Papa Franjo

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
IM_ex
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 3 times
Status: Offline

Re: Papa Franjo

18 Oct 2013, 00:24

tanuki wrote: papa franjo, glavni cezar najbogatije države na svijetu odjedamput propagira skromnost pa ne noći u dverima od 500 kvadrata, već u skromnom stančiću od 100 kvadrata i ne nosi zlatni križ već drveni, ...
Papu i cijenim upravo zbog skromnosti, inace, vec dugo odsutne ljudske osobine crkvenih starjesina.
Respekt Covjeku!
E sad necu ni kako ja hocu

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9470 times
Been thanked: 11220 times

Papa Franjo dolazi u Sarajevo?

21 Jan 2014, 16:11

Image

Papa Franjo dolazi u službenu posjetu Bosni i Hercegovini, potvrđeno je Federalnoj televiziji iz više izvora.

Predsjedništvo BiH uputilo službeni poziv Papi, a dolazak poglavara rimokatoličke crkve planiran je za 21. juni ove godine.

Papa Franjo će, kako saznaje FTV, doći u jednodnevnu posjetu Sarajevu, odakle će, povodom stote godišnjice početka Prvog svjetskog rata, poslati poruku mira.

(vijesti.ba)

laganini
Spamer
Spamer
Been thanked: 1 time

Re: Papa Franjo dolazi u Sarajevo?

21 Jan 2014, 17:21

Krokodil Behko wrote:Image

Papa Franjo dolazi u službenu posjetu Bosni i Hercegovini, potvrđeno je Federalnoj televiziji iz više izvora.

Predsjedništvo BiH uputilo službeni poziv Papi, a dolazak poglavara rimokatoličke crkve planiran je za 21. juni ove godine.

Papa Franjo će, kako saznaje FTV, doći u jednodnevnu posjetu Sarajevu, odakle će, povodom stote godišnjice početka Prvog svjetskog rata, poslati poruku mira.

(vijesti.ba)
..lakše bi se podnilo da nije franjo... :plavi
..slobodan čovik kad tad bude baniran..

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9470 times
Been thanked: 11220 times

21 Jan 2014, 19:24

Pa dobro, što se nas tiče, možemo ga komotno zvati i Frančesko, ili Francisko. Svejedno nam je.
Samo ne znamo šta sa ostalim Hrvatima koji nisu kao ti. Mislim da ćemo ga i dalje zvati Franjo zbog njih, a za tebe, manje više.

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3872 times
Been thanked: 2914 times

21 Jan 2014, 19:29

FERDINAND..... :djed
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 23189 times
Been thanked: 6099 times

21 Jan 2014, 20:46

Francesko :ok
Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.

Spanac_113
Inventar foruma
Inventar foruma

21 Jan 2014, 20:59

Fehim ?

:valja

Ruana

21 Jan 2014, 21:17

Spanac_113 wrote:Fehim ?

:valja
:plavi Velicanstveni

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 625 times

21 Jan 2014, 21:21

Svi dođu,prozbore koju i odu.....čisto radi kamera.......ne zanimamo mi ni franju ni hansa ni dzordza.... :kafa
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.

Ruana

21 Jan 2014, 21:22

Hoce li ga Marko "opet" pratiti?

Spanac_113
Inventar foruma
Inventar foruma

21 Jan 2014, 21:27

ma nas obilaze ko bolnicu pred izbore.

i onda dobro operu ruke

paparaci
Hadžija
Hadžija

21 Jan 2014, 22:34

ne dirajte mi u Franju. tako mi se jako dobar prijatelj zove.

bujrum i papi! mislim da je dobar covjek!
NeK pUkNu DuSmAnI...

:srce S a n i c a - G r m e č :srce

Spanac_113
Inventar foruma
Inventar foruma

29 Jan 2014, 13:41

nisi jedini koji ga cijeni Pap :D.

Grafit u blizini Vatikana....
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Bambi
Inventar foruma
Inventar foruma

29 Jan 2014, 13:46

Vrata su mu uvijek otvorena :oo nadam se da će sretan doći, a i otići :ooo

greeneyes
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 6125 times
Been thanked: 6703 times

29 Jan 2014, 13:50

Papa u Saraj'vu :kafa
Image
Samo sabura

IM_ex
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 3 times

08 Mar 2014, 00:01

Vatikan
Papa Franjo otkrio svoju strašnu tajnu i šokirao svijet!

Image

VATIKAN - Papa Franjo otkrio je svoju strašnu tajnu. Pred stotinama je svećenika priznao kako je ukrao križ drugog svećenika i to iz njegovog lijesa. Papa je izjavio kako je križ pripadao svećeniku poznatom kao ''Velik ispovjednik'' kojeg su tako zvali jer je ispovijedao gotovo cijeli kler u Buenos Airesu.
Nakon smrti svećenika papa je aranžirao cvijeće oko njegovog groba kad je primijetio krunicu u rukama pokojnika.

Lopov u njemu

''Probudio se lopov u meni i dok sam stavljao cvijeće na odar, ukrao sam križ s krunice. Pogledao sam mrtvog svećenika i rekao mu da mi da pola svojeg milosrđa. Križ sam sakrio u džep'', kaže papa koji i danas ima taj križ, prenosi Net.hr.

''Kad god pomislim nešto loše o nekome, posegnem za križem koji mi je u džepu i odmah osjetim milost'', rekao je papa Franjo.

Vijesti.ba

e, sto me nasmija komentar na vijest - "lopov jedan" :ha
E sad necu ni kako ja hocu

paparaci
Hadžija
Hadžija

09 Mar 2014, 01:02

nema se svijet sta sokirati. on je insan kao i svi ostali.
kad bi svako poceo svoj prljavi ves iznositi, bilo bi daleko gorih stvari.

znam. od njega se jednostavno ocekuje neka bezgresnost. ali, malo morgen.
bitno je da je svjestan svog grijeha ili svoje greske i da radi na tome.

a mislim da mu je to i bila poruka.
NeK pUkNu DuSmAnI...

:srce S a n i c a - G r m e č :srce

laganini
Spamer
Spamer

09 Mar 2014, 01:10

to nešto ko kad je mali broz ukra svinjske noge s tavana :haha
..slobodan čovik kad tad bude baniran..

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

24 Apr 2014, 18:30

Papin upit prodro je u svako srce

Papa pita: Uz koga je naše srce, tko sam ja pred trpećim Isusom? Jesam li s njim ili se udaljujem od njega?

Image

Tko sam ja? Jesam li kao Juda ili kao žene koje su ostale uz Isusa do njegove smrti? Ta pitanja, koja je papa Franjo postavio u homiliji tijekom mise na Cvjetnicu, vjernici na Trgu sv. Petra osjetili su kao udarac šakom u trbuh. Nije se čula muha dok je Franjo pred sto tisuća hodočasnika postavljao pitanja velike duhovne dubine. Jer to nisu pitanja samo za vjernike. To se tiče sviju nas. Tko izdaje, tko za tu izdaju dobiva novce, tko je korumpiran, tko pere ruke pokazujući nezainteresiranost, tko olako shvaća tragediju i pritom se još izruguje?

Franjo je izgovarao homiliju bez napisanog teksta. Govorio je iz srca i pitao uz koga je naše srce. Bio je ozbiljan. Izgledao je umorno, ali to nije bio. Ta su pitanja i njega pogodila, a koliko su pogodila prisutne moglo se čuti po tišini koja se nadvila nad vatikanskim trgom. Oni vatikanisti koji su mrmljali kako je to homilija koja se na Cvjetnicu čuje u propovijedima u svim crkvama vjerojatno nisu shvatili koliko jednostavnost može biti duboka. Dubinu i težinu papine propovijedi shvatili su svi koji su s pažnjom slušali pitanje: Tko sam ja? To je, drugog dana, bio i naslov preko cijele prve stranice vatikanskog lista Osservatore Romano.

Evo homilije pape Franje koja je dirnula srca, koja, moglo bi se kazati, oslikava njegov pontifikat, koja naznačuje svu njegovu težnju, njegov poziv na promišljanje. Jer, kada vjernicima tijekom propovijedi postavlja pitanja i zadaje im domaće zadatke, to čini kako bi potaknuo na razmišljanje i traženje odgovora koji bi nas trebali navesti da postanemo bolji.

Poruge ili hod s Isusom

“Ovaj tjedan započinje slavljeničkom povorkom s maslinovim grančicama: cijeli narod dočekuje Isusa. Djeca i mladi pjevaju, iskazuju hvalu Isusu. No, ovaj se tjedan nastavlja u otajstvu Isusove smrti i uskrsnuća. Čuli smo Gospodinovu Muku. No, dobro je da se svatko upita: Tko sam ja? Tko sam ja pred svojim Gospodinom? Tko sam ja pred Isusom koji slavno ulazi u Jeruzalem? Jesam li u stanju izraziti mu svoju radost, hvaliti ga? Ili se udaljujem? Tko sam ja pred trpećim Isusom?

Čuli smo puno, puno imena: skupine vođa, nekih svećenika, farizeja, učitelja zakona, koji su ga odlučili ubiti. Čekali su priliku da ga uhvate. Jesam li ja poput jednoga od njih? Čuli smo i drugo ime: Juda. 30 novčića. Jesam li ja poput Jude? Čuli smo i druga imena: učenika koji ništa ne razumješe, koji su tonuli u san dok je Gospodin trpio. Je li moj život uspavan? Jesam li poput učenika koji nisu razumjeli što znači izdati Isusa ili sam poput onog drugoga učenika koji je sve htio riješiti mačem? Jesam li poput njih?

Jesam li poput Jude koji se pretvara da ljubi te poljupcem izdaje Učitelja kako bi ga predao, izdao? Jesam li ja izdajnik? Jesam li poput onih vođa što su na brzinu sazvali sud i potražili lažne svjedoke: jesam li ja poput njih? I, kad činim sve to, ako to činim, mislim li da spašavam narod? Jesam li poput Pilata pa kad vidim da je situacija teška, perem ruke i ne znam preuzeti vlastitu odgovornost te dopuštam da se ljude osudi – ili ja osuđujem?

Jesam li poput one mase koja nije pravo znala nalazi li se na vjerskome okupljanju, na sudu ili u cirkusu, te izabire Barabu? Njima je svejedno: bilo je zabavnije poniziti Isusa. Jesam li poput vojnika koji su udarali Gospodina, pljuvali po njemu, vrijeđali ga i zabavljali se ponižavajući Gospodina? Jesam li poput Cirenca koji se vraćao s posla umoran, no imao je dobru volju pomoći Gospodinu da nosi križ?

Jesam li poput onih koji su prolazili ispred Križa i rugali se Isusu: ‘Ah... jako je hrabar! Neka siđe s križa, pa ćemo povjerovati u Njega!’ Ruganje Isusu... Jesam li poput onih hrabrih žena i poput Isusove mame, koje su bile tamo i patile u tišini? Jesam li kao Josip, potajni učenik, koji s ljubavlju nosi Isusovo tijelo da ga pokopa?

Jesam li poput dviju Marija koje ostaju na vratima groba plačući i moleći? Jesam li poput vođa koji su dan poslije otišli Pilatu i rekli: ‘Onaj je rekao da će uskrsnuti: da se ne bi dogodila još jedna prijevara?’ te blokiraju život, blokiraju grob kako bi obranili doktrinu, da život ne bi izašao van? Gdje je moje srce? Kojoj od ovih osoba sličim? Neka nas to pitanje prati tijekom cijeloga tjedna.”

Bergogliove riječi udaraju kao malj. Jer ono što se događa tijekom Velikog tjedna događa se i danas svakodnevno. Muka Isusova nije scenarij iz Evanđelja za neki film. Ona je slika današnjeg čovjeka. Ne treba biti vjernikom da bi se to shvatilo. Pitanjima izrečenima kao u drami Franjo je pokazao svu dramatičnost ljudske i svjetske situacije. Ta homilija bila je snažnija od uvijek potrebnih, ali uobičajenih poruka i poziva na pomirenje, odustajanje od oružja, zbrinjavanje gladnih i siromašnih... Uspoređujući one koji su htjeli zapečatiti Isusov grob – jer su htjeli zadržati doktrinu, status quo, odnosno htjeli su zabraniti izlazak života i novoga – s današnjim svijetom, u kojem mnogi ne žele promjene, papa je poslao nevjerojatno snažnu poruku.

Franjo je tom homilijom otvorio svoje srce. Tko sam ja, pitanje je koje se prečesto shvaća retoričkim pa se na nj ne odgovara. Ali trebali bismo se zamisliti nad njime.

Čovjek izbačen iz središta

Franjo je svojom neposrednošću osvojio ljude. Telefonira i razgovara s vjernicima, s njima se grli i slika (selfie s papom gotovo je normalna stvar), ne pruža ruku na rukoljub, već kao prijatelj, osvaja svojim propovijedima... Kada govori o braku, kaže da on prolazi kroz krizu, muž i žena svađaju se, pritom lete i tanjuri (da, tako se izrazio), ali za pomirenje ne treba zvati Ujedinjene narode, dovoljno je malo pažnje, uljudnosti, dovoljno je pogladiti...

Molim, hvala i oprosti moraju biti riječi u stalnoj upotrebi. Zamoliti, zahvaliti i oprostiti ne bi trebalo biti teško, a ipak je to rijetko ponašanje. U nedavnom razgovoru s mladim Belgijancima flamanskog govornog područja na pitanje djevojke – koja nije vjernica – kakvu poruku ima za sve mlade, papa je odgovorio da smo svi braća, vjernici i nevjernici, sljedbenici ove ili one vjeroispovijesti, Židovi i muslimani... Svi smo braća! Čovjek je središte povijesti, a u ovom povijesnom trenutku izbačen je iz središta, gurnut je na periferiju. U središtu je, barem zasad, moć, novac. Trebamo raditi u korist osoba. To je tako jednostavno, na to papa Franjo poziva i zbog toga je voljen – jer treba raditi u korist čovjeka.
Habibti, ya nour el - ain... :srce

Spanac_113
Inventar foruma
Inventar foruma

25 Apr 2014, 13:41

ovaj tip je tako dobar/razuman/normalan/neiskompleksiran da me sve vise strah da bi ga neki hajvan mogo ubit zbog toga.
:aplauzz
(papi, ne hajvanu)

Post Reply

Return to “Religija”