Kurban treba lijepo dovesti do mjesta klanja
Kurban-bajram jedan je od najvećih islamskih blagdana, koji je poznat po klanju kurbana, tj. prinošenju žrtve.
Brojni običaji vezani uz Kurban-bajram dobro su poznati, ali rijetko se priča o ljudima koji su izuzetno bitan dio ovog blagdana, odnosno o ljudima koji kolju kurbane. Jedan od takvih je i Visočanin Fikret Smajović, koji se već godinama bavi ovim poslom, iako po struci nije mesar, a svoj radni vijek proveo je u KTK Visoko.
- Kroz posao u KTK Visoko naučio sam neke stvari koje mi sada dobro dođu prilikom klanja kurbana, a to se odnosi na skidanje kože sa životinje. Vremenom sam naučio i vještine klanja i počeo se iz hobija baviti ovim, moram priznati, teškim zanimanjem - kazao nam je Smajović.
Dodaje da, kada je u pitanju sam čina klanja, bitno je da se životinja koja je namijenjena za kurban lijepo dovede do mjesta klanja uz učenje tekbira.
- Nož pripremam prije klanja i nikada se ne oštri pred životinjom koja će biti prinesena kao žrtva Allahu, dž. š. Prije svega toga pripremi se i iskopa rupa iznad koje će se obaviti čin klanja, a poželjno je da tom činu prisustvuje vlasnik kurbana. Kurban, kao i onaj koji kolje, trebaju biti okrenuti prema kibli. Kurban se povali na lijevu stranu, svežu mu se sve četiri ili najmanje tri noge i oštrim nožem brzo se presijeku dvije glavne krvne žile te dušnik i grkljan.
Prije neposrednog klanja trebalo bi izgovoriti: "Bismillahi Allahu ekber", a po mogućnosti i nešto više, i to su najbitnije stvari prilikom klanja. Nakon samog čina klanja, slijedi skidanje kože te se nakon toga kurban podijeli na dijelove koje odredi vlasnik - detaljno je objasnio Smajović.
Zakolje oko 20 životinja
Smajović kaže da za vrijeme Kurban-bajrama u prosjeku zakolje oko 20 životinja, a prema njegovim riječima, vlasnici kurbana zovu ga sedam do deset dana prije Bajrama. Samo vrijeme klanja kurbana nastupa nakon obavljenog bajram-namaza i traje sve do pred zalazak sunca treći dan Bajrama.