KOLAČI
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
- Has thanked: 14111 times
- Been thanked: 9738 times
- Status: Offline
Re: KOLAČI
moja mama stavi oblatne na specijalnu dasku koju je napravio tata ( tako da se oblatne mogu i sjeci na njoj,jelte) , pa preko stavi pleh (tepsija velika iz elektricnog sporeta), pa posto sve to stoji u spajzu na radnom stolu prEtisne sa galonima sa kiselinom (zimnicom)... njam! i za oblatne i za kiselinu 

ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija 

- Lanci
- Forum [Bot]
- Has thanked: 94 times
- Been thanked: 49 times
Veceras cu da pravim Boem kocke kazu da je jako doabr kolac,,izgled mu je extra..ako moj i pola bude izgledao kao ovaj,,vidjecete i vi

I keep my personal life private,so don’t think you know me!
You know what I allow you to know.
-
Lanci ima l' bujruma na Boem kocke?
Meni najboljSHi drug vazda uz Novu donese pleh Boem kocki koje pravi njegova mama (najbolje na svijetu!!!!); ne okanim se dok ne pojedem sve

Meni najboljSHi drug vazda uz Novu donese pleh Boem kocki koje pravi njegova mama (najbolje na svijetu!!!!); ne okanim se dok ne pojedem sve

Ovako ja nbrazaka pravim oblandu:
Litar mlijeka
oko pola kg secera
bijelu cokoladu za kuhanje (moze i tamna ali meni draza bijela)
puter
kakao
po zelji:
odokativno kokosa, maka, bananica, cimeta
Kad dobro ukuha, onako vrelu smjesu namazem po korama i pritisnem drvenom daskom za meso
Litar mlijeka
oko pola kg secera
bijelu cokoladu za kuhanje (moze i tamna ali meni draza bijela)
puter
kakao
po zelji:
odokativno kokosa, maka, bananica, cimeta
Kad dobro ukuha, onako vrelu smjesu namazem po korama i pritisnem drvenom daskom za meso

Nervira me kad je covjek govno a ponasa se k'o Rafaelo kuglica
- Lanci
- Forum [Bot]
dacina_curica wrote:Lanci ima l' bujruma na Boem kocke?![]()
ma svakako kako da ne u svaka doba..ev bas sa sada ih zavrsila nadam se da ce liciti bar na nest

daj mi da probammmmmmmmmmLanci wrote:dacina_curica wrote:Lanci ima l' bujruma na Boem kocke?![]()
ma svakako kako da ne u svaka doba..ev bas sa sada ih zavrsila nadam se da ce liciti bar na nest

- Lanci
- Forum [Bot]
nl74 wrote:ma davaj odmahhLanci wrote:hoces odmah ili kasnije??![]()
dok se ohladi

znači vrućee.....najviše volim kad je vrućeLanci wrote:nl74 wrote:ma davaj odmahhLanci wrote:hoces odmah ili kasnije??![]()
dok se ohladi

- POSAVLJAK
- Aktivni forumaš
- Location: Wligorski okrug zapadno europskog centra na planini Arhipelagovog vrha
Re: Recepti
Maja wrote:Munchmallow
kada morate napraviti kolač a u kući imate samo kakao evo recepta
biskvit:
6 žumanjaka
3 kašike kakaa
prašak za pecivo
pola šolje šećera
pola šolje mlijeka
pola šolje ulja
pola šolje brašna
(ja sam stavila četvrtinu šolje brašna i pola šolje prezla tj krušnih mrvica)
zaljev
šolja mlijeka
pola šolje šećera
fil
6 bjelanjaka
šolja šećera
glazura
4-5 kašika kakaa
3-4 kašike šećera
malo ulja
malo mlijeka
umutiti žumanca i šećer, pomalo dodavati mlijeko da se šećer prije otopi. dodati ulje i ostatak mlijeka, prezlo, brašno, kakao i prašak. izliti u namaštenu srednju tepsiju. peći 25-30 min na 180 stepeni u prethodno zagrijanoj rerni.
kad ubacite kolač da se peče imate slobodnih 15 minuta pa možete biti na forumu![]()
poslije 15 min umutiti čvrst snijeg od bjelanjaka (sobne temperature) i šećera. zakuhajte zaljev pa ostavite da se prohladi. zaliti kolač pa odmah rasporediti snijeg po njemu.
smanjiti temp na 160 stepeni pa peći oko 10 min. isključiti i ostaviti u rerni još 10 min. u međuvremenu u šerpici od zaljeva staviti sastojke za glazuru pa prokuhati da bude tečna. kad se malkoooo prohladi premazati po vrućem kolaču i odmah rezati kocke da se glazura malo slijeva sa strana
kolač se može ODMAH jesti
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa kupim ti usisivač ako mi napraviš ove kolače!!!!
- Maja
- Administrator
- Has thanked: 7487 times
- Been thanked: 17489 times
Kakao kocke
Recept sam vidjela na kesici kakaa
Nije ništa posebno ali se brzinski napravi i jeftin je. Znači koliko para, toliko muzike.

U posudu odjednom staviti:
2 čaše brašna
1 i po čaša šećera
2 čaše jogurta (ja nisam imala jogurt pa sam stavila 1 i po čašu mlijeka i jednu pavlaku od 200 grama)
prašak za pecivo
pola čaše ulja
3 kašike kakaa
Onda uzeti mikser i mutiti možda 2-3 minute samo da se šećer otopi. Izliti u namaštenu tepsiju i peći 30 minuta na 200 stepeni, ali ja sam pekla na 180. Jedno 5 minuta pred kraj staviti preljev da prikuha:
10 kašika šećera
20 kašika mlijeka
pola margarina
3 kašike kakaa
Ozvaditi kolač, izrezati na kocke i onda preliti ovim gore. Ja sam još malo izbockala kolač i lagano viljuškom razdvajala komadiće, samo po milimetar i na sekund da uđe preljev između.
Ostaviti najmanje pola sata jer se raspada kad je vruć, pa vaditi na tacne.
Bolji je isti dan nego kad prenoći jer je sočniji.
Čaša je od 250 ml.
Recept sam vidjela na kesici kakaa

Nije ništa posebno ali se brzinski napravi i jeftin je. Znači koliko para, toliko muzike.

U posudu odjednom staviti:
2 čaše brašna
1 i po čaša šećera
2 čaše jogurta (ja nisam imala jogurt pa sam stavila 1 i po čašu mlijeka i jednu pavlaku od 200 grama)
prašak za pecivo
pola čaše ulja
3 kašike kakaa
Onda uzeti mikser i mutiti možda 2-3 minute samo da se šećer otopi. Izliti u namaštenu tepsiju i peći 30 minuta na 200 stepeni, ali ja sam pekla na 180. Jedno 5 minuta pred kraj staviti preljev da prikuha:
10 kašika šećera
20 kašika mlijeka
pola margarina
3 kašike kakaa
Ozvaditi kolač, izrezati na kocke i onda preliti ovim gore. Ja sam još malo izbockala kolač i lagano viljuškom razdvajala komadiće, samo po milimetar i na sekund da uđe preljev između.
Ostaviti najmanje pola sata jer se raspada kad je vruć, pa vaditi na tacne.
Bolji je isti dan nego kad prenoći jer je sočniji.
Čaša je od 250 ml.
- Maja
- Administrator
- Has thanked: 7487 times
- Been thanked: 17489 times
Ma mekani su skroz. Meni je dobar ali mi je fin i ovaj frankov kakao. Pretpostavljam da je bolji što je bolji kakao.
Samo znaš kako to bude kod svih ovih kolača bez fila, ako brzo jedeš malo te davi. Al uz kafu ili čašu mlijeka je
Samo znaš kako to bude kod svih ovih kolača bez fila, ako brzo jedeš malo te davi. Al uz kafu ili čašu mlijeka je

-
Pa kako si ih tako mehke odnijela do SAlakovca.Maja wrote:Ma mekani su skroz. Meni je dobar ali mi je fin i ovaj frankov kakao. Pretpostavljam da je bolji što je bolji kakao.
- POSAVLJAK
- Aktivni forumaš
- Location: Wligorski okrug zapadno europskog centra na planini Arhipelagovog vrha
- Lanci
- Forum [Bot]
sad sam I ja gledala..sasvim dva razlicita kolaca ja zadrzala sliku od Boem kolac,moja greska sigurno nije
domacin pogrijesio 

- Lanci
- Forum [Bot]
ovaj kolac tako jednostavan napraviti ,,sad bih da nije ovako kasno
ali zato cu sutra

biskvit:Dalmatiner Dalmatiner
6 belanjaka
6 kasika šećera
6 kasika brašna
1 kasika ulja
pola praška za pecivo
Tamni biskvit:
6 žumanjaka
6 kasika šećera
6 kasika brašna
2 kasike kakaa
5 kasika mleka
1 kasika ulja
pola praška za pecivo
Umutiti u posebnim zdjelama oba biskvita, kasikom na pouljen i pobrašnjen lim stavljati naizmjenično kasiku tamnog, kasiku svjetlog biskvita jedno do drugog, dobice se kora kao sahovska tabla. Ipeci koru na 180 C i ohladiti. Ja sam pekla u tepsiji 30 x 30 cm.
Preljev:
0,3 l. mlijeka
3 kasike šećera
Prokuvati i vruće preliti po hladnom biskvitu.
Krema:
1 l. mlijeka
3 pudinga od čokolade
10 kasika šećera
200 gr. margarina
Skuvati bez margarina, pa u hladno dodati umucen margarin.
Na biskvit namazati kremu, ukrasiti sa 0,5 l umucene slatke pavlake ili 3 vrecice slaga i topljenom cokoladom pravite tufnice vece i manje….
Odlican kolac sa stranice Torte i kolaci Ivanka, obavezno probajte kolac je jako veliki moze da bude i dobra tortica.

biskvit:Dalmatiner Dalmatiner
6 belanjaka
6 kasika šećera
6 kasika brašna
1 kasika ulja
pola praška za pecivo
Tamni biskvit:
6 žumanjaka
6 kasika šećera
6 kasika brašna
2 kasike kakaa
5 kasika mleka
1 kasika ulja
pola praška za pecivo
Umutiti u posebnim zdjelama oba biskvita, kasikom na pouljen i pobrašnjen lim stavljati naizmjenično kasiku tamnog, kasiku svjetlog biskvita jedno do drugog, dobice se kora kao sahovska tabla. Ipeci koru na 180 C i ohladiti. Ja sam pekla u tepsiji 30 x 30 cm.
Preljev:
0,3 l. mlijeka
3 kasike šećera
Prokuvati i vruće preliti po hladnom biskvitu.
Krema:
1 l. mlijeka
3 pudinga od čokolade
10 kasika šećera
200 gr. margarina
Skuvati bez margarina, pa u hladno dodati umucen margarin.
Na biskvit namazati kremu, ukrasiti sa 0,5 l umucene slatke pavlake ili 3 vrecice slaga i topljenom cokoladom pravite tufnice vece i manje….
Odlican kolac sa stranice Torte i kolaci Ivanka, obavezno probajte kolac je jako veliki moze da bude i dobra tortica.
- merylin
- Aktivni forumaš
- Been thanked: 9 times
mmmm Lanciiii... joj otvorio mi se apetit!
Meni je pravo bezveze praviti samoj sebi kolače...ko će mi pojesti tepsiju toga...jedino da ih dijelim okolo
Zapravo sam za to samo lijena
Meni je pravo bezveze praviti samoj sebi kolače...ko će mi pojesti tepsiju toga...jedino da ih dijelim okolo

Zapravo sam za to samo lijena

Give a girl the right shoes,and she can conqer the world!
Marilyn Monroe
Marilyn Monroe