Četnici - Draža Mihailović

Poznate ličnosti, ratovi, važni događaji

Moderator: Krokodil Behko

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3940 times
Been thanked: 2966 times
Status: Offline

Re: Partizani i ostale vojske-istina i mit?

22 Jan 2015, 07:50

storm wrote:Dosta je bilo tih strahota četnika nad svojim narodom.... upravo zato mi je uvijek bila nejasna ta rehabilitacija četničkog pokreta i Draže Mihajlovića u današnjoj srbiji :cudi

Drug,i partizani su to radili isto,sa svojim simpatiozerima
da bi izazvali gnjev njemaca.
Sve je to isto pakovanje,u ovom zadnjem ratu je to samo malo
doradjeno,usminkano.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

22 Jan 2015, 08:12

Pasaga wrote:
storm wrote:Dosta je bilo tih strahota četnika nad svojim narodom.... upravo zato mi je uvijek bila nejasna ta rehabilitacija četničkog pokreta i Draže Mihajlovića u današnjoj srbiji :cudi

Drug,i partizani su to radili isto,sa svojim simpatiozerima
da bi izazvali gnjev njemaca.
Sve je to isto pakovanje,u ovom zadnjem ratu je to samo malo
doradjeno,usminkano.
Jesu sigurno.... ali dobro, partizani su na kraju ispali ok, jer su bili na pobjedničkoj strani ... tj protiv poraženih...
ne mogu zamisliti, da službena hrvatska rehabilitira ustaše :lud
Uvijek kažem, ideja nezavisnosti je bila jedina svijetla točka u tom slučaju ( što se i ostvarilo kasnije ) ali marionetna i zločinačka izvedba za svaku osudu i prezir ...
Habibti, ya nour el - ain... :srce

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3940 times
Been thanked: 2966 times

22 Jan 2015, 08:45

Jednom sam ovdje postavio,mozda prije godinu,jednu izjavu Mose Pijade
koja i danas stoji u jednom arhivu,kao suvenir.... :bua
Nesjecam se tacno na kojoj temi je to bilo.
On tu doslovice veli:....popalit i pobit narod,tako da probudimo gnjev prema njemcima....
....dalju smisao recenog se moze samo predpostaviti...jel...
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

STrendzer
Inventar foruma
Inventar foruma

22 Jan 2015, 09:11

stari Kojo,srbin,komsija,bio cetnik a neda rec da je bio ceto dok je trijezan,al kad je cojk lopov i srbin,izganjo partizansku penziju kao prvoborac...non-stop u dugom kaputu-kao sinjel,ono kao vojni,a kad bi popio pa se zaprico volio je i znao je da prica o ratu,pa veli"tuku nasi a tuku Bogami i partizani s onog brda"!

a zdere partizansku paMziju :rol

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9979 times
Been thanked: 11851 times

22 Jan 2015, 10:10

drugrankovic wrote:O VRANIĆU

Zločini Četnika nad Srbima: silovanje, a potom zaklane devojke.

Na 35 kilometara jugozapadno od Beograda, sa desne strane Ibarske magistrale, nalazi se partizansko selo Vranić, u kome živi više od tri hiljade stanovnika.

Vranić se ubraja u veća sela Srbije. Prostire se na trideset kvadratnih kilometetara, a njegovi žitelji poseduju oko 2.900 hektara zemlje.

Selo Vranić spada u najstarija naselja beogradskog područja. Tragovi sežu do bronzanog doba. Još za vreme Ilira, Rimljana, Varvara i Slovena u ovim krajevima nalazila su se veća naselja.

Atar sela Vranića pripada severnom delu šumadijske Kolubare. Graniči se selima: Meljakom, Baćevcem, Šiljakovcem, Baljevcem, Draževcem, Jasenkom i Malom Moštanicom. Vranić se nalazi u opštini Barajevo, koja je u sastavu grada Beograda.

Selo Vranić se sastoji od četiri zaseoka: Crkveni kraj, Piperija, Rašić kraj i Taraiš.

Vranić je izuzetno bezvodno područje; površinske vode skoro da i nema. Postoje, doduše, dve reke – Marica i Vrbovica – koje paralelno teku kroz Vranić, od istoka prema zapadu, ali u njima ima vode samo kada padaju jake kiše ili kada se tope snegovi, što znači da su dobar deo godine njihova korita suva.

Pre rata, Vranić nije bio povezan nikakvim saobraćajem. Za Beograd se odlazilo pešice ili zapregom. Nešto kasnije, od Umke se za Beograd putovalo lađom, a uoči rata od Male Moštanice vozom. Kako nije bilo ni električne struje, slobodno se može reći da su tada u Vraniću ljudi živeli u blatu i mraku, odsečeni od ostalog sveta.

U tom i takvom selu živeli su izuzetno vredni i napredni ljudi, koji su bili svesni položaja u kojem se nalaze. Zato su vrlo jasno izražaval spremnost da se bore protiv zaostalosti, za bolji i brži ekonomski, kulturni, politički i svaki drugi napredak.

Tako se već na prvim izborima posle Prvog svetskog rata, 1920. godine, ogromna većina ljudi iz Vranića izjasnila za komunističkog kandidata. A kada je Komunistička partija zabranjena, ljudi su svoju aktivnost nastavil kroz Seljačku stranku, koja je tada bila najbliža KPJ. U tom periodu osnovan su zemljoradnička i potrošačka zadruga, kao i zdravstvena zadruga, pri kojoj je naročito bio aktivan odeljak zdravstvene omladine, koji je obuhvatao najnaprednije omladince u selu. Oni su 1941. godine, skoro svi, bez kolebanja, stupili u partizane.

I pored izuzetno teških uslova, u tom periodu je povremeno radilo i Kulturno-umetničko društvo Vranić.

Kroz zadruge i društva, KPJ je ostvarivala svoj uticaj, povezivala s sa širokim slojevima naroda i borila za ostvarivanje opšteg napretka kulture.

Ta povezanost naroda i Partije najsnažnije je došla do izražaj 1941. godine, kada je, na poziv KPJ, iz Vranića stupilo u narodnooslobodilačku vojsku 280 boraca, od kojih su 62 dali svoje živote za oslobođenje zemlje.

Opšte je mišljenje da ovo ustaničko selo, zbog svoje slavne prošlosti, treba da ima posebno mesto u srpskoj istoriji. Tome u prilog govore mnogi argumenti:

Slobodarsko selo Vranić je u Prvom srpskom ustanku dalo ogroman doprinos razvoju ustanka i konsolidovanju srpske vlasti, preko svog zemljaka Pavla Popovića, koji je bio jedan od najbližih Karađorđevih saradnika.

Iz oslobodilačkih ratova, od 1912. do 1918. godine, 327 ratnika iz Vranića nisu se vratili svojim kućama, junački su pali na bojnom polju, braneći čast i ponos svoje otadžbine.

U Drugom svetskom ratu, od 1941. do 1945. godine, partizansko selo Vranić ponovo piše zavet slobodi sa 177 položenih života.

Dana 15. oktobra 1941. godine, nemačka kaznena ekspedicija opkolila je selo Vranić, pohvatala i u selu streljala 38 rodoljuba i popalila više od 50 kuća.

Najveći broj žrtava pao je prilikom četničkog pokolja, koji je izvršen 20. decembra 1943. godine. Taj užasni zločin ne može i ne sme da se zaboravi, prikriva ili pravda gnusnim lažima.

Jer istina je sledeća:

U noći između 20. i 21. decembra 1943. godine, četnici Draže Mihailovića okupili su se u susednom selu Jasenku i, podeljeni u tri grupe, mučki su upali u selo Vranić i zverski, na spavanju, poklali čitave porodice parti-zanskih saradnika. U četrnaest porodica, ko god se te noći zatekao u kući – nije preživeo.

Te stravične noći, zločinci su zaklali sedamdeset dva rodoljuba, među kojima trideset pet žena i devojaka i desetoro nedužne dece, od kojih dvoje u kolevkama. Četiri devojke, bolje reći devojčice, bile su pred roditeljima silovane pa zaklane, a jedan mladić je bio kastriran pa zaklan.

Pored toga, četnici su zarobili sedam boraca NOR-a iz Vranića. Četvoricu su, posle strahovitih mučenja, zaklali u selu, a tri borca su ustupili nemačkom Gestapou. Posle mučenja u logoru na Banjici, obešeni su u selu Čumiću kod Kragujevca.

Međutim, ovo nije kraj četničkog divljanja. Oni su doveli još jedanaest građana, koji nisu bili iz Vranića i nad njima izvršili pokolj.

Iz ovih podataka se vidi da je u selu Vraniću, od četničke kame, zaklano ukupno devedeset građana, što je najveći četnički zločin učinjen prema stanovnicima jednog sela u Srbiji, i po broju i po strukturi žrtava i po svireposti.

Nekoliko dana je trajala sahrana. Poklane žrtve nisu imale u šta da se obuku i po narodnom običaju sahrane, jer su četnici, prilikom pokolja, opljačkali sve vredne stvari, odela, nameštaj i novac, čak su iz mnogih domaćinstava oterali i stoku, koju su kasnije klali i pekli za proslave, koje su organizovali u čast uspešno izvršenog pokolja nad nedužnim stanovnici Vranića.

Kolevke u kojima su deca zaklana, nošene su kao dokazni materijal suđenje ratnom zločincu Draži Mihailoviću, koji je tada, za izvršene rat zločine prema svom narodu, osuđen na smrt, a sada mu neki, bez stida, podižu spomenike i traže da bude rehabilitovan.,

Narod smatra da najveći zločin prema poklanim žrtvama i preživelim članovima porodica, kao i prema svom narodu, čine oni koji traže rehabilitaciju ratnih zločinaca i koji koljaše i saradnike okupatora hoće silu da proglase borcima za slobodu.

U kući Stevana Pantića, četnici su poklali najviše – deset članova porodice. Takva strašna sudbina, znamo iz istorije, zadesila je samo porodicu deset Jugovića. S tom razlikom, što su oni svi bili za borbu sposobni ljudi i što su pali na bojnom polju. Narod ih je, zbog velikog broja žrtava jedne porodice, u pesmi opevao i do naših dana sačuvao trajnu uspomenu.

Iz porodice Pantić je i najstarija žrtva pokolja – deda Joksim imao je 87 godina. Pored njega, zaklane su tri žene i četvoro dece. Najmlađe – jednogodišnji Ljuba zaklan je u kolevci i na osam mesta izboden nožem. Od deset članova porodice, samo su Stevan, nosilac Albanske spomenice i njegov sin Dragomir bili za vojsku sposobni ljudi i verovatno su mogli biti opasni četnički pokret i nemačkog okupatora.

Oni koji su preživeli taj strašni pokolj, kakav istorija ne pamti je jedna nacija izvršila nad sopstvenom nacijom, najbolje znaju ko se za vre rata borio protiv okupatora i domaćih izdajnika, a ko je sve vreme rata sarađivao sa okupatorom u borbi protiv svog naroda. Sve to narod zna i pamti. O tome postoje i brojni dokumenti.

U selu Vraniću postoje Spomen dom i dve spomen sobe, gde se čuvaju dokumenti i spiskovi imena svih ratnika i boraca iz oba svetska rata i spis žrtava četničkog pokolja. Takođe, spisak žrtava četničkog pokolja nalazi se u Spomen sobi porodice Pantić kao i u seoskoj crkvi, čijeg su sveštenika popa Boru Gavrilovića četnici zaklali u aprilu 1944. godine, kao zarobljenog partizana.

Kao nemi svedoci, na tri groblja u selu Vraniću, rasuti su grobo masovnog pokolja iz 1943. godine, koji i danas stravično podsećaju i ukazuju četnički zločin.

U tome nisu uspeli. Vranić je jedinstveno osudio počinjena zverst i još se odlučnije svrstao pod zastavu slobode, koju je tako gordo nosio još početka ustanka

ima i slike male djece...

:puca
Meni nije jasno, kako Srbi uopšte mogu tvrditi da su Dražini četnici branioci i oslobodioci. Pa jbt, ne možeš klati djecu, samo zato što njihovi roditelji navijaju za drugu vojsku.

Ne, nije to ideologija neke druge državne opcije. To je ideologija pećine. Nisu ni zakon ni vlast, kad se može ubijati sve redom i po želji. Civilizacija je uznapredovala i glavna joj je odlika, da se to ne smije raditi, a ako je dozvoljeno i ipak se radi, to znači da to i nije civilizacija.

laganini
Spamer
Spamer

22 Jan 2015, 10:19

...ma partizani bi i prošli kod mene da se nisu posli ideološki odredili..barem vodstvo..i još bleiburg..križni put..goli otok...iz čega je došlo iz dobre ideje :hm
..slobodan čovik kad tad bude baniran..

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

22 Jan 2015, 12:26

laganini wrote:...ma partizani bi i prošli kod mene da se nisu posli ideološki odredili..barem vodstvo..i još bleiburg..križni put..goli otok...iz čega je došlo iz dobre ideje :hm
Šta je to falilo Golom otoku?
Prije par godina sam bio na Rabu u kampu San Marino - Lopar i kad sa domaćinima pričaš pa skontaš da neko nije normalan, ili oni ili ti jer ljudi govore o Golom otoku kako je to Tuđmanova vlast sve razyebala a danas bi bilo ogromno kandidata za Goli otok.
E sad, ako skontaš koliko je daleko Rab od Golog Otoka, znat ćeš i o čemu zborim.
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi

laganini
Spamer
Spamer

22 Jan 2015, 12:31

..jel ti čuješ sebe.. :cudi

Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

22 Jan 2015, 13:30

A meni je kod tog Golog otoka čudno.. laganini ne odnosi se na tebe... ovdje u BiH ljudi će podržati skidanje glava, najgore kazne, sječu ruku, nogu za svaku stvar.. al Goli otok .. ne, to je najgore zlo.
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima

USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456

Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.

drugrankovic
Inventar foruma
Inventar foruma

22 Jan 2015, 13:31

Pasaga wrote:Jednom sam ovdje postavio,mozda prije godinu,jednu izjavu Mose Pijade
koja i danas stoji u jednom arhivu,kao suvenir.... :bua
Nesjecam se tacno na kojoj temi je to bilo.
On tu doslovice veli:....popalit i pobit narod,tako da probudimo gnjev prema njemcima....
....dalju smisao recenog se moze samo predpostaviti...jel...

moša pijade tito i još takvijeh nesrba, u partizanima su od samog starta bili titoisti, (kardelj i kompanija) i nijesu žalili da tako nešto kažu jer bi tad stradalo srpsko selo... no mani se ti sad te priče , kojom ti pravdaš svoje daidze i ostale koji su bili po handzar divizijama i eses jeidnicama :obrve poznato je da su iz bosne u partizanskim jedinicama bili oko 3 procenata muslimana...

i četnici danas pričaju kao ti :lup

o vranićima su smislili priču potpuno istu, kako su partizani došli tu, ostavili ranjenike, ujutru došli da ih obidju i kao vidjeli preklane partizane i pobili selo... samo ima jedan potomak živ, one je preuredio u spomen sobu koju njegov sin danas održava kao muzej...

samo vas slušam šta pričate... :oklagija

e bosno bosno šta si dočekala... gledajući partizane najviše ih je iz bosne bilo (može nekom da smjeta ili ne, srbi su to bili preko 70 %) a danas same četničine, ustašetine, i handžaristi...

i neke nove istorije... poput njemaca, kojima je princip krivac rata kad svjet obeljezhava...

ne prolazi vam to :djed

zašto je u bosni sad rehabilitovano četništvo? veće no u srbiji... pa zato jer ste i tu drugu jugoslaviju sjebali, i opet ste bili muslimani i ustaše... onda ovi rekoše e kurac više partizani da budemo... i eto ga...

jel vam sad bolje? jeste super vam je... :lupa
"Ja, koji sam sve prisluškivao, od skupštine do spavaće sobe, zadnji sam saznao šta mi se sprema.”

laganini
Spamer
Spamer

22 Jan 2015, 13:32

...nisu na golom otoku bili kriminalci nego ljudi koji su u svrhu diktatorske politike odgovarali za neki verbalni delikt..moš mislit kolko se lajalo u yugi znači metode zastrašivanja koje su uništile ne samo te ljude nego i njihve porodice itd itd..kužiš..

Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

22 Jan 2015, 13:38

laganini wrote:...nisu na golom otoku bili kriminalci nego ljudi koji su u svrhu diktatorske politike odgovarali za neki verbalni delikt..moš mislit kolko se lajalo u yugi znači metode zastrašivanja koje su uništile ne samo te ljude nego i njihve porodice itd itd..kužiš..
Nije potpuno tačno ovo za kriminalce.

drugrankovic
Inventar foruma
Inventar foruma

22 Jan 2015, 13:40

Lebowski wrote:A meni je kod tog Golog otoka čudno.. laganini ne odnosi se na tebe... ovdje u BiH ljudi će podržati skidanje glava, najgore kazne, sječu ruku, nogu za svaku stvar.. al Goli otok .. ne, to je najgore zlo.

a kad zadju u činjenice da na golom otoku bilo ubjedljivo najviše srba... a? ;) i to je osnovo drug leka, kojeg zdušno pljuju ko velikosrbina... i da su ti srbi tamo jer se nijesu odrekli staljine i povodom infobiroa... a laju li laju, ko laganini, dok se on u to razumije ko marica u kantar... šta njemu smjeta goli otok? tamo su srbi tamničeni uglavnom...

ma kome pričam...

ispade da je goli otok stradalište najviše hrvata... :lupa

e da je golog otoka... pa lepo, izetbegović, dodik, oni hadezeovci, šešelj, drašković, ganić, i kompanija... pa da vidiš...

a ovakve ko laganini ćemo lako... to prijatelju zatvori jednu noć i daj po guzičetini :oklagija taj će sjutra da cvjeta od kulture i poštovanja, ni gram zajedljivosti neće bit u njega a kamoli ustaštva... to je boranija što bi rekli a ne problem...
"Ja, koji sam sve prisluškivao, od skupštine do spavaće sobe, zadnji sam saznao šta mi se sprema.”

laganini
Spamer
Spamer

22 Jan 2015, 13:41

..ne znam za takve primjere oni su bili u blažin ustanovama tipa zenice i lepoglave :ok

drugrankovic
Inventar foruma
Inventar foruma

22 Jan 2015, 13:43

laganini wrote:...nisu na golom otoku bili kriminalci nego ljudi koji su u svrhu diktatorske politike odgovarali za neki verbalni delikt..moš mislit kolko se lajalo u yugi znači metode zastrašivanja koje su uništile ne samo te ljude nego i njihve porodice itd itd..kužiš..

imaš vremena do sutra da dostaviš ovdjeprocenat hrvata nagolom otoku, i ostalih nesrba... jesi čuo?!

do sjutra po imence...

u suprotnom kadčuješ istinu i koliko je procenata srba, zaćutaćeš za sva vremena il idi laži malo ukućane tamo, mani nas svojih gluposti... ti znaš o golom otoku ko i marica u kantar...

laganini
Spamer
Spamer

22 Jan 2015, 13:46

drugrankovic wrote:
Lebowski wrote:A meni je kod tog Golog otoka čudno.. laganini ne odnosi se na tebe... ovdje u BiH ljudi će podržati skidanje glava, najgore kazne, sječu ruku, nogu za svaku stvar.. al Goli otok .. ne, to je najgore zlo.

a kad zadju u činjenice da na golom otoku bilo ubjedljivo najviše srba... a? ;) i to je osnovo drug leka, kojeg zdušno pljuju ko velikosrbina... i da su ti srbi tamo jer se nijesu odrekli staljine i povodom infobiroa... a laju li laju, ko laganini, dok se on u to razumije ko marica u kantar... šta njemu smjeta goli otok? tamo su srbi tamničeni uglavnom...

ma kome pričam...

ispade da je goli otok stradalište najviše hrvata... :lupa

..vidiš kako je u temi taj mentalni sklop staljiniste i bog to iz tebe ne može izbit..i da sasvim je svejedno ko je bio u tim zatvorima bošnjak,srbin i hrvat ne umanjuj egrijeh tadašnji struktura..ko da je staljin zatvara amerikance.. :puca

drugrankovic
Inventar foruma
Inventar foruma

22 Jan 2015, 13:49

znaš lebovski ovdje je bila serija prošle godine kao veliki projekat, koju je predvodio režiser radoš bajić, ravna gora...

tzv istina... masovno su ljudi odgledali prvu epizodu... i op trt geveznzajn...nije prošlo kako se očekivalo... ja sam ugasio tv...

no išla je serija, polako kopaju... u srpskoj su takodje i još mnogo silnije to s rehabilitacijom četnika (jer ste im vi tamo, koji ste uvjek samo mulsimani i hrvati a nikako partizani) pa vele kud svi turci tu i mali mujo, u šoviniste...

a znaš li koliko je srpskih kuća zajecalo od četnika ovdje po srbiji? nemožeš ni predpostaviti... oni su krvnici bili srpskom narodu najviše i samo idiotizam dovodi do ovog danas kad se oni blagosiljaju a partizani ponizavaju i nazivaju tiranima...

pa sta su trebali sa takvom ustaško četničko bagrom?! po bonbonu?!

malo su tukli rode, i ubijali ih, malo!

laganini
Spamer
Spamer

22 Jan 2015, 13:50

..naročito je četništvo i ustaštvo bilo razvijeno 1952 ..mi smo imali nekoliko brigada :888

Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

22 Jan 2015, 13:52

Dobro... čini se da s Bošnjaci u svakom slučaju najmanje od svih imali udjela u tom "Golom otoku". Hrvati i Srbi tukli i mučili jedni druge i međudosobno. :cudi

laganini
Spamer
Spamer

22 Jan 2015, 13:55

..ma ne znam statistiku ali nije to bilo presudno nego borba za vlast čisti tamo di si ima ikakvu konkurenciju dok i sam ne dođeš na red da bi komunistička vrhuška strahovladom držala red.. :ok

Post Reply

Return to “Historija”