Razvodi..Kako dalje...sta sa djecom ..?

Sve o muževima, svekrvama, punicama, djeci.

Moderator: spacebound

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 39875 times
Been thanked: 25905 times
Status: Offline

Re: U BiH mladi se razvode zbog računa za struju i dojenja

22 Aug 2013, 09:35

Zato se ja ne zenim :p nacu kakvu udovicu sa jakom pemzijom i rahat
Ako ti ko spomene neku osobu po lošem, ti reci: “Allah da oprosti i nama, i njemu”…i ne dodaji ništa na to.

Ruana

22 Aug 2013, 09:38

Znam ja jednu Rum.

Nela
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 1 time

22 Aug 2013, 23:30

mrki62 wrote:Ruana, to što ti pojašnjavaš za Dance, to je bilo i prije 20 godina tako u njih, dok u BiH prije 20 godina toga nije bilo :)
Nek si objasnio Ruani kako je u Danskoj, sta ona zna :valja
Nervira me kad je covjek govno a ponasa se k'o Rafaelo kuglica

Rockefeller
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

23 Aug 2013, 02:09

Ja nikako ne mogu shvatiti "mlade" u BiH, a i šire, zašto se uopšte i vjenčaju. Mislim... prvo svako vjenčanje je trošak samo po sebi, drugo je trošak vremena. Namjesto da namijeniš vrijeme nečemu drugo, na primjer toj tzv. egzistenciji namijeniš ga ženi i eventualno kasnije djeci.

Uvijek, kod ovakvih tema, se sjetim jednog popodneva kad sam sjedio sa svojim prijateljem i njegovom majkom kod njega. Ona je objašnjavala kao, on kad se vjenča neka započne sebi kuću praviti sa ženom, pa da i ona vidi kako je to mučno... Taj fazon.

Mislim, halooo! Ima li ko da pomisli kako izgraditi kuću košta i to debele pare. Da li postoji neko da razmisli o troškovima koje ta kuća prati? Struja, voda, smeće, internet, telefon, hrana... Ili se pak to sve radi samo zato što se to tako radi?!

Veliko je suludih stvari koje radimo u životu i zbog većine njih nam je samo teže.

Po meni ljudi premalo cijenimo svoje živote. Uradimo ono što su nas učili da radimo i onda samo ponavljamo uzorce iz generacije u generaciju. Potrebno je dosta hrabrosti da se stane tome u kraj, al' ako čovjek hoće da bude sretan mora biti hrabar i biti spreman na sve vrste problema dokn ljudi oko njega ne shvate da to što o radi ima smisla.

Ono što meni jako smeta, a izraženo je kod Bosanaca više nego kod ljudi iz drugih zemalja, je kako ti tzv. mladi premalo cijene svoje godine. Imaju 20, 21, 22 godine ili koju više, manje i sav život im se svodi na sjedenje po kafićima i izlaske za vikend. Rijetko razmišljaju o tome da će živjeti i poslije dvadesetih, rijetko razmišljaju o tome da će im roditelje prije ili kasnije stići starost, rijetko razmišljaju o tome da su državi na teretu.
Like Frankie said I did it my way!

Buddy, you're a young man, hard man
Shouting in the street, gonna take on the world someday
You got blood on your face, you big disgrace
Waving your banner all over the place

laganini
Spamer
Spamer

23 Aug 2013, 02:13

nekad je institucija braka bila u krizi u razvijenim zemljama a sad obratno..
..slobodan čovik kad tad bude baniran..

Ruana

23 Aug 2013, 07:57

Rockefeller wrote:
Ono što meni jako smeta, a izraženo je kod Bosanaca više nego kod ljudi iz drugih zemalja, je kako ti tzv. mladi premalo cijene svoje godine. Imaju 20, 21, 22 godine ili koju više, manje i sav život im se svodi na sjedenje po kafićima i izlaske za vikend. Rijetko razmišljaju o tome da će živjeti i poslije dvadesetih, rijetko razmišljaju o tome da će im roditelje prije ili kasnije stići starost, rijetko razmišljaju o tome da su državi na teretu.
Upravo tako, i onda im drzava kriva.

Ruana

23 Aug 2013, 07:58

Nela wrote:
mrki62 wrote:Ruana, to što ti pojašnjavaš za Dance, to je bilo i prije 20 godina tako u njih, dok u BiH prije 20 godina toga nije bilo :)
Nek si objasnio Ruani kako je u Danskoj, sta ona zna :valja
Nela, garant rahmetli Alija kriv.

Nela
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

23 Aug 2013, 11:27

Ruana, Alija je za sve kriv :oo
Rock, malo si kontradiktoran, s jedne strane gubitak vremena je zena i djeca a onda kazes i da je sjedenje po kaficima i uzivanje sa prijateljima gubitak vremena. sta predlazes?
Samo ti mogu reci jedno, imala sam super zivot kao slobodna djevojka, odlican, tacnije, sad sam posvecena porodici i nikakvo uzivanje se ne moze mjeriti sa zagrljajem mog djeteta i momentima kad smo nas troje upravo, posveceni jedni drugima.

Rockefeller
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

23 Aug 2013, 23:35

To nije kontradiktorno. :ooo

Znači samo da ne valja ni jedno ni drugo. Vjerujem ja da postoji tako ljubav izmedju ljudi, da se dvoje voli... Ja nemam problema sa tim (u stvari nemam ni sa čim što se mene ne tiče) da se ljudi vole, vjenčaju i budu zajedno. To je lijepo, jer su sretni kad su jedno kraj drugog.

Problem nastane kada meni mati kaže da se oženim i onda ja odem i nadjem ženu. To je problem. Ne razmišlja se ni o čemu, ne o troškovima, ne o vrijednosti tog braka, ne o drugim stvarima, nego se jednostavno uradi onako kako se radi. Onda je problem i kad čovjek pomisli ili umisli kako nekog voli i kasnije se ispostavi da je govorio gluposti. To su stvari koje mnoge ljude uopće ne muče i ne rasudjuju o njima a trebali bi.

Namjesto što će se zayebavati sa propalim životom, mogli su lijepo živjeti neki ispunjeniji i puniji život.

A mladi k'o mladi, šta bi mogli da rade? Neka pjevaju, bave se sportom, plešu, popravljaju automobile, čitaju, rade nešto korisno što ih veseli... Dvadesete im prolaze, a ne znaju da u njima odredjuju kakve će im biti tridesete i ostatak života. Zrelost koja počne sa prvim radnim danom obično bude i vrlo teška i bolna zrelost. Zato nam je bog i dao dvadesete da u njima pronadjemo mjesto za nas.
Like Frankie said I did it my way!

Buddy, you're a young man, hard man
Shouting in the street, gonna take on the world someday
You got blood on your face, you big disgrace
Waving your banner all over the place

Nela
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

23 Aug 2013, 23:37

Slazem se da je problem kad te ozene a ne kad se ti dobrovoljno odlucis, mada mislim da je takvih slucajeva sve manje, samo, nazalost, sve je vise onih koji se odlucuju na takav korak jer misle da im je vrijeme ili se, ako sto kazes, nafuraju da vole tu osobu

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9136 times
Been thanked: 10847 times

RS: Čak 90 odsto roditelja ne plaća alimentaciju

23 Sep 2013, 10:12

Image

Čak 90 odsto samohranih roditelja u RS ne prima redovno alimentaciju, podaci su Udruženja samohranih roditelja "Ponos". Podaci do kojih su došli ovo udruženje i Helsinški parlament građana Banjaluka govore da je u RS evidentirano ukupno 36.925 djece čiji roditelji nemaju dovoljno prihoda da ih izdržavaju.

Dijana Miljatović, predsjednica Udruženja "Ponos", istakla je da svega 10 odsto članova Udruženja, među kojima ima i 45 očeva, redovno prima alimentaciju.

"Oko 150 porodica u našoj organizaciji su socijalno ugrožene, bez mogućnosti da zadovolje osnovne potrebe, a njih 50 nalazi se ispod ivice gladi", istakla je Miljatovićeva.

Ona je navela da je većina samohranih porodica bez posla i bez ikakvih prihoda te da se grčevito bore za puko preživljavanje.

Dragana Dardić, izvršna direktorka Helsinškog parlamenta građana Banjaluka, kazala je da samohrani roditelji imaju ogroman problem jer Porodični zakon RS ne prepoznaje termin "samohrani roditelj", zbog čega ne mogu ostvariti razna druga prava.

"Mi smo zajedno s Udruženjem 'Ponos' pokrenuli inicijativu prema Ministarstvu pravde RS da u RS bude osnovan alimentacioni fond, koji bi isplaćivao redovno alimentaciju roditeljima, a predložili smo i nekoliko modela finansiranja. Na primjer, moglo bi se urediti da jedan dio sadašnjih poreza na dohodak ide u ove svrhe ili na primjer da roditeljima koji redovno ne isplaćuju alimenatciju bude onemogućeno dobijanje ličnih dokumenata, kao što je to već uređeno u nekim evropskim zemljama", pojasnila je Dardićeva.

Ona je navela da je BiH i dalje zemlja koja nema budžet za djecu ni na jednom nivou vlasti i da se na socijalnu zaštitu troši oko 14 odsto BDP-a, dok prosjek u EU iznosi čak 19 odsto.

"Potrebno je promijeniti zakon kojim je definisano da će iznos alimentacije biti određivan na osnovu zajamčenog ličnog dohotka, što je ostalo još iz prošlog SFRJ sistema. Visinu alimentacije treba uskladiti s rastom životnih troškova, kako korisnici izdržavanja ne bi došli u situaciju da iznos alimentacije ima samo simbolički značaj", istakla je Dardićeva.

Posljednji podaci Gender centra Vlade RS govore da godišnje u svim osnovnim sudovima bude evidentirano oko 56 započetih i završenih krivičnih postupaka zbog izbjegavanja izdržavanja djece, a od tog broja izrečene su samo dvije zatvorske kazne i 12 uslovnih osuda.

Vesna Popović, portparol Ombudsmana za djecu RS, kazala je da roditelji ističu da problem neplaćanja alimentacije ne znači samo uskraćivanje djetetu sredstava za život, već da im otežava i ostvarivanje drugih prava.

"Radi se o tome da se dosuđena alimentacija uzima kao naplaćena bez obzira na dokaze da do isplate nije došlo, tako da alimentaciju godinama imaju na papiru, ali ne i u realnosti", kazala je Popovićeva.

Ona je istakla da je neplaćanje alimentacije nasilje nad djetetom jer ugrožava djetetov razvoj i odrastanje i dovodi ga u stanje socijalne potrebe, i onda kada ono to ni po jednom osnovu ne bi trebalo da bude.

"Broj djece koja u sudskom postupku moraju tražiti svoje izdržavanje povećava se s porastom broja razvoda brakova i, dodatno, porastom broja onih koji to ne učine sporazumno", navela je Popovićeva.

Ona je istakla da roditelji zaboravljaju da razvodom braka ne prestaju biti roditelji i zaboravljaju da je odluka o razvodu njihova odluka koju djeca ne žele i na koju ne mogu uticati, a posljedice vrlo često snose mališani.

U Ministarstvu pravde RS juče nismo uspjeli dobiti informaciju da li su pokrenute neke aktivnosti na osnivanju alimentacionog fonda jer je bio neradni dan.

(Nezavisne)

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 13963 times
Been thanked: 9643 times

Re: RS: Čak 90 odsto roditelja ne plaća alimentaciju

23 Sep 2013, 10:16

Zalosno je ovo... Imam ovakav slucaj u porodici, otac ne placa alimentaciju za svoju preslatku djevojcicu iz samo njemu znanih razloga. Ne mogu razumjeti da neko ne zeli pomoci svome djetetu , jednom mjesecno kupiti nesto lijepo, odvesti je u setnju, na kolace, provesti vrijeme s njom...
Ne razumijem. Nisu djeca kriva sto su se roditelji razisli pa da ispastaju njihove bube.
Ja znam da je u nekim slucajevima razlog i financijska sitacija ,ali, svako moze moze odovojiti makar 20 km za svoje dijete, ne mora biti cijeli iznos.
Zalosno!
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

Trepavica

23 Sep 2013, 10:51

Zasita je to velika cifra..ja ci to reci cak prevelika 90 %...Za djete ,mislim da treba nacina uvijek da se nade, da mu se da i pruzi ono osnovno.....sramotno..sta ce ta djeca kad porastu u odrasle osobe..na koji nacin i kako ce vidati tog roditelja, koji nije htjeo/zelio dati ono minimalno sto je moranje !

Luna.
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 4 times
Been thanked: 15 times

23 Sep 2013, 11:19

Julia-Klara wrote:Zalosno je ovo... Imam ovakav slucaj u porodici, otac ne placa alimentaciju za svoju preslatku djevojcicu iz samo njemu znanih razloga. Ne mogu razumjeti da neko ne zeli pomoci svome djetetu , jednom mjesecno kupiti nesto lijepo, odvesti je u setnju, na kolace, provesti vrijeme s njom...
Ne razumijem. Nisu djeca kriva sto su se roditelji razisli pa da ispastaju njihove bube.
Ja znam da je u nekim slucajevima razlog i financijska sitacija ,ali, svako moze moze odovojiti makar 20 km za svoje dijete, ne mora biti cijeli iznos.
Zalosno!
najcesce ocevi ne placaju da bi se vetili majkama. poonome, necu ja njoj placat´ da ona sebi kupuje sta hoce i da njene jebace financiram (cula iz usta jednog takvog) i to je u najvise slucajeva pravi razlog. ili ono, ostavljam ja tu sumu na stranu pa ce dijete dobti kad odraste... a to sto dijete ne moze mozda otici na exkurziju, jer majka nema a otac ne da... sto ce dijete mozda u djetinjstvu biti zeljno svega, to on ne razmislja...
Nesto sam razocaran ovih dana. Proci ce... ili mozda nece... jedno od to dvoje...
Djole

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

23 Sep 2013, 11:21

upravo tako, Luna... sreca pa ova mala ima ljude koji je stvarno podrzavaju u svemu, te ne oskudjeva makar u osnovnim stvarima

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

23 Sep 2013, 11:24

Možda tu ima i onog svagdašnjeg bjekstva od sirotluka, od nekog života koji im se nije dopadao. Bjekstvo od obaveza a svaka obaveza na ovom vremenu, takvima je ko kubik kamena u džepovima. Ima tu i nekultivisanosti naroda. Svega tu ima, a nekako ovaj materijalni aspekat sve to generira.

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

23 Sep 2013, 16:18

Još uvijek sam mišljenja; ako ne poštuješ svoju ženu ( bivšu ili sadašnju ) ili ako ne poštuješ svoju partnerku ( bivšu ili sadašnju ), poštuj svoje dijete i djetetovu mater - to je sva umjetnost.
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

23 Sep 2013, 20:02

bravo mrki, upravo tako...samo sto to ne cine svi :cudi
bilo im je lijepo kad su bili zajedno, voljeli se, djecu pravili, izrodili... i sad odjednom ne valja... nije dijete nista krivo, sami su si krivi!

Blackhawk

23 Sep 2013, 20:09

Trepavica wrote:Zasita je to velika cifra..ja ci to reci cak prevelika 90 %...Za djete ,mislim da treba nacina uvijek da se nade, da mu se da i pruzi ono osnovno.....sramotno..sta ce ta djeca kad porastu u odrasle osobe..na koji nacin i kako ce vidati tog roditelja, koji nije htjeo/zelio dati ono minimalno sto je moranje !
Ne vidjati ga, ili onako u prolazu... gledati u njega kao nekog stranca a ne nekog ko ti je otac..

licno iskustvo...

Mada, novac i nije glavni problem.. naravno da treba placati, ali vise od tog novca nedostaje ona ocinska figura... jer postoje trenutci i stvari u zivotu kada nije dovoljna majka, i kada treba i otac, i kada ga nema, ostajes uskracen za nesto sto ti niko drugi nemoze dati...

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Neobične strane razvoda u BiH

29 Dec 2014, 15:46

Image

Broj sklopljenih brakova u BiH opada iz godine u godinu, a broj razvoda je u porastu. Razlozi za stupanje u brak, ali i za razvod su različiti. Kako nam je rekao Omar Mehmedbašić, advokat koji je svoju karijeru započeo brakorazvodnim parnicama, neki u brak stupaju prebrzo, neki iz ljubavi, a neki zbog toga što ga shvataju kao kratku avanturu.

Mehmedbašić je jednog svog klijenta razveo čak sedam puta. Riječ je o čovjeku koji je radio na pijaci i nije bio privlačnog izgleda, ali je uspijevao privući vrlo atraktivne i lijepe žene.

"S prvom ženom je bio pet godina u braku i došao je da ga razvedem. Procedura je okončana za mjesec dana i onda je shvatio da je to brže i jeftinije od toga da im plaća pića i flertuje s njima. S drugom ženom je došao poslije mjesec dana, a s trećom poslije tri mjeseca. Više nije zvao žene na kafu, već je svakoj išao na vrata i molio ih za brak. Svaka žena je bila sve ljepša", kazao je Mehmedbašić.

Istako je kako je shvatio da žene više vjeruju u papir nego u ljude, jer je svaka, uprkos njegovom izgledu i ponašanju, stupila u brak s njim.

"Ženama svi nude kafu, provod i avanturu, a rijetko ko brak. A on ustvari nudi brak koji konzumira kao avanturu. Na kraju sam ga vidio s jednom doktoricom koja je izgledala kao zečica iz Playboyja i nisam mogao vjerovati da je bila s njim. Siguran sam da ne bi izlazile s njim da im je nudio avanturu i piće. Kada sam jednu od njih pitao zašto su bile s njim rekla mi je kako su je svi prevarili pričom o druženju i kafama, a da je on došao na vrata i tražio brak. To mi je pokazalo koliko su žene praznovjerne i vjeruju u papir koji ja poderem za pola sata", kazao je Mehmedbašić.

"Mi vas još volimo"

No, bilo je tu i smiješnih situacija, pogotovo u sudnici tokom ročišta.

"Imao sam jednog romantičnog kolegu koji je svoje tužbe pisao kao pjesmu. Bilo je to u fazonu 'bila je jesen kada su se upoznali, zavoljeli su se i išli u kino'. Eh, tada sam razvodio jednog 'hrmpaliju' koji je bio visok dva metra i bio je bivši šofer, a kolega je zastupao njegovu suprugu. Pjesnički advokat je tražio prigovor i rekao 'Ali mi njega još volimo'. Tada je moj klijent počeo da viče i govori mu 'Šta ti mene kretenu imaš voljeti'. Morali smo napraviti pauzu", prisjetio se Mehmedbašić.

Nažalost, bijes, ljutnja i povrijeđeni ego znaju imati negativne efekte. Dešavaju se i slučajevi da supružnici nasrnu jedni na druge tokom ročišta.

"Moj klijent je svoju suprugu udario makazama u glavu i osuđen je zbog toga na dvije godine zatvora", kazao je.

Mehmedbašić ističe kako većina bračnih partnera ignoriše prevare, te da one nisu na prvom mjestu razloga za razvod. Najčešći razlog je teška finansijska situacija koja izazove svađe, pogotovo kod mladih bračnih partnera.

"Država treba da stoji iza tih mladih ljudi, da im daju posao da se mogu vjenčati jer je porodica stub društva. A pošto je naša država okrnjena, okrnjeni su i brakovi", rekao je Mehmedbašić.

Crna statistika

Da BiH i nije baš "plodno tlo" za sklapanje braka pokazuje i statistika. Podaci Agencije za statistiku BiH pokazuju kako je broj sklopljenih brakova od 2008. do 2012. godine drastično opao. Najviše brakova sklopljeno je upravo u 2008. godini, ako gledamo period 2001.-2012., blizu 25.000, dok je taj broj u 2012. godini pao na oko 18.000. Kada su u pitanju razvodi, situacija je obrnuta. Najmanje razvoda bilo je upravo 2008. godine, dok je broj razvoda u 2011. i 2012. godini bio blizu 2.000. Prošle godine, taj broj se povećao na 2.609 razvedenih brakova.

Općinski sudovi pretrpani su predmetima, pogotovo brakorazvodnim parnicama. U općinskom sudu Sarajevo zna se desiti da u jednom danu bude i do 70 razvoda. Najčešći razlozi koji se navode u papirima za razvod su razlike u pogledima na život, međusobno nerazumijevanje, navodi da ne osjećaju više ljubav prema partneru, emotivna udaljenost, preljuba... No, ono što u 70 posto slučajeva uništava brakove u našoj zemlji jeste teška ekonomska situacija. Bračni partneri, odnosno porodice, nerijetko jedva spajaju kraj s krajem, teško plaćaju račune, u kreditima su "do guše"..., što stvara svakodnevne trzavice, izaziva svađe, dovodi do nepovjerenja i na kraju do razvoda.

Zanimljiv je podatak da se ljudi razvode i u dobi iznad 70 godina, a najviše razvoda je u dobi od 40 do 49 godina.

Post Reply

Return to “Brak & Porodica”