Necu ja tebi nista dokazati,taj raj i dzehenem koji je ispao iz nase islamske fantazije nepostoji uopsta.

Svi cemo mi otici na jedno mjesto,bez obzira dobrog ili loseg covjeka dali je bio ratni zlocinac ili jedan pedofilni djecojebac.

Zbog toga se i Lucifer usprotivio protiv boga i nije se slozio sa tom odlukom.
Sta si ti ateista, satanista, sta ti uopste znas o Luciferu/Iblisu ?

Sta tebe briga

Jahja83
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Jahja83 » 20 Jan 2025, 08:17

Remzudin wrote: 20 Jan 2025, 07:26
Jahja83 wrote: 19 Jan 2025, 21:05

Sta si ti ateista, satanista, sta ti uopste znas o Luciferu/Iblisu ?

Sta tebe briga
ulazis mi u temu, komentiras me, pokusavas nesto osporiti ad hominem napadima

Jesi li ti kakav sihirbaz covjece, vidim na tvom topicu kao da se bavis crnom magijom/sihirima

Pa jeli se ti zajebavas ili stvarno se bavis sa tim???

AKo se bavis sa tim, ti onda nisi normalan lik, takvima Bog prijeti ponorima Pakla/Dzehennema , jedan od najtezih grijeha jeste sihir/crna magija....onaj ko se bavi sa tim ne gine mu Dzehennem....zato se pokaj Bogu za te gnusobe , inace te od Boga ceka teska smrt i sudbina.

Bog kaze:
"I povode se za onim što su šejtani o Sulejmanovoj vlasti govorili. A Sulejman nije bio nevjernik, šejtani su nevjernici, učeći ljude sihru i onome što je objavljeno dvojici meleka, Harutu i Marutu, u Babilonu. A ova dvojica nikoga nisu učili dok mu ne bi rekli: 'Mi smo samo iskušenje, zato ne budi nevjernik!' I ljudi su od njih učili kako da rastave muža od žene. Ali, oni time nisu mogli nikome nauditi bez Allahove volje. I učili su ono što će im nauditi, a ne koristiti im. I doista su znali da onaj ko to uzme neće imati nikakva udjela na onom svijetu. A zaista je loše ono za što su se prodali, kada bi samo znali!"
(Kur'an, sura El-Bekara, 2:102)

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je:
"Zaista će Allah na Sudnjem danu ne ući u Džennet onaj koji se bavio sihrom."
(Prenosi Buharija i Muslim; značenje izvedeno iz autentičnih hadisa)

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je:
"Ko se bavi sihrom, počinio je širk."
(Prenosi Nesai, br. 4080; hadis je sahih prema šejhu Albani)

Sirk je pripisivanje Allahu sudruga, a to je najtezi moguci grijeh prema Bogu, kojeg BOg ne oprasta ako se covjek ne pokaje, i nema takvome izlaska iz Dzehennema.

HAVANA
Pituljica
Pituljica

Post by HAVANA » 20 Jan 2025, 08:19

Jahja83 wrote: 19 Jan 2025, 23:42 Ovdje je stvar da smo iskusavani u dobru i zlu od Boga, zlo je uljepsano, a dobro nam i nije bas nekad drago....

tu je test za nasu dusu kuda cemo je goniti, kojim putem....

recimo alkohol zabranjen....onda ko pije sada, kazna u Dzehennemu je da pije odvratne tekucine iz kanalizacije Dzehennema , pa ce biti kaznjeni u fazonu kakvom su bili iskusavani, zabranjeno tekucinom pa posto su je pili, sada ce piti odvratnu tekucinu u Dzehennemu.

Bog kaze:
14:16 Pred njim će Džehennem biti - i on će biti napajan tekućinom od sukrvice.
17 Mučit će se da je proguta, ali je nikako neće moći proždrijeti i smrt će mu sa svih strana prilaziti, ali on neće umrijeti; njega poslije toga tek čeka patnja teška.

dok oni koji su izbjegaval i alkohol sada, imat ce nagradu u Dzennetu da teku rijeke vina i ostalih pica

Bog kaze:
47:15 Zar je Džennet, koji je obećan onima koji se Allaha boje – u kome su rijeke od vode neustajale i rijeke od mlijeka nepromijenjena ukusa, i rijeke od vina, prijatna onima koji piju, i rijeke od meda procijeđenog i gdje ima voća svakovrsnog i oprosta od Gospodara njihova – zar je to isto što i patnja koja čeka one koji će u vatri vječno boraviti, koji će se uzavrelom vodom pojiti, koja će im crijeva kidati!

Image

Image

Image

76:5 Čestiti će iz pehara piće kamforom začinjeno piti,
6 sa izvora iz kojeg će samo Allahovi robovi piti, i koji će kuda hoće bez muke razvoditi.

83:22 Čestiti će, zaista, u vječnom užitku biti,
23 sa divana prekrivenih gledati,
24 na licima njihovim prepoznat ćeš ozarenost užitkom,
25 daće im se pa će piće zapečaćeno piti,
26 na čijem kraju misk će biti, i neka se za to natječu oni koji hoće da se natječu!
27 A mješavina mu je iz Tesnima,
vrela iz kojeg će oni bliski piti.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
:haha :ha Nek si nam i to reko.

HAVANA
Pituljica
Pituljica

Post by HAVANA » 20 Jan 2025, 08:21

Meni sukrvica a on vina i rakije.Nepravda. :place

Jahja83
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Jahja83 » 20 Jan 2025, 08:21

Remzudin wrote: 19 Jan 2025, 19:24 Neznam broja sa koliko psihicko bolestnim ljudima sam se sudario,ali od nji sviju si ti kralj.
Haj kod doktora na pregled,vjerovatno ti raste jedan tumor u glavi.To bi bio logicni rezultat za tvoje bolestne postove.
rece mi sihirbaz koji pise Allah i razne crna magija simbole na slike :lupa
Remzudin wrote: 11 Dec 2023, 15:16 Screenshot_20231211-121213.png
.

znaci docekao sam i to da mi sihirbaz kaze da sam psihicko bolestan :hihi jadna ti majka sta se vise nece procitati na ovim forumima.
da bog da ti bio psihicki bolestan ko ja :zubi bolje bi pjesmice pjevao a ne bavio se najtezim grijehom, sihirima za koje se leti u Dzehennem.

Jahja83
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Jahja83 » 20 Jan 2025, 08:23

HAVANA wrote: 20 Jan 2025, 08:21 Meni sukrvica a on vina i rakije.Nepravda. :place
do tebe je sve....

ako se pokajes Bogu, i prestanes piti, kao da nisi ni pio.

Svakome su vrata Dzenneta otvorena osim onih koji to odbiju.

Jahja83
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Jahja83 » 20 Jan 2025, 08:29

HAVANA wrote: 20 Jan 2025, 08:21 Meni sukrvica a on vina i rakije.Nepravda. :place
zamisli se da te neko primora piti ovako nesto u Dzehennemu, na slici sa lijeve strane
Image

zato pamet u glavu.... :123

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 21141 times
Been thanked: 19128 times

Post by Masamune » 20 Jan 2025, 08:31

Ja vjerujem u bogove Olimpa :oo

Vjerovatnoća njihovog postojanja u smislu bogova i Allaha kao jednog Boga je potpuno ista, jer i za jedno i drugo postoje određeni spisi. Dokaza nema.

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14123 times
Been thanked: 9746 times

Post by Julia-Klara » 20 Jan 2025, 08:34

Ali kakav kicheraj su ove AI slicice, nevjerovatno :kuku
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 570 times
Been thanked: 843 times
Status: Online

Post by tuzlak1212 » 20 Jan 2025, 08:35

ja imam svoju, nemogucu za dokazat teoriju, da su sve te religije i bogovi iz mitologija korumpirane objave nekih od vjerovjesnika :oo

Jahja83
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Jahja83 » 20 Jan 2025, 08:38

Desavanjima pri SMRTI

Bera ibn Azib, radijallahu anhu, rekao je:
"Izišli smo sa Allahovim Poslanikom, sallallahu alejhi ve sellem, da ispratimo dženazu jednog ensarije. Stigli smo do kabura, a grob još nije bio iskopan. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, sjeo je, a mi smo sjeli oko njega, kao da su ptice na našim glavama. U ruci je držao štap kojim je čeprkao po zemlji. Zatim je podigao glavu i rekao:
'Tražite zaštitu kod Allaha od kaburske kazne!'
To je ponovio dva ili tri puta. Potom je rekao:
'Kada vjernik bude na samrti i kada se približi njegov prelazak na drugi svijet, siđu mu meleki s neba, svijetlih lica poput sunca. Sa sobom nose ćefine iz Dženneta i miris iz Dženneta. Sjednu od njega na udaljenosti koliko pogled doseže. Zatim dođe melek smrti, sjedne kod njegove glave i kaže: "O ti dobra dušo, izađi ka Allahovom oprostu i zadovoljstvu." Duša poteče iz tijela poput kapljice vode koja klizne s vrha posude. Melek smrti je uzme, a ostali meleki je ne ispuštaju iz svojih ruku ni koliko je treptaj oka, već je stave u džennetske ćefine i namirišu mirisom iz Dženneta. Iz duše izlazi miris ljepši od najljepšeg mošusa koji postoji na zemlji.'

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nastavio je:
'Zatim meleki krenu s njom. Ne prođu pored nijedne grupe meleka, a da oni ne upitaju: "Ko je ova dobra duša?" Oni odgovore: "To je taj i taj, sin toga i toga," spominjući ga po njegovim najljepšim imenima kojima je bio nazivan na dunjaluku. Potom dođu do prvog neba i zatraže da im se otvori, pa im se otvori. Tako se nastavlja sve do sedmog neba, a Allah Uzvišeni kaže: "Upišite knjigu Moga roba u Illijjun i vratite ga na Zemlju, jer sam ih iz nje stvorio, u nju ću ih vratiti i iz nje ću ih ponovo izvesti." Duša se tada vrati u tijelo.'

'Zatim mu dođu dva meleka, posade ga i pitaju: "Ko je tvoj Gospodar?" On odgovori: "Moj Gospodar je Allah." Zatim ga pitaju: "Koja je tvoja vjera?" On odgovori: "Moja vjera je islam." Zatim ga pitaju: "Ko je ovaj čovjek koji vam je poslan?" On odgovori: "On je Allahov Poslanik." Potom ga pitaju: "Šta si radio?" On odgovori: "Čitao sam Allahovu Knjigu, vjerovao u nju i postupao po njoj." Tada se začuje glas s neba: "Moj rob je istinu rekao, prostrite mu postelju iz Dženneta, obucite ga u odjeću iz Dženneta i otvorite mu vrata Dženneta." Do njega tada dopire miris Dženneta i njegov kabur mu se proširi koliko pogled može dosegnuti.'

'A kada nevjernik bude na samrti i kada se približi njegov prelazak na drugi svijet, siđu mu meleki s neba, tamnih lica, sa grubim odjećama. Sjednu od njega na udaljenosti koliko pogled doseže. Zatim dođe melek smrti, sjedne kod njegove glave i kaže: "O ti prljava dušo, izađi ka Allahovoj srdžbi i kazni." Njegova duša se tada rasprši po tijelu, a meleci je nasilno izvlače, kao što se bodljikav grm izvlači iz mokre vune, kidajući žile i tkiva.'

'Zatim je meleci uzmu, ali je ne drže ni koliko je treptaj oka, već je stave u grubu odjeću iz Džehennema. Iz nje izlazi najodvratniji miris trulog mesa na zemlji. Potom je ponesu. Ne prođu pored nijedne grupe meleka, a da oni ne upitaju: "Ko je ova zla duša?" Oni odgovore: "To je taj i taj, sin toga i toga," spominjući ga po njegovim najgorim imenima kojima je bio nazivan na dunjaluku. Potom dođu do prvog neba i zatraže da im se otvori, ali im se ne otvori.'

'Tada Allah Uzvišeni kaže: "Upišite knjigu Moga roba u Sidždžin, u najniži sloj zemlje." Zatim se njegova duša baci s neba nazad u tijelo. Tada mu dođu dva meleka, posade ga i pitaju: "Ko je tvoj Gospodar?" On odgovori: "Ah, ah, ne znam." Zatim ga pitaju: "Koja je tvoja vjera?" On odgovori: "Ah, ah, ne znam." Potom ga pitaju: "Ko je ovaj čovjek koji vam je poslan?" On odgovori: "Ah, ah, ne znam." Tada se začuje glas s neba: "Laže! Prostrite mu postelju iz Džehennema, otvorite mu vrata Džehennema." Do njega tada dopire vrućina Džehennema i njegov kabur se stegne dok mu kosti ne popucaju.'

'Potom mu dođe čovjek ružnog lica, ružne odjeće i neugodnog mirisa, te mu kaže: "Raduj se onome što te rastužuje! Ovo je tvoj dan koji ti je obećan." On ga upita: "Ko si ti, tvoje lice donosi zlo?" On odgovori: "Ja sam tvoje loše djelo." Tada kaže: "Gospodaru, ne uspostavljaj Sudnji dan!"'

(Prenosi Ahmed, br. 18534, i Ebu Davud, br. 4753; hadis je sahih)

Prenosi se od Sa'ida ibn Džubejra da je rekao:
"Kada se vjernikova duša uzdigne, dočekaju je duše vjernika i raduju joj se više nego što se vi radujete povratku vašeg odsutnog voljenog. One je pitaju: 'Šta je uradio taj i taj? Šta je uradila ta i ta?' Zatim kažu: 'Pustite ga da se odmori, jer je bio u velikoj brizi (na dunjaluku).'"
(Bilježi Taberani u "El-Mu'džemu-l-Kebiru", br. 12485, i Ibn Ebi Dunja; hadis je prihvatljiv prema nekim učenjacima.)

Prenosi se od Ebu Hurejre, radijallahu anhu, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao:
"Kada vjernik umre, dođu mu njegove dobre duše (prethodno umrlih vjernika), raduju se njegovom dolasku i pitaju ga o svojim bližnjima: 'Šta je uradio taj i taj?' Ako im odgovori: 'Bio je na pravom putu,' oni se raduju. A ako kaže: 'Umro je prije mene,' kažu: 'Inna lillahi ve inna ilejhi radži'un (Zaista smo Allahovi i Njemu se vraćamo).' Oni znaju da je taj propao."
(Prenosi Nesai, br. 2074; hadis ima različite ocjene autentičnosti, ali je prihvaćen kod nekih učenjaka.)

Prenosi se od Ka'ba ibn Malika, radijallahu anhu, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao:
"Duše vjernika su u pticama koje vise o drveću Dženneta, hrane se njegovim plodovima i piju iz njegovih rijeka, dok se međusobno posjećuju i raspituju o svojim bližnjima."
(Prenosi Muslim, br. 1887)

Image

Image

Image

Jahja83
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Jahja83 » 20 Jan 2025, 08:38

Masamune wrote: 20 Jan 2025, 08:31 Ja vjerujem u bogove Olimpa :oo

Vjerovatnoća njihovog postojanja u smislu bogova i Allaha kao jednog Boga je potpuno ista, jer i za jedno i drugo postoje određeni spisi. Dokaza nema.
dokaza za postojanje Allaha ima a za druge bogove nema.

Jahja83
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Jahja83 » 20 Jan 2025, 08:40

Julia-Klara wrote: 20 Jan 2025, 08:34 Ali kakav kicheraj su ove AI slicice, nevjerovatno :kuku
koristim blagodati AI da imam vizualizirane teme...tako cu malo obogatiti sadrzaj, mozda uciniti i zanimiljivim....

svi mi znamo da to nisu prave slike onoga svijeta, ali eto da vidimo do koliko moze AI dobaciti :D barem malo kao koncept da predstavi o cemu je rijec.

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći
Has thanked: 2473 times
Been thanked: 4301 times

Post by Nora Ibsenova » 20 Jan 2025, 08:42

Nice wrote: 18 Jan 2025, 15:08 Imaju objašnjenja i za ta iskustva
Ne sjećam se tačno, ima veze sa procesom odumiranja, prestanka rada mozga i td.
Meni je isto bilo zanimljivo kako svi ljudi koji su imali dodir sa ayahuaskom isto reportaju iste tripove. Ista im se bića javljaju, i tako to. :D
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.

Post Reply

Return to “Religija”